گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ * کافی است نگاهی به آمار تورم در حوزه قیمت زمین، مسکن و اجاره بها بیندازیم تا متوجه شویم کشور به شدت به ساخت مسکن احتیاج دارد؛ موضوعی که رئیس دولت پیش از انتخابات نیز آن را مطرح کرد و بر همین اساس وعده ساخت ۴ میلیون مسکن طی دولت سیزدهم را داد.
بر همین اساس طرح نهضت ملی مسکن در استانها با رویکردهای متفاوتی از جمله انبوه سازی، ویلایی سازی و بازسازی منازل فرسوده آغاز شد.
خراسان شمالی نیز که مشکلات متعددی در حوزه مسکن دارد وارد فاز عملیاتی اجرای طرح طرح شد. خبرگزاری دانشجو پیش از این در گزارشی با عنوان «زندگی ۲۵ درصد مردم بجنورد در حاشیه / خراسان شمالی تا ۱۴۰۴ به ۳۰ هزار واحد مسکونی نیاز دارد» بخشی از مشکلات این حوزه را مورد بحث قرار داد، اما اکنون قصد داریم به جزئیات طرح نهضت ملی مسکن در این استان بپردازیم.
در خراسان شمالی نیز پرداخت وام به منظور بازسازی منازل فرسوده، ویلایی سازی، انبوه سازی و در اختیار گذاشتن زمین برای ساخت واحدهای ۳ طبقه توسط خود مردم در دستور کار است.
به عنوان نمونه اواخر آذر ماه سال جاری بود که عملیات اجرایی ۲۴۷ واحد از طرح نهضت ملی مسکن در شهر گرمه به صورت ویلایی آغاز شد. این واحدها که هر کدام ۲۰۰ متری هستند میتوانند با فاصله گرفتن از آپارتمان نشینی شرایط زندگی بهتری را مهیا کنند.
اما اینکه در حالت کلی خراسان شمالی در چه جایگاهی در طرح نهضت ملی مسکن قرار دارد نیازمند اطلاعات دقیق تری بود که مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی در گفتگو با دانشجو به آنها پاسخ داد.
قاسم قاسمی در این خصوص اظهار کرد: طبق آخرین آمار ۶۴ هزار نفر در طرح ملی ثبت نام کردند که بیش از ۱۷ هزار نفر واجد شرایط پنج گانه بودند.
وی با بیان اینکه از این تعداد ۷ هزار و ۸۰۰ نفر واریز وجه داشتند، تصریح کرد: بر این اساس کل نیاز استان ۱۷ هزار واحد مسکن بود، اما در همان ابتدا ساخت ۱۸ هزار و ۵۰۰ واحد را از طرق مختلف آغاز کردیم.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی با اشاره به کمبود زمین در بجنورد، گفت: در این شهرستان انبوه سازی انجام میشود، اما به دنبال ویلایی سازی در سایر شهرها هستیم.
وی با تاکید بر اینکه ساخت ساختمانهای ۳ طبقه مشارکتی توسط مردم امری مفید و قابل قبول است، افزود: متاسفانه به دلایلی حجم قابل توجهی از متقاضیان این طرح انصراف دادند لذا به صورت کلی باید اقناع سازی مردم برای حضور در این طرح انجام شود.
علیرضا نیک پرور، دبیر قرارگاه احمدی روشن خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرگزاری دانشجو اظهار داشت: آمار مستند و دقیقی که بتواند تحلیل درستی در اختیار مطالبه گران قرار دهد وجود ندارد و آمارها بسیار متناقض است.
وی یکی از دلایل عدم استقبال مردم از ساخت خانههای ۳ طبقه را هزینههای جانبی عنوان کرد و افزود: به عنوان مثال تنها قراردادن آسانسور حدود ۴۰۰ میلیون تومان هزینه دارد لذا صرفه مناسبی برای مردم ندارد.
نیک پرور تامین زمین در برخی شهرها را معضل اساسی پیش رو دانست و گفت: در شهرهایی مانند گرمه که مشکلی بابت تامین زمین وجود ندارد، ویلاسازی انجام شده است.
دبیر قرارگاه احمدی روشن خراسان شمالی با اشاره به وجود ۶ هزار واحد بافت فرسوده در بجنورد، تصریح کرد: تمرکز اداره کل راه و شهرسازی اکنون روی این موارد است.
وی افزود: توسعه افقی در بجنورد برای مدیران در حال حاضر مطلوب به نظر نمیرسد.
نیک پرور تامین مالی را دیگر مشکل حال حاضر عنوان کرد و گفت: ساخت یک واحد صد متری حدود ۷۰۰ میلیون تومان هزینه دارد که نیمی از آن از طریق تسهیلات تامین میشود و مابقی را مردم خودشان باید پرداخت کنند که کار آسانی نیست.
وی تاکید کرد: بانکها نیز در پرداخت تسهیلات تعلل دارند و این امر یکی دیگر از سدهای پیش روی متقاضیان است.
مشروح گفتگو دبیر قرارگاه احمدی روشن خراسان شمالی در برنامه دادستان را در لینک زیر مشاهده کنید.
با این تفاسیر مدیران استانی معتقدند خراسان شمالی در جایگاه مناسبی به نسبت سایر استانها از نظر رشد طرح نهضت ملی مسکن قرار دارد. حال باید دید ثمره اجرای این طرح چه زمانی به مشاهده عموم مردم خواهد رسید.