
سرلشکر سلامی: هنرمندان، فرماندهان جبهه روایت هستند/ هنر مقاومت، تجلی قلب بیدار ملتهاست

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سوم خرداد ۱۴۰۴ در آیین اختتامیه هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت در تالار وحدت تهران، سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران ضمن تجلیل از هنرمندان متعهد به حقیقت، از جایگاه حیاتی هنر در دفاع از هویت اسلامی-ایرانی، مقابله با تهاجم فرهنگی غرب و روایت حقیقتِ مقاومت ملتها سخن گفت و تأکید کرد: «امروز میدان جنگ تغییر کرده است؛ نبردی از جنس روایت، تصویر، واژه و قلب. هنرمندان، فرماندهان این جبههاند.»
در شب پرشکوه سوم خرداد، سالروز آزادسازی خرمشهر، سردار حسین سلامی با گرامیداشت این واقعه بزرگ تاریخی، گفت: «امشب برای بنده، که در جمع هنرمندان برجسته و متعهد ایران اسلامی هستم، شبی پرافتخار و سرشار از عظمت است. چراکه شما هنرمندان، وارثان رسالت حفظ حافظه تاریخی این ملت هستید؛ حافظهای که شکوه جاودان دفاع مقدس و مقاومت ملتهای مسلمان را در خود ثبت کرده است.»
وی افزود: «در سوم خرداد سال ۱۳۶۱، خرمشهر پارهتن ملت ایران به آغوش میهن بازگشت و ایرانیان یکی از نقاط عظمت خویش را در جهان متجلی ساختند. این روز، نماد پیروزی اراده، ایمان، غیرت و شرافت است.»
سرلشکر سلامی با ترسیم تفاوت واقعیت فیزیکی و حقیقت معنوی، اظهار داشت: «ما با چشم ظاهر طول، عرض، رنگ، نور، پژواک و ابعاد فیزیکی پدیدهها را درک میکنیم؛ اما حقیقت را با چشم و گوش باطنی باید دید و شنید. آن ابزار شناخت حقیقت، قلب انسان است—نه بهعنوان یک عضو فیزیولوژیک، بلکه بهمثابه مرکز معرفت، وجدان، احساس و ادراک فطری.»
وی با استناد به آیه قرآن «لَهُم قُلوبٌ لا یَفقَهونَ بِها»، یادآور شد: «خیلی از انسانها قلب دارند، اما نمیفهمند؛ چشم دارند، اما نمیبینند؛ گوش دارند، اما نمیشنوند. این یعنی برای رسیدن به حقیقت، باید چشم و گوش دل را گشود.»
فرمانده کل سپاه سپس به نقش هنر در این فرآیند اشاره کرد: «هنر، رسالتی الهی دارد: فعالسازی قلب انسان. هنرمند کسی است که با قلب خود، به قلب دیگر انسانها نفوذ میکند. هنر، نور است، روشنی است؛ و نبرد امروز، نبرد نور و تاریکی است؛ نبردی میان حقیقت و جهل، معرفت و غفلت، آزادی و اسارت.»
وی با تشریح ابعاد «تهاجم فرهنگی»، گفت: «دشمنان ما، بهویژه غرب و نظام سلطه، هدف اصلیشان جداسازی ذهن از جسم است. این یعنی تغییر هویت انسانها. آنها میخواهند ملتها تابع جهانبینی، نظام ارزشگذاری و مطلوبیتهای مورد نظر خودشان باشند.»
سرلشکر سلامی برای روشنتر شدن موضوع، به یکی از اسناد استراتژیک آمریکا اشاره کرد و گفت: «در راهبرد قرن بیستویکم آمریکا آمده که جهان باید به دهکدهای با شهروندانی دارای سه ویژگی بدل شود: اول، آمریکاییهای غیرآمریکایی—کسانی که با وجود تابعیت دیگر، سبک زندگی، فکر و ارزشهایشان آمریکایی باشد. دوم، معتقد به ایدههای جهانی شده (جهانیسازی اعتقاد). سوم، مصرفکننده جهانی، یعنی کالای یکسان مصرف کنند و اطلاعات یکنواخت دریافت کنند.»
وی افزود: «این یعنی استیلا بر چشم، گوش، ذهن و قلب مردم؛ یعنی محو هویت، از بین رفتن معرفت، از دست رفتن سنتها، و در نهایت، ذوب شدن در فرهنگ سلطه. در مقابل این پروژه، هنر مقاومت ایستاده است: هنری که حافظ ایرانی بودن، اسلامی بودن، سنتها و شکوه تاریخی ملت است.»
سرلشکر سلامی تأکید کرد: «هنر والا، هنر مقاومت است؛ هنری که چشم حقیقتبین میگشاید، ارزشها را از ضدارزشها تفکیک میکند، مرزهای ارزشی را روشن میسازد. هنرمند مقاومت، هویت ملت را احیا میکند و منزلت، فضیلت و اعتبار ملی را در قالب هنر بازآفرینی میکند.»
وی ادامه داد: «در دنیای امروز که میدان جنگ به روایتها، تصاویر، مفاهیم و اسباب رسانهای منتقل شده، فرماندهان این جبهه، شما هنرمندان هستید. دشمن با کلمات، تصاویر و روایات به میدان آمده تا ما را از درون دچار شکست کند. این شکست، اگر اتفاق بیفتد، تعادل شخصیت ما را برهم میزند.»
سرلشکر سلامی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش مظلومیت و فضیلت در هنر مقاومت پرداخت و گفت: «دشمنان لباس شیک میپوشند، عطر میزنند و از دموکراسی و حقوق بشر میگویند؛ اما در دل، کودکان بیپناه را در شب به خاک میسپارند. پزشک فلسطینی را دیدید که وقتی از اتاق عمل به خانه بازگشت، هفت فرزندش شهید شده بودند. بر پیکر آنها نماز خواند و ایستاد. این صحنهها را باید هنر مقاومت روایت کند.»
وی اضافه کرد: «برادر کوچک فلسطینی که شهادتین را بر لبهای خواهر در حال جان دادن میخواند، نمایی از ایمان زنده است. هنر مقاومت، باید بتواند عمق این عواطف، دردها، عظمتها و زیباییها را به تصویر بکشد. این سینما، سینمای تجسم فضیلتهاست.»
سرلشکر سلامی با تاکید بر اینکه امروز نیازی به قهرمانسازی خیالی نیست، خاطرنشان کرد: «ما وقتی کودک بودیم، با رستم و سهراب، در تخیل قهرمان میساختیم؛ اما امروز، قهرمانان واقعی در خاک این سرزمین رشد کردهاند. رزمندگان، شهدا، ایثارگران، مادران و پدران شهید، همه قهرمانان حقیقیاند.»
او با تقدیر از هنرمندان عرصه مقاومت، گفت: «درود بر شما که با شجاعت، فداکاری و بصیرت در این عرصه ایستادهاید. دشمن تلاش میکند ما را از دفاع از ارزشهایمان خجالتزده کند؛ میخواهد کاری کند که احساس گناه کنیم اگر از مقدسات دفاع کردیم. اما ما ایستادهایم، چون حقیقت را شناختهایم.»
سرلشکر سلامی در پایان گفت: «فرهنگ مقاومت، الهامبخش عزت است. عزیز کسی است که تحقیر نشود، نفوذ نپذیرد، شکست نخورد و ذلیل نگردد. این فرهنگ، با روح انسان ارتباط میگیرد؛ روحی که برخاسته از فطرت و متصل به عرش است. هنر مقاومت با این روح پیوند دارد. شما هنرمندان، حافظان این روح هستید و ما به شرافتتان افتخار میکنیم. بمانید و این ملت را به سوی افتخار جاودانه رهنمون شوید.»