
مطالبهگری دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در برابر واگذاری تربیت معلم به سایر دانشگاهها

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ۷۸ دفتر بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان در نامهای به رئیسجمهور پزشکیان، به موضوع تنوعبخشی به مسیرهای ورود به معلمی و پذیرش دانشجومعلم اشاره کردند.
متن نامه به این شرح است:
جناب آقای دکتر پزشکیان
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران و رئیس محترم هیئت امنا دانشگاه فرهنگیان
سلام علیکم
آموزش و پرورش به عنوان زیربناییترین نهاد اجتماعی، نقشی بیبدیل در تربیت نیروی انسانی و شکلدهی به هویت نسل آینده ایفا میکند. از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی، آموزش و پرورش صرفاً یک دستگاه خدماتی همچون سایر دستگاههای اجرایی نیست، بلکه مأموریت اصلی آن خلق و تربیت منابع انسانی متعهد، متخصص و انقلابی است. در این مسیر، معلمان در خط مقدم این مأموریت خطیر قرار دارند و دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی به عنوان نهاد مأموریتمحور تربیت معلم، نقش کلیدی در تحقق این اهداف ایفا میکند؛ اما چندی پیش با ابلاغ آیین نامه اجرایی بند (ب) ماده ۸۸ قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران با موضوع تامین معلمان مورد نیاز از دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در تصویب نامه اخیر هیئت وزیران مواجه شدهایم که تیری زهرآلود بر پیکر پیر نظام تربیت معلم کشور میباشد.
سیاستی که نه تنها با اسناد بالادستی، چون سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سیاستهای کلی ایجاد تحول در آموزش و پرورش، و منویات رهبری و تذکرات اخیر ایشان پیرامون اهمیت این دو دانشگاه و تاکید بر عدم واسپاری آن به باقی دانشگاهها همخوانی ندارد، بلکه با نادیده گرفتن فرآیند تدریجی و عمیق هویتیابی معلمی، مرکز ثقل نظام تعلیم و تربیت کشور را از مسیر اصلی خود دور کرده و تهدیدی جدی برای کیفیت منابع انسانی در آموزش و پرورش به شمار میرود؛ درحالی که تربیت معلم باید فرآیندی یکپارچه، مبتنی بر الگویی مأموریتمحور باشد؛ فرآیندی که دانشگاه فرهنگیان طی چهار سال فرصت طلایی خود میتواند به بهترین شکل آن را محقق کند، اما پیش نیاز آن توسعه کمی و کیفی دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی اعم از افزایش توانمندیهای آموزشی، پژوهشی و مهارتی دانشجومعلمان، گسترش زیرساختهای این دانشگاهها، بررسی نقاط ضعف، تعمیر و معماری مجدد برنامه درسی کلان دانشگاهها، تدوین نظام نامه جامع تربیتی دانشجومعلمان است که تنها راهکار پایدار برای رفع بحران ناترازی منابع انسانی آموزش و پرورش و جبران ضرر بی کفایتی مسئولین امر در دهه ۹۰ میباشد. سیاستهای سطحی، مقطعی و پرداخت هزینهای به موضوع تربیت معلم و رویکرد شغل محور باعث میشود به جای پیگیری رشد و تعالی تربیت معلم هر روز با مسائلی رو به رو شده که دست نفوذ را در نظام حکمرانی این کشور پررنگتر نشان میدهد.
از شما به عنوان مسئولی معتقد به الگوی حکمرانی امیرالمومنین (ع)، ولایت مدار با باور قلبی به فرمایشات مقام معظم رهبری و همانطور که ایشان فرمودند؛ فردی که به دنبال تحول در نظام آموزشی کشور میباشد و به آن اهتمام دارد؛ انتظار داریم با بررسی کارشناسانه مواد ۸۸ و ۹۲ برنامه هفتم پیشرفت و صدور دستور طرح ریزی مجدد آیین نامه اجرایی آن مطابق با نکاتی که در ادامه مطرح خواهد شد حمایتی به جهت تضمین پیشرفت، بالندگی و تحقق تمدن نوین اسلامی با تکیه بر آموزش و پرورش و خصوصا مسئله تربیت معلم در دهههای آینده باشد.
از اساس مفهوم بند (ب) ماده ۸۸ چه میباشد؛
موضوع عدم تامین نیروی مورد نیاز از دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی و تامین آن از طریق دانشجویان دیگر دانشگاهها یک مسئله فرعی و برای حل نیاز کوتاه مدت درحین پرداخت بلند مدت و سرمایهای تعبیر میشود و نه خود به عنوان رویکرد محوری که فکر توسعه کمی و کیفی دانشگاههای وابسته به وزارت آموزش و پرورش را کنار گذاشته و به دنبال تامین معلم با هزینه حداقلی باشد، به قولی این تبصره به جهت رفع کمبود معلم مورد نیاز سالانه و پرکردن کلاسهای درس برای تسهیل در ساماندهی منابع انسانی مطلوب در برنامه هفتم آورده شدهاست.
به همین دلیل انتظار میرفت تدوین آیین نامه اجرایی آن توسط شورای عالی آموزش و پرورش، پیشنهاداتی برای توسعه زیرساخت و تجهیزات عمرانی دانشگاه، افزایش تعداد هیئت علمی و افزایش نسبت آن به دانشجو که افق ۱به ۳۰ آن در برنامه هفتم یاد شدهاست، افزایش تعداد جذب دانشجو مطابق با محور ۲ از بند (ث) ماده ۹۲ در مقطع کارشناسی، تعمیر و اصلاح برنامه درسی و افزایش سرانه و بودجه دانشگاهها را دربر داشته باشد و رویکرد ثانویه آن به دنبال طرح ریزی کوتاه مدت تامین معلم به همراه اجرای دوره مهارت آموزی یکساله از مسیر دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی باشد که متاسفانه این مصوبه حاکی از آن است که جریان نفوذ در بدنه آموزش و پرورش همچون گذشته چنین چیزی را بر نتابیده و به دنبال اجرای سیاستهایی دم دستی میباشد.
جناب آقای رئیس جمهور؛
در موضوعاتی اعم از مدت و عمق تربیت معلم، هویت یابی حرفهای، نقش پذیری فرهنگی و اجتماعی، تعهد حرفهای و مسئولیت اجتماعی، فرصت تجربه و باز خورد مستمر، پیوند تئوری و عمل، پایداری و ثبات در حرفه معلمی و جایگاه اجتماعی معلم مسائلی مطرح میباشد که حد فاصل دو لغت تربیت و تامین معلم به صورت واضح مشهود است؛ چگونه میتوان در دوره مهارت آموزی که تمرکزش بر روی آموزش فنون و اصول تدریس است دم از شکل گیری هویت معلمی و درونی سازی ارزشها و باورهازد؟ یا با صرف پرداخت به آموزشهای تکنیکی و مهارتی انتظار کنش الگو محور و مرشد مانند در سطح جامعه و تاریخ را از او طلب کرد؟ چگونه با نگاه شغلی و استخدامی میتوان در یک سال مسئولیت اجتماعی را تبدیل به یک دغدغه هدفمند در فرآیند تمدن سازی اسلامی نمود؟
پیوند مستمر دانشگاه و مدرسه در دوره کارشناسی و تربیت معلم چهارساله در واحدهایی همچون کارورزی با تمامی نواقص فعلی با رفت و برگشت مستقیم علم و عمل و مواجه با چالشها و آسیبهای میدانی سطح مدرسه بدون شتابزدگی و با تمرکز بر تقویت قوه تحلیلی مسائل آموزشی و تربیتی باعث ارتقای کیفیت معلمان و پایداری آموزهها و تقویت خلاقیت برای ارائه راهکار خواهد شد، درحالی که در دوره کوتاه مدت یکساله بدون پرداخت به این مسائل تشدید بحرانهای منابع انسانی آموزش و پرورش رقم خواهد خورد.
رئیس محترم هیئت امنا دانشگاه
در گزارش وضعیت ضعف ۶۸ درصدی معلمان برای مدیریت کلاس درس و عدم گزینش مناسب ۳۹ درصد آنان که توسط معاونت محترم راهبردی ریاست جمهوری احصا شده است؛ تامین ظاهری نیروی انسانی، کاهش کیفیت آموزشی و بی ثباتی در محیطهای آموزشی را میخواهیم یا تخریب تدریجی هویت نظام آموزش و پرورش و افزایش هزینههای پنهان و آشکار به جهت جبران ضعف و توانمندسازی این معلمان؟ حال این نکته را نیز باید درنظر داشته باشیم که افت کیفیت معلم افت مدرسه و در نهایت باعث تضعیف نظام آموزش و پرورش کشور خواهد شد که اینها همگی از پیامدهای کوتاه و بلند مدت اجرای این سیاست است و چگونه میتوان آن را با تربیت معلم مومن، متعهد، عالم و تمدن ساز که از اهداف انقلاب اسلامی در حوزه تعلیم و تربیت است، همخوانی داد؟ تربیت معلم یک فرآیند مکانیکی و فنی نیست که با گذراندن دوره یکساله و مهارتی به سرانجام مطلوب برسد و نیازمند مدل و اجرایی تدریجی و تمدنی میباشد.
با بررسی منصفانه و منتقدانه این آیین نامه و اهمیت و ضرورت پرداخت فوری به این موضوع برای جلوگیری از بازگشت به عقب در تربیت معلم، بدنه دانشجویی دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی نکات، پیشنهادات و راهکارهای خود در فایل پیوست این نامه به صورت مبسوط آورده و از شما انتظار میرود با بررسی کارشناسانه آن مطابق با افق مقام معظم رهبری و استناد درست به اسناد بالادستی دستورات لازم به جهت تنظیم و طرحریزی اجرایی مدلهای جذب به آموزش و پرورش را صادر فرمایید، لازم به ذکر است دانشگاه فرهنگیان برای آموزش و پرورش است و جنبش دانشجویی از این موضوع کوتاه نخواهد آمد.
امضاکنندگان:
پایگاه شهدای دانشجومعلم بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان دکتر شریعتی ساری
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید مطهری نوشهر
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز امام جعفر صادق علیه السلام بهبهان
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید مطهری قم
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهر تهران
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید چمران تهران
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز شهدای مکه تهران
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز شهید بهشتی تهران
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان فارس
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان سمنان پردیس شهید رجایی
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان سیستان و بلوچستان
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز شهیدرجایی بابل
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید مدرس ایلام
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان، واحد شهید بهشتی گنبد کاووس
پایگاه بسیج دانشجویی پردیس شهید باهنر دانشگاه فرهنگیان اصفهان
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان کرمان
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان یزد پردیس شهیدان پاکنژاد
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان غربی
پایگاه شهید رجایی دانشگاه فرهنگیان استان قم پردیس آیتالله طالقانی (ره)
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان علامه طباطبائی بوشهر
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید آیت نجف آباد
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید مقصودی همدان
_پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید رجایی تربت حیدریه
ـپایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان تبریز شهید باهنر
_پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان حضرت رسول اکرم (ص) اهواز
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید رجایی مرکز برازجان استان بوشهر
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس آیت ا… خامنهای گرگان
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید میرشاکی الیگودرز
پایگاه بسیج دانشجویی شهید عبدالله زاده دانشگاه فرهنگیان استان کرمان
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان علامه طباطبایی اردبیل
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان کرمانشاه
پایگاه شهدا بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید مطهری زاهدان
پایگاه ولیعصر بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید مطهری واحد زابل
پایگاه شهید توکلی بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید مطهری واحد ایرانشهر
پایگاه امام محمد تقی (ع) بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید مطهری واحد چابهار
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز دکتر محفوظی رودسر
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان علامه طباطبایی خرم آباد
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان یاسوج پردیس شهید ایزدپناه
حوزه بسیج دانشجویی پردیس شهید مفتح شهرری
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان حکیم فردوسی البرز
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید باهنر اراک
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان امام محمد باقر ع بجنورد
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان اصفهان
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان زنجان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز عالی عترت_تهران
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان لرستان، مرکز آموزش عالی زینب کبری (س) بروجرد
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان قزوین پردیس شهیده بنت الهدی صدر
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان سمنان پردیس الزهرا «س»
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان غربی، مرکز شهید مطهری خوی
-بسیح دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس زینب کبری (س) اراک
-بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر شهرکرد
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز امام خمینی (ره) کاشان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مشهد
بسیج دانشجویی حوزه دانشگاه فرهنگیان هرمزگان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان فارس
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس امام سجاد (ع)
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس رسالت سیستان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان سیستان و بلوچستان پردیس رسالت زاهدان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس فاطمه الزهرا بندرعباس
حوزه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان کرمان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پایگاه میرداماد شهرکرد
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پایگاه فاطمه زهرا (س) اصفهان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید رجایی اصفهان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان کردستان، پردیس بنت الهدی صدر سنندج
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان کرمانشاه پردیس شهید صدوقی
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی پردیس امام جعفرصادق «ع»
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان زینبیه مرکز ورامین
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر شیراز
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز شهید رجایی کرمان.
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مرکز سلمان فارسی شیراز
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان پردیس فاطمه الزهرا س اهواز-واحد پاداد
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید هاشمی نژاد مشهد مقدس_به همراه مراکز تابعه ثامن الحجج، مرکز شهید کامیاب و ایت الله سعیدی
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان کرمان، مرکز رفسنجان
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان فارس، مرکز زینب کبری س کازرون
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان مازندران، مرکز بیت الهدی آمل
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان البرز، مرکز امیرکبیر
پایگاه بسیج دانشجویی مرکز بنت الهدی صدر فردوس
پایگاه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان هرمزگان مرکز زینب کبری (س)