به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مهدی پیرصالحی، روز یکشنبه ۱۶ دی ماه ۱۴۰۳، در اولین نشست خبری بعد انتصاب ریاست سازمان غذا و دارو، در ابتدا به ارائه گزارشی از وضعیت بازار دارویی و تجهیزات پزشکی کشور پرداخت و در ادامه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
رئیس سازمان غذا و دارو، با عنوان این مطلب که چند حوزه تحت نظارت سازمان است، گفت: در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، ثبت و نظارت و کیفیت و تأمین این فراوردهها بر عهده سازمان است و باید پاسخگوی نیازها و کمبودهای بازار باشیم.
وی افزود: در حوزه محصولات آرایشی و بهداشتی، بحث نظارت بر عهده سازمان غذا و دارو است.
پیرصالحی ادامه داد:، اما بیشترین نگرانیها، بحث دارو و تجهیزات پزشکی برای بیماران است. همچنین، پرداختی بیماران هم مطرح است.
وی گفت: وقتی کار را شروع کردیم با کمبودهای دارویی مواجه بودیم و برخی اقلام دارویی موجودی زیر ۳ ماه داشتند.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: تمام تلاش را بر این گذاشتیم که در ابتدا این مشکل را حل کنیم و بعد سراغ معضلات دیگر برویم.
وی تاکید کرد: در بحث کمبودها، ابتدا به دنبال علت اصلی رفتیم و سه علت عمده را شناسایی کردیم که در ابتدا، نقدینگی شرکتهای دارویی مطرح بود.
پیرصالحی ادامه داد: در بحث زنجیره تأمین، این اتفاق میافتد که وقتی پول از بیمهها پرداخت نمیشود، چرخه تأمین دچار مشکل میشود.
وی افزود: دومین عامل کمبود، قیمت گذاری دستوری در سالهای اخیر بوده است و خیلی از داروها از مسیر تولید خارج شده بودند و ما با کمبود برخی داروهای بیمارستانی مواجه بودیم.
پیرصالحی گفت: عامل سوم بروز کمبود دارو، ارز است که متأسفانه در زمان خودش تخصیص داده نشده است.
وی در ادامه با اشاره به کمبود ۵۷ قلم داروی بیمارستانی که وجود داشت، افزود: خوشبختانه این تعداد به ۱۰ قلم کاهش یافته که امیدواریم این شرایط بهتر شود.
معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو گفت: وقتی دارویی در بازار دچار کمبود میشود بعدا ما برای به ثبات رساندن بازار خیلی باید هزینه بدهیم.
وی افزود: سال گذشته داروی وارفارین در کشور دچار کمبود شد؛ تا امروز بیش از ۶ برابر نیاز واردات وارفارین انجام شده ولی هنوز نیاز بازار به ثبات نرسیده است برای اینکه توزیع کم و با سهمیههای خاص به داروخانهها میباشد.
معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو اضافه کرد: ظرفیت تولید شیرخشک توسط شرکتهای ما حدود ۱۲۰ میلیون شیر خشک در سال هست که تولید میکنند و مصرف کشور حدود ۷۵ میلیون شیرخشک هست یعنی ما بیش از نیاز کشور توان تولید شیرخشک داریم.
وی گفت: عمده کمبود شیر خشکی که ما در بازار احساس میکنیم از یک برند خاص ما است که ظرفیت تولید این برند در کشور محدود است تقاضا برای آن برند بیشتر هست. مردم میتوانند از جایگزینها و دیگر برندهای شیرخشک استفاده بکنند.
معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو اظهار کرد: بهترین زمان مصرف واکسن آنفولانزا قبل از شروع فصل بیماری هست یعنی در شهریور و مهر که عمده برنامهریزی برای واردات و تولید واکسن برای همان ماهها انجام میشود.
وی گفت: الان وقتی دوباره حالا آنفولانزا زیاد میشود دیگر خیلی نمیشود تعداد بالایی سفارش داد؛ در حجم سفارش داده میشود ولی اینکه مثل مهر و شهریور به صورت انبوه این واکسن وارد بشود و توزیع بشود عملاً مقدور نیست ولی هم تولید داخل هم وارداتی به تعداد کمی که میشود تامین کرد تامین شده و در داروخانهها توزیع شده است؛ بیشتر باید بر پیشگیری و رعایت نکات بهداشتی تاکید کرد.
وی گفت: هنوز جداول بودجه تکمیل نشده ولی در بودجه سال آینده با توجه به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از تجهیزات، باید تجهیزیار هم اضافه شود و بودجه افزایش پیدا بکند.
رییس سازمان غذا و دارو بیان کرد: بهترین روش برای اینکه مردم دسترسی به دارو داشته باشند این است که بیشترین تولید در داخل انجام شود، چون اگر ما تولید داخل تولید نداشته باشیم یا از آن حمایت نکنیم بودجههای کشور کفاف تامین دارو و تجهیزات ما را از خارج از کشور ندارد.
وی تصریح کرد: باید هدف گذاری ما تامین داروی مردم با حمایت از تولید داخل باشد. داروهایی که زیانده باشند یا سود غیرمنطقی داشته باشند حتماً از فرایند تولید حذف میشوند و دسترسی قطع میشود.
پیرصالحی ادامه داد: اولویت ما دسترسی مردم به دارو با قیمت منصفانه است، اما نگرانی که بابت پرداختی از جیب مردم وجود دارد یک نگرانی جدی هست؛ باید حتماً این را با اصلاح بودجه بیمهها اصلاح بکنیم.
معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو گفت: یک شرکت سوئدی داروها و پانسمانهای بیماران پروانهای را تامین میکرد به خاطر بحث تحریمها مستقیما دیگر با ایران کار نکردند و خیلی وقتها مجبور شدیم از راههای دیگری این پانسمانها رو تامین بکنیم.
وی افزود: الان خوشبختانه به اندازه مورد نیاز تامین شده و یکی دو تا شرکت دانش بنیان ایرانی هم روی این حوزه کار کردند و تا الان نتایجی که به دست آوردند نتایج موفقیت آمیز بوده است.
پیرصالحی ادامه داد: امیدواریم که این شرکتهای دانش بنیان ایرانی بتوانند محصولات را سریعتر به صورت کلی تولید بکنند و وارد بازار بکنند که ما را از وابستگی به خارج بینیاز بکنند. الان در حوزه واردات پانسمانهای بیماران پروانهای تامین تامین شده و نگرانی ندارد.