به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اختتامیه سومین دوره دوسالانه انتخاب آثار برتر مدافعان حرم و جبهه مقاومت «جایزه سرلشکر پاسدار شهید حاج حسین همدانی» با حضور علیمحمد نائینی مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، گلعلی بابایی دبیر علمی جشنواره و جمعی از نویسندگان، ناشرین داخلی و خارجی و خانواده شهدای مدافع حرم، امروز ۲۵ مهرماه در سالن خلیج فارس موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
نائینی در ابتدای این مراسم با اشاره به عملیات طوفان الاقصی گفت: حماسه بزرگ جبهه مقاومت در فلسطین و شکست مفتضحانه و غیرقابل ترمیم رژیم غاصب را به همه شما تبریک عرض میکنیم. این پیروزی کام همه آزادیخواهان جهان را شیرین کرده است.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در ادامه بیان کرد: گرامی باد یاد و خاطره امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی، شهیدان والامقام دفاع مقدس، جبهه مقاومت و امنیت به ویژه شهیدان فلسطینی در عملیات اخیر و سردار حاج قاسم سلیمانی، حاج حسین همدانی و همه قهرمانان بزرگ و مقتدر جبهه مقاومت و شهیدان این عرصه نظیر شهیدان دقایقی، المنهدس، حجازی و ... از همه ملیتها در جغرافیای وسیع فرامرزی مقاومت.
وی در ادامه افزود: این جشنواره یکی از مهمترین رویدادهای تاریخنگاری، ادبی و پژوهشی در حوزه جبهه مقاومت است که به صورت دوسالانه برگزار میشود. هم اکنون جامعه جهانی به ویژه جوامع اسلامی در آزمون بزرگی قرار دارند و نسل آینده براساس تاریخی که اکنون نوشته میشود درباره عملکرد مجامع جهانی، قدرتهای جهانی و منطقهای قضاوت خواهد کرد. تاریخ هویتساز است و هیچ ملت و جامعهای از تاریخ خود جداشدنی نیست.
نائینی در ادامه تصریح کرد: اکنون در این برهه تاریخی که موازنه قدرت به سوی مقاومت تغییر کرده و تحقق بشارت رهبر معظم انقلاب مبنی بر نابودی رژیم غاصب صهیونیستی بیش از هر زمان دیگر به وقوع نزدیک شده است. رسالت مهم تاریخنگاران، ادیبان، پژوهشگران، نویسندگان و دانشمندان بسیار بزرگتر از هر زمانی است. اطمینان داریم جامعه علمی، ادبی و نخبگان، نویسندگان و هنرمندان کشورهای اسلامی متعهدانه راه شهدای مقاومت را ادامه خواهند داد و این تاریخ الهامبخش را به رشته تحریر در خواهند آورد.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران در ادامه اظهار داشت: نگارندگان این مجاهدتها فقط واقعیتها را برای نسل امروز بیان نمیکنند، بلکه صراط مستقیم را پیش روی آیندگان قرار میدهند و راه را برای آنان روشن میکنند. پیشنیاز رشد و بالندگی مقاومت، انتقال این فرهنگ به جوانان و ترویج فرهنگ فرهنگ مقاومت است. همه ما رسالت خود را تاریخنگاری مؤمنانه و هنرمندانه و روایتگری مجاهدانه برای تحقق تمدن اسلامی میدانیم. مقاومت اسلامی با بهرهگیری از منظومه فکری امامین انقلاب اسلامی موجب شکلگیری جبهه مقاومت در غرب آسیا شد.
نائینی تأکید کرد: نویسندگان و ناشرین دفاع مقدس و جبهه مقاومت از نظر مقام معظم رهبری واسطههای رزق معنوی هستند. منتقل کردن خاطرات شهیدان و رزمندگان، صدقه حسنه و انفاق به حساب میآید.
وی در ادامه توضیح داد: هدف اصلی دوسالانه انتخاب آثار برتر جبهه مقاومت، بررسی دستاوردهای حوزه ادبیات مقاومت، کمک به افزودن سرمایه معنوی این جبهه، نیازسنجی و بررسی آثار و داشتههای موجود، گسترش و تعمیق پژوهشهای علمی در مورد چرایی، چیستی، آثار و پیامدهای جبهه مقاومت و تجلیل از پژوهشگران، نویسندگان، ناشرین و در نهایت ارزیابی و انتخاب بهترین آثار است.
نائینی در ادامه گفت: مقدمات برگزاری سومین دوسالانه از دیماه سال گذشته و فراخوان دریافت آثار از فروردینماه امسال آغاز و بیش از ۵۰۰ اثر مربوط به سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ از نویسندگان و ناشرین داخلی و خارجی جمعآوری شده است. آثار رسیده به دبیرخانه نسبت به دوره گذشته رشد ۲۰ درصدی داشته و در حوزه بینالملل و جغرافیای مقاومت، نسبت به دوره قبل ۲ برابر شده است.
مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران افزود: این آثار شامل کتب خاطره، داستان، رمان، زندگینامه، پژوهش و ترجمه هستند که بیش از ۲۰۰ عنوان مربوط به ناشرین حوزه بینالملل از کشورهای لبنان، عراق، سوریه، ترکیه، آذربایجان، افغانستان، پاکستان و روسیه و به زبانهای انگلیسی، عربی، آذری، روسی، ترکی استانبولی و اردو در ۲ سال اخیر منتشر شده است.
وی در پایان اعلام کرد: آثار در ۸ گروه با مدیریت دبیر علمی جشنواره، گلعلی بابایی ارزیابی شده است. علاوه بر ارزیابی محتوای اثر، به لحاظ ویراستاری و هنری هم آثار ارزیابی شدهاند.
در ادامه بابایی که دبیر علمی جشنواره است بیانیه خود را برای حاضرین قرائت کرد. او در بخشی از بیانیه خود گفت: کیست که نداند حماسهآفرینی این روزهای فرزندان رشید ملّت ستمدیده فلسطین در غزه و نبرد طوفان الاقصی، نتیجه طبیعی روند تکامل همبستگی و هماهنگی یکایک رزمندگان و مردمان کشورهای محور مقاومت در ایران، عراق، سوریه، لبنان، یمن و فلسطین است. کیست که نشنیده باشد بیانات روشنگر قافلهسالار انقلاب اسلامی را که بارها و بارها به مردم ایران متذکر شدند: «.. اگر این جوانها، این شهدا و امثال سردار سپیدروی و سپیدموی ما، شهید حاج حسین همدانی به جنگ دشمنان خبیث ملت انقلابی ایران نمیرفتند، ما امروز مجبور بودیم در خیابانهای کرمانشاه و همدان و قزوین با آنان بجنگیم!»
وی در ادامه افزود: به نظر میرسد در بخش پژوهش و رمان با فقر شدید آثار روبهرو هستیم. امیدواریم محققین، مؤلفین و ناشرین به این ۲ گونه ادبیاتی مهم توجه بیشتری داشته باشند.
بابایی ادامه داد: از فحوای صورتجلسه پایانی داوران بخش ویراستاری استنباط میشود که آنها بیش از هر چیزی گلایهمند عدم مراعات دستور رسمالخط فرهنگستان زبان و ادب فارسی توسط ناشرین هستند؛ لذا ضمن توصیه به رعایت جانب درستنویسیِ زبانِ شیرین فارسی، حراست از زبان ملی را متذکر شدند.
در ادامه دبیر علمی جشنواره بخشی از بیانیه داوران ویراستاری را قرائت کرد: بجاست که ناشران محترم شیوهنامههای سلیقهای را رها سازند و بر مبنای دستور خط فرهنگستان زبان و ادب فارسی، کتابها را ویرایش کنند. شگفت اینکه در صفحه شناسنامه کتابهای یکی از ناشران به پیروی رسمالخط فرهنگستان تصریح شده بود، اما در متن همان کتاب، همچنان با اعمال نظرهای سلیقهای و کاملاً نادرست روبهرو بودیم که بسی مایه دریغ و افسوس است.
وی در پایان خطاب به نویسندگان عرصه نگارش زندگینامه و خاطرات شفاهی گفت: با علم به اینکه میدانیم محدودیتها و مراقبتهای فراوانی در مسیر فعالیت این عزیزان وجود دارد، خاضعانه از آنها تمنا داریم، در جهت تبیین درست زندگانی و جهاد رزمندگان محور مقاومت و شهیدان سرافراز مدافع حرم، با تحقیقات گستردهتر و کنشگریهایی افزونتر، دست به قلم ببرند تا از این رهگذر آثاری فاخرتر خلق کنند.