به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اریکا لی در کتاب «سیری در تاریخ بیگانه هراسی» نشان میدهد که ترس، نفرت و خصومت غیرمنطقی علیه مهاجران یکی از مشخصههای آشکار آمریکا از دوران استعمار تا پایان دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ است. کتاب حاضر تاریخ جامع بیگانه هراسی در ایالات متحده است و به دوره های مختلف، قبل از سال ۱۷۷۶ تا به امروز می پردازد و نشان میدهد چگونه بیگانه هراسی علیه مهاجران آلمانی، ایرلندی، ایتالیایی ،چینی، ژاپنی، مکزیکی، مسلمان و دیگر گروههای مهاجر اعمال شده است.
«همچنین ایتالیاییها مفتخر به لقب تحقیر آمیز چینی های اروپا شدند و هر دو گروه به عنوان «زرد»، «سبزه» یا «سیه چرده» قلمداد میشدند. استفاده از آنها به عنوان نیروی کار ارزان نیز این دو گروه را به هم مرتبط کرد. ایتالیاییها را اغلب «کولیهای اروپایی» می نامیدند. هال و لیگ به طور مؤثری از تاکتیک پیوند دادن «مشکل جدید ایتالیا» با «مشکل قدیمی چینی» برای گسترش نفوذ سازمان و کسب حمایت از سوی کارگرهای سفید پوست استفاده کردند - آنها برای دامن زدن به ترس های جدید از ترسهایی استفاده کردند که قبلاً در آمریکاییها فعال شده بودند.» صفحه ۱۲۷.
«سیری در تاریخ بیگانههراسی در ایالات متحده» تاریخچه مهاجرت و تنوع فرهنگی آمریکا را به طور جامع بررسی میکند؛ از اسکان نخستین ساکنان جدید، گذار از دوران استعمار، جنگ استقلال تا تکوین جامعهای پویا و تنوع فرهنگی که امروزه مشهود است.
لی در پیشگفتار ۲۵ صفحهای کتابش از دو آمریکا سخن میگوید: «یک ایالات متحده کشوری است که به عنوان مملکت مهاجران شناخته میشود. سه پنجم کل مهاجران جهان از آغاز قرن نوزدهم تا آغاز قرن بیستم در ایالات متحده ساکن شده اند. در طول قرن بیست و یکم ایالات متحده بزرگترین کشور پذیرنده مهاجر در جهان باقی ماند و در آغاز قرن بیست و یکم کماکان بیش از هر کشور دیگری مهاجر به خاک خود راه داد – بیش از یک میلیون نفر در سال تنها در دویست سال گذشته بیش از هشتاد میلیون نفر به این کشور مهاجرت کرده اند.
همچنین ایالات متحده از لحاظ تاریخی در اسکان مجدد پناه جویان در جهان پیشتاز بوده است و از سال ۱۹۸۰ تاکنون سه میلیون پناهجو پذیرفته است. آمریکایی ها با اشاره به کشور مهاجر پذیر خود این ایالات متحده را گرامی میدارند کشوری که برای مهاجران ارزش قائل است و مأمنی برای پناهندگان است. حتی با وجود این که این روایت تاریخ خشونت آمیز تجاوز سلب مالکیت از سرخپوستها و برده داری را پنهان میکند تعریف ایالات متحده به عنوان کشور مهاجران، کماکان روش محبوبی برای تأیید باز بودن آغوش آمریکا به روی تنوع قومی و نژادی است.»
اما این کشور به ظاهر پذیرای مهاجران روی دیگری هم دارد: «اما ایالات متحده کشوری بیگانهگریز هم هست. حتی با وجود استقبال از میلیونها نفر از سراسر جهان بیش از هر کشور دیگری مهاجران را اخراج کرده است - بیش از ۵۵۰۰۰۰۰۰ میلیون از سال ۱۸۸۲ آمریکاییها تقریباً در برابر هر قومیت بیگانهای که پای در ایالات متحده گذاشته گارد داشته اند: مهاجران آلمانی در قرن هجدهم؛ ایرلندیها و چینیها در قرن نوزدهم؛ ایتالیاییها، یهودیها، ژاپنیها و مکزیکیها در قرن بیستم و مسلمانان در زمان حال. آمریکاییها مهاجران را به دلیل فقر، اعتقادات متفاوت با خود و غیر سفید پوست بودن تهدید تلقی میکردند. آنها معتقدند جمعیت مهاجران زیاد است جذب جامعه نمیشوند مشاغل را از دست آمریکاییهای شایسته در میآورند جنایت و بیماری را به کشور میآورند، آرمانهای سیاسی خطرناکی دارند، غیر آمریکاییاند یا حتی از آمریکا متنفر هستند.»
اریکا لی نواده مهاجران چینی است که امروز به عنوان استاد دانشگاه ریجنت، مدیر مرکز تحقیقات تاریخ مهاجرت دانشگاه مینه سوتا و استاد مؤسسه علمی- پژوهشی اندرو کارنگی شناخته میشود. خانم لی نویسنده کتاب «پیدایش آمریکای آسیایی» و چندین کتاب برگزیده و تحسین شده دیگر در حوزه تاریخ مهاجرت است. لی برنده جوایز بین المللی بسیاری است که از جمله آنها میتوان به جایزه انجمن کتابدارهای آمریکایی آسیا پاسیفیک، جایزه تاریخی متمایز از انجمن مورخان عصر طلا و دوران مترقی در سال ۲۰۱۸ و جایزه کتاب آمریکایی سال ۲۰۲۰ اشاره کرد. خانم لی در شهر مینیاپولیس زندگی میکند.
«سیری در تاریخ بیگانه هراسی» در ۱۰ فصل شامل «بیگانه با زبان و قانون اساسی ما»، «آمریکاییها باید بر آمریکا حکومت کنند»، «دیگر چینی نمیخواهیم»، «نژادهای فرومایهتر اروپا»، «خلاص شدن از شر مکزیکیها»، «ضرورت نظامی»، «بیگانه هراسی و حقوق مدنی»، «ایالت ما را نجات دهید»، «اسلام هراسی» و «کلام آخر»، علاوه بر نگاهی تاریخی، کتابی الهام بخش برای افرادی است که به دنبال درک عمیق تر این کشور هستند. این کتاب با نگاهی به ارزشها، ایدهها و چالشهای جامعه آمریکایی به خواننده اجازه میدهد تا در مورد مساله مهاجرت بینش جامعی کسب کند و از برخوردهای نامناسب با مهاجران پرهیز کنند.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
«تا سال ۲۰۱۸، بیگانه هراسی آشکار دولت ترامپ به یک حمله همه جانبه به مهاجرت و جوامع مهاجر و پناهنده منجر شد اجرای قوانین مهاجرت بین ۳۷ تا ۴۳ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت. افراد دستگیر شده شامل افراد زیادی بودند که هیچ گونه محکومیت کیفری نداشتند، و این یک تغییر در مقایسه با نحوه ی برخورد با مهاجرت در دولت اوباما محسوب می شد. یورش به محل کار افراد افزایش یافت از جمله حمله ی آوریل ۲۰۱۸ به یک کارخانه فرآوری گوشت در روستایی در تنسی که بنا بر گزارشها بزرگترین یورش از زمان دولت جورج دبلیو بوش به بعد بوده است.
دولت ترامپ برای پایان دادن به برنامه ی تعویق اخراج کودکان برجای مانده از دوره ی او با ما تلاش کرد و سیاستهایی را به اجرا گذاشت که برای جلوگیری از عبور غیر مجاز و سخت تر کردن شرایط زندگی برای افرادی که از مرز عبور میکردند طراحی شده بودند سیاست تحمل صفر این کشور در مرز ایالات متحده و مکزیک منجر به جدایی ۲۵۰۰ کودک مهاجر از والدینشان در زمان بازداشت شد. بسیاری از آنها متعاقباً در داخل سیستم گم شدند و ماه ها به خانواده های خود ملحق نشدند. قوانین جدید همچنین افرادی که واجد شرایط پناهندگی در نظر گرفته می شدند را محدود می کردند و افرادی را که از خشونت خانگی و خشونت گروهی فرار میکردند از این شرایط مستثنی کردند. این قوانین که مردم آمریکای مرکزی را هدف قرار داده بودند تعداد درخواست پناهندگی اتباع این کشورها را که مورد پذیرش واقع شدند به شدت کاهش داد». صفحه ۳۱۹
این کتاب یکی از آثار مجموعه «تاریخ، سیاست، جهان» است که انتشارات کتابسرای تندیس آن را منتشر میکند. هر کتاب این مجموعه آنطور که سعید کلاتی دبیر مجموعه توضیح میدهد، به مثابه پنجره ایست به روی جنبه منحصر به فردی از گذشته مشترکمان از شبح شوم بیگانه هراسی که هنوز سایهاش بر فراز خیابانهای شهرهای آمریکا گسترده است تا روایتهای دهشتناک سرگذشت سه پاره شدن هند در قالب کتابی به نام «تقسیم هند» جایی که مرز بین ملتها با خون ترسیم شد و یا هجوم بی رحمانه نازیها به استالینگراد، شهری که شاهد یکی از خونینترین نبردهای درگرفته بین ابنای بشر در عصر معاصر بوده است و یا تکوین تاریخ دموکراسی از جرج واشینگتن تا خاندان تودورها در بریتانیا حتی این سوتر در خاورمیانهای که نامش با خاندانهایی چون آل سعود گره خورده است.
کلاتی در معرفی این مجموعه نوشته است: مجموعه سترگ تاریخ سیاست جهان سعی در کنکاش و واکاوی گذار روزگار سپری شده در سراسر پهنه گیتی را دارد و از روز نخست قرار ما بر این بود که این گرد آیه شاهدی بر سرکشیهای روح بشر و همچنین پژواک فتوحات و محنتهایش در طول تاریخ باشد. ما، در مقام نگاهبان های دانش، سعی داریم در این مجموعه گلچینی از ارزشمندترین آثار تاریخی به نگارش درآمده در طول سالهای اخیر در سراسر جهان را با ترجمه ای تا حد امکان نزدیک به آثار مادر در اختیار خوانندگان پارسی زبان قرار دهیم.