دكتر كبري خزعلي گفت: در حال حاضر ما در مقوله حجاب دچار تشتت آرا هستيم و اين در حالي است كه در بسياري از موضوعات از جمله كنترل جمعيت و ايدز به يك اشتراك رسيده ايم.
به گزارش خبرنگار فرهنگي «خبرگزاري دانشجو»، كارگروه تخصصي فرهنگي اجتماعي استادان با موضوع بررسي نقش مطبوعات در تغيير الگوي پوشش زنان به همت مركز هم انديشي استادان و نخبگان دانشگاهي وابسته به نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه ها برگزار شد.
در ابتداي اين نشست مرتضي فاضلي مدير مطالعات و برنامههاي راهبردي مركز هم انديشي استادان با بيان مطالبي به موضوع هم انديشي استادان و توجه ويژه رهبر معظم انقلاب به استفاده از نظرات كارشناسي استادان دانشگاه اشاره كرد و گفت: بر اساس اين توجه مقام معظم رهبري در واقع جايگاه و نقش راهبردي تصميمسازي را براي استادان دانشگاه ترسيم كردهاند و، نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها هماكنون با دارا بودن بيش از 150 دفتر همانديشي در دانشگاههاي كشور و برگزاري نشستهاي هم انديشي و كارگروه هاي تخصصي، شبكه منسجمي براي تحقق منويات رهبر فرزانه انقلاب و استفاده از ظرفيت كارشناسي استادان فراهم كرده است.
وي به موضوع نشست پرداخت و گفت: تاكنون جلسات مختلفي در بحث الگوي پوشش توسط مركز هم انديشي برگزار شده كه طي آنها، اين موضوع از ابعاد مختلفي از جمله نقش نهاد خانواده، مدرسه، دانشگاه، رسانهها بررسي شده و در اين جلسه قرار است نقش مطبوعات در تغيير الگوي پوشش بررسي شود.
فاضلي نگاه به حجاب را نه فقط به معناي يك ارزش و باور ديني، بلكه به عنوان فرهنگ دانست و تصريح كرد: بايد بررسي شود چه تحولاتي رخ داده كه شاهد تغيير نوع پوشش در جامعه هستيم؟ آيا باورها و اعتقاد به حجاب كمرنگ شده يا عوامل ديگري در اين موضوع دخيل هستند.
مدير مطالعات و برنامههاي راهبردي مركز همانديشي استادان به دو نگاه مختلف در برخورد با وضعيت حجاب در جامعه اشاره و تصريح كرد: برخي رفتار سلبي، امنيتي و تنبيهي را در اين زمينه كار آمد و كارساز مي دانند و عده اي نيز معتقدند بايد در اين زمينه كار فرهنگي كرد و بايد ديد كدام يك از اين روشها در بهبود وضع حجاب و پوشش در جامعه موثر است.
در ادامه نشست، ابوالفضل اقبالي مجري برنامه، با بيان مقدمهاي در موضوع نشست، تحليل فضاي موجود و بررسي چالشهاي پيشرو و ارائه راهكار را دو محور نشست اعلام كرد و گفت: بايد جايگاه مطبوعات به عنوان رسانه در مسالهسازي و مسالهپردازي در خصوص حجاب و چگونگي تاثير آن بر تغيير الگوي پوشش زنان مورد بررسي قرار گيرد.
در ادامه نشست دكتر كبري خزعلي عضو شوراي فرهنگي اجتماعي زنان نيز تبليغات رسانه هاي داخلي، فضا سازي دشمنان انقلاب در جنگ نرم، سريالهاي صدا و سيما و برخي عملكردهاي نادرست و ضد ديني را از مهمترين عوامل بيحجابي فعلي برشمرد و گفت: با توجه به تمامي اين عوامل، ترويج مقوله حجاب در جامعه و گسترش فرهنگ آن كاري بس دشوار و سخت است.
دكتر خزعلي لزوم اتفاق نظر ميان متوليان در مقوله هاي اجتماعي و فرهنگي را براي هدايت و پيشبرد آنها ضروري دانست و گفت: در حال حاضر ما در مقوله حجاب دچار تشتت آرا هستيم و اين در حالي است كه در بسياري از موضوعات از جمله كنترل جمعيت، ايدز و به يك اشتراك رسيده ايم.
وي بر نقش مهم رسانه ها خصوصا مطبوعات در جهت دهي و تنزيه افكار عمومي از نگاه هاي بيگانه تاكيد كرد.
عضو شوراي فرهنگي اجتماعي زنان، قانون گرايي بدون اعمال سليقه، عمل گرايي مسئولان در اين زمينه، اجراي طرح هاي متعدد بر زمين مانده قانون حجاب از سوي مسئولين، رعايت قانون منع استفاده ابزاري از چهره زنان، عمل به قانون مطبوعات، الگو سازي غير مستقيم و وجود پيوست فرهنگي براي همه قوانين از جمله قانون حجاب را از مهم ترين عوامل بهبود وضعيت پوشش در جامعه عنوان كرد.
منير آمدي قمي، مدير مسئول مجله زن فرزانه ديگر مهمان نشست، برخورد سليقه اي، افراطي گري در مقوله حجاب را از سوي برخي مسئولان ياد آور شد و گفت: اين برخوردهاي سليقه اي و دغدغه بيجا باعث شده كه امروز شاهد اين وضعيت نابسامان حجاب در جامعه باشيم.
خانم آمدي قمي پديده تبرج در ايران را بالاتر از تمامي كشورهاي جهان دانست و افزود: اين در حالي است كه در بسياري ازكشورها زنان فقط در موارد خاصي به تبرج روي ميآورند و اين وضعيت در ايران بسيار تاٌسف بار است.
وي به رواج و گسترش حجاب زنان در ابتداي انقلاب و سالهاي اوليه پس از آن اشاره كرد و گفت: اين رونق حجاب، نه به دليل تشكيل حكومت اسلامي بلكه به علت نوع نگاه به زن و دادن ارزش ، هويت و اراده به زن مسلمان بود و همين عامل بود كه موجب تاثير گذاري حجاب در كشورهاي ديگر در آن دوران شد.
منصوره وطني طراح مدل چادر ويكي از فعالان حوزه مطالعات پوشش و حجاب نيز در اين نشست با بيان مطلبي عوامل موثر بر نوع پوشش در قبل و بعد از انقلاب را متفاوت دانست و گفت: عوامل موثر در نوع پوشش در قبل از انقلاب با رويكرد مقابله با ارزشهاي اسلام بود اما همين عوامل در بعد از انقلاب با رويكرد احياء ارزشهاي اسلامي از جمله حجاب بود.
وي مسائل چالشي اجتماعي در حال حاضر را مواجهه با يك عرصه وسيع بنام جنگ نرم عنوان كرد و افزود: دشمن با رسوخ و نفوذ در نقاط مختلف نظام و با جلوه هاي گوناگون و فضا سازي همواره براي رفع اصل حجاب در حال فعاليت بوده است.
منصوره وطني تصريح كرد: بايد ببينيم كساني كه مطبوعات را اداره مي كنند آيا نگاهشان در مقوله حجاب بر اساس مباني اسلام است و اساسا اين افراد متخصص اسلام هستند يا خير؟ و اين شناخت كمك زيادي در اين زمينه به ما ميكند.
وي لزوم اصلاح واقعيتهاي بيروني را يادآور شد و گفت: نهادهاي بسياري داعيه كار فرهنگي در مقوله حجاب را دارند كه يكي از آنها وزارت ارشاد است كه متاسفانه كارشناسان اين وزارت خانه خود دچار بي حجابي و بد حجابي هستند.
وطني لزوم اصلاح و بازنگري در طرح مشهور به چادر ملي، بازتاب دادن واقعيتهاي خارجي توسط مطبوعات در مقوله حجاب، خارج شدن نهادها و متوليان فرهنگي از حالت كلي گويي، كم شدن فاصله حرف تا عمل مسئولان امر و اقدامات غير مستقيم را از اهم راهكارهاي بهبود وضعيت حجاب در جامعه عنوان كرد.
در ادامه نشست انوشه ميرمرعشي عضو موسسه فرهنگي هنري اقليم نور و از مهمانان نشست، با بررسي تاريخي نقش مطبوعات در جهت دهي جامعه در مورد پوشش گفت: در دوران مشروطه، مطبوعات با عملكرد ناصحيح خود حريمها را شكسته و پرده حيا را دريدند و در دوران رضا شاه و محمد رضا نيز به تدريج مطبوعات نفي حيا و حجاب را در دستور كار قرار دادند تا جايي كه در برخي مجالس زنان بدون حجاب شركت مي كردند.
ميرمرعشي با انتقاد از وضعيت پوشش و حجاب در جامعه، نقش مسئولان حكومتي خصوصا مطبوعات و نوع نگاه آنها به اين مساله را بسيار مهم و سرنوشت ساز عنوان كرد و تصريح كرد: تا زماني كه نگاه مسئولان، خصوصا متوليان مطبوعات به حجاب و تعريف آنها از اين موضوع صحيح و درست نباشد هرگز نمي توان شاهد پوشش مناسب و ايده آل در جامعه بود./انتهاييام/