به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، زینب رحیمی؛ توسعه شبکه گازرسانی در مناطق مسکونی و روستاهای استان چهارمحال و بختیاری، گامی اساسی در جهت ارتقاء سطح زندگی مردم و افزایش رفاه اجتماعی و اقتصادی آنان محسوب میشود. این پروژه با هدف تامین انرژی پایدار و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، توانسته است بهبود قابل توجهی در زیرساختهای انرژی مناطق روستایی ایجاد کند.
از سوی دیگر، گازرسانی به این مناطق نه تنها به بهبود شرایط زیستمحیطی کمک میکند، بلکه با کاهش هزینههای سوخت خانوارها و ارتقاء امنیت انرژی، گامی مؤثر در جهت توسعه پایدار محسوب میشود.
به همین منظور خبرنگار این رسانه وضعیت همه ۱۲ شهرستان چهارمحال و بختیاری را بررسی کرده است تا تعداد و چرایی روستاهای محروم از شبکه گازرسانی را بیان کند و برای تحقق مطالبه به حقق اهالی مناطق محروم استان تلاش کند. مشروح گزارش را در ادامه میخوانید.
شهباز اکبری با بیان اینکه شهرستان کوهرنگ دارای ۲۹۸ روستا است که ۲۳۴ روستای آن کد روستایی دارند، گفت: ۱۵ درصد از کل شهرستان و ۳۰ درصد از بخش بازفت هنوز به شبکه گازرسانی متصل نشدهاند.
وی ادامه داد: ۱۳ روستا در منطقه موگویی بخش مرکزی و یک الی ۲ روستا در بخش صمصامی باقی مانده است که روستای باغچندار آخرین روستای دارای گاز این منطقه است.
اکبری عدم انجام فعالیت گازرسانی در سالهای گذشته را عامل اصلی بدون گاز ماندن روستاهای این شهرستان دانست و بیان کرد: طی سه سال گذشته عملیات گازرسانی به صورت جدی آغاز و حدود ۱۷ روستا به شبکه گازرسانی متصل شده است.
فرماندار شهرستان کوهرنگ به بخش عشایری شهرستان نیز اشاره کرد و افزود: به علت کوهستانی بودن مناطق عشایری عملیات گازرسانی در این قسمتها میسر نخواهد بود لذا هرساله قبل از رسیدن فصل سرما کپسول گاز و سوخت مورد نیاز مناطق ذخیره میشود.
وی ادامه داد: پنلهای خورشیدی یکی دیگر از خدمات سوخترسانی به مناطق عشایری است که با توجه به بسته شدن گردنه موگویی اهالی این مناطق میتوانند از این سوختهای ذخیره شده استفاده کنند.
اکبری گفت: ۴ روستای میاندوهان اولیا و سفلی، خیار کار و قسمتی از تبرک در حال گازرسانی هستند که در دهه فجر افتتاح خواهند شد.
وی ادامه داد: ۳۰ مدرسه طی این سه سال ساختیم که تقریبا بالای ۹۷ درصد به بهرهبرداری رسیدهاند و حدود ۴ الی ۵ مدرسه مشکل گازرسانی دارند.
فرماندار کوهرنگ در پایان افزود: گازرسانی این مدارس تا دهه فجر به پایان میرسد و با انجام این عملیات همه مدارسی که در مناطق داری شبکه گاز هستند از این نعمت بهرهمند میشوند.
یدالله خالدی فرماندار شهرستان خانمیرزا با بیان اینکه همه ۵۷ روستای شهرستان دارای گاز هستند، گفت: تنها دو روستای کوچک نازک، دادا و و روستای ده کهنه شهرستان کیار که نزدیکی این شهرستان قرار دارد که به علت جمعیت زیر ۲۰ خانوار و فاقد جاده مناسب هنوز به شبکه گازرسانی استان متصل نشدهاند.
منصور کریمزاده فرماندار شهرستان لردگان نیز گفت: خط اصلی به دو منطقه پشت کوه سردشت و پشت کوه میلاس رسیده است اما هنوز انشعابات فرعی به داخل روستاها انجام نشده است.
کریمزاده بیان کرد: اجرای خط لوله گاز در پشت کوه سردشت ۸۵ درصد و اجرای خط لوله گاز در پشت کوی میلاس ۹۹ درصد پیشرفت کرده و اتمام و افتتاحیه پروژه در دهه فجر خواهد بود که با این اتفاق بیش از ۳۵ روستای شهرستان داری گاز خواهند شد.
فرماندار شهرستان لردگان با بیان اینکه ۵۰ درصد روستاهای استان در سه شهرستان لردگان، فلارد و خانمیرزا است، افزود: ۲۹۷ روستا در این شهرستان وجود دارد که تنها دو روستای آبیدک و اینکک که در مناطق کوهستانی و صعبالعبور هستند از نعمت گاز محروم هستند.
وی در پایان گفت: انجام عملیات گازرسانی به این دو روستا با سختی و دشواری همراه است که نیاز به برنامهریزی و بررسی بیشتری دارد.
کورش فتحی با بیان اینکه ۶۸ روستا در شهرستان فلارد وجود دارد، بیان کرد: در حال حاضر پیمانکار در حال انجام عملیات گازرسانی به ۱۳ روستا در بخش امامزاده حسن(ع) پیمانکار است که به احتمال ۹۰ درصد در سال آینده کار به پایان میرسد.
وی ادامه داد: از روستای درهنیگ به طرف امامزاده حسن(ع) نیز که شامل ۶ روستا است در فاز بعدی اجرا میشوند که آغاز فاز دوم بسته به پرداخت مطالبات پیمانکار فاز اول دارد.
وی ادامه داد: روستای رستم بیک در بخش مرکزی نیز به علت جمعیت زیر ۲۰ خانوار فاقد گاز است که چندین بار پیگیری شده اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
یعقوب شکوهی فرماندار شهرستان اردل گفت: روستای لندی در بخش میانکوه، روستای مرادآباد و روستای دهدلی در بخش مرکزی دهستان دیناران فاقد گاز هستند.
وی افزود: جمعیت روستای مرادآباد زیر ۲۰ خانوار بود که به علت مهاجرت معکوس در سال گذشته به ۲۰ خانوار رسیده و در دستور کار برای اجرای عملیات گازرسانی است.
شکوهی ادامه داد: دهلی و لندی به علت فاصله زیاد با شبکه گاز و مسیر صعبالعبور نیاز به مجوز مجلس برای دریافت سرانه و اعتبار است که طبق برنامهریزی قبلی در حال انجام است.
سید شجاع زیلابی، فرماندار شهرستان کیار نیز در ادامه گفت: عملیات گازرسانی در دو روستای گاو توت، رحیمآباد، اسلامآباد، فیروزآباد و سرتنگ محمود در حال انجام است و تا دهه فجر افتتاح میشوند.
وی ادامه داد: چهارطاق با مسیر سنگلاخی و روستای آبگیلور که در طرح جابهجایی است فاقد گاز هستند که در برنامههای بعدی مورد توجه قرار خواهند گرفت.
رضا علیبیگی فرماندار شهرستان بن نیز در پایان گفت: روستای ورعبدالله خالی از جمعیت بود که با اجرای طرح هادی در سال گذشته مهاجرت معکوس انجام شد و ۱۹ خانواده به روستا برگشته که اجرای عملیات گازرسانی به تثبیت جمعیت در روستا کمک میکند.
وی ادامه داد: کرسنک و کمبک دارای نیز دارای جمعیت کم و فصلی هستند که در حال آمادهسازی و ایجاد زیرساخت هستیم تا مهاجرت معکوس در این روستاها نیز انجام شود.
علیبیگی بیان کرد: یکی از موارد اشتغالزایی در شهرستان ایجاد گلخانه است که علاوه بر گاز مناطق مسکونی گاز صنعتی نیز در این شهرستان دچار مشکل است که در حال پیگیری برای رفع مشکلات هستیم.
لازم به ذکر است که منازل مسکونی شهرستانهای فارسان، سامان، فرخشهر، بروجن و شهرکرد صددرصد تحت پوشش شبکه گازرسانی هستند.
بهادر عبدالغنی فرماندار شهرستان شهرکرد در این راستا گفت: اولویت مصرف گاز در شهرستان مصرف خانگی و حملونقل است لذا استفاده گاز در صنایع محدود شده است و چون اماکن ذخیره سوخت دوم مایع دارند این محدودیت ایجاد شده و در برخی شرایط از سوخت دوم استفاده میکنند.
همچنین کرمی، فرماندار شهرستان بروجن گفت: سال ۹۹ همه روستاهای شهرستان گازرسانی شدند و تنها دو روستای دهباغ و دهعلی که قبلا خالی از سکنه بودند باقی مانده بودند اما سال گذشته جمعیت به روستاها بازگشت و این دو نیز گازرسانی شدند و جمعیت تحت پوشش شبکه گاز شهرستان در حوزه شهری و روستایی صد درصد است.
باتوجه به مطالب فوق صعبالعبور بودن برخی از روستاها، نبود جاده آسفالته مناسب و عدم پرداخت اعتبارات پیمانکاران عوامل عمده توقف گازرسانی در ۷ شهرستان استان شده است که روند ادامه عملیات گازرسانی در این مناطق را از مدیرعامل شرکت گاز جویا شدیم.
جهانبخش سلیمانیان با بیان اینکه همه روستاهای استان قابلیت گازرسانی ندارند، گفت: روستاهایی که درخواست گازرسانی را برای ما ارسال میکنند باید از طریق کد روستایی که در سال ۱۳۹۵ دریافت کردند چک و بررسی شوند لذا اگر روستایی جمعیتی زیر ۲۰ خانوار داشته باشد و کد روستایی دریافت نکرده باشد امکان بررسی ندارد پس گازرسانی صورت نمیگیرد.
مدیرعامل شرکت گاز چهارمحال و بختیاری افزود: مبنای فعالیت شرکت گاز فعالیت در روستاهای داری کد و روستاهایی است که توجیه اقتصادی داشته باشند همچنین داشتن طرح هادی اولین قدمی است که روستای طالب گاز باید داشته باشد.
وی ادامه داد: روستاهایی که جمعیت مناسب نداشته باشند مشمول گازرسانی نیستند مگر اینکه در مسیر روستاهای پرجمعیت یا داری صنعت قرار گیرند و در مسیر گازرسانی انشعابی نیز به این روستا تعلق بگیرد.
سلیمانیان بیان کرد: همچنین طبق هزینه برآورد شد سقف مجاز سرانه مصرف هر خانوار باید ۴۵ میلیون تومان باشد و اگر سقف سرانه از این مبلغ بیشتر شود گاز به آن روستا تعلق نمیگیرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان به وضعیت شهرستان کوهرنگ اشاره کرد و افزود: طبق آمار سرشماری سال ۱۳۹۵، ۲۸۸ روستا در شهرستان وجود دارد که ۱۴۶ روستا قابلیت گازرسانی دارند و از این تعداد ۱۱۰ روستا گازدارند و عملیات گازرسانی در۳ روستا در حال انجام است.
وی بیان کرد: به طور کلی میتوان گفت ۹۹.۵ درصد جمعیت شهرستان شامل ۶۳.۱ درصد جمعیت روستایی گاز دارد و عمده بخشی که مانده است در بخش بازفت میباشد که ۳۳ روستای آن دارای شرایط گازرسانی هستند ولی سرانه بالای ۴۵ میلیون تومان برای هر خانواده دارند که اگر شرکت ملی گاز مجوز دهد این روستاها نیز مشمول دریافت گاز میشوند.
سلیمانیان افزود: ۱۳ روستا در بخش صمصامی، ۳ روستا در بخش مرکزی و ۱۷ روستا در بازفت بالا و پایین هنوز گازرسانی نشده است که به محض دریافت مجوز از شرکت ملی گاز وارد اجرای عملیات خواهیم شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان با بیان اینکه از ابتدای فعالیت این شرکت در استان تا کنون درخواست ۲۸۷۹ مصرف کننده صنعتی و کشاورزی تایید شد، گفت: ۱۱۹ درخواست از این تعداد در سال جاری محقق شد.
وی بیان کرد: جمعیت شهری تحت پوشش استان به صد درصد رسیده که ۹۹.۵ درصد شامل جمعیت گازرسانی و نیم درصد نیز جهت توسعه شبکه است همچنین ۹۲.۵ درصد جمعیت روستایی تحت پوشش گازرسانی قرار دارد.
سلیمانیان ادامه داد: شهرستانهای شهرکرد، بروجن، فارسان، سامان، خانمیرزا، فرخشهر، بن و اردل بالای ۹۹ درصد پوشش گازرسانی دارند و شهرستان سبز به حساب میآیند.
وی در پایان با بیان اینکه همه ۴۳ شهر استان دارای شبکه گازرسانی هستند، گفت: ۹۳۴ روستا در استان وجود دارد که ۶۳۷ روستا قابلیت گازرسانی دارد و تا کنون ۵۵۳ روستا گاز دار شدند و ۴۲ روستا در حال انجام هستند که شامل ۱۵ روستا در فلارد، ۴ روستا در کیار، ۳ روستا در کوهرنگ و ۲۰ روستا در لردگان هستند.