به دنبال اقدام اهانتآمیز نشریه فرانسوی شارلی ابدو نسبت به مرجعیت دینی و سیاسی ایران، گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو با محمد لسانی، کارشناس رسانه به گفتگو نشست.
ابتدا محمد لسانی در توضیح نحوه مواجههی قدرتها با نشریه شارلی ابدو گفت: این نشریه را به طور خاص و عامدانه آزاد گذاشتهاند و این آزادی بیان عمومی نیست. سه موج هجوم به پیامبر مکرم اسلام وجود دارد. در دو موج اول یعنی 2006 و 2011 تصویر پیامبر اسلام را جدا از پیروانش نشان میدادند. در موج سوم، با زشتترین و زنندهترین کاریکاتورها مستقیماً خود پیامبر را هدف قرار دادند. شارلی ابدو کاملاً به صورت برنامهریزیشده در خصوص حمله به مقدسات جامعه اسلامی حرکت میکند. به نظر میرسد که این نشریه نه تنها در فرانسه آزاد گذاشته شده است بلکه پایگاه و جایگاهی جهانی در مقابله با اسلام دارد. در سال 2015 رهبران جهان در کنار هم در راهپیمایی برای حمایت از شارلی ابدو شرکت کردند. این نشان میدهد که مسأله فرافرانسوی است.
وی ضمن تأکید بر این که در قضیه شارلی ابدو ما با یک طرح برنامهریزیشده مواجه هستیم افزود: مثلاً وقتی حزب اسلامگرا در تونس رأی میآورد، شارلی ابدو وارد صحنه میشود. حتی اسم شارلی را که از شارل دوگل، فرانسوی ملیگرا گرفته شده، خواست تغییر دهد و بگذارد: «شاریا ابدو» تا به «شریعت» حمله کند. مثال دیگر اردوغان است. وقتی به قدرت رسید و در تغییرات اسلامی گام برداشت، شارلی ابدو کاریکاتور اردوغان را منتشر کرد. در 2015 وقتی در کشورهایی مثل مصر و یمن جریانهای اسلامگرا به سفارتخانههای آمریکا حمله کردند، باز شارلی ابدو وارد عرصه شد. شارلی ابدو به صورت کامل در حال حمله به جهان اسلام و رهبران آن است.
لسانی در خصوص حمایتهای جهانی از شارلی ابدو بیان کرد: نشریهای که در آستانه تعطیلی بود و در سال 2006 به پایینترین حد فروش رسیده بود، با سه موج حمله به مقدسات اسلام، از 100هزار نسخه به سه میلیون نسخه و پنج میلیون نسخه رسید. شرکت نوآوری گوگل هزینه یک میلیون نسخه از آن را تقبل کرد. شارلی ابدو بنا به اعلام رسمی خودش، 60 میلیون یورو حمایت از شرکتهای جهانی گرفته است.
این کارشناس رسانه با اشاره به وقایع اخیر پس از فوت مهسا امینی اظهار داشت: حدود 120 روز دشمن نسبت به ایران هجمه کرد. هجمه رباتیک را من مطرح نکردهام. متخصص حوزه علوم داده در سیانان پرسید که چه کسی پشت این فعالیتهای توییتری درباره مهسا امینی است؟ خودشان گفتند جمهوریخواهان آمریکا و رژیم صهیونیستی و منافقین پشت این ماجرا بودند. با وجود این جریان همگرای جهانی علیه ایران، جمهوری اسلامی توانست در مدت معقول هم کف جامعه و هم کلونیها را به آرامش برساند. قطعاً این مسأله یک سرخوردگی در لایه براندازان ایجاد کرد و نیاز به تخلیه روانی داشتند. فحاشی براندازان کف خیابان و فحاشی شارلی ابدو در یک خط است. افتضاح خیابانی 120 روز گذشته در ایران، هدف اصلی شارلی ابدو بوده است.
لسانی در پاسخ به این سوال که «پیامدهای اقدام اخیر این نشریه فرانسوی در سطح اذهان عمومی جهان چیست؟» تصریح کرد: روایت زشت و زننده و ضد زن و سکسیستی شارلی ابدو از حوزههای مسائل اجتماعی و سیاسی حتی در داخل کشور فرانسه و اروپا باعث کاهش جدی مخاطبانش شده است. به همین دلیل شرکتهای جهانی به کمک آن میآیند و به همین دلیل زن برهنه را روی جلد خود قرار میدهد تا فروش خود را بالا ببرد. افراد به روایت شارلی ابدو بسنده نمیکنند. جامعه راه گریز از روایتهای تحمیلی دارد و دست به انتخاب میزند.
او اهانتهای اخیر شارلی ابدو را سبب مطرح شدن بیش از پیش رهبر انقلاب دانست و گفت: چه در سطح مردم فرانسه چه مردم دنیا، حدود 4هزار درصد جستجو درباره مقام معظم رهبری در اینترنت نسبت به ماه گذشته افزایش پیدا کرده است. در این وضعیت کسی صرفاً دنبال آن کاریکاتورها نیست. امروز عصر سوژه است نه روایت تحمیلی. امروز مقاومت در خوانش داریم. فرد مقاومت میکند و خوانش مخالف را میبیند. فرد به سوژه حساس میشود و راجع به او میخواند؛ راجع به ویژگیهای او و علقه و علاقهای که بدنه اجتماعی در نسبت با مقام معظم رهبری دارد، میخواند. جریان حق یک فرصت برای ارتباطگیری پیدا کرده است. آمار مراجعه به سایت مقام معظم رهبری، رشد دو-سه برابری داشته است. مدخل ویکیپدیا بالاترین رشد یک چهره(مقام معظم رهبری) را در داخل یک کشور دارد. از سویی دیگر کشورهای اسلامی مقام معظم رهبری را در کنار سه دور مقابلهای که با پیامبر اسلام انجام شده است میگذارند. میبینند شارلی ابدویی که به پیامبر اسلام حمله کرده است، حالا روی علی خامنهای دست گذاشته است.
لسانی همچنین در توضیح این که «ایران در پاسخ به اتفاقات این چنینی در بلندمدت و کوتاهمدت چه واکنشی باید داشته باشد؟» بیان کرد: آقای اوباما وقتی که رئیس جمهور بود، بیان کرد که درست است که به پیامبر اسلام توهین شده است اما هولوکاست هم انکار شده. گویا این دو کفه یک ترازو است. هولوکاست بهانه وجود و بقای رژیم صهیونیستی است. در گام اول باید ضدیت با موجودیت رژیم صهیونیستی اولویت ما باشد. اگر در رسانه به ما حمله میکنند، در خیابانهای تلآویو و کرانه باختری جواب میگیرند. رویکرد اصلی جبهه مقاومت همین است که مقهور جوسازی و تبلیغات که شیوه شیطان است، نمیشود.
وی افزود: وقتی هجوم شارلی ابدو به مقدسات شروع شد، 12 نویسنده از جمله سلمان رشدی ملعون بیانیهای دادند که در واقع پشت پرده ماجرای شارلی ابدو است. در آن بیانیه میگویند پس از غلبه بر فاشیسم، نازیسم و استالینیسم، جهان امروز با تهدید اسلامگرایی مواجه است و ما نویسندگان خواهان مقاومت در برابر مذهب و ترویج ارزشهای سکولار هستیم. در نتیجه دومین راهبرد ما باید تقویت اسلامگرایی در جهان باشیم.
محمد لسانی در پایان سخنان خود بار دیگر بر دشمنی شارلی ابدو با کلیت اسلام تأکید کرد و گفت: هر جا احزاب و گروههای اسلامگرا بالا آمدند، داد شارلی ابدو در آمد. این یک جدال ایرانی-فرانسوی نیست. وضعیت امروز جدال اسلام و کفر است. وقتی مسجد جامع پاریس از شارلی ابدو شکایت میکند، آقای اولاند و آقای سارکوزی نامهای برای قرائت در دادگاه میفرستند و نهایتاً دادگاه به نفع شارلی ابدو رأی صادر میکند. مسجد جامع پاریس بیانیه میدهد که این دادگاه با این دو نامه به جای دادگاهی عادلانه به دادگاهی سیاسی تبدیل شد.