به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو؛ با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تغییراتی در سطح مدیریتی خراسان شمالی نیز ایجاد شد؛ محمدرضا حسین نژاد، به عنوان استاندار جدید جایگاه محمدرضا شجاعی را گرفت و مدیران مد نظر خود را جایگزین کرد. در این بین نیز برخی مدیران که عملکرد مطلوبی را از خود به جای گذاشته بودند، ابقا شدند تا نشان دهد دولت سیزدهم بدون نگاه به جریانات سیاسی، به دنبال اقدام و عمل است.
تیرماه سال گذشته بود که رئیس جمهور نخستین سفر خود به خراسان شمالی را انجام داد. طی این سفر بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار و تسهیلات مصوب شد که اختصاص آن میتوانست تحولی در زیرساختهای خراسان شمالی رقم بزند.
خراسان شمالی که از جمله استانهای محروم کشور محسوب میشود، در بسیاری از شاخصها از جمله راه، آب و امکانات درمانی جایگاه مطلوبی در کشور نداشته است. اما اینک حدود ۱۸ ماه از سفر حجت الاسلام رئیسی به این استان میگذرد و باید دید آوردههای این سفر و اقدامات مسئولان چه آوردههایی برای مردم داشته است؟
کاهش فاصله خراسان شمالی با میانگین کشوری در شاخصهای راه
به این منظور شاخصهای مهم هر حوزه را بررسی خواهیم کرد. محمد مشتری، مدیرکل راهداری خراسان شمالی ماه گذشته در جمع اصحاب رسانه اظهار کرد: سال گذشته ۵۸ کیلومتر از راههای فرعی و روستایی استان آسفالت شد، اما طی ۹ ماه نخست سال جاری این میزان به ۱۱۴ کیلومتر افزایش یافت که رشد ۹۶ درصدی را نشان میدهد.
وی افزود: این فعالیت با صرف ۱۳۹ میلیارد تومان اعتبار انجام شده است.
مشتری گفت: از ابتدای دولت سیزدهم در استان احداث و آسفالت راههای روستایی شدت بیشتری داشته است و اکنون برخورداری از راههای آسفالت در استان به ۴۷.۴ درصد رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: متوسط شاخص تعداد روستاهای دارای راه آسفالت در کشور ۸۳ درصد و در استان ۷۷ درصد است که نشان میدهد میزان عقب ماندگی استان حدود ۷ درصد است، اما طی دولت سیزدهم حدود چهار درصد این میزان کاهش یافته است.
با توجه به اینکه نیمی از جمعیت خراسان شمالی در روستاها زندگی میکنند، بهره مندی روستاها از جادههای آسفالت مطلوب بسیار مهم است و میتواند در ماندگاری مردم در روستا موثر باشد که طی دولت سیزدهم شاهد پیشرفت خوبی در این حوزه بوده ایم.
آغاز بزرگترین پروژه انتقال آب شرق کشور در آینده نزدیک
آب یکی دیگر از مهمترین مسائل خراسان شمالی است و خشکسالیهای پی در پی این موضوع را حادتر نیز کرده است. سید عقیل مرتضوی، مدیرعامل سازمان آب منطقهای خراسان شمالی در همایش اقدام امیدآفرین به تشریح اقدامات دولت در این حوزه پرداخت و اظهار کرد: یکی از اقدامات در راستای مدیریت آب در استان در حوزه اخذ مجوز احداث سد جدید در شهرستان جاجرم بود که با وجود محدودیتها در این زمینه، مجوز سد دریافت شد و شاهد شروع عملیات اجرایی آن هستیم.
مرتضوی اضافه کرد: در سالهای گذشته عملیات اجرایی سدهای استان کند شده بود که با سفر رئیس جمهور سرعت گرفت و اختصاص ۱۰۰ میلیارد تومان از سفر ریاست جمهوری به سد دربند مانه و سملقان، عملیات اجرایی این سد آغاز شد و تأمین آبرسانی در پنج شهرستان میسر شد.
وی ادامه داد: تخصیص آب در مناطق مرزی از سوی وزارت نیرو برای اولین بار بعد از سال ۹۴ اتفاق افتاد و ۱۰ میلیون متر مکعب منابع آبهای مرزی برای مرزنشینان استان اختصاص یافت.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی تاکید کرد: سد بش قارداش با بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی، در دولت سیزدهم مجدد تأمین اعتبار شد و اکنون عملیات اجرای آن آغاز شده است.
مرتضوی ادامه داد: صدور ۵۵ مجوز در سال ۱۴۰۲ در راستای رونق تولید و برای صنایع کم آب بر با حجم بیش از ۵۰۰ هزار مترمکعب محقق شد.
وی افزود: تخصیص آب زیرزمینی به میزان ۴۰ میلیون متر مکعب یک اتفاق بی نظیر است و این پروژه به عنوان بزرگترین پروژه شرق کشور است که با پیگیری و تلاش مدیران محقق شد و با تأمین اعتبار عملیات اجرایی آن در آینده نزدیک آغاز میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی عنوان کرد: این پروژه بزرگترین پروژه شرق کشور بوده که بیشاز ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است.
مرتضوی اظهار کرد: سد گلمندره یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم در استان است که تاکنون ۶۷۰ میلیارد تومان برای آن هزینه شده که میزان ۵۰۰ میلیارد تومان آن در دولت سیزدهم محقق شد.
سد گلمندره که با همت کم نظیر دولت سیزدهم اجرایی شد، طی ماههای اخیر از یک فاجعه جلوگیری به عمل آورد؛ در جایی که سیلاب شدیدی در منطقه رخ داد و آبگیری این سد مانع ورود سیلاب به روستاهای پایین دست شد در حالی که اگر این امر اتفاق نمیافتاد مشخص نبود چه حجم خسارت مالی و جانی بر استان تحمیل میشد.
رشد بی سابقه جذب معلم در خراسان شمالی
یکی دیگر از موارد رشد خراسان شمالی را میتوان در حوزه آموزش و پرورش دید؛ جایی که استان تا یکی دو سال گذشته با کمبود شدید معلم و مدرسه مواجه بود؛ هر چند همچنان مشکلاتی در این حوزه وجود دارد، اما به نسبت سالهای قبل قدمهای بلندی برداشته شده است.
ابوالقاسم اکبری، مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی در این راستا اظهار کرد: ۸۰۰ میلیارد ریال برای نوسازی و تجهیز مدارس استان در دولت سیزدهم تخصیص یافت.
وی افزود: در حوزه ساخت فضاهای آموزشی نیز ۵۰ طرح با ۳۰۰ کلاس درس طی عملکرد دولت به بهره برداری رسیده است.
اکبری با اشاره به بهره برداری از فضاهای ورزشی در مدارس، گفت: ۴۶ زمین چمن مصنوعی در قالب طرح «شهید سلیمانی» به بهره برداری رسید و هشت زمین چمن مصنوعی دیگر نیز به زودی افتتاح خواهد شد.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی گفت: ۲ هزار معلم طی عملکرد دولت سیزدهم با برگزاری آزمون استخدامی و یا با قبولی در دانشگاه فرهنگیان در این اداره کل جذب شدند که این آمار نسبت به دولت قبل بی سابقه است.
وی افزود: سال ۹۹ تنها ۱۴۷ نفر از طریق آزمون استخدامی و ۲۵۰ نفر از طریق قبولی در دانشگاه فرهنگیان وارد آموزش و پرورش استان شدند
رشد ۳۰۰ درصدی صادرات خراسان شمالی
در حوزه صنعت و تولید نیز اتفاقات مبارکی رخ داده است؛ به گفته مدیرکل صمت خراسان شمالی طی سال جاری میزان صادرات استان ۳۰۰ درصد رشد داشته است.
حسین حاجی بیگلو در نشست خبری اظهار داشت: طی سال جاری شش هزار و ۳۰۰ میلیارد سرمایه گذاری در بخش صنعت انجام شده که تا پایان سال این عدد رشد بیشتری خواهد داشت و با این سرمایهگذاریها ۱۳ هزار شغل ایجاد شد.
حاجی بی گلو از رشد ۳۰۰ درصدی سرمایه گذاری حوزه صنعت در استان نسبت به دولت قبل خبر داد و اضافه کرد: بهره برداری از طرحهای توسعه صنایع بزرگ استان علت اصلی این امر بوده است.
وی تاکید کرد: سال گذشته ۱۳ واحد تولیدی و طی سال جاری تاکنون ۱۴ واحد تولیدی احیا شده است.
هرچند تمامی این اقدامات باید در نهایت ملموس شود، اما نگاه به آمارهای موجود و پروژههای اجرا شده و در دست اجرا در دولت سیزدهم نشان میدهد، رویکرد دولت رفع محرومیت بوده و اقدامات بزرگی در حال انجام است.