گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» بسیاری از تحلیلگران مسائل داخلی مصر معتقدند که مهمترین عامل تنش های اخیر و ناآرامی های مصر دخالت های خارجی است.
پیروزی اخوان المسلمین و به طور مشخص محمد مرسی در انتخابات ریاست جمهوری خوشایند گروههای لیبرال، طیفهای سکولار و اقلیت مسیحی قبطی نبود و از طرفی دیگر ارتباط عقیدتی مستحکم اخوان المسلمین مصر با جنبش حماس مورد رضایت غربی ها و بویژه رژیم صهیونیستی نیست.
همچنین طیفهای سکولار و لیبرال که در راس آن محمد البرادعی، مدیرکل پیشین آژانس انرژی هستهیی، عمروموسی، دبیرکل پیشین اتحادیه عرب و حمدین صباحی، نامزد انتخابات پیشین ریاست جمهوری مصر حضور داشته، تلاش میکنند قانون اساسی مصر مبنای اسلامی نداشته باشد.
برخی از شهرهای مصر اخیرا در دومین سالگرد انقلاب این کشور شاهد تنش هایی بوده است.
اوج این تنش ها در شهر پورت سعید بوده که باعث کشته و زخمی شدن بسیاری از شهروندان شده است. در حوادث اخیر مصر که ازسوی جناح هایی مخالف دولت این کشور محکوم نشده، اخوان المسلمین این کشور طی بیانیه احزاب مخالف را متهم کرده است که به ناآرامی های این کشور جنبه سیاسی بخشیده اند.
ازسوی بازماندگان رژیم حسنی مبارک و حافظان منافع رژیم صهیونیستی هم تلاش می شود تا انقلاب مصر با شکست مواجه شود تا این شکست بر اوضاع منطقه تاثیر گذارد و سرنوشت انقلاب ها و منطقه را به کلی تغییر دهند و خسارت بزرگی را برای انقلاب مصر و دیگر کشورهایی که شاهد انقلاب هستند به بار آورند تا از راهبرد آن منافع رژیم صهیونیستی ازجمله حفظ معاهده کمپ دیوید تامین شود.
در جریان درگیری هایی که سال گذشته میلادی بعد از یک مسابقه فوتبال در پورت سعید رخ داد، 74نفر کشته شدند.
در پی صدور حکم دادگاه شماری از مردم خشمگین به خیابان ها رفتند و با برپایی تظاهرات به این حکم اعتراض کردند.
تظاهرات مردم خشمگین به درگیری با نیروهای پلیس منجر شد که ادامه آن در روزهای بعد و کشته و زخمی شدن تعدادی از مردم به گسترش دامنه ناآرامی ها در چند شهر مهم و پایتخت انجامید.
ولی در کل علت ناآرامی های مصر را در عوامل متعددی می توان جستجو کرد :
1- فشار برای ناکارآمد نشان دادن حکومت مرسی از طرف احزاب رقیب را به عنوان عامل اصلی ایجاد درگیری های پراکنده در سراسر مصر عنوان می کنند و معتقدند گروه های مخالف مرسی به خشونت های اخیر مصر جنبه قانونی بخشیده اند و تلاش می کنند تا آرمان مردم مصر را به کابوس تبدیل کنند.
2- مخالفان عمدتا سکولار مرسی و جریانات وابسته به غرب با ایجاد درگیری های خیابانی در تلاشند تا ارتش و نیروهای امنیتی مصر را به شدت عمل وادار کنند تا بتوانند زمینه لازم برای جوسازی علیه حکومت مرسی را فراهم کنند.
3- جنگ خیابانی می تواند اصول دموکراسی وعده داده شده از طرف دولت نوپای مرسی را زیر سوال ببرد و زمینه لازم را برای بدبینی و در نتیجه افزایش قدرت مخالفان فراهم آورد. در این رابطه می توان به تیراندازی افراد ناشناس به سوی مردم در جریان مراسم تشییع جنازه کشته شدگان حوادث اخیر اشاره کرد.
4-مردم مصر مطالبات زیادی از دولت این کشور دارند که وجود فشارهای مختلف از جانب قدرت های بزرگ، ارتش و بازمانده های حکومت مبارک اجازه تحقق سریع بسیاری از آنها را نمی دهد و همین امر سبب شده است تا مخالفان تفکر مرسی و جریان اسلام گرای اخوان المسلمین با استفاده از موقعیت وارد صحنه شوند و ابتکار عمل را در دست گیرند.
5- بسیاری از خانواده هایی که عزیزان خود را در طول مبارزه برای سرنگونی حکومت مبارک از دست داده اند، از تبرئه قاتلان فرزندانشان به شدت ناراحت هستند و این نارضایتی ها عامل خوبی برای تحریک مردم علیه مرسی شده است، حال آنکه اخوان و شخص مرسی هیچ دخالتی در این محاکمه ها نداشته و باقیمانده های حکومت سابق به این اقدامات دست زده اند.
6- مشکلات اقتصادی از دیگر عواملی است که زمینه را برای بروز ناآرامی در مصر آماده کرده است. نقیصه هایی چون نبود زیرساخت های مناسب، کاهش ارزش پول ملی و بیکاری فزاینده سبب بروز مشکلات فراوان اقتصادی برای مردم این کشور شده و این امر زمینه را برای اقدامات اخلالگران و بروز ناآرامی در جامعه به شدت افزایش داده است.