القدس العربی طی یادداشتی به بررسی جایگاه کنونی دولت ترکیه در رویارویی با بحران داخلی سوریه و جنگ احتمالی میان دو کشور و چالش های پیشروی حزب عدالت و توسعه در رویارویی با دولت بشار اسد پرداخته است.
به گزارش خبرنگار حوزه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» به نقل از القدس العربی، سرمقاله نويس اين روزنامه طي يادداشتي آورده است: هیچ فردی در این روزها دلش نمی خواهد که در جایگاه آقای اردوغان باشد، آتش بحران سوریه در این روزها گریبانگیر وی شده است، و معجزه اقتصادی دوران ده ساله اش در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.
زیرکی شامی و یا کمی از آن نخست وزیر ترکیه را در تنگنای سختی گرفتار کرده است، حملات حزب کارگر کردستان در این روزها شدت بیشتری به خود گرفته است و مرزهای ترکیه با سوریه در این روزها شاهد بمباران های مداوم می باشد.
در این روزها اپوزوسیون سوریه برهبری حزب جمهوری خواه خلق ترکیه دوباره به صحنه سیاسی این کشور بازگشته، این امر پس از آن رخ داد که این حزب مخالف ذخیره ای را در بحران سوریه یافت که طی سالهای گذشته برای لکه دار کردن کارایی حزب عدالت و توسعه آن را از دست داده بود.
بشار اسد یعنی همان دوستی که به دشمنی سرسخت برای آقای اردوغان تبدیل شده است برای مدت کمی هم که شده در بدام انداختن روباه ترکیه و خارج کردن این کشور از حالت تقلیدی و بی طرفی خود پیروز میدان است، ما نشانه های بارز این پیروزی را در فرود اجباری هواپیمای مسافر بری سوریه که از روسیه عازم دمشق بود مشاهده کردیم. هدف از فرود اجباری هواپیمای مسافربری سوریه در خاک آنکارا حمل تجهیزات نظامی و محموله غیر مجاز نبوده است بلکه انتقام از نظام سوریه و واکنشی به سقوط هواپیمای ترکیه در ماه می گذشته بوده است که با بمباران روستای مرزی ترکیه و کشته شدن 5 تن از اعضای یک خانواده پایان یافت.
امکان ندارد که این هواپیمای مسافر بری حامل بمب و یا سلاح اتمی بوده باشد چرا که دولت سوریه سلاح اتمی دارد و بمب هسته ای نیز توسط موشک قابل حمل است نه با هواپیمای مسافربری علاوه بر این اگر قرار بود بمب اتمی و یا محموله های غیرمجاز دیگری به سوریه منتقل شود از خط هوایی مستقیم روسیه به سوریه این کار انجام می گرفت.
گمان نمی کنیم که دولت ترکیه دیگر جرأت چنین اقدامی را داشته باشد خصوصا در اینکه هواپیمای توقیف شده روسی هم باشد. حکومت ترکیه خودش را در بحران دوگانه ای گرفتار کرده است، یکی بحران قدیمی با سوریه و دیگری بحران جدیدتری که با روسیه ای درگیر شده است که واکنشی سریع در این مورد نشان داد، بلافاصله پس از این اقدام وزارت امور خارجه روسیه از لغو سفر پوتین به آنکارا در موعد مقرر و موکول کردن این دیدار به تاریخی دیگر خبر داد و سفارت روسیه در اقدامی فوری خواستار توضیح آنکارا در باره این اقدام و به خطر انداختن جان مسافران که 17 تن از آنان دیپلمات های روسی بودند شد.
ترکیه اردغان بر روی بشکه باروتی قرار گرفته است و بعد از پیمودن نیمی از مسیر حمایت از مخالفان مسلح سوریه و قطع ارتباط کامل با دولت دمشق و انتخاب همپیمانان عربی – غربی که به نیابت از او نقش سرنگونی دولت بشار اسد را ایفا می کنند دیگر راه برگشتی ندارد. آقای اردوغان تنها مانده است، دیگر نه کنفرانس دوستان سوریه برگزار می شود و نه همپیمان آمریکایی اش آماده ایجاد منطقه امن و پرواز ممنوع در سوریه می باشد، مهمتر از آن اینکه وتوی آمریکا مانع از ارسال موشک های ضد هواپیمایی پیشرفته جهت از کار انداختن نیروهی هوایی سوریه شده است.
راز این اقدام آمریکا به حضور مجاهدان اسلامگرایی بر می گردد که از همان آغاز جنگ در سوریه حاضر شده و هنوز هم به فعالیت خود ادامه می دهند و اینکه مخالفان سوریه نیز روز به روز یکپارچگی آغازین خود را از دست می دهند.
آمریکایی ها بیش از آنکه از نظام داخلی سوریه بترسند از گروههای جهادی اسلامگرایی می ترسد که در افغانستان، عراق، صومالی، و لیبی خسارت های زیادی به بار آوردند و همچنان به فعالیت های تروریستی خود در این مناطق ادامه میدهند و چه بسا که به مرزهای اروپا نیز نفوذ کنند.
دستور فرود اجباری هواپیمای مسافربری سوریه در خاک آنکارا برای بشار اسد امنیت و سلامت به ارمغان خواهد آورد، چرا که افشای اخبار وجود محموله غیر مجاز و تسلیحات نظامی در این هواپیما ترکیه را به دام خواهد انداخت و به دشمنی با روسیه ای خواهد کشاند که قرار دادهای تجاری میلیارد دلاری با آنکارا بسته است.
تنش های مرزی و وارد شدن هردو کشور به جنگ پنهانی و یا فرود اجباری هواپیماها به زیان دولت ترکیه و به نفع دولت سوریه تمام خواهد شد، استفاده سوریه از این بین زمانی بیشتر می شود که وضعیت کنونی سبب بروز جنگی فراگیر نیز بشود و فاجعه اقتصادی ترکیه و نابودی تمامی دستاوردها و ثبات این کشور که بر مبنای نظریه عدم مشکلات با همسایگان شکل گرفته و نشان تجاری احمد داود اوغلو وزیر خارجه این کشور محسوب می شود را در پی خواهد داشت.
اشتباه بزرگ آقای اردوغان به دو امر مرتبط با هم برمی گردد: یکی ارزیابی های اشتباه وی مبنی بر اینکه جنگ در سوریه چند هفته و یا چند ماهی بیشتر طول نمی کشد و بعدش نظام اسد سقوط می کند و دوم اینکه همپیمان های غربی – عربی ترکیه همانند رژیم قذافی و صدام بشار اسد را نیز ساقط خواهند کرد.
در حال حاضر نظام سوریه شکل یک جنگ داخلی فراگیر بمانند جنگ داخلی لبنان که 15 سال طول کشید به خود گرفته است و چیزی برای از دست دادن ندارد، ولی آقای اردوغان چیزهای بسیار زیادی برای از دست دادن دارد، ما از وی میخواهیم و نصیحتش می کنیم که خویشتندار باشد، زیرا حتی اگر در جنگ بر ضد سوریه پیروز هم شود باز هم ترکیه بازنده اصلی این جنگ است، چرا که براه انداختن جنگ و گاهی پیروز شدن در آن آسان است ولی دوران پس از پیروزی بسیار مشکل است و در این مورد آقای اردوغان باید به همپیمانان آمریکایی اش که جواب این سوال را می دانند رجوع کند.