به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، دانیال ولوی؛ سد ماندگان کهگیلویه و بویراحمد این روزها دغدغه مردم شده است و در همین خصوص روز یکشنبه جلسه تبیین مواضع بسیج دانشجویی کهگیلویه و بویراحمد با همت مسئولان استان در کنار این سد برگزار شد.
دلیل برگزاری این جلسه در کنار سد این بود اعضای شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان کهگیلویه و بویراحمد از نزدیک تحولات این سد را مشاهده کنند تا بتوانند برای مطالبهگری و کنشهای خود دقیقتر عمل کنند.
در بازدید میدانی از سد دریافتیم چرخه پیشرفت نشان میدهد اعتبارات تزریقی بدون ردیف در مسیر اجرای سد ماندگان شکل گرفته که جای سوال و بررسی دارد و از طرفی مخالفت سنگین مردم با اجرای سد میتواند زمینهساز بروز تعارضات بین منطقهای شود که کمترین خسرانش ایجاد شکاف بین مردم است.
همچنین پیشرفت ماندگان بدون اخذ مجوزات تکمیلی، بدون ردیف اعتباری تخصصی و بیتوجه به تاثیر بر اقلیم منطقه بهطوری پیش میرود که شفاف سازی موثری حول آن شکل نگرفته است.
یکی از سوالات مهم این است که آیا دست بردن در مدیریت یکپارچه دنا که بر عهده کهگیلویه و بویراحمد است، پیش درآمدی برای سهل الوصول کردن ایجاد سد ماندگان خواهد بود؟ پیش از این بسیج دانشجویی در واکنش به واگذاری مدیریت دنای شمالی مخالفت خود با اقدامات غیر کارشناسی را اعلام و نسبت به عواقب زیست محیطی سد سازیهای غیر اصولی هشداره داده بود.
سبحان احسانی اصل دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی در گفتوگو با دانشجو بیان کرد: یکی از مسائل مهمی که در استان ما وجود دارد و این یک مسئله مهم کشوری است و به تبع ما در استان چندین سال است که در حال پیگیری هستیم و ذهن مردم استان اعم از جامعه نخبگانی، اقشار و متخصصین حوزههای مختلف درگیرند و نیاز است به لحاظ محیط زیستی نیز دنبال شود.
وی افزود: یکی از مسئلههای زیست محیطی استان مربوط به سدسازی است، سد تنگ سرخ که در استان ما قرار داشته و امروز هم سد ماندگان مردم و جامعه دانشگاهی را نگران کرده است و سدسازیها ضمن اینکه مزایایی دارند قطعاً معایبی هم خواهند داشت و نباید این سدسازیها منجر به تخریب محیط زیست شود.
احسانی اصل گفت: بسیج دانشجویی و جریان دانشجویی از قبل به مسئلههای سدخرسان و سد تنگ سرخ و مسائلی از این قیبل ورود کرده است، اما امروز جدیدترین موضوع بحث واگذاری مدیریت دنای شمالی و بحث سد ماندگان است که این مسئله باعث شد ما به همراه اعضا محترم شورای تبیین بسیج دانشجویی استان بازدیدی از روند اجرای سد داشته باشیم و روند اجرایی که در حال طی شدن است و کارگران در سه شیفت دئر سد کار میکنند.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی در پایان بیان کرد: بعد از بازدید و نشست با استاندار در جلسهای که برگزار شد به تصویب رسید تا کارشناسان دانشگاه یاسوج و فارس در جلسات مختلف بررسی کنند و اگر به این نتیجه رسیدند سد احداث شود کار آغاز و گر به این نتیجه رسیدند احداث نشود و ضرر زیست محیطی برای استان دارد کار متوقف شود.
یدالله رحمانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در دیدار با حمید ظهرابی معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور توقف روند احداث سد ماندگان را تا زمان انجام کار کارشناسی و بررسی محیط زیستی را مطالبه عمومی مردم کهگیلویه و بویراحمد دانست و گفت: نشستها و دیدارهایی در همین راستا با برخی از فعالان و دوستداران محیط زیست و سازمانهای مردم نهاد برگزار کردیم.
رحمانی خواستار ورود جامعه دانشگاهی و مراکز علمی استان به موضوع سد ماندگان شد و افزود: در یک فضای علمی و منطقی با حضور کارشناسان محیط زیست این موضوع به خوبی تحلیل و موشکافی شود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: مراکز علمی و دانشگاهی و دوستداران محیط زیست و کارشناسان شرح خدمات این سد را به طور دقیق و شفاف ارائه دهند و اگر احداث این پروژه خسارتی به محیط زیست و طبیعت بکر منطقه دنا و عرصههای ملی و طبیعی وارد میکند با هماهنگی ارکان دولت جلوی احداث آن گرفته شود.
رحمانی با اشاره به صدور مجوزها برای طرحهای اقتصادی استان از سوی اداره کل محیط زیست تاکید کرد: در ارائه مجوز به طرحهای اقتصادی حفظ محیط زیست در اولویت باشد چرا که اگر آسیبی به محیط زیست وارد شود قابل جبران نیست.
حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست درباره جزئیات سد ماندگان گفت: وزارت نیرو باید اجرای این سد را به علت نداشتن مجوز زیستمحیطی متوقف کند چرا که هر طرحی بدون ارزیابی زیستمحیطی و مجوز سازمان حفاظت محیطزیست غیرقانونی است.
وی با اشاره به مصوبه الحاق مدیریت ضلع شمالی منطقه حفاظت شده دنا به استان اصفهان تصریح کرد: اجرای این مصوبه به علت مغایرت با قانون مدیریت یکپارچه مناطق حفاظت شده به حالت تعلیق درآمده است.
آرش مصلح مدیرعامل آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد در گفتوگو با دانشجو بیان کرد: کهگیلویه و بویراحمد با بارش حدود ۱۱.۲ میلیارد متر مکعب در سال یکی از استانهای پربارش کشور است و بخشی از این حجم بارش تبخیر میشود و بخشی دیگر وارد سفرههای زیرزمینی و بخشی هم به صورت روان آب جاری میشود و حدود ۸.۲ میلیارد متر مکعب در واقع ما روان آب در استان داریم که البته قریب ۲.۸ میلیارد تا ۳ میلیارد متر مکعبش خارج از استان یعنی از استانهای همجوار وارد استان ما می شود.
مصلح بیان کرد: هر سدی در کشور بخواهد ساخته شود باید از فیلترهای مختلف عبور کند و مجوزهای لازم از جمله مجوز ماده ۲۳، مجوزهای زیست محیطی، مجوز تخصیص آب، مجوز باستان شناسی پدافند و مطالعات فنی و در واقع تخصصی مثل مطالعات زمین شناسی هواشناسی هیدرولوژی منابع را داشته باشد و از طرفی سد ماندگان بر روی پروژههای آبی ما تاثیر مستقیم ندارد، یعنی هیچگونه ارتباطی با پروژه آبی ما ندارد.