آخرین اخبار:
کد خبر:۲۴۳۹۸۰
2به2 در مناظره -7

جلیلی: آقای ولایتی! مسئولیت گفت‌وگوهای انتقادی با اروپایی‌ها را می‌پذیرید؟ / ولایتی: بله

ولایتی در مناظره تلویزیونی گفت: مسئولیت سیاست خارجه خود را می پذیرم.
جلیلی: آقای ولایتی! مسئولیت گفت‌وگوهای انتقادی با اروپایی‌ها را می‌پذیرید؟ / ولایتی: بله

به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»،ولایتی در توضیح برنامه سیاست خارجی دولت خود گفت: حل مساله هسته ای سخت تر از اجرایی کردن 598 نیست. بخش دیگری از مشکلات اقتصادی ناشی از سوءتدبیر و ناکارآمدی است. از اینکه خودمان را عقل کل بدانیم و متخصصان را نادیده بگیریم و خانه نشین و مدیران با تجربه را که با ما اختلاف عقیده دارند، خانه نشین کنیم و با قوای دیگر درگیر باشیم و به جای چاره‌ اندیشی حل مشکلات مردم انرژی‌های یکدیگر را خنثی کنیم .

ولایتی ادامه داد: اگر فردی در راس مجریه قرار گیرد که نوعی مقبولیت بین جناح های درون نظام و مدیران با تجربه داشته باشد، قطعا مشکلات با سرعت حل می‌شود. زیرا او کارآمدی را می‌تواند به سرعت افزایش دهد و این غلط است که کارآمدی را صرفا به حوزه های عمرانی تنزل دهیم. حالا به این اضافه کنید وظیفه اخلاق سیاسی امروز را. اگر کسی باشد که گفتار و رفتار گذشته او زمینه‌ساز تضعیف جامعه باشد، مردم در سایه او احساس آرامش نمی‌کنند و بدانند قرار نیست هر روز شاهد دعوا باشیم. لذا گرایش دولت من اخلاق‌گرایی، عقلانیت و ثبات سیاست و مدیریت است.

وی در همین زمینه تصریح کرد: چنین دولتی در سطح داخلی نیز باید به اصول قانون اساسی در زمینه آزادی پایبند باشد و فقط شعار ندهد. اگر این رخ دهد و مدیران خانه‌نشین نباشند و به کار گرفته شوند، انسجام ملی تقویت می‌شود، بازسازی اعتماد صورت می‌گیرد و سرمایه خودبه خود تقویت بشود.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: برای نشاط و همدلی باید زمینه حضور همه را فراهم کرد. باید فقط شعار نداد و رسانه ها را آزاد گذاشت.  انسجام داخلی و تعامل سازنده و فزاینده با جهان باید به طوری باشد که کشور را به سمت سازندگی بیشتر و به سمت برخورد اصلاح طلبانه با مسائل مبتلابه کشور اداره کرد. بر اساس اصول عزت و حکمت و مصلحت باید رابطه خود با دنیا را تقویت کنیم.

ولایتی با بیان اینکه من همه مسئولیت سیاست خارجی را می پذیرم و در چارچوب نظام و خطوط کلی رهبری، سیاست نظام را در روابط بین المللی اعمال می‌کنم، تصریح کرد: روابط با کشورهای چند کشور محدود آمریکایی و آفریقایی خوب است، ولی آورده‌ای برای ما ندارد. بلکه باید به خارج از کشور سفر کرد و به دیدن کشورهای دیگر رفت و رفت و آمد سران را به داخل تسهیل کرد. باید زمینه را طوری تنظیم کرد که رابطه ایران با سایر کشورها آسان شود و روابط باید طوری باشد که عزت مردم ایران حفظ شود. نباید طوری باشد که گذرنامه ایران وقتی بازرسی می شود مورد احترام قرار نگیرد. امروز متاسفانه برخورد کنسولی با مردم کشورمان در خارج از کشور خوب نیست و باید به آن بهبود ببخشیم و این جزو شایستگی‌های مردم ایران است.

سعید جلیلی در واکنش به سخنان ولایتی، گفت: شما آن‌روز هم فرمودید من با دنیا آشتی خواهم کرد و باید قهر نباشیم. در بحث روابط بین‌الملل قهر و آشتی مثل مسائل فردی نیست. بحث منافع است. اگر منافع‌مان تعارض داشته باشد باید دفاع کنیم. الان که از مردم بحرین دفاع می‌کنیم، آیا این به معنای قهر با دنیا هست؟ یک زمانی با بن‌علی و مبارک قهر کردیم و امروز مردم این کشورها با ما دوست هستند.

وی ادامه داد: شما گفتید مسئولیت سیاست خارجی را می‌پذیرید و در دوران 16 ساله شما مسئولیت برخی کارها را می‌پذیرید؟ اگر مسئولیت برخی از کارها را بپذیرید خیلی خوب است. یکی‌ از آنها گفت‌وگوهای انتقادی با اروپایی‌هاست که چند سال داشته‌اید. بعد از موضوع جنگ اول خلیج فارس. آنها گفتند در بیانیه 1992 که باید گفت‌وگوها انتقادی باشد و بیانگر نگرانی راجع به رفتار ایران و بخصوص درباره حقوق بشر و سلمان رشدی و تروریست باشد. آخرش 7 سال بعد بیانیه دادند و آن حکم را دادند درباره هاشمی و گفتند ملاقات‌های دوجانبه در سطح وزیران با ایران تعلیق می‌شود و در شرایط کنونی هیچ مسئله‌ای به عنوان گفت‌وگوهای دوجانبه وجود نخواهد داشت.

این کاندیدای انتخابات با بیان اینکه باید اینجا تحلیل دقیق‌تری ارائه کنیم، گفت: قطعنامه 598 بعد از حمله صدام به کویت و بعد از اینکه هیچ‌کس دفاع نکرد از صدام، این قطعنامه صادر شد. اما آیا قبل از آن نیز توانستیم در این زمینه به دستاوردهایی دست یابیم؟ من منکر تلاش‌های دوستان نیستم، اما اینکه بگوییم این حاصل تلاش 8 سال رزمندگان است. قبل از حمله صدام به کویت کاری توانستید بکنید و از فرصت‌هایی پیش آمد مانند بحث فروپاشی شوروی سابق و غیره چرا استفاده نکردید؟

وی افزود: در رابطه با صحبت جلیلی، بنده عرض می‌کنم دیپلماسی این نیست که انسان در برابر کشورهای دیگر خطابه بخواند. دیپلماسی این نیست که ما یک طرف بنشینیم و آنها طرف دیگر و ما حرف مشخص بزنیم بدون اقدامات دیگر. اینکه می فرماید مال 20 سال پیش است و الان وضعیت فرق کرده، ناچارم موضوعی را مطرح کنم.

ولایتی ادامه داد: زمانی بعد از اینکه به قطعنامه های شورای امنیت نرسیده بودیم، آقای سارکوزی مستقیم از من دعوت کرد، برای مذاکره. من با رئیس جمهور صحبت کردم، گفت برو. رفتم و یک‌ساعت ملاقات کردیم. ما با سارکوزی درباره عدد سانتریفیوژها به توافق رسیدیم که غنی سازی تعلیق نشود. مثلا 4-5 هزار سانتریفیوژ داشته باشیم. قرار بود ظرف یک هفته یک تیمی به ایران بیایند. سارکوزی گفت من به ایران می آیم و دست دولت و رهبر شما را می فشارم. من آوردم در داخل کشور و منتقل کردم. همان زمان که با تاکید رئیس جمهور به فرانسه رفتم ، قائم مقام وزارت خارجه کاردار فرانسه را خواست و گفت که این آقا که آمده نماینده ایران نیست. متاسفانه دولت جواب نداد و نه تنها جواب نداد، موقعی که چنین حرفی به کاردار زدند، وزارت خارجه گفت اگر این خبر زودتر به فرانسه رسیده بود، ملاقات تو و سارکوزی لغو شده بود.

ولایتی افزود: می شود کشور را به تحریم ها نرساند. در رابطه با روسیه هم همین اتفاق افتاد. گفتند اگر قول بدهی پوتین بیاید ایران و دست خالی برنگردد، ما او را می آوریم. من آوردم، ولی بازهم کارشکنی کردند.

این کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به مذاکرات آلماتی 2، گفت: در آلماتی 2 آنها پیشنهاداتی کردند که می‌شد پیش رفت، ولی آقای جلیلی نپذیرفت. گفتند غنی سازی 20 درصد را تعلیق و فردو را کند کنید، 3 تحریم را برمی‌داریم. در پاسخ به آنها گفتند این کارها را می‌کنیم، شما کل تحریم را بردارید.

وی تصریح کرد: حرف من این است که باید قدم به قدم پیش رفت. کاری که کردند نشان داد نمی‌خواهند کار پیش برود. اصولگرایی این نیست که شما در داخل طوری دیگر وانمود کنید، اما در خارج به شکل دیگری عمل کنید، اصولگرایی انعطاف ناپذیری نیست. در رابطه با مصالح ملی باید بتوانیم از دیپلماسی به نحو احسن استفاده کنیم. دیپلماسی معامله و تعامل است. سرسختی نشان دادن  نیست. دیپلماسی بیانیه پشت میز خواندن  نیست. یک نوع تعامل دو طرفه است و اگر این‌طور نبود، وضع ما به اینجا نمی رسید.

در ادامه سعید جلیلی خطاب به ولایتی، گفت: درباره همین نکته‌ای که در آخر اشاره کردید، اگر اطلاعات دیگرتان مثل اخبار سومی هست، واویلاست، چون واقعا غلط است.

وی ادامه داد: نوار گفت‌وگوهای آلماتی پیاده شده و به آقا داده شده و اتفاقا این گزارش شما را گفتند از کجا دارد می‌گوید، این خلاف است.

این کاندیدای انتخابات با بیان اینکه در آلماتی آنها گفتند 20 درصد را بدهیم در ازای 2 تحریمی که بعدا می‌خواهد انجام شود، یعنی دُر برابر آبنبات،‌ تصریح کرد: این روش شما خطاست. هم سارکوزی و هم روسیه که بحث شد، درباره بعد روسیه بحث و جلسه شد و من خودم رفتم آنجا. سارکوزی هم به شما گفته بود، متوقف کنید. لوید مقام دوم فرانسه نیست، بلکه او  یک کارشناس الیزه است و به نظرتان این افتخار است که او بیاید ایران؟ بعد از آن قضیه سه بار سارکوزی با رئیس جمهور به صورت تلفنی صحبت کرد. نکته ای که قالیباف گفتند درست است. ما باید ببینیم ما به ازای چیزی که می‌دهیم چیست.

جلیلی افزود: نباید اخبار را تکه تکه بگوییم با مبنای غلط. ما در آلماتی گفتیم حاضریم گام‌های متقابل برداریم. هر قدر شما بیاید ما هم می‌آییم. اگر شما 25 کیلومتر جلوتر بیایید ما نیز 25 کیلومتر می‌آییم و اگر شما 100 قدم جلوتر بیایید، ما نیز 100 قدم جلوتر می‌آییم که در این زمان نماینده انگلیس گفت حاضرید همین الان؟ ما گفتیم بله . گفتم شروع کنیم. نماینده آمریکا به انگلیس گفت ساکت چیزی نگو. من گفتم ادامه بدهیم. چه حرفی است که شما می‌زنید؟ به دلیل منطق محکم ما بود که آنها گفتند باید به مراکزمان برویم و مشورت کنیم و بعد از چند روز به شما بگوییم که این چند روز آنها شد 40 روز و نتوانستند جوابی منطقی برای این قضیه داشته باشند.

وی گفت: امروز متاسفانه از سوی فردی مثل شما باید این مسئله اینطور بیان شود؟ واقعا سوالم این است که اگر این‌گونه در سیاست خارجی که حوزه جدی است و منافع کشور است برخورد کنیم، حتما نمی‌توانیم. کی گفته در گفتگوها فقط اعلام موضع کردیم؟ از سال87 فقط یک قطعنامه صادر کردند و نتوانستند دیگر اجماعی داشته باشند و تنها مسئله هسته‌ای ایران و تحریم‌ها آمریکا یکجانبه انجام می‌دهد.

جلیلی خاطر نشان کرد: یک زمانی آمریکا گفت ما وارد مذاکره نمی‌شویم تا شما تعلیق انجام دهید، اما ما تعلیق را انجام ندادیم و آمریکا خود وارد مذاکره شد و اینکه دست به اقدامات یکجانبه می‌زند، برای این است که از اقدامات چند جانبه ناامید شده است.

ولایتی در پاسخ جلیلی گفت: بحث دیپلماسی کلاس فلسفه نیست. مردم می بینند شما چند سال مسئول بودید و وضع بدتر شده است. هنر دیپلمات این است که نگذارد کار رزمنده‌ها هدر برود و تحریم‌ها کاهش پیدا کند و مردم این قضیه را از نزدیک درک کنند.

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
دانشجو
-
۱۹ خرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۰
خيلي خوب شد توي اين انتخابات اقاي ولايتي رو خوب شناختيم.زماني فکرميکرديم ايشو پيرو خط ولايت اند....اقاي ولايتي يه سوال...چرا هرموقع ما مقاومت کرديم قيمت نفت رفت بالا و هرموقع ميخواستيم سازش کنيم قيمت اومد پايين؟
2
2
hosein
-
۱۹ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۳
فهميديم فقط اقاي جليلي و حداد و تا حدودي قاليباف در خط ولايتند
1
4
پربازدیدترین آخرین اخبار