خطرات رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، ماهی قرمز چند سالیست که جایگاهی برای خود در سفره هفت سین ایرانیان باز کرده است، حرف و حدیث از بودن یا نبودن این موجودات کوچک بر این سفره باستانی زیاد است، اما مساله مهم نحوه رها کردن این آبزی است که اگر وارد طبیعت شود به گونهای مهاجم تبدیل میشود از این رو تعیین مکان مناسب برای این کار از سوی نهادهای متولی الزامی است.
نژاد ماهی قرمز به سرزمین چین بر میگردد که به مرور به سراسر دنیا رسید، چینیها این ماهی را برای افزایش برکت زندگی و تولید به مزارع برنج وارد میکردند، اروپاییها آن را تا سالها به عنوان کادویی گرانقیمت به سران کشورها و مقامات هدیه میدادند و تا قرن هفدهم آن را نمادی از ثروت میدانستند و به عنوان کادوی عروسی به همسران خود تقدیم میکردند.
امروز این موجود کوچک در ظرفهای شیشهای جایگاه خاصی را در سفره هفت سین ایرانیان پیدا کرده است، البته چینیها در زمان تحویل سال این ماهی را در رودها و برکهها رها میکنند، اما ما ایرانیان آنها را در زندانی شیشهای گرفتار میکنیم، با تمام اینها درباره ماهیهای قرمز حرف این است که گونهای غیربومی هستند و وقتی در طبیعت قرار میگیرند به گونهای مهاجم تبدیل میشوند که در این شرایط برای گونههای بومی مشکل ایجاد میکنند؛ فعالان محیط زیست همواره تاکید دارند که این موجودات در طبیعت رها نشوند بلکه نهادهای متولی مکانی را برای نگهداری آنها در نظر بگیرند، از طرف دیگر عمر این ماهیها در شیشههای بلورین کوتاه است از این رو میتواند تاثیر منفی زیادی بر روحیه کودکان داشته باشد.
کارشناسان معتقدند که ماهی قرمز میتواند آسیبهای جدی به محیط زیست وارد کند، از جمله آلودگی آب، رقابت با گونههای بومی، انتقال بیماری، تخریب زیستگاهها و تغییرات اکوسیستمی از این رو اهمیت دارد که از رهاسازی ماهیهای قرمز در منابع آب طبیعی خودداری کنیم و به جای آن، ماهیهای قرمز را به شیوهای مسئولانه مدیریت کنیم.
چند سالی است که پیش از آغاز سال نو، موضوع ماهی قرمز بر سفره هفت سین یکی از بحث برانگیزترین موضوعات زیست محیطی در میان فعالان محیط زیست شده است، از زمانی که آرام آرام بساط فروش وسایل سفره هفت سین در حاشیه خیابانها آغاز میشود، ظرفهای شیشهای که ماهیهای قرمز در آن جنب و جوش میکنند هم نظرها را به خود جلب میکند.
ممکن است هنگام تکثیر و پروش ماهیهای قرمز از آبهای آلوده و غیر بهداشتی استفاده شود که عامل انتقال بیماریهای ویروسی، انگلی و یا باکتریایی باشند و یا هنگامی که زمان پرورش ماهیها کامل شد و باید برای فروش جابجا شوند در هنگام حمل و نقل به بدن ماهیها ضربه زده شود که موجب مجروح شدن این موجودات شود که در این زمان دست زدن به آنها میتواند خطرناک باشد.
بارها تاکید شده که در پایان روزهای نوروز ماهیهای قرمز را در رودخانهها و طبیعت رها نکنید، چون با وارد شدن به طبیعت به گونه مهاجم تبدیل میشوند و دراین شرایط عرصه را برای گونههای بومی تنگ میکنند بنابراین بهتر است سازمانهای متولی مکانی را برای رهاسازی ماهیهای قرمز در نظر بگیرند تا محیط زیست کم جان ما بیشتر از این آسیب نبیند.