به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری دانشجو، عسل راد، مورخ و نویسنده کتاب "دولت مقاومت: سیاست، فرهنگ و هویت در ایران مدرن" در مصاحبه با الجزیره میگوید در حالی که اسرائیل در حال گسترش حملات خود به لبنان و بمباران شهرهای آن است، رسانههای غربی اینجور تصویرسازی میکنند که این ایران است که به اسرائیل حمله کرده است درحالی که رژیم اسرائیل، علاوه بر ترور سیدحسن نصرالله و رهبران حماس، از جمله اسماعیل هنیه در تهران، در سالهای اخیر اقدام به ترور دانشمندان هستهای ایران کرده تا از پیشرفت برنامه هستهای این کشور جلوگیری کند.
عسل راد در پاسخ به این سوال که، تهدید حمله اسرائیل به ایران چقدر جدی است؟ میگوید: طبق گزارشها، وزیر امور خارجه ایران به اسرائیل هشدار داده که در صورت حمله به زیرساختهای این کشور، پاسخ ایران بسیار شدیدتر خواهد بود. اسرائیل ادعا کرده است که حملات خود را به اهداف نظامی محدود خواهد کرد و از حمله به تأسیسات نفتی و هستهای ایران خودداری خواهد کرد. اما کارشناسان معتقدند که اسرائیل همچنان ممکن است به حمله فکر کند.
دفتر نخستوزیر اسرائیل نیز بیانیهای منتشر کرده و اعلام کرده که با وجود توجه به نظرات بینالمللی، در نهایت تصمیمگیریهای خود را بر اساس منافع ملی انجام خواهد داد. این موضوع نشان میدهد که راه برای حمله همچنان باز است.
آیا اسرائیل به حمله ایران واکنش نشان میدهد یا ایران در حال پاسخ به حمله اسرائیل است؟
به گفته عسل راد، اینگونه به نظر میرسد که گویی اسرائیل به حمله ایران واکنش میدهد، در حالی که در واقعیت، این ایران است که در حال پاسخ به حملات اسرائیل است. اسرائیل در هفتههای اخیر جنگ را به لبنان گسترش داده، شهرهای لبنان را بمباران کرده و ساختمانهای مسکونی را ویران کرده است. علاوه بر این، ترور حسن نصرالله، رهبر حزبالله، نیز توسط اسرائیل انجام شد.
این استراتژی اسرائیل برای ترور رهبران نظامی و غیرنظامی در سالهای اخیر نیز ادامه داشته است. برای مثال، اسرائیل طی بیش از یک دهه، دانشمندان هستهای ایران را ترور کرده است تا از گسترش برنامه هستهای این کشور جلوگیری کند. با این حال، به گفته کارشناسان، شما نمیتوانید علم و ایدهها را از بین ببرید و این رویکرد اسرائیل در نهایت به پیشرفت مقاومت منجر خواهد شد.
نقش ایالات متحده در درگیریها و احتمال وقوع جنگ منطقهای
در حال حاضر، ایالات متحده تسلیحات پیشرفتهای را به اسرائیل ارسال کرده و ۱۰۰ نیروی نظامی برای تقویت دفاع هوایی این کشور اعزام کرده است. اگر اسرائیل بتواند آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند، کارشناسان معتقدند که ایران ممکن است به پایگاههای آمریکایی در خلیج فارس یا به زیرساختهای نفتی متحدان آمریکا در منطقه حمله کند. این موضوع میتواند به یک جنگ منطقهای تمامعیار منجر شود که حتی ممکن است پیامدهای اقتصادی جهانی داشته باشد.
ارزیابی ریسک این درگیریها
به گفته راد، ارزیابی ریسک این درگیریها بسیار دشوار است، زیرا پیامدهای غیرقابل پیشبینی زیادی وجود دارد. این امکان وجود دارد که درگیریهای منطقهای به یک جنگ جهانی سوم منجر شود. اگر اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران حمله کند، ایران ممکن است از معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (NPT) خارج شده و برنامه هستهای خود را تسلیحاتی کند. این اقدام میتواند یک رقابت تسلیحاتی در منطقه ایجاد کرده و خطر جنگ هستهای را افزایش دهد، که به یک تهدید جهانی تبدیل خواهد شد.
در نهایت، عسل راد معتقد است که ایالات متحده با وجود داشتن اهرمهای قدرت برای برقراری آتشبس، از آنها استفاده نکرده و به سیاستهایی که ممکن است منطقه را به آستانه جنگ بکشاند، ادامه داده است.