گروه استان های خبرگزاری دانشجو؛ زمانی مراودات بین المللی صرفا از کانال وزارت امور خارجه و در تهران صورت می گرفت؛ آن هم تنها با چند کشور اروپایی و آمریکا؛ دولت گذشته معتقد بود مسیر پیشرفت تنها از کشورهای توسعه یافته خاص می گذرد و نیازی نیست ارتباطی با سایر ملل برقرار شود.
همین امر سبب شد بسیاری از روابط بین المللی ایران تیره شود؛ یکی از این روابط با کشور ترکمنستان بود؛ کشور هم مرز با خراسان شمالی که نزدیکی زیادی از نظر فرهنگ و رسوم با مردم خراسان شمالی دارند اما نه تنها رابطه ای برقرار نبود، بلکه شکایت های دو کشور از یکدیگر در فضای بین اللمی باعث تیره شدن روابط شده بود.
اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و استقرار وزرا و استانداران، شرایط به کلی تغییر کرد؛ اگر کاری به فضای کلان نداشته باشیم می توانیم روابط خراسان شمالی به عنوان جزئی از سیاست های کلی دولت را در نظر گرفته و بررسی کنیم.
سفر محمدرضا حسین نژاد، استاندار خراسان شمالی به کشور ترکمنستان بخشی از این تعاملات بود؛ این سفر که مهر ماه سال گذشته انجام شد دستاوردهای متفاوتی داشت.
حضور 30 تن از تجار، بازرگانان و تولیدکنندگان خراسان شمالی در این سفر نشان می داد زمان تعاملات سیاسی مبتنی بر روابط اقتصادی آغاز شده است.
این امر یقینا نتیجه سفر رئیس جمهور ترکمنستان به تهران بود؛ سفری که در آن تفاهم نامه های مختلفی به امضا دو طرف رسید.
روسیه؛ مقصد بعدی خراسان شمالی
اما مجموعه مدیریتی دولت در خراسان شمالی تنها به روابط با همسایگان خود اکتفا نکرد؛ در همین راستا هفته گذشته شاهد حضور هیات تجاری و سیاسی استان در کشور روسیه بودیم و این برنامه با دیدارها و امضای تفاهم نامه های مختلفی همراه شد.
استاندار خراسان شمالی در راس هیات تجاری 22 نفره به استان کالوگا روسیه سفر کرد. حسین نژاد در ابتدا با استاندار کالوگا دیدار کرد و اظهار داشت: این استان دارای ظرفیت های کشاورزی زیادی است که باید زمینه صادرات آن به بازار روسیه فراهم شود.
محمدرضا حسین نژاد افزود: بی تردید استان های خراسان شمالی و کالوگا ظرفیت های خوبی در حوزه های گوناگون دارند اما لازمه تبادلات بیشتر شناسایی این توانمندی ها و بازار هر ۲ استان است.
وی ادامه داد: حضور هیات تجاری خراسان شمالی در این کشور می تواند این روند تبادلات را تسریع کند.
حسین نژاد با تاکید بر تسهیل صادرات محصولات کشاورزی خراسانشمالی به روسیه گفت: خراسان شمالی سالانه ۲۲ تن نگین زعفران، انواع انگور، پسته، هلو، خشکبار، گیلاس تولید می کند که بخشی از این محصولات سال گذشته به روسیه صادر شد.
استاندار خراسان شمالی خاطرنشان کرد: همچنین این استان بیش از ۲ میلیون راس دام سبک و سنگین دارد و یکی از قطب های دامپروری کشور است.
وی تصریح کرد: ظرفیت های خراسان شمالی محدود به کشاورزی نیست بلکه توانمندی های صنعتی خوبی نیز در حوزه های تولید آلومینیوم، آلفا آلومینیوم، منیزیم، محصولات پتروشیمی و فولادی دارد.
تشریح امکانات و ظرفیت های بی نظیر خراسان شمالی در این دیدار سبب شد تا استاندار کالوگا نیز به برقراری ارتباط با خراسان شمالی تمایل نشان دهد و خواهان افزایش مبادلات تجاری شود.
مطالبات خراسان شمالی از سفیر ایران در روسیه
اما این پایان کار نبود. استاندار دردیدار با سفیر ایران در روسیه نیز گفت: شناسایی بازارهای جدید کالوگا روسیه و معرفی ظرفیت های تجاری خراسان شمالی از اهداف اصلی سفر هیات تجاری استان به این کشور بود.
حسین نژاد افزود: بسیاری از ظرفیتهای کشور و خراسان شمالی از نگاه تجار و فعالان اقتصادی روسیه پنهان است و این سفر با هدف یافتن بازارهای جدید و افزایش تبادلات تجاری بین دو کشور انجام شد.
وی ادامه داد: بی تردید سفر هیات تجاری خراسان شمالی به روسیه منجر به افزایش صادرات بین دو استان خراسان شمالی و کالوگا خواهد شد.
حسین نژاد با اشاره به ظرفیت شرکت های دانش بنیان خراسانشمالی در حوزه صنعت، گفت: این استان ظرفیت صادرات منیزیم به روسیه و آماده همکاری های لازم در حوزه قطعه سازی دارد.
نماینده عالی دولت تصریح کرد: صنایع بزرگی همچون پتروشیمی، فولاد و آلومینا در خراسان شمالی وجود دارد که باید تجار روسی از این ظرفیت بیشتر بهره بگیرند.
وی با اشاره پیگیری ها برای اختصاص مکانی را برای عرضه محصولات خراسانشمالی در کالوگا، گفت: با اختصاص مکانی مشخص در هر ۲ کشور برای عرضه محصولات، صادرات افزایش خواهد پیدا کرد.
حسین نژاد یادآور شد: خراسان شمالی اکنون به ۳۶ کشور صادرات دارد و بسیاری از تبادلات تجاری از طریق گمرک استان به سهولت انجام می شود.
تفاهم نامه خرید کشتی منعقد شد
یکی از بزرگترین اقدامات هیات اعزامی به روسیه را می توان تفاهم نامه خرید کشتی دانست؛ از آن جایی که بسیاری از استان ها و تجار بزرگ در آب های آزاد و خزر دارای کشتی بوده و به این واسطه تجارت می کنند، خراسان شمالی از این ماجرا محروم است.
مازیار زند، رئیس اتاق بازرگانی خراسان شمالی در این راستا گفت: تفاهمنامه خرید کشتی توسط سرمایه گذار بومی از کشور روسیه در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو امضا شد.
مازیار زند افزود: این تفاهمنامه توسط یکی از اعضای هیات رییسه اتاق بازرگانی خراسان شمالی به عنوان سرمایه گذار امضا شد.
وی ادامه داد: خرید کشتی، کمکی شایان در زمینه صادرات محصولات تولیدی استان خواهد داشت.
زند تصریح کرد: داشتن کشتی در دریای خزر، بسیاری از مشکلات صادرات و واردات محصولات و نیازهای استان را حل خواهد کرد.
فضای تجاری خراسان شمالی و کالوگا در کشور متقابل
اما استاندار خراسان شمالی پس از پایان سفر اقتصادی خود در جمع اصحاب رسانه خراسان شمالی اظهار داشت: با توجه به افزایش صادرات استان در سال گذشته، به دنبال رایزنی با کشورهای مختلف از جمله ترکیه و روسیه هستیم و مقدمات این کار فراهم شده است.
وی افزود: در این سفر توانمندیهای استان به عنوان زنجیره ارزش مطرح شد که در نهایت مقرر شد هر دو استان فضایی را برای عرضهی محصولات در اختیار یکدیگر قرار دهند.
استاندار خراسان شمالی بیان داشت؛ تفاهم نامه خرید کشتی منعقد شده اما تا زمانی که کشتی به دست تجار و بازرگانان ما نرسد در حد تفاهم نامه است.
وی خرید کشتی را یکی از ابعاد سفر به روسیه عنوان کرد و افزود: توسعه صادرات به استان کالوگای روسیه از مهمترین ابعاد این سفر به شمار میرود که امیدواریم دستاوردهایی در حوزه صادرات رقم بخورد.
حسین نژاد به موضوع تبادل فرهنگی به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای این سفر اشاره کرد و گفت: اعزام دانشجو در هر دو استانها مورد استقبال قرار گرفت.
وی با تاکید بر تقویت صادرات با کشورهای همسایه، خاطرنشان کرد: هدفگذاری بعدی ما کشور ترکیه خواهد بود زیرا ترکیه برای همکاری با خراسان شمالی به ویژه در بخش صنایع دستی، اعلام همکاری دارد.