گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ عصر روز جمعه مناظره ای در صدا و سیما برگزار شد که در آن نامزدهای پست ریاست جمهوری به بیان دیدگاه های خود در مورد مسائل اقتصادی پرداختند.
بنابر اعلام نظر کارشناسان و مردم، در وضعیت کنونی مسائل اقتصادی و مشکلات آن باید در صدر صحبت ها و نظرات کاندیداها قرار بگیرد؛ چرا که معیشت مردم، تولید و در مجموع وضعیت اقتصادی کشور شرایط مناسبی را تجربه نمی کند.
در همین رابطه صدا و سیما نیز اولین مناظره تلویزیونی کاندیداها را با موضوع اقتصادی در نظر گرفته بود که روز گذشته برگزار شد. انتخاب سوالات کارشناسی شده بود چرا که تمامی موضوعات را پوشش داده و از سوی دیگر سوالات مردم نیز بود.
طبیعتا تعداد بالای نامزدها در این دوره این امکان را از صدا و سیما گرفته بود که بتواند مناظره های دو نفره برگزار کند و چاره ای جز برگزاری مناظره های 8 نفره وجود نداشت. از سوی دیگر تجربه مناظره های سال 1388 گویای این مطلب بود که در مناظره های دو نفره مسائل سیاسی و حاشیه ای کاندیداها بر مسائل اصلی مناظره سایه می افکند.
برداشت آزاد از عکس ها نیز توانایی نامزدها را در تحلیل یک موضوع به صورت آنی نشان داد.
مناظره روز گذشته ایرادات و اشکالاتی نیز داشت که اصلی ترین آن، وقت بسیار اندک نامزدها برای نظر دادن در مورد مشکلات اقتصادی بود. در ابتدا، یکی از کاندیداها سه دقیقه فرصت داشت تا در مورد سوال طرح شده، نظرات خود را اعلام کند و در ادامه کاندیداهای دیگر در فرصت 90 ثانیه ای به بیان دیدگاه ها یا انتقادات درباره همان سوال می پرداختند.
این روند برای هر یک از کاندیداها تکرار شد.
حال این سوال مطرح است که آیا می توان مسئه ای مانند اشتغال را که باید ساعت ها در مورد آن بحث کرد در 90 ثانیه توضیح داد و نقد نمود؟ هدفمندی یارانه ها که موضوعی بسیار حیاتی برای مردم است چگونه در 90 ثانیه توضیح داده می شود و کاندیداها برنامه های عملیاتی خود را چگونه در این مدت زمان کم برای مردم ارائه دهند؟
مرتضی حیدری، مجری این مناظره ها گفت: این شکل از مناظره و سوالاتش، نتیجه هزاران نفر ساعت کار کارشناسی است. اما آیا نامزدهای پست ریاست جمهوری می توانند در مدت زمان 90 ثانیه برنامه های عملیاتی، اجرایی و سیاست های خود را در موضوعات بسیار مهمی همچون گرانی، مسکن، اشتغال، هدفمندی یارانه ها و ... اعلام کنند.
کل برنامه چهار ساعت طول کشید، در حالی که این امکان وجود داشت تا با حذف بسیاری از حواشی و سوالات چهار گزینه ای به صورت مطلوب تری به موضوعات اقتصادی پرداخت.
یا اینکه می شد برای موضوع بسیار مهم اقتصاد دو مناظره برگزار کرد تا کاندیداها بتوانند نظرات خود را اعلام کنند.
سوالات تستی این مناظره نیز می توانست بهتر پرسیده شود. جواب دادن به سوالاتی که ساعت ها وقت برای تنظیم آن صرف شده است با «بله» و «خیر» نشدنی است. اما نباید فراموش کرد که سوالات که مجری برنامه می پرسید همانگونه که خود وی نیز گفت دقیقا همان اقداماتی بود که دولت های گذشته آنها را انجام داده بودند.
البته پرسیده شدن سوالات چهارگزینه ای موضوع دیگری را نیز نمایان کرد. طاقت و تحمل نامزدها در این مورد به خوبی نشان داده شد. اینکه یکی از نامزدها قبل از اینکه سوالی پرسیده شود به مقابله و تخریب برنامه بپردازد طبیعتا بی انصافی در حق صدا و سیما بوده و جای دفاع نخواهد داشت.
تبعیض در سوالات نیز مشکل دیگر این مناظره بود؛ به عنوان نمونه یک کاندیدا باید در مدت زمان های سه و دو دقیقه ای برنامه هایش را در مورد مسکن توضیح می داد، در حالی که باقی افراد تنها 90 ثانیه فرصت داشتند تا در همین مورد نظرات خود را اعلام کنند؛ همچنین این شیوه ارائه نظر در مورد هدفمندی یارانه ها و باقی موارد در مدت زمان های سه و دو دقیقه ای ادامه داشت.
نپرداختن به موضوع بسیار مهمی همچون تحریم و راهکارهای نامزدها از دیگر کاستی های این مناظره بود. طبیعتا در وضعیت اقتصادی کنونی و در حالی که تحریم ها هر روز شدیدتر می شود باید نامزدها برای مقابله با آن برنامه داشته باشند.
قاعدتاً مناظره روز گذشته نتوانست انتظارات مردم را به نحوه شایسته برآورده کند. اما در مجموع هدف صدا و سیما در این مسیر قابل تقدیر بوده و بدون شک خواهد توانست مردم را در مسیر انتخاب کاندیدای اصلح یاری رساند.