
هشتمین گردهمایی خیرین آموزش عالی کشور با محوریت حمایت از اشتغالپذیری دانشجویان برگزار شد

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از دانشگاه یزد، دکتر مسعود شمسبخش، قائممقام وزیر علوم در این همایش با تأکید بر اهمیت نقش خیرین در توسعه علمی کشور، گفت: هدف اصلی این گردهمایی، تکریم خیرین و نیکاندیشانی است که با نگاهی مسئولانه، در مسیر رشد علمی کشور گام برمیدارند. بنده نیز به نمایندگی از وزیر علوم، از همه شما قدردانی میکنم.
وی با ابراز خرسندی از فعالیتها و پویشهای مطرحشده در این رویدادها، افزود: تأسیس خوابگاهها، آزمایشگاهها و سایر زیرساختها بسیار ارزشمند است، اما آنچه جای بسی خوشحالی دارد، رویکرد جدید بنیادها در حمایت مستقیم از نخبگان و دانشجویان کمبرخوردار است؛ نسلی از استعدادها که ممکن بود بهدلیل مضیقههای مالی نادیده گرفته شوند، اما اکنون در مسیر رشد و شکوفایی قرار گرفتهاند.
دکتر شمسبخش با تأکید بر لزوم توجه به بهرهوری و شفافیت در نحوه مصرف منابع خیریه گفت: ما باید در استفاده از کمکهای خیرین دقیق، صادقانه و شفاف عمل کنیم و پیشرفت طرحها را بهطور مستمر به آنان گزارش دهیم. همراهی با اهداف خیرین و صرف درست منابع، ضامن اعتماد و استمرار این حرکت عظیم خواهد بود.
وی تصریح کرد: سلامت مالی، بهرهوری بالا و گزارشدهی شفاف از اصولی است که باید همواره در بنیادها و برنامههای حمایتی لحاظ شود. حمایت اثربخش از دانشجویان و نخبگان، نه تنها امروز را میسازد، بلکه آینده علمی کشور را نیز تضمین خواهد کرد.
دکتر محمدحسین امید، مدیرعامل بنیاد حامیان علم و فناوری ایران نیز در این همایش با اشاره به مسیر دهساله این بنیاد گفت: خدا را شاکریم نهالی که ۱۰ سال پیش کاشته شد، امروز به درختی بارور تبدیل شده است.
وی با اشاره به نخستین گردهمایی خیرین آموزش عالی که خردادماه ۱۳۹۴ در مشهد برگزار شد، اظهار کرد: اکنون در حال برگزاری هشتمین دوره این رویداد ملی هستیم. رسالت اصلی این گردهماییها، ایجاد ارتباط و هماهنگی میان فعالان، انتقال تجربه و حفظ و تقویت بنیادهای دانشگاهی است.
دکتر امید با ارائه گزارشی از فعالیتهای سه سال گذشته بنیاد، افزود: همزمان با برگزاری این همایشها، پویشهای متعددی نیز راهاندازی شدهاند. نخستین پویش در شیراز با هدف تشکیل صندوق حمایت از دانشجویان اجرا شد که اکنون به مرحلهای رسیده که حدود ۱۳۰۰ دانشجو هر ماه از وام شرافتی بنیاد بهرهمند میشوند.
وی ادامه داد: در گردهمایی دو سال پیش در مشهد، تمرکز بر حمایت از طرحها و ایدههای نوآورانه و کارآفرینی دانشجویی بود که نتایج موفقی به همراه داشت. سال گذشته نیز در تبریز پویش حمایت از سلامت دانشجویان مطرح شد که منجر به راهاندازی بیمه تکمیلی درمانی برای دانشجویان شد. این بیمه بهصورت هوشمند و خودکار در سطح کشور اجرا میشود و در حال حاضر حدود ۱۳۰۰ نفر تحت پوشش آن قرار دارند.
دکتر امید با اشاره به پویش امسال با عنوان «کمک به اشتغالپذیری دانشجویان» گفت: دانشجویان ما باسواد و کوشا هستند، اما مهارت کافی برای ورود به بازار کار ندارند و توان جذب در محیطهای شغلی برای بسیاری از آنها فراهم نیست. امیدواریم با برگزاری این همایش و پنلهای تخصصی بتوانیم گامی مؤثر در حمایت از آنان برداریم.
وی با اشاره به نظرسنجیها درباره طرحهای اجراشده بنیاد، اعلام کرد: بازخوردها نشاندهنده رضایت کامل دانشجویان از انتخاب عادلانه دانشجویان، اطلاعرسانی و توزیع سهمیهها است. ما بر اساس جمعیت دانشجویی هر دانشگاه، سهمی از بودجه ملی اختصاص میدهیم و اگر دانشگاهی از خیرین بیشتری برخوردار باشد، سهمیه آن نیز به تناسب افزایش مییابد.
دکتر امید در ادامه به عملکرد موفق بنیاد در دانشگاه یزد اشاره کرد و گفت: سال گذشته با همکاری دکتر قاسم برید لقمانی، مدیرعامل بنیاد حامیان دانشگاه یزد، سهم وام دانشجویی و بیمه دانشجویان یزدی با مشارکت خیرین افزایش یافت. این سهمیه به دانشگاهها ابلاغ شده و مبنای حمایتهای هدفمند است.
وی همچنین از برنامه تقدیر از یاریگران برگزیده دانشگاهها خبر داد و افزود: از سال گذشته مقرر شد در هر دانشگاه، یکی از یاریگران فعال بهعنوان نماینده منتخب معرفی و تقدیر شود. امسال نیز از ۱۸ یاریگر برگزیده در سطح کشور تجلیل خواهد شد.
مدیرعامل بنیاد حامیان علم و فناوری ایران همچنین اعلام کرد: سامانهای آنلاین برای ثبتنام دانشجویان متقاضی دریافت کمکهزینه تحصیلی و وام شرافتی راهاندازی شده است. دانشگاهها از میان ثبتنامکنندگان واجدان شرایط را انتخاب میکنند و این حمایتها به صورت ماهیانه به حساب آنها واریز میشود.
دکتر امید در پایان سخنان خود از خیرین دعوت کرد تا در پویشهای پیشین نیز مشارکت مستمر داشته باشند و گفت: کمکهای بنیاد بهصورت مادامالعمر و ماهیانه ارائه میشود. امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند همراهی نیکاندیشان برای توسعه آموزش عالی کشور و توانمندسازی دانشجویان هستیم.
دکتر عباس کلانتری، رئیس دانشگاه یزد، نیز در این همایش ضمن قدردانی از نقش مؤثر خیرین، آنان را «چراغهای روشن آموزش عالی» توصیف کرد که بر «تارک آسمان علم ایران اسلامی» میدرخشند.
وی با استناد به آیات قرآن کریم، از جمله «اِن اَحسَنتُم اَحسَنتُم لِاَنفُسِکم» و «ان الله قریب من المحسنین» خطاب به خیرین گفت: شما که نیکی میکنید، در واقع به خود نیکی مینمایید. بدون تردید، مشمول رحمت الهی هستید و از مقربان درگاه خداوند به شمار میروید.
دکتر کلانتری در ادامه با اشاره به جایگاه علمی استان یزد اظهار داشت: یزد را شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر دوچرخهها و حسینیه ایران مینامند، اما نامی که در میان همه اینها مغفول مانده و ریشه همه نامهای دیگر است، شهر نخبگان میباشد. چنان که یزد طی بیش از سی سال گذشته، رتبه اول کشور را در کنکور سراسری حفظ کرده و این افتخار بزرگی برای ماست. بسیاری از نخبگان یزدی در برترین دانشگاههای داخل و خارج تحصیل میکنند.
وی با تأکید بر نقش خیرین در توسعه زیرساختهای دانشگاه، افزود: دانشگاه یزد در حال حاضر حدود ۱۴ هزار دانشجو دارد که بیش از ۷ هزار نفر از آنها غیر بومی و در خوابگاههای دانشگاه اقامت دارند که اکثرا با کمک خیران و حمایت آنان ساخته شده است. اما اکنون خوابگاههای ما بخصوص در قسمت پسران که قبلا ساختمانهای اداری بوده و بیش از سی سال قدمت دارد نیاز به بازسازی و برخی نیاز به تعمیرات اساسی دارد.
رئیس دانشگاه یزد از همراهی انجمن زرتشتیان و بنیاد صدوق با دانشگاه یزد در ابتدای تاسیس قدردانی کرد و این مشارکتها را مصداقی از «صدقه جاریه» دانست که اثرات آن ماندگار خواهد بود.
وی همچنین از امضای تفاهمنامهای با معاونت اداری و مالی در هفته گذشته با وزارت علوم برای احداث ۵۵۰ واحد دیگر خوابگاه متاهلی خبر داد و گفت: امیدواریم این پروژه طی یکی تا دو سال آینده به بهرهبرداری برسد. طبق برنامهریزی صورتگرفته، هر واحد خوابگاهی به نام یکی از خیرین ثبت خواهد شد و به ازای هر ۵۰۰ میلیون تومان، یک واحد به آنان اختصاص مییابد.
دکتر کلانتری همچنین از آغاز ساخت آزمایشگاه فیزیک هستهای در دانشگاه یزد با حمایت دکتر بلوریزاده، استاد تمام دانشگاه شهیدباهنر کرمان و از خیرین نیکاندیش یزدی خبر داد و این اقدام را گامی مؤثر در تقویت ظرفیتهای علمی دانشگاه در حوزه فناوریهای پیشرفته دانست.
در این مراسم همچنین از دکتر حاجب مرتاض یاریگر برجسته دانشگاه یزد و ۱۷ یاریگر برگزیده و برجسته دانشگاههای سراسر کشور بهپاس تلاشها و حمایتهای مؤثرشان از دانشجویان و آموزش عالی کشور تجلیل شد.
از دیگر بخشهای مهم این گردهمایی میتوان به برگزاری میزگرد تخصصی با محوریت بررسی چالشهای اشتغال دانشآموختگان، اجرای پویش ملی «کمک به توانمندسازی و بهبود اشتغالپذیری دانشجویان»، و برگزاری کارگاه آموزشی آشنایی با معافیتهای مالیاتی خیرین و طرح «نشاندار کردن مالیاتها» بهمنظور هدایت شفاف منابع مالی به حوزه آموزش عالی اشاره کرد.