آخرین اخبار:
کد خبر:۱۹۴۳۳۵
زیباکلام در گفت وگو با «خبرگزاری دانشجو»:

فعاليت وزارت خارجه در قبال رخداد اخير ايران و عربستان را مي‌پسندم

زيباكلام در پاسخ به نقش و موضع‌گیری وزارت خارجه در قبال حوادث اخیر میان ایران و عربستان، با مستقل ندانستن وزارت خارجه در تصمیم‌گیری هایش گفت: من فعاليت وزارت خارجه را در اين زمينه مي‌پسندم.
دكتر صادق زيباكلام در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بین‌الملل «خبرگزاري دانشجو»، به بررسي پيشينه روابط ايران و عربستان سعودي و تحولات آتي دو كشور پرداخت.
 
زيباكلام گفت: روابط ايران و طرف سعودي را بايد تحت عنوان روابط ايران وجهان عرب بررسي كرد. به‌طور كلي روابط ايران و كشورهاي عربي هيچگاه در طول تاريخ گرم نبوده است كه اين بدليل بغض و كينه تاريخي طرفين مي‌باشد.
 
وي اظهار داشت: صرف نظر از گذشته دور، در دوره پهلوي نيز روابط سرد بوده كه بخشي از آن بدليل يادگيري بين‌المللي دو طرف بوده است. ايران به عنوان متحد كليدي امريكا و غرب محسوب مي‌شده است در حالي كه برخي كشورهاي عربي نظير  عراق، سوريه و مصر پيش از سادات داراي مواضعي چپ‌گرايانه بوده و جزئي از بلوك شرق محسوب مي‌شده‌اند.
 
به گفته‌ زيباكلام روابط ايران در دوره پهلوي با كشورهاي عرب هم پيمان با غرب نيز حسنه نبود كه اين امر به تقابل تاريخي دو طرف برمي‌گردد.
 
استاد علوم سياسي دانشگاه تهران سپس به موشكافي روابط ايران و اعراب پس انقلاب پرداخت و گفت: جدا از ديدگاه بدبينانه دو طرف به يكديگر، مواضع انقلابي ايران و ضديت با آمريكا و رژيم صهيونيستي تنش ميان دو طرف را افزايش داد.
 
زيباكلام با اشاره با اقدامات عربستان پس از وقوع انقلاب اسلامي گفت: صرف‌نظر اختلاف استراتژيك ايران و عربستان در ضديت و هم پيماني با ايالات متحده، سعودي‌ها در طول 8 سال جنگ ايران و عراق، كمك‌هاي بيشماري مالي و تسليحاتي را در اختيار صدام حسين قرار دادند.
 
وي كشتار حجاج ايراني در سال 66 را مزيد بر علت براي تيرگي بيش از پيش دو طرف دانست و گفت: با وجود همه تنش‌ها و اختلاف‌ها شاهد آنيم كه با روي كار آمدن هاشمي رفسنجاني به‌عنوان رئيس جمهور روابط دو طرف اندكي بهبود پيدا كرد و به حالت عادي رسيد.
 
زيبا كلام در تأييد اظهاراتش به عدم موضع‌گيري سعودي‌ها در قبال مسئله جزاير سه گانه ايراني اشاره كرد و گفت‌: در دوره  هاشمي رفسنجاني سعودي‌ها هيچ‌گاه اظهار نظري برضد مالكيت ايران بر اين جزاير نكردند.
 
به گفته اين استاد علوم سياسي، سياست ايران در قبال سعودي‌ها در دوره محمدخاتمي نيز به مانند دوره‌هاشمي بود، اما با آغاز رياست جمهوري محمود احمدي‌نژاد شاهد اوج تنش‌ها و شكاف‌ها هستيم.
 
زيبا كلام همچنين مدعي شد شدت تنش‌ها ميان طرفين به حدي رسيد كه در هيچ زماني حتي در زمان جنگ نيز شاهد آن نبوديم.
 
زيباكلام وقوع تحولات اخير در منطقه و مواضع دو كشور در قبال بحرين و سوريه را از عوامل اصلي ايجاد بحران دانست و گفت: اكنون شاهد آنيم كه نه تنها روابط به سوي عادي شدن گرايش ندارد بلكه روز به روز تيره تر مي‌گردد.
 
زيباكلام در پاسخ به سوالي در ارتباط با اختلافات اخير طرفين و اعدام چند تن از شهروندان كشورمان در عربستان گفت: متأسفانه در اين زمينه اخلاق‌رسانه‌اي در كشور رعايت نشده است و برخي اين‌گونه وانمود مي‌كنند كه آنها بيگناه بوده‌اند در حالي كه آنها متهم به قاچاق موادمخدر بوده و بدين وسيله اعدام شده‌اند و اعدام آنها ربطي به افزايش اختلافات ميان دو طرف ندارد به واقع سعودي‌ها در قبال حمل و توزيع موادمخدر به‌شدت سختگيرانه عمل مي‌كنند و قوانين دست و پاگيري در اين ارتباط دارند و تا كنون هزاران تن را بدين دليل اعدام كرده‌اند كه محكوم شدن شهروندان ايراني نيز در اين زمينه است.
 
وي در پاسخ به سوال «خبرگزاري دانشجو» مبني بر گفت‌وگوي تلفني علي اكبر صالحي، وزير خارجه كشورمان و قول گرفتن از همتاي سعودي‌اش در زمينه عدم اعدام شهروندان كشورمان در حالي كه پيشتر آنها اعدام شده بودند و دروغ گويي سعودی ها گفت: ‌در اين زمينه از جزئيات اطلاعي ندارم.
 
استاد علوم سياسي دانشگاه تهران در ادامه به سياست‌هاي خصمانه سعودي‌ها عليه كشورمان اشاره كرد و گفت‌: آنها با اعلام اينكه نفت تحريم شده ايران را در بازار جهاني جبران خواهند كرد تنش‌ها ميان دو طرف را افزايش دادند. به گفته زيبا كلام اين سياست‌ خصمانه به‌دليل برخي مواضع ايران نيز است كه منابع سعودي‌ها را در سطح منطقه‌ به خطر مي‌اندازد.
 
زيباكلام در پاسخ به نقش و موضعگیری وزارت خارجه در قبال اين رويدادها گفت: من فعاليت وزارت خارجه را در اين زمينه مي‌پسندم اما آنچه گفتني است اين كه در ايران اين وزارت خارجه نيست كه به تنهايي مجري سياست‌هاي خارجي كشور است بلكه صدا و سيما، نشريات، ائمه جمعه و سايرين نيز هر يك در اين زمينه به ايفاي نقش مي‌پردازند.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار