کد خبر:۱۴۳۹۸۶
تركيه و برخورد دوگانه غرب؛
شرق يا غرب، تركيه در كدام مسير موفقتر است؟
با نگاهي به نحوه توسعه اقتصادي و سياسي تركيه در اين دو دهه ميتوان به وضوح دريافت كه هرگاه اين كشور به سوي شرق متمايل شده، قدرت سياسي آن نيز افزايش يافته است، اما وقتي اين كشور تمايل خود را براي نزديكي روابط با غرب نشان داده بيشتر از آنكه در كسب منافع خود موفق باشد، بازي خورده و اسير برخورد دوگانه و منفعلانه غرب شده است.
گروه سياسي «خبرگزاري دانشجو»؛ حمله آمريکا به عراق، بر خلاف رضايت ترکيه و عدم پذيرش اين کشور توسط اتحاديه اروپا از جمله عواملي بود که باعث تمايل بيشتر دولت اسلامگراي ترکيه به سمت شرق و رابطه با ايران و در نتيجه تضعيف رابطه با آمريکا شد.
از آن به بعد بود كه تركيه به ترميم روابط خود با كشورهاي منطقه خاورميانه پرداخت و همزمان بااين موضوع نيز توانست بازار اقتصادي مناسبي در اين منطقه براي خود دست و پا كند و به رشد اقتصادي خود كمك كند، اما اين روزها با شروع ناآراميها در خاورميانه تركيه با يك سياست انفعالي، هم خواهان نزديكي به غرب است و هم تلاش دارد با حمايت از خيزش هاي مردمي در خاورميانه وجهه و محبوبيت بيشتري براي خود كسب كند.
يكي از عواملي كه سال گذشته تركيه را بعنوان يك كشور حامي مردم مظلوم فلسطين نشان داد، تلاش برخي از فعالات حقوق بشر اين كشور براي كمك رساني به مردم غزه بود كه با حمله نظاميان رژيم صهيونيستي متوقف شد.
تركيه پيش از آن نيز نشان داده بود كه با سايتهاي جنگ طلبانه اسرائيل مخالف است و اين موضوع را اردوغان در كنفرانس خبري مشتركي كه با شيمون پرز، رئیس رژیم صهیونیستی به طور صريح بيان كرد.
اردوغان در پی اظهارات طولانی پرز در خصوص دفاع از حمله رژیم اسرائیل به غزه و کشتار مردم فلسطین، در حالی که به این اظهارت پاسخ می داد، با ممانعت مسئولان این نشست روبه رو شد و به حالت قهر جلسه را ترك كرد.
البته امروز زخم كهنهاي كه اسرائيل به تركيه زده است باز هم سر باز كرد و همزمان با انتشار جزئیات تحقیق یک هیئت سازمان ملل درباره حمله مرگبار سال گذشته کماندوهای اسرائیلی به کاروان دریایی امدادی عازم غزه كه با نفوذ غرب اسرائيل را تبرئه ساخته بودند، ترکیه در اقدامي متقابل سفیر اسرائیل را از این کشور اخراج کرد.
مقام های دولت ترکیه همچنین در آنکارا اعلام کرده اند که ترکیه اجرای تمامی توافق های نظامی با اسرائیل را به حال تعلیق در آورده است.
احمد داوداغلو، وزیر امورخارجه ترکیه گفته است که بخش هایی از گزارش تحقیقی سازمان ملل پذیرفتنی نیست و ترکیه از اسرائیل خواسته است بابت این حمله پوزش بخواهد، ولی اسرائیل این درخواست را نپذیرفته است.
حال به نظر ميرسد كه تركيه باز هم چوب نزديكي به كشورهاي غربي را خورده باشد. مقامات اين كشور طي هفته هاي اخير همواره در كنار كشورهاي غربي فشار مضاعفي را براي سرنگوني حكومت سوريه به كار برده اند، اما از سوي ديگر بازهم كشورهاي غربي برخوردي تبعيض آميز را در حمايت از فرزند نامشروع خود يعني رژيم صهيونيستي اعمال كردند و اينك تركيه خشمگين پاسخي سخت به اين اقدام كشورهاي غربي را داد.
با نگاهي به نحوه توسعه اقتصادي و سياسي تركيه در اين دو دهه ميتوان به وضوح دريافت كه هرگاه اين كشور به سوي شرق متمايل شده، قدرت سياسي آن نيز افزايش يافته است، اما وقتي اين كشور تمايل خود را براي نزديكي روابط با غرب نشان داده بيشتر از آنكه در كسب منافع خود موفق باشد، بازي خورده و اسير برخورد دوگانه و منفعلانه غرب شده است.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰