
حرکت رو به جلوی صندوق ذخیره فرهنگیان/صعود نمودار سوددهی صندوق

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، صندوق ذخیره فرهنگیان طی سالهای گذشته در سر تیتر خبرهای حوزه آموزش و پرورش قرار داشت و گاها انتشار برخی از اخبار در رابطه با این صندوق، نگرانیهایی را در بین فرهنگیان ایجاد کرده بود. اما حالا با گذشت زمان، خبرها حاکی از آن است که شرایط صندوق ذخیره فرهنگیان، روال بهتری پیدا کرده است و احتمالا این حرکت رو به جلو، موجب به وجود آمدن آرامش خاطر در فرهنگیان خواهد شد.
صندوق ذخیره فرهنگیان چگونه شکل گرفت؟
در اواخر سال ١٣٧٣ با اندیشه ارتقای معیشتی و رفاه فرهنگیان، طرح صندوق ذخیره فرهنگیان در وزارت آموزش و پرورش مطرح شد و با تصویب مجلس شورای اسلامی، مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان در تاریخ ١٣٧٤.٣.٧ در اجرای تبصره ٦٣ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران طی تصویب نامه شماره ١٣٥٩. ت١٤٩٥٦-هـ مورخ ١٣٧٤.٢.١١ هیات وزیران، تاسیس و در اداره ثبت شرکتها، ثبت شدد و تا به امروز طی برنامه سوم توسعه، ماده ١٤٧ و ماده ٥٣ برنامه چهارم توسعه نیز استقرار یافته است.
در تبصره ٦٣ برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران آمده است: وزارت آموزش و پرورش موظف است نسبت به تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان اقدام نماید و فرهنگیان میتوانند ماهانه حداکثر مبلغ پنج درصد حقوق و مزایای خود را به حساب صندوق واریز نمایند. دولت موظف است همه ساله معادل مبلغ فوق را که به همین منظور در بودجه سالانه منظور میگردد، به صندوق مزبور واریز نماید. سهمالشرکه فرهنگیان در هنگام بازنشستگی و از کارافتادگی و یا بازخریدی به آنان و در صورت فوت به وراث آنها مسترد میگردد.
تبصره ٦٣ برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قانون برنامه سوم و در قانون برنامه چهارم توسعه به شرح ذیل مورد تأیید قرارگرفته است؛ در ماده ١٤٧ برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فر هنگی جمهوری اسلامی ایران آمده است: در جهت تحقق کامل اهداف تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان موضوع تبصره ٦٣ قانون برنامه پنج ساله دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ١٣٧٣.٩.٢٠ و تامین هرچه بیشتر رفاه و ارتقای وضعیت معیشتی فرهنگیان کشور، کارکنان وزارت آموزش و پرورش که عضویت در صندوق ذخیره فرهنگیان را پذیرفته اند و یا خواهند پذیرفت باید ماهانه درصدی از حقوق و مزایای خود را (تا پنج درصد) به حساب صندوق واریز کنند. دولت نیز موظف است همه ساله معادل سهم واریزی اعضاء به صندوق ذخیره فرهنگیان را به طور کامل در ردیف اعتباری خاص در بودجه سال مربوطه منظور و پرداخت نماید.
هدف از تشکیل مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان به استناد تبصره قانون مربوطه (تبصره ٦٣ قانون برنامه دوم توسعه، ماده ١٤٧ قانون برنامه سوم و ماده ٥٣ برنامه چهارم توسعه کشور) و روح حاکم بر اساسنامه، حمایت و کمک به تامین مالی فرهنگیان به عنوان اصلیترین ارکان نظام آموزشی کشور پس از خروج از خدمت است.
صعود نمودار سوددهی صندوق
صندوق ذخیره فرهنگیان با تمام شرکتها و هلدینگها، ۴۴۰۰ میلیارد تومان سود کسب کرده است که این عدد بالاترین رقم تا به امروز است و نسبت به سال گذشته ۲۲۰ درصد رشد داشته است.
اخیرا در بخش پتروشیمی سیاستگذاری شفاف و برنامهریزی دقیق در صندوق انجام شده است و خروج از حوزه سرمایهگذاری با ریسک بالا و ورود به حوزههای پربازده نیز جزو اقدامات بوده است؛ و بر همین اساس خروج از برخی حوزههای صنعتی اتفاق افتاده است و ایضا ماشینسازی اراک در بخش گرفتن پروژههای ملی تقویت شده است.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان از تغییر سبک مدیریتی صندوق خبر داد و گفت: سبک مدیریتی صندوق را از کنترل مالی به کنترل استراتژیک سوق دادیم و امروز هیچ شرکتی حق ندارد بگوید صندوق مسیر خود را طی میکند و ما تابع قانون تجارت هستیم، اما به تمام شرکتها اعلام کردیم، صندوق یک زنجیره در هم تنیده و هدفدار است بنابراین ما باید در محیط پیرامونی پاسخگوی عملکرد یک شرکت باشیم.
پاسخگویی به مطالبات معلمان
طبق گفته مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در گذشته، ماهها طول میکشید که یک معلم پس از بازنشستگی مطالبه خود را از صندوق ذخیره دریافت کند، اما هماکنون کمتر از یک ماه این مطالبه پرداخت میشود. همچنین این صندوق تا حداقل ۵ میلیون تومان در ماه خدمات اعتباری در اختیار معلمان قرار میدهد و این رقم متناسب با حقوق فرهنگیان افزایش پیدا میکند تا بتوانند کالاهای مصرفی و اساسی زندگی خود را تامین کنند، این اعتبار به صورت وام قرض الحسنه بدون سود است. شفافیت در صندوق دیگر مطالبه مهم فرهنگیان شفافیت صندوق بوده است که اخیرا در همین راستا اقداماتی برای شفافسازی انجام شده است و در آینده نزدیک، وضعیت حقوق و دستمزد تمام کارکنان صندوق و شرکتهای زیرمجموعه در اختیار هیئت مدیره و مدیران قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در رابطه با این موضوع گفته بود که در حوزه پرداختها شاهد بودیم هر فردی در هر شرکتی اعدادی را که خودش تشخیص میدهد را به افراد پرداخت میکرد مثلا میگویند فلان فرد، چون تخصص دارد میتواند حقوق بالا حتی بیشتر از مدیرعامل بگیرد. البته در گذشته ۸۰ درصد پرداخت و کنترل حقوق در اختیار صندوق ذخیره نبود، اما در حال حاضر اعلام کردهایم که هیئت مدیره، هلدینگها و مدیران حق ندارند برای خود حقوق تعیین کنند همچنین پرداخت حقوق اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل تابع قانون تجارت و ملاحظات در بعد روانی است.
وی همچنین تاکید کرد که از زمانی که بنده آمدم، برای هر فردی که در اطرافم بود ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر از افرادی که در گذشته بودند، حقوق تعیین کردم البته حقوقها در صندوق در مقایسه با حوزه صنعت بالا نیست، اما در مقایسه با آموزش و پرورش که حقوق معلمان ۱۰ تا ۱۵ میلیون است، بالاست.