آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۶۴۲۵۴

کاهش ۴۰ کیلومتری مسیر لنده - دهدشت با تکمیل قطعه اول جاده تراب

فرماندار لنده گفت: با افتتاح قطعه اول جاده لنده - تراب بیش از ۴۰ کیلومتری مسیر لنده - دهدشت به جاده اصلی دهدشت - پاتاوه کاهش یافت.

به گزارش گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، فرماندار شهرستان لنده به همراه معاونان فنی، راه‌های روستایی و ناظر عالی اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای کهگیلویه و بویراحمد از پروژه‌های عمرانی حوزه راه‌های روستایی این شهرستان بازدید کردند.

در این بازدید یک‌روزه، مسیرهای مختلفی از جمله جاده لنده - تراب، جاده ارتباطی روستاهای شیتاب و مونه در بخش موگرمون، و همچنین جاده‌های منتهی به روستاهای مال آخوند، عروه، گه‌گه احمد، کتج، گرگ، دوک و کل‌شور در بخش مرکزی لنده مورد بازدید و ارزیابی میدانی قرار گرفتند.

سید محمد تقوی، فرماندار لنده در حاشیه این بازدید، با اشاره به اهمیت پروژه راه لنده - تراب گفت: با بهره‌برداری از قطعه اول این مسیر، طول مسیر ارتباطی لنده به دهدشت بیش از ۴۰ کیلومتر کاهش یافته و به جاده اصلی دهدشت - پاتاوه متصل شده است.

وی افزود: قطعه دوم این مسیر به طول ۳ هزار و ۹۰۰ متر با اعتباری بالغ بر هزار میلیارد ریال در چند نقطه در حال اجراست. عملیات خاک‌برداری مطابق تعهد مشاور و اداره‌کل راهداری انجام شده و پس از تعطیلات نوروز، ساخت ابنیه فنی و پل‌ها نیز آغاز شده است.

تقوی با اشاره به پیشرفت فیزیکی پروژه خاطرنشان کرد: در فاز دوم این مسیر، از ۶ پل پیش‌بینی‌شده، تاکنون ۳ پل اصلی احداث و بقیه نیز در حال ساخت هستند. وی رفع معارضان محلی را یکی از موانع جدی دانست که با همکاری شورای تأمین و مشارکت مردم برطرف شده است.

وی همچنین به دلایل تأخیر در پروژه اشاره کرد و گفت: وجود خطوط لوله گاز و برق فشار قوی در طول مسیر، اجرای طرح را با مشکل مواجه کرده بود که با هماهنگی شرکت‌های گاز و برق و پیگیری‌های مستمر، موضوع جانمایی پایه‌های برق و بازگشایی کانال لوله گاز حل شده است.

فرماندار لنده با اشاره به مشکلات جاده روستای شیتاب به مونه در بخش موگرمون اظهار داشت: ضعف پیمانکار و برخی مشکلات دیگر سبب شد تنها بخش کوچکی از عملیات آسفالت انجام و باقی پروژه رها شود، که در نهایت منجر به خلع ید پیمانکار شد.

وی درباره پل معروف به «دره وحشت» گفت: پس از جانمایی عرشه پل، عملیات تعریض و بازگشایی دو طرف مسیر برای تردد خودروها آغاز خواهد شد و امیدواریم این پروژه نیز در کوتاه‌ترین زمان ممکن به بهره‌برداری برسد. تاکنون بیش از ۸۰ میلیارد ریال برای این پروژه هزینه شده و در فصل جدید اعتبارات، مبلغی بالغ بر ۳۵۰ میلیارد ریال از محل منابع مدیریت بحران اختصاص یافته است.

تقوی از عملکرد برخی پیمانکاران انتقاد کرد و گفت: حضور پیمانکاران دست دوم، روند اجرای پروژه‌های عمرانی را مختل کرده و عملاً بسیاری از طرح‌ها متوقف مانده‌اند.

وی با اشاره به وضعیت نامناسب آسفالت در بسیاری از راه‌های روستایی، تأکید کرد: راه‌های ارتباطی روستاهای شیتاب، مونه، آتشگاه، دوک، کل‌شور، سیم‌کوتاه، گرگ و دم‌تنگ چاهن در شرایط بسیار نامطلوبی قرار دارند و نیازمند روکش آسفالت فوری هستند.

فرماندار لنده در پایان خاطرنشان کرد: شهرستان لنده دارای ۱۰۸ روستا است که ۶۹ روستا در بخش مرکزی و ۳۹ روستا در بخش موگرمون قرار دارند و صعب‌العبورترین مسیرها مربوط به روستاهای موگرمون است که نیازمند توجه و اعتبارات ویژه هستند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار