به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، بلاگری در شبکههای اجتماعی به خصوص اینستاگرام و جذب مخاطبین چشمگیر موضوع جدیدی نیست و تأثیر زیاد آن در فراگیری محتوایش در فضای مجازی بر هیچکس پوشیده نیست هر چند بلاگر و رسانهاش خرد و کوچک به نظر برسد.
ابتدا باید گفت: بلاگری اتفاقا از کارهای تخصصی در تولید محتوای فضای مجازی و شبکههای اجتماعی است که فرد بلاگر باید حداقل تخصص را روی آن موضوعی که برایش تولید محتوا میکند داشته باشد. این حساسیت وقتی بیشتر خواهد بود که در فضای دینی و درمورد باورهای مردم باشد. وگرنه بلاگر فیک است و محتوایش هم فاقد ارزش کافی برای فراگیری و بحث در فضای مجازی است. اما وقتی موضوعی فراگیر شد واجب است پاسخها داده و هشدارهای لازم نیز در این مورد ارائه شود.
این موضوع هم قابل ذکر است که برخی با سو استفاده از باورهای مذهبی مردم و راه انداختن موج رسانه ای درگیری های غیر ضروری برای مسائلی ایجاد نمایند که شاید ده ها کارشناس آن حوزه را هم برای پاسخگویی با مشکل رو به رو کنند و حتی موضوع عمیقتر و تا سطح بدعت در دین هم پیش برود.
در ایام فاطمیه متأسفانه سر منشأ یکی از محتواهایی که فراگیر شد یک بلاگر خانم بود. محتوایی که یک نگاه سطحی به آن هم نشان میدهد فردی که در مورد حضرت زهرا (س) اظهار نظر میکند حتی آشنایی و تسلط ابتدایی با موضوعات ابتدایی احکام واجبات دینی را هم ندارد چه برسد به مستحباتش و سپس اینکه خود را در جایگاه تحلیل تاریخ قرار دهد. ( این فرد مشخصا تفاوت بین تسبیحات اربعه و حضرت زهرا (س) را هم نمیداند اما با اعتماد به نفس بالا به تحلیل تاریخی اش ادامه میدهد)
موضوعی که در محتوای فراگیر شده مورد بحث میتواند موجب بدعت در دین شود این است که با قرائت اشتباه از سیره اهل بیت به خصوص حضرت زهرا (س) و شرح و جعل روایات تاریخی باعث شویم مردم الگویی اشتباه از آن بگیرند، به خصوص در حوزه زنان و خانواده که امروز حساسیتهای زیادی به ویژه در بخش جامعه متدین ایران دارد.
اما در مورد شبهههایی که این محتوا ایجاد کرده چند توضیح بر اساس گفتههای کارشناسان حوزه تاریخ و دین لازم است تا بازگو شود: «اولا اصل خانه دار بودن حضرت فاطمه (س) به عنوان بالاترین ارزش آن هم برای اهل بیت (ع) که روایات و احادیث مختلفی در شأن وجود دارد نباید زیر سوال برود چه آنکه حرفهای به اصطلاح بلاگر در این مورد همین موضوع را زیر سوال میبرد. ثانیا اگر با فردی اهل مطالعه و عمیق طرف بودیم وی می توانست به جای حضرت زهرا به حضرت خدیجه بپردازد و نه صرفا با سو استفاده از نام حضرت زهرا و آنگونه که خود می پسندد سیره ایشان را تحریف کند.»
اما موضوع اصلی جایی آغاز میشود که این بلاگر نسبت «تاجر» بودن به حضرت زهرا (س) میدهد. حجت الاسلام و المسلمین طباخیان پژوهشگر تاریخ در پاسخ به شبهات این موضوع مینویسد: «اصل این که از سال هشتم فدک در اختیار حضرت زهرا (س) بوده و درآمد هم داشته صحیح است. اما حضور شخص فاطمه اطهر (س) در فدک برای مدیریت امور در هیچ منبعی ذکر نشده است و وکلای حضرت آنجا بودند.
در ضمن تجارتی هم با آن درآمده نمیشده و مصارف مشخص عمومی و البته تأمین نیازهای خانواده حضرت زهرا (س) برای آن در نظر گرفته شده است.
ماجرای درخواست کمک از پیامبر و اعطای تسبیحات منسوب به حضرت هم در اوایل زندگی ایشان بوده و ماجرا به چند سال قبل از تملک فدک بوده است.
و در آخر باید اشاره کرد علت تقسیم امور خانه بین حضرت زهرا و فضه خادمه ایشان، پرداختن به امور غیرتجاری بوده. و براین مطلب گزارشهای غیر قابل اعتمادی در منابع شیعه هست و هیچ گزارش خلافی وجود ندارد که حضرت انگیزه دیگری داشتند. و باز هم چند سال اصل این تقسیم امور بین ایشان و خادمه وی، پیش از اعطای فدک وبده.
البته کسی به اعتنای منابع فریفین، منکر فعالیتهای عام المنفعه و تدریس ایشان در منزل نبوده و نیست. علی ای حال دال مرکزی گفتگوی ایشان که مورد نقد قرار گرفته است «تجارت» است، این اصطلاح معانی عرفی دارد که مخاطب را به خطا میاندازد.
اگر منظور از تجارت، حضور وکلای ایشان در فدک و جمع آوری درآمدها و هزینه آن در امور عام المنفعه است، صحیح ولی اگر منظور از تجرات حضور فیزیکی حضرت در اراضی فدک و ورود ایشان در برداشت و خرید و فروش است و بعد هم آن را سرمایه قرار دادند برای کسب درآمدهای بیشتر، هیچ سند و گزارشی در منابع نداریم.
البته باز هم باید بگوییم: ماجرای در خواست کمک به حضرت زهرا از پیامبر بابت کثرت امور در منزل و اعطای تسبیحات هم از حیث زمانی هیچ ربطی به ماجرای فدک ندارد. »
ما در این گزارش سعی کردیم پاسخ شبهات را به این بلاگر و جریان آن بدهیم اما اصل ماجرا و فرهنگ بلاگرها آن هم کسانی که با استایل مذهبی اقدام به این امر میکنند و از باورهای مردم سو استفاده و در خطر بدعتگذاری در دین میافتند را نباید فراموش کرد. اینکه به سیره اهل بیت با کمترین اطلاعات لازم نسبتهای غیر آن بدهیم و با آن جماعتی را دور خود جمع کنیم خطر اصلی است.
احادیث زیادی در سرزنش بدعت و عواقب آن وجود دارد که در پایان این گزارش برخی از آنها را مرور میکنیم: پیامبر خدا میفرماید: «بدعتگذاران بدترين مردم
و موجودات هستند.» یا جای دیگر اشاره میکند: «بدعتگذاران سگهاى اهل دوزخ هستند»
نکته جالبتر اشاره پیامبر به تأیید بدعتگذاران و دور او جمع شدن است که میفرماید: «هركه به روى بدعتگذار لبخند بزند به نابود كردن دين خود كمك كرده است.»
همچنین رسول خدا (ص) در مورد منفعل شدن علما و عدم پاسخ به شبهات و چنین بدعتهایی میفرماید: هرگاه بدعتها در ميان امتم آشكار شوند بر عالم است كه علم و دانش خود را آشكار سازد. وهر كس چنين نكند، پس نفرين خدا براو باد.