شاکری، نویسنده کشورمان گفت: مهمترین هدفی که ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دنبال کرده، ثبت و ضبط دستاوردهای انقلاب است.
احمد شاکری در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص نقش نویسندگان و ادبیات داستانی در انقلاب اسلامی گفت: از این سوال دو برداشت می توان کرد؛ برداشت اول اینکه نقش نویسندگان و ادبیات داستانی در پیروزی انقلاب در بهمن سال 57 چه بوده است؟ و برداشت دوم نقش نویسندگان در پیروزی انقلاب اسلامی نه در بهمن 57، بلکه در این 34 سال چه بوده و چه خواهد بود؟
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی دو معنا دارد، گفت: معنای اول و ناقص انقلاب اسلامی، انقلابی است که در سال 57 به پیروزی رسید و به کار خود پایان داد، در این تعبیر تنها جنبه سیاسی انقلاب دیده می شود و گمان میشود که تنها کار انقلاب اسلامی سرنگونی رژیم پهلوی و برقراری نظام اسلامی بوده است.
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه چنین دیدگاهی حقیقت عظیم انقلاب را به یک جنبه محدود می کند، ادامه داد: این در حالی است که انقلاب اسلامی در طول این سالها جنبه های گوناگون را پالایش کرده است.
شاکری اضافه کرد: فتنه 88 به ما نشان داد که انقلاب اسلامی در جنبه سیاسی هنوز به انقلاب نیاز دارد؛ این در حالی است که انقلاب در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در حال حرکت است و هنوز به پیروزی نهایی نرسیده است.
وی با بیان اینکه پیروزی نهایی انقلاب اسلامی با وصال به ظهور امام زمان به وقوع خواهد پیوست، گفت: بنابراین انقلاب اسلامی هنوز پیروز نشده، بلکه پیروزیهای بدست آمده نسبی است.
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه نقش نویسندگان و ادبیات را در پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن سال 57 چندان نمی توان توضیح داد، ادامه داد: در واقع ما پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نویسنده ای به عنوان نویسنده ارزشی و همچنین ادبیات داستانی ارزشی و انقلابی نداشتیم؛ البته منظور از ادبیات کلیت ادبیات نیست.
شاکری افزود: در پیش از انقلاب رمان، داستان کوتاه و داستان بلند به این معنا که در حال حاضر مدنظرمان است، وجود نداشت.
وی با بیان اینکه پیش از انقلاب جریان داستانی کشور متعلق به سه گروه بود، ادامه داد: ادبیات داستانی کشورمان در آن دوره یا متعلق به ساختارگراها و فرمالیستها بود یا متعلق به رمانتیکهایی بود که بیشتر آثار احساسی و عامه پسند مینوشتند و یا به واقع گراهای سوسیالیستی تعلق داشت.
این نویسنده کشورمان گفت: بنابراین ادبیات داستانی پس از انقلاب با حضور نویسندگان ارزشی کار خود را آغاز کرد.
شاکری با اشاره به تعریف دوم پیروزی انقلاب اسلامی گفت: در این تعریف باید به تاریخچه داستان و به نقش و جایگاه قصه نگاه کنیم.
وی با بیان اینکه پیش از شکل گیری داستان به معنای جدید، قصه ها در زندگی بشر محل توجه بودند، گفت: به طور مثال در کشور ما نمایش هایی که به صورت تعزیه برگزار می شود، در حقیقت محل برانگیختن مردم و آشنایی با الگوها و تاریخ دینی ماست.
این نویسنده کشورمان گفت: ادبیات جهانی نیز تاثیرات سیاسی و اجتماعی بزرگی در طول سالها در دنیا داشته است.
شاکری با بیان اینکه کشوری که دارای ادبیات داستانی قوی است، می تواند در سینما، تئاتر و سایر قالب های دیداری و شنیداری آثار فاخر داشته باشد، گفت: بنابراین زمانی که ما از ادبیات داستانی و اهمیت آن صحبت می کنیم در واقع از سینما، رسانه، رادیو و سایر قالبهای دیداری و شنیداری حرف می زنیم و از این جهت گستره بسیار وسیعی مدنظرمان است.
وی در ادامه گفت: توجه به ادبیات داستانی انقلاب اسلامی بسیار مهم است، اما اینکه در این 34 سالی که از عمر انقلاب اسلامی می گذرد ادبیات و بخصوص ادبیات داستانی متعهد چه کارهایی کرده، این نیازمند بررسی ادبیات در دوره های مختلف انقلاب است.
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه داستانها و رمانهایی که در جهت ارزش های انقلاب حرکت می کنند، در واقع دورههای مختلفی داشته است، گفت: ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دارای فراز و نشیبهایی فراوانی بوده است.
شاکری افزود: مهم ترین هدفی که ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دنبال کرده، ثبت و ضبط دستاوردهای انقلاب بوده است.
وی با بیان اینکه در حوزه خاطره نگاری، خاطره نویسی و مستندنگاری کتابهای متعددی به چاپ رسیده است، ادامه داد: یکی از دغدغه های اصلی این گونه کتاب ها ضبط دستاوردهای انقلاب بوده است که باید به این مهم توجه کنیم.
این نویسنده کشورمان اضافه کرد: ادبیات داستانی انقلاب در طول این چند سال در گونههای مختلف در کشورمان ظهور کرد که مهمترین، پرشمارترین و متنوعترین آن ادبیات داستانی دفاع مقدس است؛ در این زمینه بهترین کارها در حوزه خاطرهنویسی و داستان کوتاه صورت گرفته است.
شاکری با بیان اینکه هدف از ادبیات دفاع مقدس ثبت دستاوردها و واقعیات دفاع مقدس است، گفت: ادبیات دفاع مقدس در درجه اول به انتقال واقعیات و دستاوردهای دفاع مقدس به نسل بعدی انقلاب اسلامی می پردازد.
وی در ادامه با بیان اینکه ادبیات انقلاب اسلامی در درجه دوم به تفسیر، تحلیل و تعمیق وقایع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس می پردازد، گفت: این ادبیات به چرا و چگونگی شکل گیری انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در آثار خود می پردازد؛ البته تحلیل، تعمیق و تفسیر دیگر در خاطرهنوسی نیست، بلکه در ادبیات داستانی و به صورت خاص در رمان وجود دارد.
این نویسنده کشورمان تصریح کرد: در کشورمان رماننویسی به صورت کلی و به صورت جزئی در دفاع مقدس، در سطح بالایی وجود ندارد و ما از این جهت نیازمند سرمایهگذاری و برنامه ریزی جدی هستیم.