حسن لطفی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجو، درباره گرفتار شدن صنایع ایران در تله صادرات انرژی مجازی راهکار رهایی از این وضعیت گفت: یکی از چالش هایی که در کشور داریم در حوزه انرژی است یعنی از برق و آب و گاز گرفته تا حوزه متانول و غیره با این مشکلات درگیر هستیم.
عضو کمیسیون اجتماعی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر یارانه پنهان و هنگفتی به انرژی در کشور تخصیص پیدا میکند ولی قرار نیست که سالهای سال این موضوع ادامه دار باشد. غالباً این یارانه انرژی پنهان به جیب ثروتمندان می رود و بیشترین آسیب این یارانه پنهان هم به حوزه انرژی وارد میشود.
لطفی در ادامه بیان کرد: بالاخره یک دولت باید روزی این یارانه را بردارد و این یارانه پنهان انرژی را به نرخ تمام شده به صنایع و مردم تخصیص دهد. اما در حوزه پتروشیمی ها و صنایع یک چالش دیگر ما این است که این سوخت ارزان به آنها تعلق می گیرد و آنها به دلیل اینکه سوخت ارزان در اختیار آنها قرار می گیرد اقدام به خام فروشی محصولات خود می کنند و محصول خود را با ارزش افزوده پایین در بازارهای جهانی به فروش می رسانند، این خام فروشی باعث می شود صنایع به سودهای تیلیاردی برسند و به این وسیله اقدام به صادرات انرژی مجازی از کشور می کنند، انرژی که با هزینه خیلی کمی در اختیار آنها قرار گرفته است.
وی در ادامه افزود: باید این یارانه برداشته شود تا صنایع و تولیدکنندگان رقابتی ارزشمند با یکدیگر داشته باشند، اقدام به توسعه زنجیره ارزش خود کنند، محصولاتی را تولید کنند که در انتهای زنجیره ارزش قرار دارد، لزومی ندارد که ما به تولید کننده داخل منابع و معادن و انرژی را به صورت ارزان و رایگان بدهیم، اگر بخواهیم کشور رشد کند باید این موضوع به طور کامل برچیده شود.
وی با بیان اینکه ما نباید خام فروشی کنیم افزود: این خامفروشی شامل این می شود که محصولات را به صورت خام و انرژی را ارزان در اختیار تولید کننده میگذاریم. ما باید انرژی را به قیمت جهانی در اختیار صنایع قرار دهیم تا آنها به فکر توسعه زنجیره ارزش خود بیفتند، محصولاتی با ارزش افزوده بالا تولید کنند، به این وسیله ما از صادرات انرژی مجازی به سایر کشور ها خودداری می کنیم و خودمان را از تله صادرات انرژی مجازی جدا کنیم.
این نماینده مجلس یازدهم گفت: به عنوان مثال صنایع فولاد هر تن فولاد را ۳۰ میلیون میفروشند و به قیمت ۶۰ هزار تومان از دولت دریافت می کنند. در همین سال جاری در یکی از بندهای بودجه ۱۴۰۲ وام های تریلیاردی شرکت های پتروشیمی استمهال شده است، در حالی که اگر وام کارگر و کارمند یک روز تاخیر داشته باشد از آنها جریمه گرفته میشود.
لطفی با اشاره به اینکه ما باید اعطای یارانه انرژی را منوط به توسعه زنجیره ارزش آنها بکنیم تا بتوانیم از تله صادرات انرژی مجازی رهایی پیدا کنیم خاطرنشان کرد: وقتی انرژی را به صورت یارانه در اختیار آنها قرار ندهیم باعث میشود آنها به سمت توسعه خود حرکت کنند و وقتی توسعه یافته شوند محصولاتی با کیفیت تولید میکنند و به این صورت است که ما از مشکل تبدیل شدن به بزرگترین کشور صادر کننده انرژی مجازی رهایی پیدا می کنیم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطرنشان کرد: ما نباید منابع کشور را چه در حوزه معادن و چه در حوزه انرژی و نفت و گاز و غیره رایگان در اختیار دیگران قرار دهیم. این منابع متعلق به تمام مردم و آیندگان ما نیز است. کسی که تولید کننده واقعی است نباید انتظار داشته باشد که انرژی را به قیمت ناچیز دریافت کند. باید برای صنایع یک بازه زمانی تعیین کنیم تا خود را به استانداردهای جهانی برساند و شرایط به نحوی نباشد که آنها ۲۰ یا ۳۰ و یا حتی ۴۰ سال این یارانه را دریافت کنند.
وی ضمن اشاره به اینکه به دلیل اعطای همین یارانه ها است که هیچ تولید کننده توان رقابت با شرکتهای دولتی را ندارد گفت: باید شرایط برای رقابت بین تمام آنها برابر باشد. یکی دیگر از راهکار هایی که برای رهایی از تله صادرات انرژی مجازی می توان از آن استفاده کرد این است که از محصولات شرکت های دانش بنیان استفاده کنیم و سیاست تولید بار اول را اجرایی کنیم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: وقتی بتوانیم از محصولات آنها در صنایع مان استفاده کنیم تجهیزات ما بومی می شود و به این وسیله محصولاتی با ارزش افزوده بالا تولید میکنیم. باید بالاخره در یک جا به این صنایع فشار بیاوریم تا روی پای خود بایستد و انگیزه ای به وجود بیاید تا آنها بهره وری خود را بالا ببرند.
به گفته این نماینده مجلس؛ وضعیت صنایع مار شبیه به رابطه بین یک پدر و پسر پولدار شده است که پدر تمام امکانات و منابع را به صورت رایگان در اختیار پسر قرار می دهد و وقتی این امکانات قطع شود آن فرزند قادر به ادامه نیست.