به گزارش خبرنگار گروه استانها خبرگزاری دانشجو، علیرضا قاری مدیرکل راه و شهرسازی اصفهان با حضور در برنامه اصل ۳۱ خبرگزاری دانشجو گفت: بر اساس آمار ثبت نام مسکن در کشور، افرادی که خود اظهاری کردند بعد از تهران ۴۸۵ هزار ثبت نامی داشتیم و از این نظر در رتبه دوم کشور قرار میگیریم. از این تعداد حدود ۱۴۵ هزار نفر حائز شرایط شدند.
تقسیم بندی متقاضیان نهضت ملی مسکن در استان اصفهان
وی افزود: تقسیم بندی اینها در کلان شهر اصفهان حدود ۷۰ هزارنفر است که نزدیک ۵۰ درصد از آمار است و در دو شهر جدید مربوط به خود اصفهان تقسیم شده است. البته با هدفگذاری که انجام شده ما در خود شهر اصفهان افزایش جمعیت را پیشبینی نکردیم و با توجه به طرح تفصیلی و طرح جامع آن عددی که پیشبینی شده بود را مشخص کردیم.
وی تصریح کرد: در این راستا ثبت نام را در شهرهای مجاور برنامه ریزی کردیم و ۷۷ هزار متقاضی مابقی را درگستره ۱۲۰ شهر کل استان جانمایی کردیم.
وی اظهار کرد: اولین اقدامی که انجام شد بحث تامین زمین بود که برای ۷۷ هزار متقاضی از طریق الحاق و یا زمینهایی که در اختیار وزارت راه بود کار تامین زمین انجام شد. برای ۵۳ هزار نفر از این تعداد کار تامین زمین انجام شده است و در اختیار شورای عالی برنامه ریزی و شورای عالی کشور است. همینطور ۲۲ هزار نفر مابقی آن هم تا انتهای امسال کار آن انجام خواهد شد.
قاری عنوان کرد: از ۷۰ هزار، با توجه به دو شهر بهارستان و شاهین شهر (شهر خوابگاهی) ۳۰ هزارتا از واحدهای مربوط به شهرتامین شد. ولی تا الان حدود ۴۰ هزار مازاد بر ظرفیت موجود داریم؛ که این تعداد در شهر چهارمی با مصوبات شورای عالی برنامه ریزی میشود و پروسه نهضت ملی به این شکل جمع بندی خواهد شد.
وی درباره ورود به فضای اجرا نیز افزود: دو بخش تقسیم بندی شده که همان ۷۰ هزار متقاضی، چون تعدادشان کمتر است و محدودیتهای ما نیز به همین شکل بوده، اینها عمدتا به سمت اجرا رفته است. یعنی الان بالغ بر ۴۰ هزار نفر از اینها یا به صورت گروهی و دو واحدی و حتی چهار واحدی را به دست مردم واگذار کردیم تا خودشان بسازند. کار آماده سازی با شهرداری هماهنگ شده و بخش تسهیلات نیز تا بخش زیادی پیش رفته است و باید پروانه بگیرند و شروع به ساخت کنند.
مجبوریم در شهرهای بزرگ به سمت انبوه سازی حرکت کنیم
وی ادامه داد: از آمار گفته شده تقریبا ۲۰ تا ۳۰ درصد اینها امروز به مرحله ساخت رفتند. البته ایراد این روش این است که بعضی از مردم به سرعت وارد ساخت میشوند و برخی با تاخیر شروع به ساخت میکنند. عمدتا آنجاهایی که امکان بود به صورت ویلایی ساخت شود زمین داده شده است.
وی تصریح کرد: البته در شهرهای بزرگ، چون فضا محدود است مجبوریم به سمت انبوه سازی حرکت کنیم و نمیتوانیم در اختیار مردم قرار دهیم و به انبوهسازان داده خواهد شد. شهرهایی مثل بهارستان، فولادشهر، همه وارد ساخت شدند. البته نه تعداد کامل، ولی بر اساس ظرفیت موجود شروع شده است.
قاری مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت: در پرداخت تسهیلات، از طریق بانک مسکن یک ظرفیتی است. البته ما پیگیر آن هستیم که از ظرفیتهای بانکی دیگر هم استفاده کنیم.
وی عنوان کرد: برای تسهیلگری در مسیر اجرا هم اقدماتی شده است. با توجه به اینکه قیمتگذاری تقریبا به صورت مشابه در کشور انجام میشود. اگر هر بخشی بخواهد قیمت خود را بگذارد مشکلاتی بهوجود میآید.
تقسیم بندیهای مرحله ساخت/ ۲۶ درصد مجریان، وارد مرحله اجرا شدند
وی درباره تقسیم بندی مرحله ساخت مسکن گفت: مرحله ساخت هم به دو بخش اسکلت و نازک کاری تقسیم شده است. از نرم آنها در بخش ساخت حدود ۲۶ درصد مربوط به خود مجریان، وارد مرحله اجرا شدند. بعضی در مرحله ساخت ستون و بخشی در مرحله نازک کاری هستند.
قاری وعده داد: تاریخ بهره برداری اولین واحدهای نهضت ملی مسکن که ما توسط انبوه سازان مجری هستیم، انتهای امسال شروع میشود.
وی تصریح کرد: طبق تجربه دو ایراد برای عدم اطلاع زمانبندی پروژههای در اختیار مردم وجود دارد که اولین بحث را میتوان با انجام سفت کاری توسط یک مجموعه حل کرد. ایراد بعدی هم همزمان نبودن واریز وجه متقاضیان است که موجب میشود زمان بندیها مشخص نباشد.
واگذاری تا سقف ۳۵ هزار واحد تک خانواری را در سطح استان
وی مطرح کرد: با توجه به اینکه در کشور برخی واگذاریهای زمین به دو سبک تک خانواده و یا چند خانواده واگذار شده و سرعت ساخت متفاوت است، میزان واگذاریهای انفرادی تا سقف ۳۵ هزار واحد تک خانواری را در سطح استان گسترش دادیم. البته در این موارد زمین به صورت گروهی داده شده نه به صورت فردی، زیرا ما در استان هر چهار اقلیم را داریم. مثلا در خور که وضعیت آب و هوایی شبیه طبس دارد، اصلا نمیتوان چند طبقه ساخت و به همین دلیل در آنجا خیلی از واحدها نازک کاری آن انجام شده است. ولی در یک جای کوهستانی مثل غرب اصفهان، نظیر گلپایگان، محدودیت در زمین وجود دارد.
وضعیت سرعت توافقات با صاحبان زمین
مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت: تعریف زمین دولتی عمدتا خارج از محدوده است و در بعضی از مناطق حتی خارج از محدود هم زمین نداریم. به خصوص مناطقی که کشاورزی مطرح است و باید بحث توافقات با مردم مطرح شود. در این مناطق، چون زمین با قوارههای بزرگ نیست کار ما برای انبوه سازی سختتر است؛ بنابراین تجمیع زمینها برای ما چالش جدی است. البته در استان بالای ۸۰ درصد زمین برای الحاق وجود دارد.
وی افزود: در توافقات روش معمول این است که یک سهمی را به مالک میدهند که بر اساس قیمت زمین متفاوت است. ولی مالک بالاخره صاحب زمین کشاورزی برای تبدیل به مسکونی است و کارشناسان درباره قیمتش باید برآورد کنند؛ لذا قیمت افزایش پیدا میکند و یک سودی را با یک نرمی برای آن بر اساس توافقی لحاظ میکنند.
وی تصریح کرد: دلیل بعد این است که اشخاص با دولت طرف هستند و در قانون برای زمینهای با کاربری کشاورزی اگر مالک مستقیم درخواست بدهد، در بخشی از آن قانون منع را داریم و اگر به هر دلیلی شما ملک را خریداری کردید با کاربری غیر، حق تغییر کاربری ندارید و شامل قانون منع میشود.
علیرضا قاری عنوان کرد: البته در قانون نهضت با شرط اینکه زمین را به نام دولت بزنید، این را حل کردند تا شامل آن قانون نشود. به همین دلیل در این بخش اعتماد بین اشخاص و دولت مطرح میشود و در حال مذاکره با مالکان هستیم؛ لذا روش توافقات متفاوت است. در این بخش بیشتر توافقات با دستگاهها بوده لذا نسبت به توافق با مردم سرعت ما در این توافقات بیشتر است. البته در استان خیلی با این مشکل روبهرو نیستیم و زمینهای کشاورزی را تا حدی که موجود بوده توانستیم ذیل منابع خود تامین کنیم.
قیمت گذاری مسکن در استان اصفهان
وی ادامه داد: در مورد قیمت مسکن نیز متغیر است. مناطقی با قیمت ۱۵۰ و ۱۶۰ در بالای قیمت و مناطقی با عدد ۵۰ نیز با قیمت پایین وجود دارد. متوسط بخواهیم بگیریم سهم قیمت پایین تر، بیشتر است. البته در اصفهان به دلایل مختلفی شرایط متفاوت است و به جهت بافتی که در مرکز شهر وجود دارد ما را محدود میکند تا بتوانیم کاری را در حوزه مسکن انجام دهیم. به همین جهت در بحث رعایت ضوابط خیلی سخت گیر هستیم و نرخ در هسته مرکزی شهر یا نقاطی که به این شکل است، قیمت بالایی دارد؛ و چالشهایی هم بین ما و مدیریت شهری به خاطر همین بافت تاریخی وجود دارد. برای مثال اطراف رودخانه طرح تفصیلی ابلاغی ما حداکثر سه طبقه است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان اظهار کرد: به صورت متوسط سهم زمین قبلا ۵۰ درصد بود، ولی الان ۶۰ تا ۷۰ درصد است. اینکه با گسترش شهر بخواهیم این را درست کنیم به نظر درست نیست و قیمت زمین وابسته به امکانات نیز است. البته راهکاری برای آن وجود دارد که با ساخت شهر نو و ایجاد امکانات در آن، استقبال به شهر را افزایش دهیم؛ لذا باید فرایند واگذاری زمین را مشخص کنیم و دولت برای توسعه شهرکها در جنوب کشور بر اساس همین نوع نگاه کار میکند.
وی افزود: ببینید شهر اصفهان با توجه به امکاناتی که دارد بیش از یک میلیون و سیصد هزار نفر گنجایش دارد، در صورتی که دو میلیون نفر جمعیت در آن وجود دارد؛ لذا برای هفتصد تا هشتصد هزار نفر دیگر وضعیت مطلوبی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: باید سیاستی برای جلوگیری از گسترش بی رویه یک شهر داشته باشیم. ایجاد محل سکونت غیر رسمی در وضعیت فعلی به راحتی در حال شکل گیری است. اینکه ما ثبت نام را شروع میکنیم و به دنبال تهیه زمین برای این افراد ثبت نامی هستیم، یعنی کار نادرستی را پیش گرفتهایم. در حال حاضر کشور با اولویت ساخت مسکن برای کسانی که مسکن ندارد پیش میرود و کمتر به آن موضوع فکر میشود. البته الان ۵ سال سکونت را ملاک گذاشتهایم، اما بحث دوام حضور و کنترل از سمت ما برای آن مطرح است.
ساماندهی خانههای بلا استفاده و خالی راهکار تامین مسکن
علیرضا قاری درباره راهکار خروج از وضعیت فعلی گفت: راهکاری که برای خروج از وضعیت فعلی وجود دارد استفاده از ظرفیت موجود تحت عنوان زمینهای خالی یا هر اسمی که میخواهیم روی آن بگذاریم، است. یعنی مسکن موجودی که به هر دلیلی بلا استفاده باقی مانده است. دلیلش هم این است که مسکن به عنوان یک کالای مصرفی مورد توجه قرار گرفته است.
وی در پایان تصریح کرد: بر اساس آمار سال ۹۵، در کشور چیزی حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار خانه بلا استفاده داریم که ۱۰ درصد آن معادل ۲۵۰ هزار مربوط به اصفهان است. ۱۴۵ هزار متقاضی حائز شرایط در کل استان بودند که ۷۰ هزارنفر آن در اصفهان بود، حالا از این ۲۴۰ هزار خانه بلا استفاده اگر یک سوم در چرخه بیاید، دیگر نیاز به ساخت مسکن نیست. یعنی از آن طرف مسکنی که ساخته شده دارد فرسوده میشود و در تورم تاثیر میگذارد. این نیاز به مباحث قانونی دارد که در خود مجلس روی آن فکر شود.
فیلم: