
استاندار تهران: ۶۲ درصد مردم استان تهران تا ۲ برابر الگو، آب مصرف میکنند

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمدصادق معتمدیان استاندار تهران با اشاره به طرح استفاده از شیرآلات کاهنده گفت: نصب این شیرآلات میتواند بین ۳۰ تا ۳۵ درصد در مصرف آب صرفهجویی ایجاد کند که در بسیاری از دستگاههای اجرایی، این طرح بهصورت پایلوت اجرا شده و نتایج قابل قبولی داشته است.
او اظهار کرد: مردم نیز میتوانند برای تهیه این تجهیزات به دفاتر امور مشترکین شرکتهای آب و فاضلاب مراجعه کنند این خدمات با همکاری شرکتهای طرف قرارداد، بدون دریافت وجه اولیه ارائه میشود و هزینهها بهصورت اقساطی روی قبوض آب محاسبه و از مشترکان دریافت خواهد شد.
استاندار تهران همچنین بر ضرورت نظارت بر بازار تجهیزات مرتبط با مدیریت مصرف تاکید کرد و ادامه داد: موضوع قیمت و کیفیت تجهیزات از جمله مخازن و پمپها باید مورد توجه دستگاههای نظارتی قرار گیرد تا مردم در این شرایط فشاری متحمل نشوند.
خشکسالی در تهران طی ۶۰ سال اخیر بی سابقه است
وی سپس با اشاره به تجربه پنجمین سال خشکسالی پیاپی در پایتخت، این وضعیت را بیسابقه در ۶۰ سال گذشته دانست و تاکید کرد: بخش عمدهای از چالشهای منابع آبی این استان ناشی از کاهش شدید بارندگی، تغییر اقلیم و افزایش دمای بیسابقه است.
معتمدیان همچنین با اشاره به تداوم خشکسالی در سالهای اخیر اظهار کرد: امسال پنجمین سال پیاپی خشکسالی را در تهران تجربه میکنیم؛ وضعیتی که در ۶۰ سال اخیر بیسابقه بوده است و بر اساس آمارهای ثبت شده در سامانه هواشناسی، این نخستینبار است که کشور یک دوره پنجساله خشکسالی متوالی را پشت سر میگذارد.
وی افزود: اگر چه در سال ۱۳۷۶ نیز کاهش بارشها را تجربه کرده بودیم، اما آن مقطعی بود و شرایط به سرعت به حالت عادی بازگشت با این حال در پنج سال گذشته شاهد تداوم روند خشکسالی بودهایم که تبعات آن اکنون در وضعیت منابع آبی استان تهران کاملا مشهود است.
استاندار تهران با اشاره به عوامل این شرایط کمآبی ادامه داد: بخشی از وضعیت فعلی ناشی از تغییرات اقلیمی است؛ پدیدهای که نه تنها ایران، بلکه اغلب کشورهای جهان را درگیر کرده است، کاهش بارندگی، تغییر نوع بارشها و افزایش دما از جمله مولفههای کلیدی در این زمینه بهشمار میروند.
بارش تنها ۱۵۶ میلیمتر بارندگی در سال جاری آبی
معتمدیان اضافه کرد: در ۱۰ ماه گذشته از سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۳ تا پایان شهریور ۱۴۰۴)، تهران تنها ۱۵۶ میلیمتر بارندگی داشته که ۳۱ درصد کمتر از سال گذشته و ۴۲ درصد کمتر از میانگین بلندمدت است این میزان پایینترین سطح بارش در یک قرن اخیر محسوب میشود.
استاندار تهران یادآور شد: تغییر نوع بارشها از برف به باران، کاهش محسوس بارش برف در ارتفاعات تهران و افزایش دمای حدود ۲ درجهای در سال جاری، مشکلاتی مضاعف را در زمینه تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و منابع ذخیرهای بهوجود آورده است.
اجرای طرح انتقال آب از خارج استان تهران
وی در تشریح اقدامات اجرایی برای مدیریت منابع آبی گفت: یکی از مهمترین پروژههای ما، طرح انتقال آب از خارج از حوضه استان تهران است، پروژه انتقال آب از سد یاران به بیلقان غرب تهران که سال گذشته تنها ۲۰ درصد پیشرفت داشت، اکنون به بیش از ۹۰ درصد رسیده و در فاز نخست، ماهانه حدود ۷ میلیون مترمکعب آب برای غرب استان تامین خواهد کرد.
وی تاکید کرد: فاز دوم این پروژه تا پایان مهرماه به بهرهبرداری خواهد رسید و در مجموع سالانه ۱۶۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تامین آب استان اضافه میشود همچنین پروژه انتقال آب از سد لار برای شرق استان نیز در حال پیگیری است.
اجرای رینگ انتقال آب قمر بنی هاشم
معتمدیان با اشاره به پروژه رینگ انتقال آب «قمر بنیهاشم (ع)» بهعنوان یکی دیگر از طرحهای راهبردی استان گفت: این رینگ به طول ۱۷۰ کیلومتر برای تعادلبخشی در شبکه توزیع آب استان تهران طراحی شده و امکان جابجایی آب از مناطق دارای مازاد به مناطق دارای کمبود را فراهم میکند.
به گفته وی، بیش از ۱۵۰ کیلومتر از این پروژه تاکنون اجرا شده و بخشهای پایانی آن با شرایط سخت حفاری در شمال تهران در حال انجام است.
وی با قدردانی از حمایت دولت و همکاری شهرداری تهران در اجرای این طرح اظهار کرد: دستگاههای اجرایی از جمله سازمان برنامه و بودجه، وزارت نیرو، قرارگاه خاتم و مجموعههای مرتبط با جدیت پای کار هستند شهرداری تهران نیز بهویژه در انتقال آب از غرب و شرق استان نقش حمایتی موثری ایفا کرده است.
رعایت الگوی مصرف از سوی مردم یک ضرورت است
معتمدیان با تاکید بر اهمیت مشارکت مردم در مدیریت مصرف آب یادآور شد: مصرف روزانه استاندارد آب برای هر فرد ۱۳۰ لیتر است، اما متاسفانه در تهران ۶۲ درصد مردم تا دو برابر این الگو مصرف دارند و تنها ۳۱ درصد، زیر الگوی مصرف هستند این در حالی است که صرفهجویی ۲۰ درصدی میتواند معادل ۳۲۰ میلیون مترمکعب آب در سال ذخیره ایجاد کند؛ عددی معادل دو پروژه انتقال آب به ارزش بیش از ۱۵ همت.
وی افزود: سیاست ما مدیریت مصرف و نه قطع آب است. هیچ برنامهای برای قطع کامل آب وجود ندارد، اما بهدلیل ضرورت تعدیل فشار، ممکن است در طبقات بالای برخی ساختمانها اختلال موقت ایجاد شود. ۸۰ درصد آپارتمانها و برجها دارای مخزن و پمپ هستند و مشکلی نخواهند داشت. از مردم نیز تقاضا داریم در صورت مشاهده هرگونه مشکل با سامانه ۱۲۲ تماس بگیرند تا تیمهای عملیاتی آب و فاضلاب فوراً رسیدگی کنند.
مردم و رسانهها برای عبور از پیک گرمای مرداد همراهی کنند
استاندار تهران با قدردانی از همراهی مردم و رسانهها، اظهار کرد: با توجه به پیک گرمای مردادماه، همکاری مردم در دو ماه آینده بسیار حیاتی است. دولت، بدون وقفه و با بهرهگیری از تمام ظرفیتها، در حال خدمترسانی به مردم است تا از فشارهای ناشی از این شرایط بحرانی کاسته شود.
منبع: ایرنا