به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، غلامعلی حدادعادل کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در برنامه تبلیغاتی شبکه چهار سیما حاضر شد و ÷اسخگوی سوالات کارشناسان این برنامه شد.
متن سوالات کارشناسان و پاسخهای حدادعادل به شرح ذیل است:
سوال کارشناس: همانطور که می دانید طرح تحول اقتصادی در دولت های نهم و دهم خب تدوین شد در هفت بخش قرار شد که ساختارهای اقتصادی اصلاح بشود از جمله حالا هدفمندی یارانه ها بود بحث گمرک بود مالیات بود نظام بانکی بود نظام توزیع بهره وری و تقویت پول ملی، می خواستم نظر شما را راجع به طرح تحول اقتصادی بدانم که آیا همان را قرار است شما ادامه بدهید یا اصلاحاتی در آن دارید اشکالاتی در آن دارید و کلا برای اصلاح ساختارهای اقتصادی کشور ، چه برنامه ای دارید؟
حداد عادل: اقتصاد ایران یک اقتصاد بیمار است این بیماری هم مال امروز و دیروز نیست بیماری کهنه دارد مزمن است بیماری اقتصاد ما، از سالها از دهه ها قبل از انقلاب ، کارشناسان اقتصادی متخصصان این بیماری را تشخیص دادند و مطرح است بنابراین تحول اقتصادی برای نجات از این بیماری و درمان این بیماری ضروری است ما کلیت طرح تحول اقتصادی را یک اقدام لازم و شجاعانه می دانیم از میان این هفت بخش طرح تحول اقتصادی که در دولت آقای احمدی نژاد مطرح شد تنها یکی از آنها اجرا شد و عملی شد و آنهم هدفمندی یارانه ها بود.
البته لازم هم بود مهم هم بود اگرچه در اجرا ، ما نسبت به آن انتقادهایی داشتیم و یکی از مشکلات مجلس و دولت هم اختلاف نظر بر سر اجرای قانون هدفمندی یارانه ها بود ولی اصلش لازم بود بنده اشاره می کنم به یکی دیگر از مشکلات اقتصادی که در طرح تحول اقتصادی قول آن داده شده بود ولی اجرا نشد و دولت آینده اگر بنده رئیس دولت باشم آن را پیگیری خواهم کرد و آن موضوع اصلاح نظام بانکی است.
بانک های ما خیلی مشکل دارند بانک ثروت و سرمایه کشور را مثل خون در شریان های اقتصادی به جریان می اندازد بانک مرکزی مثل قلب می ماند در گردش پولی در کشور و نظام بانکی که مشکل داشته باشد پیکر جامعه یا دچار فشار خون می شود یا دچار کم خونی می شود یا عفونت در خونش پیدا می شود و هزار مشکل دیگر.
در حال حاضر ما شاهدیم که بانک ها به جای اینکه صرفا بنگاه های پولی باشند بنگاه های اقتصادی شدند یعنی دارند به نام بنگاه پولی ، پول از دست مردم می گیرند ولی این پول ها را می برند سرمایه گذاری می کنند خودشان کار تجارت می کنند اقتصادی می کنند برج می سازند می فروشند بیست درصد به مردم سود می دهند خودشان حداقل سی درصد از دست دیگر از تولیدکننده سود می گیرند یعنی در این وسط کاسبی بی جهت می کنند و با این نرخ سی درصدی که از تولیدکننده می گیرند به تورم اضافه می کنند.
یا بعضی وقت ها ممکن است یک درصد بالایی با پول مردم سود عاید خودشان بکنند ولی به مردم سود کمی بدهند یکی از عوامل تورم همین است و بانک ها وقتی که مزه تجارت و سود بردن با پول مردم زیر دندان شان برود این پول را دیگر کجا می آیند به صورت تسهیلات در اختیار تولیدکننده بگذارند با نرخ بهره کم، بهره را می برند سود را سعی می کنند بالا نبرند و این مشکل بزرگی است در دولت آقای احمدی نژاد اگر یادمان باشد ایشان چند سال پیش به آقای دکتر داوودی که معاون اول بودند خودشان هم اقتصاددان هستند ماموریت دادند که بروند طرحی برای اصلاح نظام بانکی فراهم بکنند آن جزو تحول اقتصادی بود باید این طرح تحول اقتصادی ، ادامه پیدا بکند دنبال بشود و میان آن چیزهایی که باقی مانده مهمترینش، اصلاح نظام بانکی است.
کارشناس: پس شما نظارت دولت و بانک مرکزی را بر بانکها بیشتر می کنید که وارد سوداگری و کارهای غیرتولیدی نشوند درست است؟
حداد عادل: بله این یکی از مشکلات است یک مشکل هم دیگر این معوقات انباشته بانک هاست هفتاد هزار میلیارد تومان بانک ها طلبکارند از کسانی که آمدند در واقع وام گرفتند از بانک، باید یک کسی سوال بکند که چرا نمی توانید این معوقه ها را پس بگیرید اگر بی جهت دادید آن کسی که این پول ها را داده کی بوده؟ اگر دادید ، وثیقه دارید و یک تضمینی هست چرا پول هایی را که به اینها دادید برنمی گردانید و بالاخره آخرش چه؟ هی جریمه روی جریمه، چه کار می خواهید بکنید تا کی؟ اینها و خیلی چیزهای دیگر، مسائلی است که به این طرح تحول اقتصادی مربوط می شود.
کارشناس: جناب آقای دکتر حداد عادل، من سوالاتم را در حوزه فرهنگ عمومی آقای دکتر خدمتتان طرح می کنم و آغاز می کنم فرهنگ عمومی جامعه ما ، شما مستحضرید که بسیار متاثر است از ارزش های اخلاقی مثبت، مثل امانت داری، صداقت، شفقت، پرهیز از کبر و غرور و خودبینی و مسائلی از این دست، جنابعالی برای حفظ این نظام اخلاقی و البته احیای این نظام در برخی شئون و شقوق دیگر چه برنامه ای دارید و دولت آینده چه مشی رفتاری و عملی در پیش خواهد گرفت؟
حداد عادل: دولت باید با عمل خودش این ارزش ها را در جامعه ترویج بکند اینکه صداقت داشته باشد به مردم دروغ نگوید شفقت داشته باشد نسبت به مردم دلسوز مردم باشد و از کبر و غرور بپرهیزد از اسراف و تبذیل بپرهیزد هر عمل اخلاقی که دولت از مردم انتظار دارد اول باید در خودش ایجاد کند مردم به دولتمردان نگاه می کنند و زندگی شان و رفتارشان شکل می گیرد همانطور که فرزندان در خانواده به پدر و مادر نگاه می کنند آنها چطوری زندگی می کنند بچه ها همان سبک بار می آیند.
جامعه هم همینطور است امیرالمومنین (ع) می فرماید: الناس بامرائهم اشبه منهم بآبائهم، یعنی مردم آنقدر که به روسای کشورشان شبیهند به پدر و مادرشان شبیه نیستند، یعنی اینطور حکومت اثر می گذارد دولتمردان اگر ساده زیستی را رعایت بکنند کبر و غرور نداشته باشند راست بگویند به مردم این ارزش ها در جامعه رواج پیدا می کند و مهم این است که رفتارمان عوض نشود یعنی بنده ای که امروز به عنوان نامزد انتخابات خدمت شما هستم حرف های قشنگ قشنگ می زنم فردا اگر رئیس جمهور شدم یادم نرود این حرف ها و اینطور نشود که یک وقت چند سال بگذرد من مثلا صرفه جویی یادم برود اصراف در پیش بگیرم آرام آرام من هم به یک شکل دیگر دربیایم مردم ، ناظران تیزبینی هستند که می فهمند این چیزها، اگر ما رعایت بکنیم با عمل مان فرهنگ عمومی جامعه را اصلاح می کنیم.
سوال کارشناس: آقای حداد عادل جنابعالی در سه دهه گذشته مسئولیت های متعددی داشتید برنامه ریز و در حوزه برنامه ریزی در واقع برنامه های متعددی را ارائه کردید اگر یک آنالیزی داشته باشیم در این برنامه ها و مسئولیت هایی که داشتید.
حداد عادل: تحلیل بفرمایید.
سوال کارشناس: بله تحلیل ، فارسی را پاس بداریم کدامیکی از این برنامه هایتان موفق بوده و یا در حوزه مدیریتی کدام بخش موفق تر بودید و نقطه در واقع ممیزیه آن دوره مدیریتی تان با دوره گذشته شما چه بوده و روی چه مباحثی بیشتر تاکید داشتید به عنوان مثال بیشتر بر شایسته سالاری تاکید داشتید یا حرکت رو به جلو، بحث تان بوده کدامیکی از اینها را عامل موفقیت می دانید و کلا اگر خودتان به خودتان نمره بدهید در سه دهه گذشته در کدام بخش موفق تر بودید؟
حداد عادل: خودم که به خودم نمره نباید بدهم خودم همیشه خودم را در خدمتگزاری به مردم قاصر می دانم گفت چگونه سر ز خجالت برآورم بر دوست که خدمتی به سزا برنیامد از دستم، اما به بعضی از خدمت هایی که خدا توفیقش را به من داده اشاره می کنم در مجلس هفتم اگر یادتان باشد ما بر سر سهمیه بندی بنزین اصرار کردیم این کار بزرگی بود کار سنگینی بود ما در مرکز پژوهش های مجلس در کمیسیون ها در صحن مدتها بحث کردیم و این قانون سهمیه بندی را به تصویب رساندیم به دولت ابلاغ کردیم.
دولت هم کار سنگینی کرد کارشناسان دولت کار سنگینی کردند این شوخی نبود که اگر یک کسی صبح در جلفای آذربایجان بنزین می زد در داخل ماشینش و شامگاه آخر شب می توانست خودش را به روستاهای سراوان در بلوچستان برساند آنجا می رفت در یک پمپ بنزین دیگر با کارتش می توانستند آنجا معلوم کنند که این چقدر از سهمیه اش را مصرف کرده چقدر مانده است.
یک چنین شبکه گسترده ای برای سهمیه بندی بنزین بسیار کار مهمی بود و قانونش مهم بود بنده جزو افتخاراتم این است که بر سر این کار اهتمام کردم پافشاری کردم شما آن زمان بیشتر می آمدید مجلس، شاید یادتان باشد این طرح در اوایل خب گوشه و کنار یک نواقصی داشت شکایت هایی شنیده می شد.
بنده جزو کسانی بودم که یک لحظه در سودمندی این کار تردید نکردم حتی گاهی جاها با دولت اختلاف نظر داشتیم من با تمام قوا برای اجرای قانون مجلس حرکت کردم یادم است آن روز اولی که از ساعت دوازده شب قرار بود سهمیه بندی اجرا بشود آقای دکتر احمدی نژاد سفری به یکی از کشورهای شمال ایران داشتند از کشورهای همسود، نمی دانم اوکراین بود یا بلاروس بود و بنده متوجه شدم که ایشان دستور اجرای سهمیه بندی را داده اما مصوبه مجلس که افزایش قیمت بنزین از هشتاد تومان به صد تومان باشد این را نداده ، قانون باید اجرا می شد من تلفنگرام کردم به سفارت چون راه دیگری نبود.
تنها کسی که در سفارت مانده بود فکر می کنم مستخدم سفارت بود بقیه همه رفته بودند فرودگاه، متن را تلفنی خواندم گفتم این را بدهند به فلان کس که همراه رئیس جمهور است و به نظر رئیس جمهور برسانند و بگویند حتما باید امشب همزمان با سهمیه بندی ، قیمت بنزین هم صد تومان بشود آقای احمدی نژاد که میل نداشت چنین کاری بشود موضوع را واگذار کرد به مذاکره من با وزیر کشور، سر شب با وزیر کشور صحبت کردم و این عملی شد.
هر وقت هم خبرنگارها با من تماس می گرفتند صحبت می کردند اشکالاتی را مطرح می کردند من دفاع می کردم گویی از جانب دولت و مجری دارم دفاع می کنم یادم است یک بار یکی از خبرنگارها گفتند شما فکر نمی کنید اینقدر روی این سهمیه بندی بنزین اصرار می کنید این در انتخابات آینده به ضرر شما بشود مردم شما را انتخاب نکنند؟ من پاسخم این بود که مهم منفعت کشور است مصلحت کشور است بنده انتخاب هم نشوم این ضرری به جایی نمی رساند مهم این است که ما کار درست به سود مردم انجام بدهیم.
بعد به آن خبرنگار گفتم من برایم این مهم نیست ولی مطمئن باشید مردم ما فهمیده تر از اینند که نفهمند کی دارد چه کار می کند دو سه ماه بعد که من نماینده اول تهران شدم به همان خبرنگار که سوال می کرد یادآوری کردم این سوال را، سهمیه بندی بنزین یک کار مهمی بود اگر سهمیه بندی بنزین عملی نشده بود امروز یکی از فشارهایی که با تحریم اقتصادی به ما وارد می شد تحریم فروش بنزین بود ولی ما با سهمیه بندی توانستیم بنزین را مصرفش را محدود کنیم به موازاتش پالایشگاه های تولید بنزین هم ایجاد کردیم به طوری که امروز ما می توانیم صادرکننده بنزین باشیم، این سهمیه بندی یک بستری شد یک تجربه ای شد ، دولت یک پرش بزرگتری کرد و هدفمندی یارانه ها را با همین شیوه های نرم افزاری توانست اجرا بکند.