دانیال اسداللهی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو درباره اهمیت عبور زوار پاکستانی از مرزهای ایران به مقصد عراق و مشکلات مرتبط با آن گفت: حضور زائران پاکستانی در ایام اربعین در ایران و استان سیستان و بلوچستان سابقه چندین ساله دارد و به اوایل انقلاب اسلامی برمیگردد اما به شکلی بوده است که خیلی مورد توجه قرار نمیگرفته است.
وی افزود: از سال ۱۳۹۳ تاکنون تعداد زوار پاکستانی عبوری از این مرزها بهطور چشمگیری افزایش یافته است. بهعنوان مثال، در سال ۱۳۹۳ تعداد این زوار به چند هزار نفر محدود بود، اما در سال گذشته این تعداد به بیش از ۱۰۰ هزار نفر رسید که این امر یک ظرفیت تمدنی ویژهای را برای استان سیستان و بلوچستان ایجاد میکند که میتوان از آن بهعنوان یک فرصت بزرگ بهره برد.
اسداللهی با اشاره به مشکلات زیرساختی استان در مواجهه با این حجم از زوار ادامه داد: متأسفانه علیرغم همه تلاشهایی که صورت گرفته، زیرساختهای لازم برای پذیرایی از این زوار بهطور کامل فراهم نشده است
وی همچنین تصریح کرد: با وجود دبیرخانههای ستاد مردمی و دولتی اربعین در استان و کشور، جلسات برنامهریزی و هماهنگی مربوط به این موضوع تنها چند روز قبل از آغاز مراسم اربعین برگزار میشوند که این خود نشاندهنده عدم برنامهریزی مناسب در طول سال است.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه مرز ریمدان که یکی از مهمترین پایانههای مرزی ایران با پاکستان است، بهویژه در روزهای منتهی به اربعین با مشکلات جدی مواجه میشود. جادههای این منطقه در طول سال بهبود نمییابند و تنها چند روز مانده به اربعین، ماشینآلات راهسازی به کار گرفته میشوند که خود موجب ایجاد ترافیک سنگین و مشکلات دیگری میشود.
اسداللهی عنوان کرد: برای زائران پاکستانی مسیر مرز ریمدان بسیار مناسب تر است و تامین امنیت مسیر برای زوار شیعه فراهم تر است اما با این وجود زیرساخت در مرز ریمدان نزدیک به صفر است حتی آب لوله کشی هنوز به مرز نرسیده است.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان به مشکلات حمل و نقل زوار نیز اشاره کرد و گفت: در سال گذشته، یکی از بزرگترین چالشها مسئله حمل و نقل بود که دومینووار مسائل دیگری را نیز رقم زد؛ عدم وجود اتوبوس برای انتقال زوار بود باعث شد زوار پاکستانی ساعتهای طولانی در مرز یا شهرهای چابهار، ایرانشهر و زاهدان منتظر بمانند؛ افزایش تعداد زوار بدون تأمین زیرساختهای مناسب، مشکلاتی نظیر تأمین غذا، اسکان و خدمات بهداشتی را نیز به همراه داشت.
وی در ادامه افزود: در صورتی که مرز با پاکستان باز شود و زوار به سمت کرمان حرکت کنند، استان کرمان با چالشهای جدی مواجه خواهد شد، چرا که آمادگی لازم برای پذیرش این حجم از زوار را ندارد.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان بیان کرد: همه این موارد به این دلیل است که ستاد اربعین با وجود اینکه دبیرخانه آن دائمی است و در طول سال باید فعال باشد، تازه نزدیک ایام اربعین به دنبال کار کردن است.
اسداللهی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در پایان با اشاره به چالشهای احتمالی ورود اتوبوسهای پاکستانی به ایران گفت: ورود اتوبوسهای پاکستانی به داخل ایران نیز چالشهای جدیدی را ایجاد میکند از جمله این مشکلات میتوان به فرمان راست بودن خودروهای پاکستانی، نامناسب بودن مسیرها، ناهماهنگی در تأمین سوخت و مشکلات بیمهای اشاره کرد که امیدوارم که با پیگیریهای لازم، این مسائل حل شوند تا زوار پاکستانی بتوانند سفری امن و راحت به شهرهای زیارتی عراق داشته باشند.