به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، در دوران دفاع مقدس، استفاده از مقنیها برای حفر تونلهای زیرزمینی بهعنوان یک استراتژی نوین و حیاتی مطرح شد که به موفقیتهای بزرگی همچون عملیات فتحالمبین منجر گردید. این راهبرد، نهتنها در ۸ سال دفاع مقدس موفق و موثر بود بلکه تجربیات آن به جبهه مقاومت نیز منتقل شد و نقش مهمی در مقابله با دشمنان و موفقیتهای آنان ایفا کرد.
امیر احمد ارام، فرمانده گروهان عمل کننده در عملیات بیت المقدس؛ درباره شخصیت شهید غلامحسین رعیت رکنآبادی و چگونگی استفاده از راهبرد حفر تونل توسط شهید در عملیات بیتالمقدس در گفتوگو با خبرنگار دانشجو گفت: در دفاع مقدس، بسیاری از شخصیتها و اقدامات بهطور ویژه به چشم میآمد. یکی از این شخصیتها شهید رکنآبادی بود که ویژگیهای برجستهای از خود نشان داد. او فردی مومن، متعهد و بسیار منظم بود که علاوه بر تخصص در مقنیگری، در نقشهای مدیریتی و اجرایی نیز عملکرد فوقالعادهای داشت. با اینکه نظامی نبود فردی بسیار منضبط بود؛ و باپشتکار بسیار عالی، کاری که به ایشان محول میشد بادقت به انجام میرساند. با توجه به اینکه بجز کار مقنی گری کار دیگری نداشت چشم ودل پر بود هیچگاه تا روز آخر گلهای نکرد. شجاعت، مدیریت و تقوا از جمله ویژگیهای برجستهای بودند که همکاران و فرماندهان در طول جنگ از او مشاهده کردند.
وی افزود: هنگامی که فرماندهان برای او هدیهای در نظر گرفتند، شهید رکنآبادی بدون هیچگونه چشمداشتی آن را رد کرده و خواستار تخصیص آن به گروهان مقنیها شد.
آرام درباره چگونگی حضور شهید در جبهه گفت: شهید رکنآبادی زمانی که در قرارگاه تیپ تصمیم به حفر تونل برای عملیاتهای پیشرو گرفته شد، به همراه تعدادی از دوستانش توسط سروان سید کاظم حسینی که اهل یزد بودد و با هماهنگی امام جمعه یزد، شهید صدوقی، وارد منطقه شد. در آن زمان، شرایط خط مقدم بسیار حساس بود و کوچکترین بینظمی میتوانست به فاش شدن موقعیت نیروها منجر شود. با این حال، شهید رکنآبادی بهعنوان یک مدیر شجاع و مدبر، تمام مسائل را مدیریت کرد تا بدون بهخطر انداختن جان نیروها، اهداف عملیات محقق شود.
او در خصوص نقش گروه مقنیها و حفر تونل در دفاع مقدس بیان کرد: حفر تونلها در جنگ ویتنام توسط نیروهای مبارز ویتنام بر علیه ارتش امریکا بکار رفته بود؛ و برخی از فرماندهان ارتش که بعنوان صلیب سرخ در زمان شاه به ویتنام اعزام شده بودند، کاربرد تونلها را در آنجا دیده و نسبت به آن آگاهی پیدا کرده بودند. در بررسی محور عملیات فتح المبین بدلیل شرایط سخت منطقه و تسلط دشمن بر آن، تصمیم گرفته شد تا حفر تونلهای زیرزمینی، برای عبور از مینها و حملات دشمن، به کار گرفته شود.
وی افزود: مقنیها، بهعنوان نیروی ویژه در جبههها، نقشی بسیار حیاتی در موفقیت عملیات فتحالمبین و بسیاری از عملیاتها داشتند. راهبرد حفر تونل از راهبردهای کلیدی به شمار میرفت؛ که پس از عملیات فتح المبین ارتش و سپاه با استفاده از این روش موفق شدند بهصورت غافلگیرانه و با سرعت بالایی به مواضع دشمن حمله کنند.
احمد آرام از تاثیر این تونلها در لبنان و جبهه مقاومت گفت: این استراتژی در جبهه مقاومت نیز مورد استفاده قرار گرفت. پس از عملیات بیتالمقدس، تجربیات حفر تونل توسط نیروهای اعزامی به لبنان به نیروهای حزب الله منتقل شد. هرچند حفر تونلها در ابتدا محدود بود، اما بهسرعت در سطح وسیعی گسترش یافت و در برابر تهاجمات دشمنان بهویژه اسرائیل، به یکی از تکنیکهای مؤثر تبدیل شد.
او در انتها اظهار داشت: کاربرد تونلها در هر زمان و مکانی میتواند بهعنوان یک راهبرد مؤثر در غافلگیری و نابودی دشمنان مورد استفاده قرار گیرد.