خبرگزاری دانشجو- الهام عابدینی، پژوهشگر روابط بین الملل و خبرنگار: قرار بود ساعت ۷:۳۰ صبح در خیابان کشوردوست باشم تا دعوتنامه ام را تحویل بگیرم. نخستین چیزی که در آن سرمای صبحگاهی توجهم را جلب کرد، گروهی از دختران با مقنعههای سبزپوش بود که با شوقی کودکانه پشت در ایستاده بودند و منتظر مربی شان بودند تا وارد شوند. گروه دیگری از زنان را هم دیدم که پشت در ایستاده بودند و امیدوار بودند شاید بتوانند بدون کارت دعوت وارد حسینیه امام خمینی (ره) شوند.
بعد از آنکه دعوتنامه ام را گرفتم، تازه در صفی طولانی ایستادم تا پس از طی مراحل بازرسی و تحویل وسایل وارد حسینیه شوم. از همان لحظههای اول مدام چهرههای آشنا دیدم. به برکت دیدار با مقام معظم رهبری، حالا فرصتی برای دیدار دوستان و همکاران هم فراهم شده بود. خبرنگاران و فعالان رسانهای زیادی در صف بودند و هر چند دقیقه صدای سلام و احوالپرسی و الان کجا مشغول به کار هستید، شنیده میشد. البته این منحصر به خبرنگاران نبود و بسیاری دیگر هم در صف از اقشار مختلف حضور داشتند که از ملاقات دوستان و همکاران شان ابراز شادمانی میکردند. با وجود سرمای هوا، تحمل این صف طولانی به امید دیداری که تا ساعاتی دیگر انجام میشد، آسان بود.
ساعت حدود ۹:۳۰ صبح بود که بالاخره وارد سالن شدیم؛ مثل همیشه گرم و ساده با همان زیلوهای آبی با این تفاوت که ستونهای حسینیه به پارچههای با طرح گل، آذین بسته شده بود. به محض ورود به حدیث بالای سرِ محل سخنرانی حضرت آقا نگاه کردم. شنیده بودم که انتخاب این حدیث با حساسیت انجام میشود و برای همین همیشه به آن نگاهی میاندازم و انصافا همیشه هم متناسب با موضوع جلسه و شرایط روز جامعه است. این بار هم حدیث این بود: «اکثرالخیر فی النسا»؛ همینقدر لطیف.
صدای بازی و خنده کودکان، صدای غالب در حسینیه بود. بعدتر متوجه شدم در طبقه بالای حسینیه هم فضای مهدکودک مانندی برای کودکان مهیا شده بود. حضور این کودکان به جلسه فضایی دوست داشتنیتر بخشیده بود.
همان کودکان سبزپوشی که صبح زود بیرون در دیده بودمشان، حالا به زیبایی سرود میخواندند؛ سرودی که با تشویق و تحسین مقام معظم رهبری و حضار هم رو به رو شد.
پس از اجرای سرود، هفت نفر از زنان به نمایندگی مقابل رهبری صحبت کردند و مطالبهها و پیشنهادات خودشان را مطرح نمودند. آنچه بسیار ارزشمند بود این بود که تقریبا اغلب نکاتِ این زنان بسیار دقیق و فکر شده بود. حضور این زنان فرهیخته باعث افتخار بود. مقام معظم رهبری نیز در ابتدای سخنرانی شان با اشاره به سخنرانی این زنان از آنها خواستند متن سخنرانی شان را به ایشان تحویل دهند تا با تامل بیشتری درباره آنها فکر کنند و به محل درست آن ارجاع دهند. این توجه و دقت، امیدبخش و ستودنی بود.
این دیدار ویژه که به صورت مشخص برای زنان در آستانه میلاد با سعادت دخت نبی مکرم اسلام (ص) تدارک دیده شده بود، در واقع نتیجه مطالبه خود زنان بود که از سال گذشته خدمت رهبری نامهای در این خصوص نوشته بودند. در شرایطی که چند ماهی است ایران تحت شدیدترین فشارهای بین المللی به بهانههای واهی در حوزه زنان قرار دارد، برگزاری این نشست با تمام جزئیات دقیق آن بسیار قابل توجه بود. یکی از نکاتی که توجه را به سرعت جلب میکرد، حضور پر رنگ تصویربرداران و خبرنگاران زن برای پوشش خبری حضور بیش از هزار زن از اقشار مختلف فعال در عرصههای مختلفهای اجتماعی در این مراسم بود. در شرایطی که گفته میشود زنان در ایران با محدودیت مواجه هستند، به قول رهبری این زنان «گلی از گلستان» بودند. پزشک، معلم، مدرس دانشگاه، مهندس، وکیل و حتی خانه دار در این مراسم حضور داشتند. نکته مهم، اما تاکید بر تفاوت میان «خانه داری با خانه نشینی» بود. همانطور که خود حضرت آقا هم تاکید کردند، خانه دار بودنِ زنان به معنای خانه نشینی و انفعال آنان نیست بلکه به معنای اهمیت و اصالت خانه در مقابلِ فضای اجتماعی است. هرچند که برخی فریضهها گاه از هرچیزی مهمتر میشود.
در همان ابتدای سخنرانی، آیت الله خامنهای به نکتهای اشاره کردند که حرف دل بسیاری از ما زنان حاضر بود و حتی چند نفر از زنان سخنران هم که به نمایندگی از زنان صحبت کرده بودند، به آن اشاره کرده بودند: حضور زنان در عرصههای مدیریتی و سطوح بالای حکمرانی کشور. ایشان فرمودند «پیشنهاد استفاده از زنان فرهیخته، دانشمند، فرزانه و مجرّب در ردههای گوناگون تصمیم سازی و تصمیم گیری کشور، موضوع مهمی است که ذهن من را نیز مدتها است مشغول کرده و انشاءالله برای آن راه حلی خواهیم یافت.». همین جمله دلگرمی بزرگی برای زنان است که تلاش و توانمندیهای آنان دیده میشود. تاکید ایشان بر موضوع «تساوی» در نگاه انسانی میان زنان و مردان و نگاهی عدالت محور بر حقوق و تکالیف از دیگر نکات جالب توجه بود. تک تکِ این موارد، همان مسائلی هستند که غرب و نظام سرمایه داری تلاش میکند نظام اسلامی را به خلاف آن متهم کند، اما رهبر معظم انقلاب با استدلالهایی منطقی، اتفاقا دست روی همین نکات میگذارند و نه از موضع «دفاع» بلکه برای شرح و روشن شدن مواضع، مسائل را توضیح میدهند.
«نظام غرب عمیقاً مردسالارانه است» از جمله مهمترین جملات مورد تاکید و تشریح رهبری بود. در توضیح این مطلب هم اشاره شد که در نظام سرمایه داری اصولا ارزش با سرمایه است و از آنجایی که مردان به نوعی از نظر جسمانی قویتر و «گردن کلفت» هستند، آنان در موقعیت بالاتری نسبت به زنان قرار میگیرند. در چنین جامعهای نظام سرمایهداری با استفاده از انواع روشها، زن را قانع میکند که منفعت و ارزش او در رفتاری است که جذابیتهای جنسیاش را برای مردان کوچه و خیابان، برجستهتر و بیشتر کند و این، بزرگترین ضربه به حیثیت و جایگاه زن است. همین الان هم براساس آمار و اذعان کشورهای غربی شاهد هستیم که در بسیاری از کشورهای غربی، مزد زن برای کارِ مشابه با مرد، کمتر از مرد است؛ لذا به نظر میرسد علت اولیهای که سبب شد مسئله آزادی زنان در قرن نوزدهم و بیستم مطرح شود، در واقع بهره گیری از آنان برای کار در کارخانه با درآمد کمتر بوده است.
در این بخش از صحبتها ایشان به نکتهای اشاره کردند که اغلب ما کلیت ماجرا را شنیده ایم و میدانیم، اما از این زاویه کمتر به آن توجه کرده ایم. موضوع آزادی بردگان در آمریکا از ایالتهای شمالی این کشور یعنی مناطقی که بیشتر صنعتگران و کارخانهها فعال بودند آغاز شد و اتفاقا اغلب بردگان در زمینهای کشاورزیِ ایالتهای جنوبی آمریکا بردگی میکردند. آیت الله خامنهای حتی به کتاب معروف کلبه عمو تام به عنوان شاهدی برای این صحبتها اشاره کردند که در آن نوشته شده "بردهها را تشویق میکردند، از اینجا فرار میکردند، آن طرف (ایالتهای شمالی) میبردند؛ برای چه؟ برای اینکه آزاد باشند؟ نه، برای اینکه کارگر ارزان لازم داشتند؛ کارگر ارزان! تقلّبِ حضراتِ متمدّنینِ غربی در مسائل گوناگون از این قبیل است. "
رهبر انقلاب یک اشاره دقیق دیگر هم داشتند و فرمودند گاهی مردان با تکیه به توان جسمی خود به زنان ظلم میکنند که در این موارد برای حفظ خانواده قوانین مربوط به خانواده باید آنچنان محکم و قوی و حامی طرف مظلوم باشد که مرد قادر به ظلم کردن به زن نباشد. این اشاره صریح آیت الله خامنهای به قوانین مربوط به خانواده و حمایت از زنان میتوان گفت افشاگرِ دروغهای رسانههای جریان اصلی بود که تلاش میکنند چهره واقعی نظام جمهوری اسلامی را مخدوش و تحریف کنند.
این دیدار خاص و ویژه نه تنها پر از نکات مهم تاریخی و فلسفی بود بلکه بار دیگر چهره پدرانه مقام معظم رهبری را برای دختران شان یادآور شد. نکته ویژه دیگر این دیدار حضور این تعداد زن فعال و تاثیرگذار در جامعه در یک دیدار بود که تنها نمونه کوچکی بودند از زنان ایرانی که این روزها در عرصههای مختلف میدرخشند. این دیدار من را بیش از همیشه به آینده ایران مان امیدوار کرد. ایرانی که نه تنها قدرتمند و سرافراز است بلکه «انسان» در آن مهم و ارزشمند است.