دفتر نمایندگی اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان در کرمان فعال میشود
به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، در نشستی با حضور رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان و اعضای هیات اجرایی دفتر نمایندگی اتاق مشترک ایران و افغانستان، بر فعالیت مجدد این دفتر در اتاق کرمان پس از چند سال وقفه به دلیل تغییر حکومت در افغانستان، تاکید شد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، در این نشست با بیان اینکه طی سالهای گذشته همواره در رابطه با ظرفیتهای بسیار کرمان برای تجارت با افغانستان و اهمیت استفاده از این بازار مصرفی مواردی مطرح شده، گفت: سهم کرمان از صادرات ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری ایران به افغانستان، ۴۵ میلیون دلار معادل ۱.۸ درصد بوده است.
ظرفیتهای قابل توجه کرمان برای تجارت با افغانستان
سیدمهدی طبیب زاده، افزود: از جمله ظرفیتهای قابل توجه کرمان برای تجارت با افغانستان، نزدیک بودن کرمان به مرز، بالاترین رقم حضور مهاجران افغانستانی در کرمان، فعال بودن تجار بزرگ فعال در این بازار و فراوانی کالاهای کرمانی قابل مصرف در بازار افغانستان است که همواره ذکر شده، اما هنوز نتوانستهایم از آنها استفاده کنیم.
وی ادامه داد: پیش از روی کار آمدن طالبان در افغانستان اقدامات و فعالیتهای بسیار خوبی برای توسعه تجارت دو کشور انجام شد که میتوان به برگزاری همایشها و نشستهای مختلف، حضور روسای اتاقهای بازرگانی و مقامات اداری و اقتصادی چندین ایالت افغانستان در کرمان، برقراری ارتباطهای تجاری و برخی سرمایه گذاریهای دو طرفه، بازدید از مرزهای دوغارون و میلک برای تسهیل تجارت، توافق برای حضور ۱۰۰ کامیون به جیرفت برای حمل بار مستقیم به افغانستان و … اشاره کرد.
لزوم توسعه تجارت بیشتر با کشورهای همسایه
رئیس اتاق بازرگانی کرمان بیان کرد: با توجه به شرایط فعلی کشور به نظر میرسد باید برای تجارت بیشتر و بهتر با کشورهای همسایه به ویژه افغانستان، پاکستان، ازبکستان، عراق، تاجیکستان و همچنین امارات و عمان فعالیتهای جدی تری را پیگیری کرد. وی در رابطه با فعالیت مجدد دفتر اتاق مشترک ایران و افغانستان در اتاق کرمان گفت: تجار افغانستانی ارزشمند و خوشنامی در کرمان فعالیت میکنند که باید عضوگیری در این اتاق مشترک را تقویت کنیم و کار را جدی و عملیاتی پیش ببریم.
طبیب زاده تصریح کرد: اتاق کرمان در رابطه با راه اندازی دفاتر اتاق مشترک ایران و پاکستان و اتاق مشترک ایران و هند درخواستهایی از سوی فعالان اقتصادی دارد که این موارد نیز بررسی خواهد شد.
سخنان رئیس هیات اجرایی دفتر نمایندگی اتاق ایران و افغانستان
رئیس هیات اجرایی دفتر نمایندگی اتاق ایران و افغانستان در اتاق بازرگانی کرمان نیز در این نشست گفت: این دفتر در کرمان با تغییر حکومت افغانستان و روی کارآمدن طالبان و دشوار شدن فعالیتهای تجاری بین دو طرف طی دو سال گذشته فعالیت چندانی نداشت، اما پیش از آن اقدامات خوب و موثری انجام شده بود.
سیدمحمدرضا ترابی موسوی تصریح کرد: سال گذشته نیز هیات تجاری برای شرکت و بازدید از نمایشگاه هرات آماده اعزام بودند و همه هزینهها نیز پرداخت شده بود، اما سه روز مانده به نمایشگاه حضور ایرانیها در این نمایشگاه به دلیل مسائلی منتفی شد.
وی ادامه داد: همچنین اواخر سال ۱۴۰۳ نشستی با رایزن اقتصادی ایران در افغانستان برگزار و تقاضاها و مسائل تجار و بازرگانان مطرح شده در آن نشست همچنان جای پیگیری دارد. ترابی موسوی، اظهار کرد: تصمیم داریم فعالیت مجدد دفتر نمایندگی اتاق مشترک ایران و افغانستان را با شناسایی تجار فعال در این بازار، عضو گیری بیشتر و برگزاری نشستی با حضور روسا و اعضای دفاتر اتاق مشترک ایران و افغانستان در تهران و مشهد آغاز کنیم.
راه اندازی نمایشگاه دائمی محصولات صادراتی استان کرمان در افغانستان
در ادامه رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق کرمان نیز گفت: ظرفیتهای تجار افغانستاني در کرمان بیشتر از مشهد است که یکی از دلایل آن حضور بیشتر مهاجران افغانستانی در کرمان بود و قطعا افراد بیشتری از عضویت در دفتر اتاق مشترک ایران و افغانستان در کرمان استقبال میکنند.
محمدعلی محمدمیرزائیان افزود: بهتر است برای راه اندازی نمایشگاه دائمی محصولات صادراتی استان کرمان در افغانستان برنامه ریزی و پیگیریهای لازم انجام شود.
۳۹ درصد کل واردات افغانستان مربوط به ایران است
مدیر توسعه بازار و بهبود فضای کسب و کار اتاق کرمان نیز در این نشست به نزدیکی ۷ ولایت افغانستان به کرمان با ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت اشاره و بیان کرد: آمارها در اقتصاد افغانستان طی دو سال اخیر حاکی از رشد ۱۶ درصدی واردات به بازار این کشور است و عمده اقلام وارداتی شامل سوختهای معدنی و روغن، غلات، دارو، ماشین آلات و قند و شیرینی جات بوده است.
امین عبدالله نژاد افزود: از مجموع واردات افغانستان ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار آن معادل ۳۹ درصد کل واردات این کشور مربوط به ایران است و از کرمان ۴۵ میلیون دلار کالا مانند غلات، سبزیجات، قند و شیرینی و البسه بوده که البته بخشی از صادرات کرمان از گمرکات مرزی کشور انجام شده است. وی ادامه داد: طبق گزارش مرکز تجارت بینالمللی (ITC) ایران میتواند در بازار افغانستان در محصولاتی مانند سیب، خرما و گوجه بسیار بهتر عمل کند و سهم بیشتری از این بازار به خود اختصاص دهد.
عبدالله نژاد تصریح کرد: بین ایران و افغانستان موافقتنامه تجاری سازمان همکاری اسلامی (OIC) وجود دارد و اگر بتوان توافق نامهای برای تعرفههای ترجیحی نیز به امضا برسد، روند توسعه تجارت را تسهیل خواهد کرد.
وی در ادامه چند پیشنهاد را برای فعالیت مجدد دفتر نمایندگی اتاق مشترک ایران و افغانستان در کرمان مطرح کرد که میتوان به شناسایی تجار خوشنام افغانستانی در شهرستانهای استان و برگزاری نشستی اختصاصی با حضور آنها، برگزاری همایش معرفی فرضتهای تجاری کرمان و افغانستان، اجرای برنامه رشد عضویت و راه اندازی کمپین برای عضو گیری در دفتر کرمان و همچنین عقد تفاهم نامه بین ایران و افغانستان از طریق اتاق مشترک در رابطه با تعرفههای ترجیحی تجارت کالا اشاره کرد.
گفتنی است در این نشست همچنین به برپایی پاویون دفتر نمایندگی اتاق مشترک ایران و افغانستان اتاق کرمان در نمایشگاه مشترک اتاق خراسان جنوبی و افغانستان در شهریورماه سال جاری در بیرجند اشاره شد.