به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علی قاسمعلی؛ در هفتهها و ماههای اخیر، دشتهای شمالی استان گلستان که به ترکمن صحرا معروف است؛ به مرکز توجه متولیان حوزه انرژی تبدیل شده است.
به استناد آمار نهادهای مرتبط با اقلیم شناسی، استان گلستان به ویژه مناطق شمالی آن( ترکمن صحرا ) از حدود ۳۰۰ روز آفتابی برخوردار است؛ این ویژگی در خصوص در کنار وجود دهها هزار هکتار اراضی لم یزرع و شور (غیر قابل کشت)، این خطه را به مستعدترین منطقه، برای راهاندازی مزارع پنلهای خورشیدی تبدیل کرده است.
زمینهایی که شاید بذر هیچ گیاهی در آن سبز نشود؛ میزبان پنلهای خورشیدی میشوند تا آینده کشور و گلستان، سبزتر از امروز باشد.
بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته اراضی غیر قابل کشت در محدوده روستای قره قاشلی شهرستان بندر ترکمن و همچنین روستای سقر قرتپه شهرستان گمیشان تا چند ماه آینده میزبان دو مزرعه بزرگ خورشیدی خواهند بود و آرام آرام ترکمن صحرای گلستان به قطب تولید انرژی پاک تبدیل خواهد شد.
کاهش گازهای گلخانهای، تامین استقلال انرژی، بینیازی به سوختهای فسیلی، حفظ محیط زیست در کنار حل چالش ناترازی انرژی از جمله ثمرات توسعه این صنعت قلمداد میشود.
بنا به اظهارات مسئولان حوزه انرژی در استان گلستان، نیروگاه آذرخش علی آباد کتول حدود ۱۰۰۰ مگاوات برق تولید میکند؛ اما مصرف برق گلستان حدود ۱۶۰۰ مگاوات است که الباقی انرژی از شبکه توزیع انتقال برق سراسری کشور تامین میشود؛ هرچند قرار است با بهرهگیری از سیکل ترکیبی نیروگاه علی آباد کتول ۵۰۰ مگاوات به برق گلستان افزوده شود اما تا نقد شدن این نسیه راه درازی در پیش است.
در کنار همه محاسن ذکر شده در خصوص راهاندازی نیروگاه برق نباید از درآمدزایی این صنعت برای بهرهبرداران غافل شد؛ خرید تضمینی برق تولیدی توسط شرکت توانیر سبب شده تا نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی هم وارد گود شوند و با پیش بینی تسهیلات کم بهره، مسیر را برای گسترش این صنعت سبز هموارتر کنند.
در این رویه، مددجویان تحت پوشش برق تولیدی توسط پنل های خورشیدی را به توانیر فروخته و از عایدی آن ارتزاق می کنند. شاید در سالها و البته دهههای گذشته به توسعه انرژی تجدید پذیر و پاک اهمیت زیادی داده نشده است؛ اما اتفاقات ماههای اخیر در ترکمن صحرای گلستان چشم انداز روشنی فراروی صنعت برق در این خطه ترسیم کرده است.
به زعم صاحبنظران استمرار این رویه و حمایت از آن میتواند بخشی از ناترازی انرژی را برطرف کرده و آینده سبزتر و پایدار را برای استان گلستان رقم بزند.
سید احمد موسوی، مدیر عامل شرکت توزیع برق گلستان در جلسه توسعه انرژی تجدیدپذبر و تامین انرژی پایدار در گلستان اظهارکرد: شمال استان گلستان در محدوده ترکمن صحرا به لحاظ شرایط آب و هوایی و میزان نور خورشید شرایط بسیار مطلوبی برای احداث نیروگاه خورشیدی دارد و در تلاش هستیم تا با جانمایی زمین در این منطقه، مزارع خورشیدی را توسعه دهیم.
وی تصریح کرد: با همکاری استانداری گلستان، از سرمایهگذاران احداث نیروگاه خورشیدی حمایت میشود و پروسه اداری آن تسهیل خواهد شد.
وی گفت : دورنمای تعریف شده توسط وزارت نیرو برای این استان تولید ۵۰۰ مگاوات برق از انرژی خورشید است که باید مقدمات آن توسط شرکت برق منطقهای گلستان - مازندران با مشارکت بخش خصوصی و مردم فراهم شود.
مدیرعامل شرکت توزیع برق گلستان افزود: در حال حاضر ۴۴۶ پنل خورشیدی هر یک با ظرفیت تولید پنج کیلووات در گلستان نصب شده و ۲۲۳ مورد دیگر هم در مرحله کارگذاری قرار دارد ضمن اینکه چند پروانه سرمایهگذاری نیز برای ساخت نیروگاه برق خورشیدی به گنجایش پنج و ۱۰ مگاواتی در استان داده شده است.
وی اضافه کرد: حرکت به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از جمله خورشید در تولید برق از راهبردهای دولت و وزارت نیرو است که تلاش داریم زمینه تحقق این راهبرد را با استفاده از گنجایش بخش خصوصی و مردم در گلستان فراهم کنیم.
موسوی ادامه داد: شرکت توانیر برق تولیدی مشترکان خانگی و سرمایه گذاران را به صورت تضمینی خریداری میکند.
وی ادامه داد: دولت میتواند وام ویژه با بازپرداخت بلندمدت در اختیار مشترکان خانگی و یا سرمایهگذاران احداث نیروگاههای خورشیدی قرار دهد زیرا هزینه خرید تجهیزات و نصب آن بالا و برای تولید هر مگاوات برق، چند ده میلیارد ریال است.
موسوی همچنین به توسعه مزارع خورشیدی در بخش کشاورزی، اشاره کرد و گفت: در این طرح که با هدف کاهش مصرف برق در بخش کشاورزی و همچنین افزایش درآمد کشاورزان طراحی شده، به کشاورزان این امکان را میدهد تا با نصب نیروگاههای خورشیدی کوچک در مزارع خود، برق مورد نیازشان را تأمین کنند و مازاد برق تولیدی را با قیمتی تضمینی به شرکت توزیع نیروی برق بفروشند.
موسوی با اشاره به مشکلات کشاورزان در شرایط کمآبی و لزوم مدیریت مصرف برق در چاههای کشاورزی، گفت: ما در شرکت توزیع نیروی برق گلستان، همواره در تلاشیم تا از کشاورزان حمایت کنیم و شرایط را برای آنها آسانتر کنیم.
وی بیان کرد: طرح جدید به کشاورزان این امکان را میدهد تا با سرمایهگذاری در نیروگاههای خورشیدی کوچک، علاوه بر تأمین برق مورد نیاز خود، از طریق فروش مازاد برق تولیدی، به درآمد جدیدی نیز دست یابند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق گلستان افزود: وزارت نیرو، قیمت خرید برق تولیدی از نیروگاههای خورشیدی کوچک کشاورزان را به مدت ۲۰ سال و با توجه به نرخ تورم، تضمین میکند. این طرح همچنین به کاهش مصرف برق در بخش کشاورزی و حفظ محیط زیست کمک خواهد کرد.
موسوی از کشاورزان استان دعوت کرد تا با مراجعه به شرکت توزیع نیروی برق استان گلستان، اطلاعات بیشتری در مورد این طرح کسب کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند
امید سقلی ، فرماندار شهرستان گمیشان در شمال استان گلستان به خبرنگار دانشجو گفت: نیروگاه خورشیدی ۱.۲ مگاواتی در زمین اهدایی به مساحت ۲ هکتار با تخصیص اعتبار ۳۶۰ میلیارد ریال از محل تسهیلات کمیته امداد حضرت امام (ره) به منظور توانمندسازی مالی مددجویان تحت پوشش آن نهاد احداث میشود.
وی افزود: با احداث این نیروگاه ضمن کمک به رفع ناترازی تولید برق و ضعف ولتاژ در منطقه، در جهت استفاده حداکثری از ظرفیت انرژی خورشیدی و کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و استفاده از انرژیهای پاک اجرا خواهد شد.
سقلی بیان کرد: در این طرح ۲۴۰ خانواده از مددجویان کمیته امداد از درآمدهای مالی کسب شده از محل فروش انرژی برق تولیدی توسط این نیروگاه منتفع خواهند شد.
وی ادامه داد: عملیات اجرایی دومین مزرعه خورشیدی استان در روزهای آینده در مجاورت شهرستان در محدوده قره قاشلی ترکمن آغاز خواهد شد
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) گلستان هم به خبرنگاران گفت: فعالیت در بخش تولید انرژی خورشیدی بهعنوان یکی از فرصتهای جذاب و در دسترس برای درآمدزایی به دلیل نیاز به هزینه اولیه زیاد، دشوار است که بانکها میتوانند با آسان گرفتن پرداخت وام، انجام این کار را برای مددجویان این نهاد و دهکهای کم درآمد یک تا پنج جامعه آسان کنند.
عیسی بابایی افزود: بانکهای استان به جای ضامن اداری، خرید تضمین برق تولیدی توسط شرکت برق را به عنوان پشتوانه تضمین بازگشت وام قرار دهند.
وی در خصوص وام راهاندازی پنل خورشیدی در کمیته امداد، گفت: این نهاد یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال وام ارزان قیمت را به مددجویان و خانوارهای کم درآمد دهک یک تا پنج برای راه اندازی پنل خورشیدی در نظر گرفته است.
مدیرکل کمیته امداد گلستان گفت: امسال این اداره کل تعهد راه اندازی ۳۵۰ پنل خورشیدی و تولید انرژی خورشیدی را در استان دارد که با برنامهریزی صورت گرفته، برآورد میشود که حداقل هزار پنل خورشیدی وارد چرخه تولید برق شود.
وی یادآور شد: راهاندازی نیروگاههای خورشیدی در منازل مددجویان و پشتبام خانهها در قالب نیروگاه پنج کیلوواتی و تولید برق خورشیدی یا در زمینهای واگذار شده از سوی خیرین، زمینهای متعلق به روستاها، منابع طبیعی و آبخیزداری و سایر دستگاههای اجرایی به صورت تجمیعی و در قالب مزرعه خورشیدی اجرا میشود.
وی گفت: هر کیلو وات برق تولیدی از مددجویان با قیمت ۳۵ هزار ریال توسط شرکت برق خریده میشود.
علیاصغر طهماسبی ، استاندار گلستان هم در جمع تجار و فعالان اقتصادی این استان اظهار کرد: سرمایهگذاران حوزه انرژی باید به سرعت تعیین تکلیف شوند و مکان سرمایهگذاری برای آنها تعیین شود.
استاندار گلستان با تاکید بر اینکه بسیاری از سرمایهگذاران از مسوولان توقع تسهیلات ندارند، خواستار رفع بروکراسی اداری و جلوگیری از معطلی سرمایهگذاران شد.
وی کمبود برق را یکی از معضلات توسعه اقتصادی و تولیدی در این استان اعلام کرد و گفت: فقر زیرساختها یکی از چالشهای گلستان است که باید با توسعه نیروگاههای خورشیدی و حمایت سرمایهگذاران این حوزه برای حل مشکلات گلستان در این بخش گام برداریم.
به گفته طهماسبی؛ توسعه نیروگاههای خورشیدی میتواند میزان مصرف برق در بخشهای مختلف خانگی، صنعتی و تولیدی را تضمین کند.
پایان سخن آنکه، براساس دیدگاه کارشناسان، تنها راه برای تامین پایدار انرژی به ویژه برق حرکت به سوی ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر مانند مزارع خورشیدی است.
اینک که، به لطف الهی استان گلستان از ویژگیهای طبیعی و جغرافیایی لازم برای توسعه این صنعت برخوردار است؛ امید است تا با گسترش روزافزون مزارع خورشیدی در این استان به ویژه در مناطق شمالی و ترکمن صحرا موضوع ناترازی انرژی در سالهای آینده کاملاً برطرف شود.
مضافا اینکه گسترش این مزارع خورشیدی میتواند موجب بهبود سطح معیشت و ارتقای درآمد اهالی مرزنشین و کم برخوردار این استان شمالی شود.