به گزارش گروه فرهنگ و هنر دانشگاه از روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، نشست خبری نمایش «همه مادران ما» با حضور کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، سارا طالبی مدیر مرکز راهبری و هماهنگی امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی، رضوان مهدوی مسئول امور بانوان اداره کل تبلیغات اسلامی استان قزوین و مصطفی موتورچی نویسنده اثر در سالن صفارزاده برگزار شد.
سارا طالبی مرکز راهبری و هماهنگی امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی گفت: هویت این مرکز برای هماهنگی و راهبری مجموعههای مختلفی که در امر فرهنگی و ماموریت ویژه سازمان تبلیغات اسلامی یعنی جهاد تبیین و کنشگری دارند، راهاندازی شده است. ماموریت کلان مرکز راهبری و هماهنگی امور بانوان گفتمان سازی الگوی سوم است که در این راستا یکی از راهبرهایدهای جدیمان هم پرداختن به مسئله روایت است.
وی با اشاره به تلاشها برای ارتقای سطح کمی و کیفی مخاطب با استفاده از ابزار هنر عنوان کرد: امروز مسئله مقاومت موضوعی نیست که فقط ذهن ما را درگیر کرده باشد و تا دانشگاههای آمریکایی را نیز درگیر کرده و این مسئله مهمی است که ما را به بازخوانی داشتهها و سنتهای فرهنگ ایرانی اسلامی فرو میبرد. در این راستا زنان نقش ویژهای دارند و ما یکسالی است که رویدادهایی با موضوع مادران مقاومت را آغاز کردهایم و در ۱۵ استان برنامههایی با موضوع مادران مقاومت را برگزار کردهایم.
مدیر مرکز راهبری و هماهنگی امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی عنوان کرد: ما برای ایام فاطمیه رصدی انجام دادیم که مشخص شد در عرصه هنرهای نمایشی خلا وجود دارد و ناظر بر این ایام لازم است به بحث مقاومت و اینکه چگونه مقاومت میتواند به زندگی معنایی دوباره ببخشد، پرداخته شود.
وی با تاکید بر ضرورت پرداختن به شخصیت حضرت زهرا (س) در بستر مقاومت بیان کرد: ما با رصدهایی که انجام دادیم متوجه شدیم که گره زدن زندگی حضرت زهرا (س) با وقایع امروز در ذهن مخاطب عام چقدر اهمیت دارد بنابراین بجای اکتفا به تبلیغات سنتی سعی کردیم به سمت طراحی یک تئاتر گام برداریم و نمایشنامهای را تهیه کردیم و آن را در اختیار استانها قرار دادیم تا این نمایش در استانها اجرا شود.
یکی از مسائل مورد تاکید در نمایش «همه مادران ما» مسئله مادری است که با توجه به گفته حضرت امام (ره) که فرمودند مادران انسانساز هستند، ما فکر کردیم اگر از ظرفیت مادران در جهتدهی و ارتقای فرهنگ استفاده کنیم، حتما موفقتر خواهیم بود.
وی با اشاره به پیشبینی ۲۰۰ اجرای نمایش «همه مادران ما» در استانهای کشور تاکید کرد: امروز مسئله ما در عرصه جنگ روایتها مسئله جهاد تبیین است و باید نقش مادران به صورت ویژه لحاظ شود. ما باید نقشآفرینی زنان امروز را با هویت و نقش حضرت زهرا (س) گره بزنیم.
مصطفی موتورچی نویسنده نمایش «همه مادران ما» نیز در بخش دیگری از این نشست اعلام کرد: این نمایشنامه به این موضوع میپردازد که مادران ما مادران چندوجهی هستند یعنی مادر به موقع پرستار، به موقع همسر، به موقع آشپز، به موقع دلیر و به موقع شجاع و همه فن حریف است و این نمایش به اندازه بضاعت فکری ما ابعاد و جنبههای زندگی حضرت زهرا (س) را بررسی کرده و وارد قصههای معاصر شده است. در این نمایش وقتی به خطبه حضرت زهرا (س) در فدک میپردازیم بلافاصله زبان گویای «ام وهب» را شاهد هستیم و اگر در گذشته «ام وهب» را داریم که میگوید سری که به پیشگاه خدا هدیه کرده را نمیخواهد در روزگار امروز هم همسر شهید جهادیده را داریم که میگوید انتظار بازگشت پیکر همسرمم را هم نداشتم.
وی افزود: همه کاراکترها به تاسی از حضرت زهرا (س) به تصویر کشیده میشوند و در ادامه با قصه آتش کشیدن در خانه حضرت زهرا (س) با حمله صهیونیستها به ناموس و خاکمان در ایران مواجه میشویم و در نهایت پاسخ همسر شهید جهاندیده مطرح میشود. در لابهلای نمایش کاراکترهای دیگری هم داریم مثل قدمخیر که شیرزنی از دوره پهلوی است که در مقابل سرکوب عشایر توسط رضاخان میایستد. دو کاراکتر تاریخی هم در نمایش وجود دارد که نماد دو مادر هستند که یکی مادر شیرزنی که جزو مهاجرین است و از مدینه آمده و اتفاقات بعد از رحلت رسولالله را روایت میکند. نمایش «همه مادران ما» برگرفته از لحظاتی از زندگی حضرت زهرا (س) است و ترجمه آن به زبان هنر و امروز.
رضوان مهدوی مسئول امور بانوان اداره کل تبلیغات اسلامی استان قزوین نیز درباره طرح اجرای «همه مادران ما» گفت: ما معتقدیم اگر زمانه عوض شده و تکنولوژی باعث شده هزاران اطلاعات خبری به بانوان و جوانان انتقال پیدا میکند باید بدانیم روشهای قدیمی و منفعلانه نمیتواند جوان ما را اقناع کند و اگر بخواهیم ضرورت پرداختن مفهوم مقاومت و ایستادگی را بازخوانی کنیم و زن طراز انقلابی را معرفی کنیم و الگوی سوم زن مسلمان را به جوان امروز بشناسانیم، باید نهادهای فرهنگی کارها و ایدههای خلاقانه داشته باشند.
وی با اشاره به نقش هنر در انتقال مفاهیم بیان کرد: ما وقتی نمایشی روی صحنه میآوریم به صورت غیرمستقیم احساسات و عقل و چشم مخاطب را درگیر میکنیم و یکسری روایتهای واقعی را در نمایش نشان میدهیم که هم باعث به وجد آمدن احساسات تماشاگر و رقم زدن اتفاقی به لحاظ بصری و شنیداری میشود و هم هدف بلندترمان را که مفاهیم و آموزههای دینیمان است را به جوان و نوجوان امروز انتقال میدهیم.
کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در بخش دیگر این نشست به اینکه حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی عضو یک خانواده هستند اشاره کرد و گفت: ۴۵ روز پیش خانم طالبی نزد ما آمدند و طرحی پیشنهاد دادند و قرار شد نمایشنامه «همه مادران ما» توسط مصطفی موتورچی به رشته تحریر درآید و در اختیار استانهای سراسر کشور قرار گیرد تا همزمان با ایام فاطمیه اجرا شود.
وی ادامه داد: ما از دوره حضرت زهرا (س) تا امروز به مادرانی که در عرصه مقاومت فعال بودند یعنی همسر شهید جهاندیده که در حمله اخیر صهیونیستها در پدافند هوایی خوزستان به شهادت رسیده، بپردازیم. ما میخواهیم در این نمایش بگوییم بانوانی، چون همسر شهید جهاندیده در کنار مادر بودن، عشق به همسر و فرزندان، در کنار مردان جهادگر عرصه مقاومت مشارکت بسیار تعیینکنندهای دارند.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری همچنین اعلام کرد: حوزه هنری خراسان شمالی با همکاری حوزه هنری ستاد قرار است جشنواره پردهخوانی و نقالی حماسی را در کشور برگزار کند و در آن از اسطورههای شاهنامه به اسوهها و شهدای امروز بپردازد. جای خرسندی است که سارا طالبی مدیر مرکز راهبری و هماهنگی امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی از یکسال گذشته بحث نقالی و پردهخوانی زنان مقاومت را شروع کرده و ما آن را به فال نیک میگیریم.
وی در بخش دیگری از این نشست گفت: نمایش «همه مادران ما» در استان قم، استان اصفهان، استان هرمزگان، استان چهارمحال بختیاری، استان گیلان، استان تهران، استان البرز، استان قزوین، استان زنجان، استان کرمان، استان خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی و استان گلستان در دهه دوم ایام فاطمیه اجرا میشود.
وی اظهار کرد: این نمایش در هر استان توسط گروههای نمایشی استانی اجرا میشود و از آنجا که روضه و روضهخوانی ندارد و یک درام با ساختار دراماتیک است، برخی از استانها از جمله استان قم خواستار اجرای آن تا تولد حضرت زهرا (س) شدهاند. «همه مادران ما» نمایشی متفاوت از تئاترهای آیینی است و ما برای آن بلیتفروشی خواهیم داشت.
در بخش پایانی این نشست پوستر اولیه «همه مادران ما» به نمایش درآمد.