فتح الله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجو، درباره دلیل رویه فعلی بانک ها در اعطای تسهیلات ساخت مسکن در قالب اجرای قانون جهش تولید مسکن مصوب مجلس گفت: این شرایط در حال حاضر در بانکهای ما حکم فرما شده است و در همین راستا تذکری را هفته گذشته به رئیس کل بانک مرکزی در صحن علنی مجلس دادم رهبر معظم انقلاب نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و اعلام کردند که بانک ها نباید به سمت بنگاه داری بروند.
وی در ادامه بیان کرد: بعد از تذکر رهبری و تاکید رئیس جمهور بر همکاری بانکها در اعطای تسهیلات مسکن انتظار میرفت که این شرایط در بانکها تغییر کند، سرمایهگذاری لازم از سوی بانکها برای اعطای وام ساخت مسکن در راستای ساخت یک میلیون مسکن در سال انجام شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بانک ها باید به طور کلی در حوزه تولید مشارکت کنند تولید بخش های مختلفی دارد که یکی از آنها ساخت مسکن است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه افزود: بانکها باید به حوزه تولید ورود کنند و سرمایهگذاری در حوزه اعطای تسهیلات ساخت مسکن داشته باشند ولی بیشتر بانک ها تمایل دارند که در حوزههای پر بازده و با سود بالا ورود داشته باشند.
این نماینده مجلس یازدهم در ادامه خاطرنشان کرد: این که بانک ها به کارمندان خودشان وام بدهند منطقی است، اما اینکه کارمندی ۱ تا ۲ میلیارد وام بگیرد و در مقابل مردم برای ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون وام ساخت مسکن آواره کوچه و خیابان باشند اصلاً درست و منطقی نیست.
توسلی در ادامه افزود: ما به این عملکرد بانکها انتقادات جدی وارد داریم و شبکه بانکی باید در حوزه اعطای وام ساخت مسکن خودش را اصلاح کند. بانکها باید اعتبارات و منابعی که دارند را در حوزه تولید مسکن که یکی از شاهراه های تولید است سوق بدهند.
توسلی در ادامه با بیان اینکه به بانکها
در حوزه تسهیلات تکلیفی مثل وام ازدواج، فرزندآوری، وام ناباروری و وام مسکن به بانکها از سوی مجلس و به عنوان قانون تکلیف شده ولی بانکها عملکرد مناسبی در حوزه اعطای این تسهیلات نداشتهاند، خاطرنشان کرد: بسیاری از بانکها این تسهیلات تکلیفی را پرداخت نمیکنند و شرایط به نحوی شده که مردم به شدت از این موضوع ناراحتند زیرا میبینند که از یک سو اعلام میشود این تسهیلات به آنها پرداخت میشود و از سوی دیگر وقتی به بانکها مراجعه میکنند با شرایطی برعکس این موضوع روبرو میشوند.
توسلی در ادامه توضیح داد: مسئله بعدی بحث تضامنی است که بانک ها برای این وام ها درخواست میکنند. مردمی که عمدتاً جز اقشار متوسط و پایین جامعه هستند با دوندگی فراوانی موفق میشوند که رضایت بانک برای اعطای این تسهیلات را بگیرند ولی باز هم با مشکل ضامن روبهرو میشوند و آنقدر این ضامن ها برای مردم سخت میشود که مردم از گرفتن این وامها پشیمان می شوند و دیگر این وام را پیگیری نمی کنند.
نماینده بهار و کبودراهنگ در ادامه خاطرنشان کرد: این شیوه عمل به پرداخت تسهیلات اصلاً در شأن نظام بانکداری اسلامی نیست و باید رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد به این موضوع عدم پرداخت تسهیلات ساخت مسکن هرچه زودتر ورود کنند. تذکرات لازم نیز در کمیسیون اقتصادی مجلس به رئیسکل بانک مرکزی داده شده است.
وی در ادامه توضیح داد: طبیعتاً اگر نظام بانکداری ارتباط لازم با شبکه تولید و اقتصاد کشور را نداشته باشد عملاً کار ساخت مسکن در کشور جلو نمیرود و قانون جهش تولید مسکن روی زمین میماند. البته برخی از مسئولان معتقدند اگر این حجم از منابع وارد چرخه اقتصادی کشور شود باعث ایجاد تورم میشود در صورتی که اگر این منابع فقط در حوزه تولید مسکن و نه در حوزه خدمات هزینه شود، منجر به تورم نمی شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: علاوهبراین مسکن سازی حدود ۲۳۰ شغل مستقیم و غیرمستقیم را فعال می کند و خودش تولید محسوب می شود و باعث رونق تولید در مباحثی مثل مصالح ساختمانی در و پنجره و موارد متعدد دیگر میشود.
وی در ادامه بیان کرد: پرداخت وام ساخت مسکن منجر به رونق تولید می شود و به هیچ وجه منجر به رشد تورم نمیشود و حتی موجب کاهش تورم هم میشود.