به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در جریان برگزاری صحن علنی یکصد و نود و یکم شورای اسلامی شهر تهران اساسنامه سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار شهرداری تهران مورد بررسی اعضای شورا قرار گرفت و در برخی موارد موضوعات اصلاح شد.
ابتدا ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، در توضیح اهداف این اساسنامه عنوان کرد که این سازمان ملزم به فراهم نمودن شرایط عرضه مستقیم و تأمین سالم، مطلوب و با قیمت مناسب میوه و تره بار و فراهم آوری سایر فرآوردههای کشاورزی، دامی و آبزی اعم از زراعی، باغی، دام، طیور و آبزیان با تأکید بر شاخصهای زیست محیطی، بهداشتی، کیفی و سلامت فرآوردههای عرضه شده در جهت حمایت از مصرف کنندگان، تولیدکنندگان و تامین و توزیع کنندگان اینگونه فرآوردهها است.
در پایان توضیح این عضو شورا، بخش اهداف این اساسنامه به رأی گذاشته شد و متن آن با اکثریت آرا به تصویب رسید.
امانی در ادامه و در توضیح ماده ۴ که به موضوع وظایف و اختیارات سازمان میادین میوه و تره بار را تشریح کرد و مؤلفههای آن را مبنی بر مدیریت ایجاد، توسعه، بهره برداری و نگهداری میدانها و بازارهای ثابت و موقت، عرضه محصولات و فرآوردههای کشاورزی (زراعی، باغی، دام، طیور و آبزیان) به منظور تعادل بازار و حمایت از تولید کننده و مصرف کننده وفق مقررات و ظوابط و با نظارت دقیق بر اعمال قیمتهای تعیین شده و کیفیت مطلوب محصولات و خدمات قابل ارائه؛ ساماندهی و توسعه مراکز عمده فروشی، تأسیسات جانبی و پشتیبانی مانند صنایع تبدیلی درجه بندی و دسته بندی صنایع غذایی، سردخانهها و انبارها و سایر موارد مرتبط با اهداف و ماموریتهای سازمان با استفاده از ظرفیت مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی و با همکاری نهادهای دولتی و عمومی؛ نظارت کمی و کیفی و مدیریت میادین میوه و تره بار و محصولات و فرآوردههای کشاورزی با تأکید بر رعایت شاخصهای زیست محیطی، بهداشتی، کیفی با رعایت حقوق شهروندان و مراجعه کنندگان؛ اعمال نظلرت کیفی و بهداشتی بر کلیه مراحل تأمین، نگهداری، فرآوری، بسته بندی، حمل و نقل، عرضه و توزیع محصولات و فرآوردههای کشاورزی در میادین و بازارهای سازمان با استفاده از قابلیتهای نظارتی آزمایشگاههای کنترل کیفی و بهداشتی در راستای پایش سلامت محصولات و فرآوردههای کشاورزی با همکاری وزارت بهداشت؛ واگذاری موقت حق بهره برداری غرف و اماکن به تولید کنندگان، تأمین کنندگان و توزیع کنندگان محصولات و ایجاد جایگاههای موقت در مناسبتهای خاص با حفظ جایگاه حاکمیتی شهرداری و نظارت بر عملکرد آنها در حدود قوانین و مقررات؛ شناسایی و تعیین محل جهت احداث مراکز عمده فروشی مختلف مورد نیاز عمومی با جلب هماهنگی و همکاری اتحادیههای صنفی؛ تسهیل در امر تهیه، نگهداری و توزیع کلیه فرآوردههای کشاورزی متنالسب با پراکنش و نیازهای جمعیتی شهر تهران به منظور توزیع بهینه در سطح شهر به ویژه در مناسبت ها؛ اختصاص بخشی از غرف بازارها برای ارائه محصولات طبیعی و ارگانیک با تسهیلات تشویقی مناسب در چهارچوب مصوبات شورا وسایر قوانین موضوعه؛ همکاری با دستگاههای اجرایی، سازمان ها، شرکت ها، دانشگاهها و سایر نهادهای عمومی دولتی و غیر دولتی، تعاونی و خصوصی بمنظور نیل به اهداف تعیین شده در چهارچوب قوانین؛ برنامه ریزی برای بکارگیری فناوریهای نوین جهت هوشمند سازی فرآیندهای سازمانی و ایجاد سامانههای متمرکز و بانکهای اطلاعاتی مورد نیاز جهت ارتقای فرآیندها؛ تکمیل و توسعه زیرساختها و فناوریهای لازم و تلاش در پیاده سازی شهرداری غیر حضوری و ارائه نام کلیه خدمات شهرداری اعم از صدور مجوزها از طریق درگاه واحد و بر خط در هماهنگی با مراجع زیربط؛ تاکید بر مشارکت بخش خصوصی؛ ایجاد و توسعه تکمیل زنجیره محصولات کشاورزی از طر یق خانوار مبتنی بر روشهای تولید قرارداری و توسعه بازرگانی داخلی برای تنظیم بازار برشمرد.
محمد آخوندی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورا گفت: بخش تیپ اساسنامهها تصویب شده و وظایف و اختیارات آماده شده و با هماهنگی کمیسیونها نظرات در خصوص برخی مادهها ارائه میشود.
مهدی بابایی عضو شورا نیز با انتقاد از ورود سازمان میادین به موضوع تولید محصولات کشاورزی در طرح سئوالی در خصوص روشهای تولید قرارداری عنوان کرد که آیا ضرورتی دارد که ما به تولید محصول نیز ورود کنیم؟ خواستار حذف واژه تولید در اساسنامه شد.
علیاصغر قائمی، عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در موضوع ایجاد سامانه ها، درخواست کرد که نباید اجازه استقلال را به سایر بخشهای شهرداری داد تا شاهد بروز مدیریت جزیرهای در سایر بخشهای مدیریت شهری باشیم لذا نیازمند این است تا بطور قید اعلام شود با همکاری سازمان فناوری اطلاعات.
مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران نیز در تکمیل توضیحات علیاصغر قائمی در اصلاحیهای موضوع درگاه صدور مجوزها از طریق سازمان فناوری اطلاعات عنوان کرد که در اساسنامه اصلاح شد.
سید جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورا در جریان بررسی اساسنامه سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار با بیان اینکه عملکرد این سازمان در تنظیم بازار مؤثر است، اظهار کرد: اینکه وظیفه تنظیم بازار را بر عهده سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار بگذاریم، مناسب نیست و در تداخل با وظیفه دولت خواهد بود.
وی با بیان اینکه باید در میادین، فضایی ایجاد کرد که محصولات کشاورزان را دپو کنیم، گفت: ما میانبری زدیم تا فضاهایی در نظر گرفته شود که محصولات با قیمت کمتر به مردم عرضه شود؛ بعد از گذشت ۴۰ سال ما به جای کسانی که خرید را در مزارع کشاورزی خریداری میکنند، خرید میکنیم.
تشکری هاشمی با اعلام اینکه ما چند هزار متر انبار و سردخانه میخواهیم در اختیار قرار دهیم که خرید انجام دهند؛ یادآور شد: ما نباید جایگزین شویم و میادین میوه و تره بار را هم دولتی کنیم. ما میخواهیم کار صدها نفر که شغلشان خرید محصولات از مزارع کشاورزی است، انجام دهیم. آقای فصاحت باید از کاراکتر جهاد کشاورزی خارج شود.
علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران نیز طی درخواستی عنوان کرد که به منظور کاهش قیمت محصولات نیاز است در بخشهای جزیی و به قدر نیاز به موضوع زنجیره تولید ورود کند چرا که قیمت محصولات خارج مزیت نسبی نخواهد داشت از این رو تفاوت قیمت برای مردمی که از میادین میوه و تره بار خرید دارند مهم است.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران نیز در توضیح این موضوع اظهار کرد که این بند در شرایطی لحاظ شده که اگر تهران و یا کشور در شرایطی قرار گرفت که دولت نیازمند کمک و همیاری در این مقوله شد سازمان این اجازه را داشته باشد تا در زنجیره تولید محصولات کشاورزی قرار گیرد مضافا بر اینکه پیشنها میشود تا واژه در مواقع اضطرار و کمک به تنظیم بازار در این امر پیش بینی شود.
حجت الاسلام سید محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورا با بیان اینکه شهروندان منطقه ۶ تقاضا داشتند که در سه محله، بازار میوهوترهبار ایجاد شود، تأکید کرد: هدف ما این است که جنس ارزان قیمت و با کیفیت به دست مردم برسد و باید اجازه دهیم سازمان در قلمروهای دیگر نیز ورود کند تا توانایی خود را به اثبات برسند و در این بخشها نیز محصولات با کیفیت و ارزان قیمت ارائه دهد.
او افزود: ما با بخش خصوصی رقابت نمیکنیم بلکه در مقابل دلالها میایستیم. این اجازه باید داده شود که سازمان در تأمین برخی محصولات ورود کند.
آقامیری تصریح کرد: مردم آسیب پذیر، خدمات خوبی از میادین میوهوترهبار دریافت کردند و حتی در مناطق شمالی شهر نیز مردم خواستار ایجاد این بازارها هستند.
ایوب فصاحت مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار شهرداری تهران با بیان اینکه وظیفه ما به صورت شفاف اعلام شده و با این اساسنامه به وظیفه خود بازمی گردیم، یادآور شد: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب، باید فضا را برای عرضه مستقیم محصولات کشاورزان فراهم کنیم.
وی با اعلام اینکه در سالهای اخیر، مسئولان سازمان به این نتیجه رسیدند که کشاورزان دائماً نمیتوانند محصولات خود را عرضه کنند و این حضور به صورت فصلی است، تصریح کرد: امروز خلاف ماده واحده عمل میکنیم و غرفه به آنها اختصاص میدهیم و میگوییم که از میدان مرکزی محصولات را تهیه و عضه کنیم و در نهایت نمیتوانیم کنترلی بر کیفیت داشته باشیم. ما عین دولت وظیفه بورسی داریم که باید قواعی بگذاریم و بر آن نظارت کنیم و نباید اجازه دهیم اساسنامه دست ما را ببندد. ما به هیچ عنوان با بخش خصوصی رقابت نمیکنیم.
فصاحت با بیان اینکه زمانی که فاصله قیمت مراکز ما با بخش خصوصی کاهش مییابد، خوشحال میشویم، خاطرنشان کرد: در برخی مواقع فاصله قیمتی از ۵۰ تا ۳۰۰ درصد است و میادین میوه و تره بار فضایی برای مردم مستضعف است.
وی ادامه داد: در مواقع ضروری مانند امروز که در عرضه گوشت به مشکل برخورد کرده ایم، باید گوشت تأمین کنیم. ما سال گذشته در عرضه پیاز ورود کردیم و دلیل آن افزایش سه برابری قیمت پاییز بود.
مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار شهرداری تهران با بیان اینکه عرضه مستقیم محصولات توسط کشاورزان شدنی است، یادآور شد: ما سلامت غذا را که مدنظر رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورا بود، از یک هفته پیش آغاز کردیم، با اینکه وظیفه ما نیست.
وی با تأکید بر اینکه وظیفه ما تولید نیست بلکه فراهم کردن زمینه عرضه محصولات است، اظهار کرد: سازمان تعاون روستایی حلقه بین ما و کشاورزان است و محصولات را خریداری میکند و به میادین میوه و تره بار تحویل میدهد، اما فرایندها به تعاون روستایی اعلام میشود.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه در مواردی درست است که از میادین میوه و تره بار ارزانتر میخریم، اما ناچاریم نیمی از آن را دور بریزیم، گفت: اینگونه قیمت با بخش خصوصی یکسان میشود؛ لذا باید به کیفیت توجه شود. قیمت میادین حداقل ۳۰ درصد کمتر از بخش خصوصی است، اما امیدواریم با افزایش کیفیت، دور ریختنها به اندازهای نباشد که به قیمت پایینتر آسیب بزند.
وی افزود: با وجود این تفاوت قیمت، مردم گلایهمند هستند و امیدواریم با خرید از تعاونی ها، هم قیمتها روند کاهشی داشته باشد و هم کیفیت محصولات افزایش پیدا کند.
رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه میادین میوه و تره بار در کنار دولت به تنظیم بازار کمک کنند، اعلام کرد: در مواردی دولت تأکید میکند که برخی اقلام را میادین توزیع کند؛ سازمان میادین در خرید محصولات کشاورزی از مسیر تعاونیها اقدام میکند. چه اشکالی دارد که خرید از تعاونیها که از تولیدکنندگان خریداری میکنند، انجام شود؟
وی ادامه داد: به جای اینکه میادین سلطان میوه و تره بار شوند، ما باید کشاورز داخلی را حمایت کنیم و این حمایت یعنی خرید محصول کشاورز به قیمت واقعی و عرضه آن به همین قیمت است. چه اصراری است که بگوییم از میدان مرکزی خریداری شود.
چمران با بیان اینکه گوشت را میتوانند ارزان عرضه کنند، یادآور شد: چه اشکالی دارد که سازمان میادین، گوشت را از جایی که ارزانتر به فروش میرساند، خریداری و عرضه کند؟
مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه اساسنامهها برای طولانی مدت تنظیم میشوند، و صرفاً برای حال نیست اظهار کرد: اگر ادواری مقایسه کنیم، فروشگاه شهروند گرانتر از دیگر فروشگاههای دیگر زنجیرهای است؛ چرا؟ یکی از دلایلی که مردم استقبال کمتری از فروشگاه شهروند دارند، همین موضوع است.
وی افزود: فروشگاههای زنجیرهای دیگر بیش از اندازه توسعه پیدا کردند، اما فروشگاههای شهروند نمیدانند در همین شرایط هم چگونه خود را اداره کنند.
عباسی با بیان اینکه باید سازمان میادین میوهوترهبار از شاخص سوددهی خارج شود، گفت: تا زمانی که یکی از شاخصهای عملکردی، سوددهی است، این مسائل وجود دارد. دغدغه ما قطع دست واسطههاست، اما باید راهکارهایی ارائه دهیم که دور از گزند باشد.
چمران خطاب به مهدی عباسی اظهار کرد: سازمانی که سوددهی نداشته باشد مضمحل میشود و باید سودآوری داشته باشد. تأکید ما این بود که سود را از طریق فروش بیشتر انجام دهد که خوشبختانه فروشگاه شهروند در این دوره، وارد فروش بیشتر شد.
وی افزود: هشت درصد سود در سال با تورم سالیانه تناسب نداشت و در این دوره سود فروشگاه افزایش یافت و با راهاندازی فروشگاههای شهروند در سایر شهرستانها، ظرفیت برای سودآوری بیشتر فراهم خواهد شد.
پرویز سروری نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه این جلسه و در واکنش به سخنان مهدی عباسی رئیس کمیسیون شهرسازی شورا، گفت: فروشگاه شهروند در حکم احتکار، برائت گرفت.