کد خبر:۲۲۷۲۰۴
شاکری در گفت‌وگو با «خبرگزاری دانشجو»:

مهم‌ترین هدف ادبیات داستانی ثبت دستاوردهای انقلاب است

شاکری، نویسنده کشورمان گفت: مهم‌ترین هدفی که ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دنبال کرده، ثبت و ضبط دستاوردهای انقلاب است.
احمد شاکری در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص نقش نویسندگان و ادبیات داستانی در انقلاب اسلامی گفت: از این سوال دو برداشت می توان کرد؛ برداشت اول اینکه نقش نویسندگان و ادبیات داستانی در پیروزی انقلاب در بهمن سال 57 چه بوده است؟ و برداشت دوم نقش نویسندگان در پیروزی انقلاب اسلامی نه در بهمن 57، بلکه در این 34 سال چه بوده و چه خواهد بود؟
 
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی دو معنا دارد، گفت: معنای اول و ناقص انقلاب اسلامی، انقلابی است که در سال 57 به پیروزی رسید و به کار خود پایان داد، در این تعبیر تنها جنبه سیاسی انقلاب دیده می شود و گمان می‌شود که تنها کار انقلاب اسلامی سرنگونی رژیم پهلوی و برقراری نظام اسلامی بوده است.
 
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه چنین دیدگاهی حقیقت عظیم انقلاب را به یک جنبه محدود می کند، ادامه داد: این در حالی است که انقلاب اسلامی در طول این سال‌ها جنبه های گوناگون را پالایش کرده است.
 
شاکری اضافه کرد: فتنه 88 به ما نشان داد که انقلاب اسلامی در جنبه سیاسی هنوز به انقلاب نیاز دارد؛ این در حالی است که انقلاب در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در حال حرکت است و هنوز به پیروزی نهایی نرسیده است.
 
وی با بیان اینکه پیروزی نهایی انقلاب اسلامی با وصال به ظهور امام زمان به وقوع خواهد پیوست، گفت: بنابراین انقلاب اسلامی هنوز پیروز نشده، بلکه پیروزی‌های بدست آمده نسبی است.
 
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه نقش نویسندگان و ادبیات را در پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن سال 57 چندان نمی توان توضیح داد، ادامه داد: در واقع ما پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نویسنده ای به عنوان نویسنده ارزشی و همچنین ادبیات داستانی ارزشی و انقلابی نداشتیم؛ البته منظور از ادبیات کلیت ادبیات نیست.  
 
شاکری افزود: در پیش از انقلاب رمان، داستان کوتاه و داستان بلند به این معنا که در حال حاضر مدنظرمان است، وجود نداشت.
 
وی با بیان اینکه پیش از انقلاب جریان داستانی کشور متعلق به سه گروه بود، ادامه داد: ادبیات داستانی کشورمان در آن دوره یا متعلق به ساختارگراها و فرمالیست‌ها بود یا متعلق به رمانتیک‌هایی بود که بیشتر آثار احساسی و عامه پسند می‌نوشتند و یا به واقع گراهای سوسیالیستی تعلق داشت.
 
این نویسنده کشورمان گفت: بنابراین ادبیات داستانی پس از انقلاب با حضور نویسندگان ارزشی کار خود را آغاز کرد.
 
شاکری با اشاره به تعریف دوم پیروزی انقلاب اسلامی گفت: در این تعریف باید به تاریخچه داستان و به نقش و جایگاه قصه نگاه کنیم.
 
وی با بیان اینکه پیش از شکل گیری داستان به معنای جدید، قصه ها در زندگی بشر محل توجه بودند، گفت:‌ به طور مثال در کشور ما نمایش هایی که به صورت تعزیه برگزار می شود، در حقیقت محل برانگیختن مردم و آشنایی با الگوها و تاریخ دینی ماست.
  
این نویسنده کشورمان گفت: ادبیات جهانی نیز تاثیرات سیاسی و اجتماعی بزرگی در طول سال‌‌ها در دنیا داشته ‌است.
 
شاکری با بیان اینکه کشوری که دارای ادبیات داستانی قوی است، می تواند در سینما، تئاتر و سایر قالب های دیداری و شنیداری آثار فاخر داشته باشد، گفت: بنابراین زمانی که ما از ادبیات داستانی و اهمیت آن صحبت می کنیم در واقع از سینما، رسانه‌،‌ رادیو و سایر قالب‌های دیداری و شنیداری حرف می زنیم و از این جهت گستره بسیار وسیعی مدنظرمان است.
 
وی در ادامه گفت: توجه به ادبیات داستانی انقلاب اسلامی بسیار مهم است، اما اینکه در این 34 سالی که از عمر انقلاب اسلامی می گذرد ادبیات و بخصوص ادبیات داستانی متعهد چه کارهایی کرده، این نیازمند بررسی ادبیات در دوره های مختلف انقلاب است.
 
این نویسنده کشورمان با بیان اینکه داستان‌ها و رمان‌هایی که در جهت ارزش های انقلاب حرکت می کنند، در واقع دوره‌‌های مختلفی داشته است، گفت: ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دارای فراز و نشیب‌هایی فراوانی بوده است.
 
شاکری افزود: مهم ترین هدفی که ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دنبال کرده، ثبت و ضبط دستاوردهای انقلاب بوده است.
 
وی با بیان اینکه در حوزه خاطره نگاری،‌ خاطره نویسی و مستندنگاری کتاب‌های متعددی به چاپ رسیده است، ادامه داد: یکی از دغدغه های اصلی این گونه کتاب ها ضبط دستاوردهای انقلاب بوده است که باید به این مهم توجه کنیم.
 
این نویسنده کشورمان اضافه کرد: ادبیات داستانی انقلاب در طول این چند سال در گونه‌های مختلف در کشورمان ظهور کرد که مهم‌ترین، ‌پرشمارترین و متنوع‌ترین آن ادبیات داستانی دفاع مقدس است؛ در این زمینه بهترین کارها در حوزه خاطره‌نویسی و داستان کوتاه صورت گرفته است.
 
شاکری با بیان اینکه هدف از ادبیات دفاع مقدس ثبت دستاوردها و واقعیات دفاع مقدس است، گفت: ادبیات دفاع مقدس در درجه اول به انتقال واقعیات و دستاوردهای دفاع مقدس به نسل بعدی انقلاب اسلامی می پردازد.
 
وی در ادامه با بیان اینکه ادبیات انقلاب اسلامی در درجه دوم به تفسیر، ‌تحلیل و تعمیق وقایع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس می پردازد، گفت: این ادبیات به چرا و چگونگی شکل گیری انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در آثار خود می پردازد؛ البته تحلیل، تعمیق و تفسیر دیگر در خاطره‌نوسی نیست، بلکه در ادبیات داستانی و به صورت خاص در رمان وجود دارد.
 
این نویسنده کشورمان تصریح کرد: در کشورمان رمان‌نویسی به صورت کلی و به صورت جزئی در دفاع مقدس، در سطح بالایی وجود ندارد و ما از این جهت نیازمند سرمایه‌گذاری و برنامه ریزی جدی هستیم.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار