به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو-سید رضا میرجعفری، نادر سهرابی مجری پرتلاش این روزهای حوزه کتاب با برنامه تخصصی کتابگردی از نمایشگاه سی و چهارم کتاب تهران سعی می کرد تا آخرین اخبار و اطلاعات حوزه کتاب، نویسندگان، فعالین و افراد جدی این حوزه را هر شب از شبکه افق به مخاطبین برساند، وی که علاوه بر اجرا یک نویسنده و فعال فرهنگی هم محسوب می شود در نمایشگاه کتاب در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو حاضر شد.
«کتابگردی» نگاه نقادانه دارد
سهرابی در ابتدا و در مورد برنامه کتابگردی توضیح داد: این برنامه پنجاه قسمت ده دقیقه ای با حضور در کتابفروشیها و هر قسمت برنامه با حضور در فضای عمومی کتاب سعی داشت تا هم جذابیت دنیای کتابخوانها را به مخاطبین خود معرفی کند و هم اینکه موضوعاتی را که عمومی تر هستند در حوزه مطالعه را شرح دهد مثلا چه کتابهایی را در هر حوزه مثل تاریخ، رمان و.. را معرفی کند.
این نویسنده از ویژگیهای برنامه کتابگردی هم آسیب شناسی و نگاه منتقدانه در حوزه کتاب را بر شمرد و تأکید کرد: کتابهای مضر مثل روانشناسی زرد، رمان های زرد و سوداگری در بازار کتب کنکوری و آموزشی را هم نقد و سعی کردیم به مخاطبین هشدار دهیم که ازاینطور مطالعات دوری کنند و میتوان گفت: همین برنامه کتابگردی را هم شامل ویژگی های سلبی و نقادانه کرده و هم ایجابی و مشوق برای مطالعه کردن.
نادر سهرابی در ادامه گفت: از سوی دیگر برنامه کتابگردی سعی کرد تا یک تصویر واقعی از اهالی کتاب و مطالعه بدهد یعنی هم نشان دهد لزوما کتابخوان ها افرادی عصا قورت داده و اتو کشیده ای نیستند و می توانند آدم های باحالی هم باشند.
«کتابگردی» کتابباز نیست
مجری برنامه کتابگردی در مورد تمایز این برنامه با برنامه هایی مثل کتاب باز سروش صحت هم توضیحاتی به خبرنگار دانشجو داد: هر برنامهای به پشتوانه خودش متکی است و اگر موفقیتی داشته است باید می توانست روی شانه غولهایی مثل «کتابباز» یا سروش صحت بایستد، کتاب باز در فضای استودیوی دو باکسی بود، کتابگردی در فضای محیطی و کتابفروشی ها تولید میشود، کتاب باز با افراد مشهور مصاحبه می کرد و رویکرد انتقادی نداشت در حالی که کتاب گردی سراغ آدمهای معمولیتر هم میرود و اساسا به دنبال نقد فضای کتاب و مطالعه جامعه هم هست. در کتابگردی ما اصرار نداریم مردم کتاب بخوانند بلکه می خواهیم مطالعه خوب را مطرح کنیم.
کتابگردی حاصل تلاش گروهی کتابخوان است
نادر سهرابی نویسنده و فعال رسانه و کتاب همچنین در مورد فعالیت کتابگردی در نمایشگاه کتاب هم اضافه کرد: متاسفانه در برخی از برنامههایی که این چند روز در نمایشگاه دایر بود مجریهایی به اجرا میپرداختند که در حوزه کتاب هیچگونه فعالیتی نداشتهاند و تا قبل برنامه حتی اسم نویسنده را نشنیده بودند.
وی همچنین ادامه داد: برنامه کتابگردی حاصل تلاش گروهی کتابخوان است که حداقل ماهی دو کتاب را میخوانند، کتاب صوتی گوش میکنند و جریانهای ادبی را میشناسند.
سهرابی در پاسخ به پرسش خبرنگار دانشجو در مورد ایده سینما کتاب نمایشگاه و همچنین اینکه چرا چنین رویدادهایی به اهالی آن که زحمت میکشند مثل مجموعه دوزیست سپرده نشد؟ پاسخ داد: دوزیست ایده نابی بود که خیلی از نهادهای فرهنگی که هیچ ایده خاصی در زمینه فرهنگ و سینما نداشتند تلاش میکردند تا آن را به نام خود تمام کنند. مسئولان به بچههای دوزیست اعتماد نمیکنند و اگر این ایده کپی شود قطعا خروجی خوبی نخواهد داشت چون تیم اصلی دوزیست با مطالعه زیادی این ایده را جامه عمل پوشاندند.
ملت ایران با هر سلیقه ای در نمایشگاه کتاب بودند
نادر سهرابی در پاسخ به این پرسش که نمایشگاه کتاب چقدر نمایشگاه بود یا نمایشگاه کتاب گفت: من فکر نمیکنم مردم در نمایشگاه کتاب قصد نمایش خودشان را داشتند و باید بپذیریم ما در جامعه خودمان از چادری، باحجاب یا بی حجاب داریم و باید بپذیریم همه اینها ملت ایران هستند.
وی با گلگی از غرفه هایی که خیلی شلوغ بودند و افرادی برای خودنمایی از جلوی آن رد می شدند و فقط عکس و فیلم میگرفتند گفت: این واقعا زیبنده کتاب نیست و موضوعیت ندارد. در پایان او کتابگردی را برنامه ای با محتوای خوب و جذاب خواند و از تلاش متعهدانه و مسئولانه در قبال فرهنگ و کتاب برای تولید آن صحبت کرد و به ابراز امیدواری نمود که اصولا فرهنگ در جامعه ما وجود داشته باشد.