به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو_فاطمه قدیری؛ مطالعات نشان میدهد که پانکراس انسان نیز میتواند هدف SARS-CoV-۲ (کروناویروس نوع ۲، سندرم تنفسی حاد) باشد. به دنبال عفونت کووید ۱۹، کاهش تعداد گرانولهای ترشحی انسولین در سلولهای بتا و اختلال در ترشح انسولین تحریک شده با گلوکز مشاهده شده است. علاوه بر این، پس از بیماری کووید-۱۹، برخی از بیماران مقاومت به انسولین و سطح گلوکز خونشان افزایش یافته بود، درحالی که سابقه قبلی دیابت نداشتند. عفونت SARS-CoV-۲ ممکن است منجر به آزادسازی قوی مواد سیگنال دهنده پیش التهابی (سیتوکین ها) شود. فعال شدن سیستم ایمنی ممکن است ماهها پس از عفونت SARS-CoV-۲ ادامه داشته باشد و کارایی انسولین (عضله، سلولهای چربی، کبد) را مختل کند.
با این حال، تا به امروز، مشخص نیست که آیا این تغییرات متابولیک گذرا هستند یا اینکه بیماری کووید-۱۹ خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد. برای بررسی این سوال، محققان مرکز دیابت آلمان (DDZ)، مرکز تحقیقات دیابت آلمان (DZD) و IQVIA (فرانکفورت) یک مطالعه کوهورت (نوعی مطالعه طولی) گذشته نگر انجام دادند.
مطالعه کوهورت شامل یک پانل نماینده از ۱۱۷۱ پزشک در سراسر آلمان بود. این تحقیق در بازه زمانی مارس ۲۰۲۰ تا ژانویه ۲۰۲۱، با جامعه آماری ۸.۸ میلیون بیمار انجام شد. ولفگانگ راثمان، نویسنده اول، سرپرست گروه تحقیقاتی اپیدمیولوژی در DDZ، گفت: پیگیری تا ژوئیه ۲۰۲۱ ادامه یافت. "هدف مطالعه ما بررسی بروز دیابت پس از عفونت با SARS-CoV-۲ بود. " به عنوان گروه کنترل، محققان افراد مبتلا به عفونتهای حاد دستگاه تنفسی فوقانی (AURI) را انتخاب کردند که اغلب توسط ویروسها نیز ایجاد میشود. این دو گروه از نظر جنس، سن، بیمه درمانی، ماه تشخیص کووید-۱۹ یا AURI و بیماریهای همراه (چاقی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، حمله قلبی، سکته مغزی) مطابقت داشتند. بیماران تحت درمان با کورتیکواستروئید از مطالعه حذف شدند.
در طول دوره مطالعه، ۳۵۸۶۵ نفر مبتلا به کووید-۱۹ تشخیص داده شدند. "تحلیلهای ما نشان داد که بیماران مبتلا به Covid-۱۹ بیشتر از افراد مبتلا به AURI به دیابت نوع ۲ مبتلا میشوند. بروز دیابت با عفونت کووید، ۱۵.۸ در مقایسه با ۱۲.۳ در هر ۱۰۰۰ نفر در سال با AURI بود. تجزیه و تحلیل آماری منجر به نرخ بروز شد.
به زبان ساده، این بدان معناست که خطر نسبی ابتلا به دیابت نوع ۲ در گروه کووید-۱۹، ۲۸ درصد بیشتر از گروه AURI بود. "
اگرچه بعید است که دیابت نوع ۲ برای اکثریت قریب به اتفاق افراد مبتلا به بیماری خفیف کووید-۱۹ مشکلی ایجاد کند، ولی محققان توصیه میکنند تمام افرادی که از این ویروس بهبود یافته اند، مراقب علائم و نشانههای هشدار دهنده مانند خستگی، تکرر ادرار و افزایش میل به نوشیدن باشد.