آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۶۵۲۹۹

چرا زمین پایین نمی‌افتد؟ «پایین» در فضا چه معنایی دارد؟

درک ما از مفاهیم ابتدایی مانند «پایین» و «بالا» ریشه در تجربه‌های روزمره ما روی زمین دارد. ما عادت کرده‌ایم که اجسام سقوط کنند و همه چیز به سمت پایین کشیده شود. اما هنگامی که وارد حوزه‌ی نجوم و فیزیک فضایی می‌شویم، این مفاهیم شکل تازه‌ای به خود می‌گیرند.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، درک ما از مفاهیم ابتدایی مانند «پایین» و «بالا» ریشه در تجربه‌های روزمره ما روی زمین دارد. ما عادت کرده‌ایم که اجسام سقوط کنند و همه چیز به سمت پایین کشیده شود. اما هنگامی که وارد حوزه‌ی نجوم و فیزیک فضایی می‌شویم، این مفاهیم شکل تازه‌ای به خود می‌گیرند.

به گزارش راز بقا، یکی از سوالات رایجی که ممکن است برای هر ذهن کنجکاوی پیش آید این است: «چرا سیاره زمین نمی‌افتد؟» یا «اصلاً پایین در فضا یعنی چه؟» در این نوشتار به صورت علمی و روشن به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم.

زمین چرا نمی‌افتد؟

به گزارش راز بقا، زمین در خلأ فضا، نه بر روی چیزی قرار دارد و نه به جایی آویزان است. در واقع، زمین در یک مدار پایدار به دور خورشید در حال حرکت است و این حرکت مداری، حاصل برآیند دو نیرو است:

نیروی گرانش خورشید که زمین را به سمت خود جذب می‌کند.

نیروی گریز از مرکز که به واسطه حرکت زمین در مدارش به وجود می‌آید.

تعادل میان این دو نیرو باعث می‌شود زمین در مسیری ثابت و متعادل به دور خورشید بچرخد، بدون آن‌که سقوط کند یا از مدارش خارج شود. همین پدیده درباره ماه که به دور زمین می‌چرخد، و حتی ماهواره‌ها و ایستگاه‌های فضایی نیز صادق است.

«پایین» در فضا یعنی چه؟

به گزارش راز بقا، در فضا، مفاهیم «بالا» و «پایین» وجود مطلق ندارند. این مفاهیم فقط در حضور یک میدان گرانشی مشخص معنا پیدا می‌کنند.

برای مثال، روی زمین، پایین به سمت مرکز زمین است، زیرا گرانش در آن جهت عمل می‌کند. اما در فضا که خلأ است و گرانش پراکنده یا ناچیز، بالا و پایین تنها مفاهیمی نسبی هستند که بستگی به موقعیت ناظر و جهت حرکت یا طراحی فضاپیما دارند.

برای فضانوردانی که در ایستگاه فضایی زندگی می‌کنند، بالا و پایین به نحوه‌ی قرار گرفتن بدن و تجهیزات درون فضاپیما بستگی دارد و نه به جاذبه‌ای که به سمت یک نقطه خاص کشیده شود.

آيا زمین تکیه گاهی دارد؟

پاسخ منفی است. زمین روی هیچ تکیه‌گاهی قرار ندارد. به گزارش راز بقا، بر اساس قانون اول نیوتن، هر جسمی در صورتی که نیروی خالصی بر آن وارد نشود، به حرکت خود با سرعت و جهت ثابت ادامه می‌دهد. زمین نیز به همین شکل در حال حرکت در مداری وسیع است و نیازی به «پایه» یا «سطحی برای ایستادن» ندارد.

زمین به‌دلیل حضور در یک مدار متعادل به دور خورشید، نه سقوط می‌کند و نه نیازمند تکیه‌گاه است. مفهوم «پایین» در فضا، برخلاف آنچه روی زمین تجربه می‌کنیم، وجود مطلق ندارد و تنها در بستر میدان‌های گرانشی معنا پیدا می‌کند. درکی تازه و علمی از این مفاهیم، ما را با ساختار شگفت‌انگیز کیهان آشنا می‌سازد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار