
جزئیات احراز هویت جانباختگان و آخرین وضعیت پرونده انفجار در بندر شهید رجایی

به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان در ابتدای سخنان خود با اشاره به پیچیدگی موضوع احراز هویت پیکرهای جانباختگان گفت: شناسایی پیکرها و احراز هویت آنها یک مسئله و چالش جدی بود که نیاز به کار پرحجم و تخصصی داشت. این مأموریت سنگین برعهده پزشکی قانونی استان، پزشکی قانونی شیراز و بانک اطلاعات هویت ژنتیک پزشکی قانونی قرار گرفت و انصافاً پزشکان این حوزه هم در مرکز و هم در استان، دلی و جانی پای کار آمدند.
وی افزود: اطلاعات هویت ژنتیک کشور با حضور در استان، شخصاً اقدام به خونگیری از خانوادههای مفقودین و اخذ نمونههای زنده کرد، مدیرکل پزشکی قانونی استان و رئیس بانک اطلاعات ژنتیک، شخصاً در محل حاضر شدند و تمام نمونههای قابلبرداشت از بافتها و استخوانهای پیکرها را اخذ کردند.
قهرمانی ادامه داد: نمونهها از یکسو به فارس و از سوی دیگر به تهران اعزام شد. در کمتر از ۴۸ ساعت، تحویل آزمایشگاه انجام شد و پروفایلهای ژنتیک از نمونههای بافت و خون تهیه و در بانکها قرار گرفت. با این اقدام حدود ۱۶ تا ۱۷ نفر احراز هویت شدند.
وی خاطرنشان کرد: پیش از این، تعدادی از خانوادهها از طریق شناسایی بصری پیکرهایی که قابل شناسایی بودند، هویت عزیزانشان را تشخیص داده بودند. این روند تا روزهای بعد نیز ادامه داشت. تیمهای تفحص تا آخرین لحظات در صحنه حضور داشتند و عملیات تفحص را بهصورت کامل انجام دادند. حتی یکی دو پیکر یا بقایای آنها نیز در روزهای بعدتر کشف شد که آنها نیز مورد آزمایش قرار گرفتند و از همین طریق هویت دو نفر دیگر هم مشخص شد.
رئیس کل دادگستری هرمزگان با اشاره به وضعیت خانوادههای ۱۱ فرد مفقودی گفت: خانوادهها بسیار بیتاب و بیقرار بودند. احساسات آنها برای ما اهمیت بالایی داشت. جلسات متعددی با خانوادهها برگزار کردیم، تمام امکانات و ابزارهای لازم را با تکریم در اختیارشان قرار دادیم، به آنها فرصت دادیم تا فیلمهای مداربسته را بازبینی کنند و با امکانات فنی از جاهای مختلف کمک گرفتیم.
وی گفت: در بررسیهای اولیه ما روشن بود که هر ۱۱ نفر در محل حادثه حضور داشتند؛ این مسئله هم از طریق فیلمها و هم از طریق شهادت همکاران و پیمانکاران آنها تأیید شد. اما خانوادهها هم باید به یقین میرسیدند. به مرور و با قانع شدن آنها، گواهی فوت یک به یک صادر شد. آخرین نفر مرحوم حسن رنجبر بود که در فیلمهای منتشرشده دیده شده بود و بهعنوان یکی از آتشنشانان جانباخته شناسایی شد.
قهرمانی با اعلام اینکه مجموع جانباختگان این حادثه به ۵۸ نفر رسید، تأکید کرد: برخلاف برخی ادعاها و شایعاتی که حتی از تریبونهای رسمی مطرح شد، تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر فوت یا مفقودی بیش از این تعداد به اثبات نرسیده است.
رئیس کل دادگستری هرمزگان در ادامه افزود: ما فقط دو مراجعه داشتیم که از ابتدا هم اطلاعرسانی شد. یکی از آنها اصلاً در استان هرمزگان حضور نداشته و دیگری فردی بوده که پس از بررسی فنی پلیس، مشخص شد از مصدومان حادثه بوده، به بیمارستان اعزام شده و حال حاضر در سلامت کامل در شهر خودش حضور دارد. پس این دو نفر نیز جزو فوتشدگان یا مفقودین نیستند.
وی درباره آمار مصدومان نیز گفت: در ساعات اولیه حادثه بیش از ۱۵۰۰ نفر به مراکز درمانی مراجعه کردند. اما کسانی که آسیبهای قابل بررسی داشتند و به پزشکی قانونی مراجعه کردند، تا یکی دو روز پیش حدود ۵۳۰ نفر بودند. برخی افراد بدون علائم جدی، نیازی به مراجعه نداشتند.
قهرمانی با اشاره به مدیریت همزمان میدان حادثه و فرآیند قضایی، تأکید کرد: پس از حادثه، ما بهمدت سه روز تمام در میدان حادثه حضور داشتیم. همزمان پرونده قضایی تشکیل شد و هماکنون در مرحله کارشناسی قرار دارد. همانطور که رئیس قوه قضاییه نیز تأکید کردند، نمیتوان زمان زیادی برای این پرونده صرف کرد. باید هر چه سریعتر علل و عوامل مشخص و با مقصران برخورد قاطع و قانونی انجام شود.