عبدالمطهر محمد خانی، سخنگوی شهرداری تهران در پاسخ به سوال خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو در رابطه با آخرین اخبار و رایزنیها با عراق در خصوص اربعین گفت: پیش از شروع دهه اول محرم شهردار محترم تهران در رأس یک هیئت عالیرتبه به عراق سفر کردهاند و در شهرهای نجف و کربلا بغداد و سامرا دیدارهایی را با تولیت عتبه کربلا و همینطور سامرا داشت. همچنین دیدارهایی با شهردار بغداد، سفیر محترم در بغداد و استاندار کربلا داشت. در همه این دیدارها به علاوه دیداری که با آقای حکیم و آقای نوری مالکی انجام شد محور اصلی گفتگوهای تمهیدات رویداد بزرگ اربعین بود. چیزی که مشخص و بدیهی است، محور میزبانی اربعین و رویداد اربعین با ملت بزرگ عراق و در واقع گروههای عراقی و دولت عراق است. طبیعتاً دولت ایران و مجموعههای خارج از کشور عراق قرار است که در این زمینه کمکی بکنند یا در واقع یک باری را بتوانند بردارند. شهرداری تهران هم به صورت کلی ذیل ستاد ملی اربعین و در کنار آن بابت سابقهای که در این ۱۰-۱۲ سال اخیر در اقداماتی که در حوزه اربعین انجام میداد و یک وظایفی دارد که آنها را هم مثل سالهای گذشته حتماً انجام خواهد داد.
او در ادامه گفت: مبحث مهم آن، بحث خدمات شهری و حضور داوطلبانه پاک بانهای ما در شهرهای عراق با تأکید بر شهرهای نجف و کربلا و همچنین موضوع حمل و نقل که در قالب تصمیمی که در کمیته ملی اربعین گرفته شده ایجاد شده است. البته این در نسبت با کل نیازی که در اربعین وجود دارد و ظرفیتی هم که ما در تهران برای خدماترسانی به مردم داریم عدد قابل توجهی نیست؛ ولی قرار بر این است که این اتفاق آنجا بیافتد. طبیعتاً اولویت خدماترسانی به مردم شریف تهران در خود شهر تهران است که وظیفه اصلی و شهرداری است و در کنار آن در حوزه حمل و نقل و در حوزه خدمات شهری، تصمیمات متعددی گرفته شده است. در آنجا تفاهمهایی صورت گرفته است و یکی از مواردی که قرار بر این شده است که اتفاق بیافتد، بحث ورود اتوبوسهای ایرانی به داخل خاک عراق و در واقع سرویس دهی به زائران زوار ایرانی است؛ که سال قبل ناهماهنگی ایجاد شد و زوار ایرانی را با مشقت مواجه کرد. انشاءالله امسال طبق تفاهمی که شده است، این ظرفیت حمل و نقل عمومی که قرار است کلانشهرهای ایران (نه فقط تهران) در این زمینه مشارکت کنند. قرار بر این است که خارج از مرز کشور خودمان هم بتوانیم این سرویس را بدهیم.
وی افزود: در کنار این موضوعات، موضوعات فرهنگی و بحث ارتباط است با هماهنگی با ستاد فرهنگی اربعین مواردی بوده است که در آنجا تفاهم شده است و بناست که طبق وظیفه قانونی و طبق آن چیزی که شورای شهر مجوز و بودجه سالانه به ما داده است، انجام این کار هم در کنار انجام موضوعات دیگر وجود دارد. البته موضوع و یا رویداد جاماندگان را هم داریم که همزمان با رویداد اربعین در عراق در شهر تهران هم برگزار خواهد شد. این آمادگی از طرف شهرداری تهران و شهرداری کلانشهرهای ایران است که درصدی از حمل و نقل خودشان را به نحوی که به حمل و نقل عمومی داخل شهرها آسیبی وارد نکند در اختیار زوار قرار بدهند. برای اینکه تردد مردم به داخل کشور عراق تسهیل شود این آمادگی از طرف ما وجود دارد.
الویت ما با ارتباط با کلان شهرهای کشورهای همسایه است
سخنگوی شهرداری در رابطه با رویکرد شهرداری در خصوص مسائل بینالملل گفت: ما یک اولویت در حوزه ارتباط با کلانشهرها کشورهای همسایه داریم. البته این به این معنی که با سایر دنیا ارتباط نداشته باشیم نیست. کما اینکه در این دو سال اخیر همین مسیر را ادامه دادیم. نمونه اش سفر شهردار تهران به بروکسل و شرکت در اجلاس جهانی متروپلیس. اجلاس شهرداران کلانشهرهای جهان بود که سفر نسبتاً پر خبری هم بود و دستاوردهای خوبی هم برای حوزه مدیریت شهری داشت. در کنار آن اولویت اصلی ما ارتباط با کلان شهرهای کشورهای همسایه است، که در این زمینه هم تلاش ما بر این است که این ارتباط صرفاً تشریفاتی یا دیپلماتیک نباشد و به صورت همکاریهای اقتصادی و توسعهای و به نفع اداره شهر تهران و به نفع مدیریت شهر باشد. در این زمینه هم تلاشهایی میشود، هم در حوزه حمل و نقل هم در حوزههای دیگر. برای نمونه ما در حوزههای IT و در حوزههای خدمات فنی مهندسی ظرفیتهای بسیار خوبی داریم. در حوزههای نگه داشت نقطه شهر، فضای سبز و پارکها نیز ظرفیتهای خوبی داریم. بسیاری از هیأتهای خارجی که وارد تهران میشوند یکی از موضوعات مورد علاقه شان پارکها و فضای سبز است. این مواردی که برشمردم از مواردی است که میتواند به صورت انتقال تجربه یا حتی صادرات خدمات فنی مهندسی و در حوزه نگهداشت شهر صادر بشود.
محمدخانی در ادامه گفت: یکی دیگر از اولویتهای آقای زاکانی سفر به کشور چین و شهرهای پکن و شانگهای است که احتمالاً در ماه آینده اتفاق خواهد افتاد. ایشان سفری به آنجا خواهند داشت برای تفاهم در حوزههای مرتبط با اولویت حمل و نقل عمومی. به خصوص تأمین واگن برای متروی شهر تهران. در کنار آن سفر دیگری هم به مسکو در ماههای آتی خواهد بود. هر دو به دعوت شهرداران این دو شهر است. یعنی در واقع دعوتی از سوی شهردار پکن و شهردار مسکو از آقای دکتر زاکانی شده و طبیعتاً برنامهریزی این سفرها انجام میشود. همچنین موضوع شرکت در سازمانهای بینالمللی مرتبط نیز هست. مثل حضور در بروکسل و اجلاس متروپلیس که احتمالاً این رویه هم ادامه خواهد داشت.
تفاهم خواهرخواندگی با شهرهای نجف و کربلا پیگیری شده است
محمدخوانی در خصوص تفاهم خواهرخواندگی شهرهای تهران و کربلا تصریح کرد: یک سنت و رویه وجود دارئ معمولاً مبنی بر اینکه تفاهمها و توافقات خواهرخواندگی بین شهرها و معمولاً بین شهرهای همسطح برقرار میشود. یعنی مثلاً شهر تهران به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، تفاهمهای خواهرخواندگی هم معمولاً با پایتختهای کشورهای برقرار میشود که این یک روال منطقی است که از قبل هم بوده است. ما در دوره جدید یک استثنایی قائل شدیم. ما درباره شهرهای مذهبی که مورد توجه مردم خود شهر تهران هم هست، از این زاویه ما یک اولویت گذاشتیم و تفاهم خواهرخواندگی ما با دو شهر نجف و کربلا در واقع پیگیری شد که این تفاهم درباره شهر کربلا به سرانجام رسید و تمام شده و درباره نجف نیز احتمالاً این اتفاق خواهد افتاد.
وی افزود: عمده این تفاهم در دو حوزه است که اگر من بخوام مشخصاً بگویم یکی در حوزه فرهنگی و دیگری هم یکی از بخشهای مهم رویداد اربعین است. موضوع اربعین را در این تفاهم، از جهت همکاریهای و همافزاییهایی که بین دو شهر میتواند اتفاق بیافتد اولویت قرار دادیم. در کنارش هم مباحثی که پیشتر درباره صادرات خدمات در حوزههای خدمات شهری عنوان کردم را پیش خواهیم برد.
فعالیتمان در همه زمینهها باید قرارگاهی باشد
سخنگوی شهرداری در رابطه با هماهنگی مراسماتی از قبیل عید غدیر بود محرم در مناسبتهایی اذعان داشت: در این زمینه تأکیدی که شهردار داشتند این بود که ما در همه زمینهها باید فعالیتمان قرارگاهی باشد. قرارگاه به این معنی که یک فعالیت همافزایی شکل بگیرد. مثلاً در موضوع آسیبهای اجتماعی هم همین مدل قرارگاهی اتفاق افتاد. همچنین در موضوع مسکن و در حوزه فرهنگی به صورت ویژهتر این کار انجام شد. چون اصلاً جنس کارهای فرهنگی و رویدادهای بزرگ فرهنگی اساساً بدون همکاری و هم افزایی همه نهادهای درگیر اتفاق نخواهد افتاد. این مشخصاً درباره رویداد درواقع غدیر و مهمانی ده کیلومتری کاملاً خودش را نشان داد. همه نهادهای فرهنگی و همه دستگاهها در کنار مردم درگیر موضوع بودند. این موضوع درباره محرم که اساساً بسیار بیشتر است. سنت پدیده عزاداریها اقامه عزا بر سیدالشهدا در ایران و در همه اقصی نقاط دنیا پدیده کاملاً مردمی است و دولتها و نهادهای رسمی و حاکمیتی و حتی نهادهای اجتماعی مثل شهرداری تهران میتوانند در کنار مردم اقدامی را انجام بدهند و کمک بکنن. خب این اتفاق هم درباره عید غدیر و هم درباره دهه اول محرم افتاد. شهرداری به وظایفش در این زمینه عمل کرد. طبیعتاً حوزه خدمات شهری یکی از حوزههای پرچالش و سخت است. همکاران ما در حوزه نظافت معابر، جمع آوری پسماند یک کار جهادی شبانهروزی را در همین ایام انجام دادهاند.
محمدخوانی در رابطه با برنامه ریزی راهپیمایی اربعین گفت: شهرداری تهران در چند بخش در این زمینه کمک میکند. اولین موضوع تبلیغات فرهنگی و آمادهسازی فضای محیطی شهر تهران در آستانه رویداد اربعین است. در آن ایام بخش قابل توجهی از شهروندان تهرانی هم به لحاظ روحی و عاطفی درگیر این مسئله هستند. چه آنهایی که برای تجربه این سفر آماده میشوند تا در این رویداد شرکت کنند، چه آن کسانی که و به قول معروف جزء جاماندگان هستند و این توفیق را پیدا نمیکنند که امسال در سفر باشند.
وی اذعان داشت: طبیعتاً ما به همان نسبت در همراهی با مردم و در تبلیغات شهری باید فعال باشیم؛ و در کنار آن بحث تسهیلاتی برای خروج مردم از شهر است. در این زمینه قرارگاههایی در شهرداری تشکیل شده و برخی از شهرداران مناطق و مدیران شهری هر کدام مسئول خدماترسانی در یکی از این نقاط مرزی هستند. در کنار چیزهایی که گفته شد، موضوعات درمانی هم هست. مجموعه شرکت شهر سالم ما نیز کمک خواهد کرد. در این زمینه عزیزان ما در حوزه آموزش شهروندی و در حوزههای فرهنگی کار مفصلی را تحت یک کمپین واحد فرهنگی انجام خواهند داد.
وی افزود: همه ساله شاهد این بودیم که برای جاماندگان اربعین حسینی مراسم و راهپیمایی در تهران برگزار میشود، امسال نیز همان برنامهها وجود دارد؛ و شهرداری تهران با محوریت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به وظیفه خود در این زمینه عمل خواهد کرد. البته همانطور که گفتم این برنامه هم مثل سایر برنامهها یک جنس قرارگاهی دارد، اینطور نیست که بگوییم این برنامه متعلق به شهرداری تهران است. همه مجموعههای فرهنگی و مردمی در این زمینه نقش دارند و در کنار همدیگر یک رویداد بزرگ را رقم میزند.
طبیعتاً اولویت اولمان برای کاهش ترافیک حمل و نقل عمومی است
محمدخانی در رابطه با برنامه شهرداری برای کنترل ترافیک با شروع مدارس گفت: متناسب با آغاز سال تحصیلی و در واقع ابتدای مهرماه هر سال، شهرداری تهران یک ستاد ویژه برای تدبیر این موضوع تشکیل میدهد که امسال هم همین ستاد تشکیل شده است و اقدامات اولیهاش هم صورت گرفته است. ما در این حوزه اولویت اولمان طبیعتاً حمل و نقل عمومی به خصوص در بخش مترو و اتوبوس است. در مهرماه عدد قابل توجهی اتوبوس به شبکه حملونقل عمومی تهران اضافه خواهد شد. در حوزه مترو نیز افتتاح چند ایستگاه را خواهیم داشت که آن هم بسته به برنامه ریزی که میشود، در شهریور و یا مهرماه انجام خواهد شد.
وی افزود:همچنین به زودی افتتاح متروی میدان کتابی در خط چهار، خط شش و در منطقه شمال غرب تهران در شهران و کوهسار سه ایستگاه را خواهیم داشت. این اتفاق مهمی از این جهت است که مردم شمال غرب تهران بالاخره دسترسی به مترو پیدا خواهند کرد و ایستگاههایی در نزدیکی محل سکونتشان خواهد داشت و شبکه حمل و نقل شبکه ریلی زیرزمینی تهران به شمال غرب تهران خواهد رسید. همانطور که شهردار اعلام کردند تا پایان سال طبق چیزی که از ابتدا مصوبه در طرح جامع ترافیک تهران بود، خط شش و هفت کامل میشود. در کنار آن تدابیر ترافیکی و در واقع توسعه مدیریت ترافیک نیز هست؛ که به موقع خودش بعد از رسمیت پیدا کردن موضوع طبیعتاً از طریق دوستان ما در سازمان حملونقل و ترافیک معاونت حمل و نقل و به اطلاع مردم خواهد رسید.
شکل گیری تفاهمهای متعدد با بخشهای مختلف برای تسهیل ساخت و ساز مسکن
سخنگوی شهرداری اظهار کرد: به نظر میرسد که یک مجموعه یا یک نقطه در رسانهها فعالیتی را علیه شهرداری تهران با تأکید بر حوزه مسکن آغاز کرده است. متأسفانه برخی از رسانهها که متعلق به طیفی است که خودشان در چهار سال قبل در دوره پنجم متولی مدیریت شهری بودهاند و واقعاً در این زمینهها کارنامه بسیار بسیار غیرقابل دفاعی دارند، یک نقطه تمرکز در حوزه مسکن گذاشته اند که متأسفانه کاملاً ضد منافع مردم و خواست مردم است. شهرداری تهران در قرارگاه جهادی مسکن برای اینکه به دولت برای تحقق وعده تأمین مسکن شهروندان کمک بکند از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد. تفاهمهای متعددی با بخشهای مختلف برای تسهیل ساخت و ساز مسکن داخل شهر تهران شکل میگیرد و در کنارش خود شهرداری هم ورود به موضوع ساخت مسکن انجام میدهد. در کنار اینها بنا داریم که به موضوع اجاره داری حرفهای هم ورود پیدا کنیم و در اینکه این فضای سختی که برای مردم وجود دارد کمک کنیم. در بسیاری از نظرسنجیها یک موضوع بد مسکنی و مسئله قیمت مسکن و اجاره بهای مسکن برای مردم مسئله است. سعی میکنیم در این زمینه ورود پیدا کنیم و با افزایش تولید و افزایش عرضه مسکن در شهر تهران بتوانیم قیمتها را بشکونیم و در این زمینه حتماً فعالیت میکنیم.
محمدخوانی تصریح کرد: من دیده ام برخی رسانهها به غلط میگویند که شهرداری تهران در این زمینه تکلیف و وظیفهای ندارد. اینطور نیست، هم طبق قوانین بالادستی قانون شهرداریها و هم طبق تأکیداتی که رهبر معظم انقلاب داشتند که همه دستگاهها و همه مجمع موظفند در موضوع مسکن باری از روی دوش مردم بردارند و اصلاً واقعیت شهر تهران مدیریت شهری است و اگر بخواهد در این زمینه مدیریت کند حتماً باید ورود بکند. ما این ورود را خواهیم داشت و با قدرت موضوع را ادامه خواهیم داد.
وی افزود: در کنار مسائلی که گفته شد یک اتفاق مهم دیگر در حال انجام است و آن طرحهای موضعی و موضوعی که در کمیسیون ماده پنج پیگیری میشود. مسائل چند دههای محلات و مناطق تهران دارد حل میشود. برای مثال در جنوب تهران در محله نفر آباد خب اینها یک گره سه دههای یا حتی چهاردههای و پنج دههای در این مکانها وجود داشت. مثلاً در مورد کن فکر کنم که پنجاه سال است که در آنجا مسئله ساخت و ساز برای مردم اون منطقه واقعاً یک معضل بوده و یک توقف چند دههای اتفاق افتاده بود و مردم نمیتوانستند ساخت و ساز را (چیزی که حق خودشان است) در زمین خودشان با رعایت همه ملاحضات شهرسازی انجام بدهند؛ و یا موضوع فریز شدن یا توقف ساختوساز در جداره خیابان دماوند که در تمام این سالها باعث شده بود که منظره شهری آسیب ببیند.
او در ادامه گفت: از نظر من اهالی و گفتگو کنیم و ببینیم که این تصمیمات جدید مدیریت شهری در این زمینه چه تحولی را ایجاد میکند و چقدر رضایت ایجاد کرده است و مردم که البته حق طبیعی است و هیچ منتی هم نیست. ما برای احقاق حق مردم بر طبق قوانین و موضوع و اختیارات شهرداری تهران و کمیسیون ماده پنج تصمیماتی گرفتیم که کاملاً مورد رضایت مردم واقع شد. اما همین نقطه قوت تبدیل به یک محلی برای فشار به شهرداری تهران شد و این رویه کمک به مردم برای ساخت و ساز مورد تخریب، نقد جدی و تخطئه قرار گرفته میشود. همان طور که شهردار محترم گفتند و به نظر میرسد یک سیاست برای ادامه وضع قبلی و برای گران کردن وجود دارد. رونق ساخت مسکن در شهر تهران مساوی با ارزانتر شدن مسکن یا حداقل جلوگیری از تورم سرسامآور مسکن است و البته در ایجاد شغل به شدت مؤثر است. این نقطه یک تعارض منافعی با برخی که ظاهراً نفعی در این زمینه داشتهاند و یک نگاه غلطی داشتند مبنی بر اینکه تهران باید اینقدر گرون بشود تا برخی از این شهر بروند.
وی افزود: من دیدم یک بزرگواری که قبلاً هم مسئولیت داشتهاند و با یک حالا ادبیات شیکی در گفتگو با یکی از همکاران شما، شاید در همین استودیو کاملاً دفاع میکردند از این موضوع که باید جلوی جمعیت را بگیریم. با این تیپ سیاستهای محدود کردن که طبیعتاً باعث گران کردن شهر میشود طبیعتا اقشار ضعیف تهران را ترک میکنند. متأسفانه این جرئت را هم نداشتند که صریح این را برای مردم بیان کنند، اما تصمیم بر این بود که فقرا و اقشار کم درآمد و ضعیف را از تهران اخراج کنند و با این مدل تهران را مدیریت کنند. خب حتماً رویه مدیریت شهری در دوره جدید کاملا عکس این است. ما حتماً به دنبال ارزانسازی و دسترسپذیری امکانات شهر برای همه هستیم.