
پل ارتباطی ایران و تایلند در حوزه میراث و قرآن شناسی؛ «تایلندیها عازم ایران میشوند»

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در راستای توسعه همکاریهای فرهنگی میان ایران و تایلند، نشست مشترکی با حضور نمایندگان نهادهای فرهنگی، دیپلماتیک و تخصصی دو کشور با محوریت حفظ، مرمت و دیجیتالسازی نسخ خطی قرآن کریم و آثار تاریخی اسلامی برگزار شد.
در این نشست مشترک فرهنگی و رسمی با هدف برنامهریزی اعزام هیأت فرهنگی و تخصصی تایلندی به جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر مقامات ایرانی، مقامات تایلندی از جمله ناخدا چاکراپونگ آپیماهاتام رئیس مرکز فرماندهی توسعه استانهای جنوبی تایلند، خانم روسنینا سیناکاویرانون مدیر اداره ترویج و حمایت از توسعه امور غیرنظامی، خانم روهانی جهما مسئول حفاظت و مرمت نسخ خطی قرآن کریم و اسناد تاریخی، محمد لطفی هیسامه مدیر و بنیانگذار مدرسه سمانمیت ویتایا و محمد امین هیسامه مسئول موزه میراث فرهنگی و مرکز آموزش قرآن کریم حضور داشتند.
مهدی زارع بی عیب رایزن فرهنگی ایران از تلاشها و دغدغههای مشترک دو ملت در صیانت از میراث مکتوب تمدن اسلامی تقدیر و به بازدید اخیر سفیر جمهوری اسلامی ایران در تایلند از مرکز نگهداری قرآنهای قدیمی در استان ناراتیوات اشاره کرد.
وی اظهار داشت: مشاهده اهتمام مسئولان فرهنگی جنوب تایلند نسبت به حفظ قرآنهای تاریخی و میراث اسلامی، ما را بر آن داشت تا مسیر تازهای برای همکاری و تبادل تجربیات فرهنگی میان دو کشور بگشاییم لذا طراحی سفری علمی ـ فرهنگی به ایران با هدف آشنایی نزدیک با ظرفیتهای مرمتی و آرشیوی جمهوری اسلامی ایران در حوزه میراث اسلامی، نخستین گام عملی در این مسیر خواهد بود.
زارع بی عیب گفت: جمهوری اسلامی ایران، بهعنوان یکی از کشورهای پیشرو در زمینه حفاظت از میراث اسلامی، ظرفیتهای گستردهای در حوزههای موزهداری، پژوهشهای نسخهشناسی، مرمت تخصصی و آموزشهای فنی داردکه این سفر میتواند به زمینهسازی برای همکاریهای پایدار، تبادل تجربیات و اجرای پروژههای مشترک میان دو کشور بینجامد.
وی افزود: رایزنی فرهنگی ایران با حمایت کامل مرکز بین المللی قرآن سازمان فرهنگ و هماهنگی با نهادهای تخصصی داخل کشور، از جمله کتابخانه ملی، سازمان اسناد، سازمان اوقاف و مرکز پژوهشی میراث مکتوب، آمادگی لازم برای میزبانی این هیأت را دارد.
حیدری، سفیر ایران در تایلند نیز با اشاره به بازدید خود از مرکز نگهداری قرآنهای قدیمی در استان ناراتیوات تایلندو ضمن ضرورت حفظ و صیانت از میراث معنوی و مکتوب جهان اسلام و با تحسین تلاشهای مسئولان فرهنگی و آموزشی تایلند در حوزه نگهداری و مرمت نسخ خطی اسلامی، اظهار داشت: مشاهده اهتمام صادقانه و دقیق کارشناسان تایلندی نسبت به حفاظت از نسخ خطی قرآن کریم و دیگر آثار اسلامی، ما را بر آن داشت تا پیشنهاد طراحی یک سفر علمی، تخصصی و فرهنگی به جمهوری اسلامی ایران را مطرح و سفری که هدف آن، انتقال تجربههای فنی و معرفتی ایران در حوزه مرمت و نگهداری اسناد تاریخی اسلامی تدارک دیده شد.
وی با اشاره به همکاری رایزنی فرهنگی ایران با نهادهای تخصصی داخل کشور، افزود: برنامهریزیهای لازم برای میزبانی شایسته از این هیأت تایلندی از ماهها پیش آغاز شده و اکنون با حمایت و همراهی سازمان فرهنگ این پروژه در مسیر اجرایی شدن قرار گرفته و ما معتقدیم این تعامل، گام مؤثری در تقویت پیوندهای علمی و فرهنگی میان دو ملت مسلمان ایران و تایلند خواهد بود.
حیدری گفت: امیدوارم که نتایج سفر پیشِ رو، به پایهگذاری همکاریهای پایدار و عمیقتر در حوزه تمدن اسلامی و حفظ میراث معنوی شرق آسیا بینجامد.
ناخدا دوم چاکراپونگ آپیماهاتام، افسر نیروی دریایی سلطنتی تایلند و رییس مرکز فرماندهی توسعه استانهای جنوبی از سوی نهاد متبوع خود جهت آمادگی کامل برای اعزام هیأت فرهنگی به جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
وی ادامه داد: از طرف مرکز فرماندهی، هیأتی مرکب از کارشناسان متعهد و با تجربه در حوزههای حفاظت از میراث فرهنگی، مطالعات قرآنی و مرمت نسخ خطی تاریخی انتخاب که این هیأت نمایندگی جامعه فرهنگی و آموزشی مناطق جنوبی تایلند را در این سفر علمی و تخصصی بر عهده دارد.
آپیماهاتام افزود: کلیه هماهنگیهای مربوط به تهیه بلیتهای پرواز، صدور روادید، جلسات توجیهی برای اعضای هیأت و هماهنگیهای اداری با نهادهای فرهنگی و امنیتی تایلند، با دقت کامل در حال انجام است.
ناخدا آپیماهاتام تأکید کرد: نیروی دریایی سلطنتی تایلند و مرکز فرماندهی اهمیت ویژهای برای ارتقاء سطح دانش تخصصی در حوزه حفظ و نگهداری اسناد اسلامی و نسخ قرآنی قائل و سفر به ایران را گامی استراتژیک در مسیر ارتقاء توان علمی و فنی این حوزهها میدانیم.
وی ابراز امیدواری کرد که نتایج این سفر منجر به توسعه همکاریهای علمی، فرهنگی و فنی میان دو کشور در آیندهای نزدیک شود.
جودی رئیس اداره قرآنی سازمان، برنامه آموزشی این سفر را ارائه و توضیح داد: دوره آموزشی تخصصی مرمت نسخ خطی به مدت ده روز و بهصورت مستر کلاس با ترجمه همزمان برای شرکتکنندگان خارجی، با هدف انتقال دانش نظری و مهارتهای عملی در زمینه حفاظت، مرمت و دیجیتالسازی آثار مکتوب اسلامی برگزار و این دوره توسط اساتید برجسته ایرانی و شامل کلاسهای تخصصی، کارگاههای عملی و بازدیدهای علمی از مراکز مهم نسخ خطی در ایران است.
وی ادامه داد: موضوعات محوری این دوره شامل آسیبشناسی نسخ، فنون سنتی و نوین مرمت، خوانش اسناد تاریخی، فهرستنویسی، میکروبشناسی کاغذ و آشنایی با سیاق و تبارشناسی است.
جودی گفت: برنامه بازدیدهای میدانی در طول این دوره، شرکتکنندگان را با کتابخانهها و مراکز تخصصی نگهداری نسخ خطی از جمله کاخ گلستان، کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی در قم، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه ملی ایران، و کتابخانه و موزه ملک آشنا و شرکتکنندگان ضمن مشاهده نمونههای ارزشمند و نادر با فرآیندهای مرمت سنتی و دیجیتالسازی و همچنین تکنیکهای پیشرفته آرشیو نسخ خطی آشنا خواهند شد.
وی گفت: این دوره با همکاری و میزبانی مرکز بینالمللی میکروفیلم نور در ایران مسئولیت هماهنگی بازدیدها، دعوت اساتید، اجرای کارگاهها و میزبانی ده روزه در تهران قم اصفهان و مشهد خواهد شدکه این دوره فرصت بینظیری برای تبادل علمی و فرهنگی میان متخصصان ایرانی و نمایندگان کشورهای علاقهمند به حفظ میراث مکتوب اسلامی فراهم خواهد کرد.
همچنین، خانم روسنینا سیناکاویرانون، مدیر اداره ترویج وتحلیلگر ارشد مرکز با تأکید بر ابعاد راهبردی این همکاری، گفت: ما در جنوب تایلند با حجم بالایی از نسخ خطی و آثار اسلامی مواجه هستیم که بخشی از آنها نیازمند مرمت فوری و مستندسازی دیجیتال و همکاری با ایران در این حوزه میتواند به الگویی برای دیگر کشورهای جنوب شرق آسیا تبدیل شود.
وی پیشنهاد داد: در حاشیه این سفر، برگزاری کارگاههای تخصصی کوتاهمدت، بازدید از مراکز دانشگاهی و گفتوگوهای بینفرهنگی نیز در دستور کار قرار گیرد.
محمد لطفی هیسامه، مدیر مدرسه اسلامی سمانمیت ویتایا، با اشاره به جایگاه ایران در جهان اسلام، گفت:ما فرزندان خود را با ارزشهای قرآنی پرورش میدهیم و آشنایی نزدیک با تمدن ایران اسلامی، انگیزهای عمیق برای نسل جوان ما خواهد بودکه امیدواریم این سفر به تحکیم هویت فرهنگی اسلامی در مناطق جنوب تایلند کمک کند.
این گروه با استقبال از سوی مرکز بینالمللی قرآن و تبلیغ و تشریفات سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به ایران عزیمت کرده و مقرر شد در برنامهها و کارگاههای مورد نظر به مدت ۱۰ روز شرکت داشته باشند.