محمدحسین جعفریان در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: فکر می کنم بهترین تعریف برای وزیر ارشاد آینده همان تعریفی است که رهبر معظم انقلاب داشتند. وی باید نقاط قوت دولت دهم را داشته باشد و از نگاهی که به معنای حقیقی متضمن آرمان های انقلاب است، برخوردار باشد.
وی با بیان اینکه فرهنگ نباید دستخوش جریان های سیاسی شود؛ ادامه داد: هر زمانی که فرهنگ با سیاست گره خورد ما دچار مشکل شدیم. حوزه های مختلف فرهنگ مثل سینما، نشر، ادبیات و به ویژه ادبیات مقاومت از سوی نهادهای دولتی مورد کم لطفی قرار گرفتند؛ و گر نه مجموعهای مانند حوزه هنری کارهای خوبی در این زمینه انجام داده است. وزارت ارشاد دولت آینده میتواند برنامههایی را در این زمینهها داشته باشد.
نویسنده «در پایتخت فراموشی» با اشاره به بحث بحران کاغذ اظهار داشت: این مسئله ناشران را با بن بست مواجه کرده که ممکن است به کاهش شمارگان کتابها بیانجامد؛ این اصلا مسئله خوبی نیست چون طبیعتا اگر این اتفاق رخ دهد کتاب از سبد خانوارها حذف خواهد شد.
جعفریان افزود: موضوع نشریات نیز موضوع دیگری است که انشاءالله دولت آینده بتواند تعامل گستردهتری را با نشریات کشور داشته باشد. طبیعتا نشریات در 4 سال آینده با رشد کمی و کیفی قابل قبولی همراه خواهند بود. البته این به این معنی نیست که در این چند سال اتفاقی در حوزه نشریات رخ نداده است ولی هنوز با افق موردنظر فاصله زیادی داریم.
وی با بیان اینکه در دولت فعلی گاهی عنوان میشد که دولت معتقد به تهاجم فرهنگی و نبرد بین فرهنگها نیست، یادآور شد: در حالی که این نبرد در حال وقوع است و این مسئله یکی از مشکلات جدی ما در حوزه فرهنگ بوده است. امیدواریم در دولت آینده این مشکل به صورت کارشناسانه بررسی شود.
نویسنده «در پایتخت فراموشی» با بیان اینکه تشکل های صنفی یک ویژگی و یک نقص دارند، گفت: ویژگی تشکلهای صنفی این است که به مشکلات اعضای صنوف رسیدگی می شود. هنرمندان تا همیشه محبوبیت ندارند و بعد از آنکه از محبوبیت آنها کاسته شد دچار مشکلات عدیده می شوند و اگر نهادی به آنها کمک نکند دچار وضعیت بدی می شوند. تشکل های صنفی تا حدودی این مشکل هنرمندان و فرهنگیان را حل می کنند.
جعفریان درباره نقص تشکلهای صنفی ادامه داد: نقص این تشکلها این است که آنها خیلی به این مسئله که آثاری همگام با آرمانهای انقلاب تولید شود، توجه نمی کنند.از این رو باید برای این تشکل ها سیاست گذاری صورت گیرد و برای آنها سازوکاری تعیین شود. گاهی دولت آسوده خاطر می شود که تشکل های صنفی همه کارها را دنبال می کنند ولی باید بر روی آنها نظارت صورت گیرد.
وی درباره اهم و غیراهم کردن حوزههای فرهنگی گفت: ما باید در مقوله فرهنگ به برخی از حوزه ها بیشتر توجه کنیم؛ برخی از حوزه ها به اندازه کافی مورد توجه قرار گرفته اند و الان نیاز به هدایت و رهبری دارند.
نویسنده «در پایتخت فراموشی» افزود: رهبر معظم انقلاب تاکید داشتند که ما باید در حوزه شعر سرمایه گذاری بیشتری انجام دهیم؛ چون در این حوزه سرآمد هستیم و حرفی برای گفتن داریم. رهبری فرمودند اگر بودجه محدود داریم باید در زمینه هزینه شود که احتمال کسب موفقیت در آن بیشتر است ولی متاسفانه این اتفاق رخ نداد.
جعفریان خاطر نشان کرد: باید در مجموعه فرهنگی دولت، حوزه های فرهنگی دسته بندی شوند و اولویت ها برای مجموعه های صنفی مشخص شود. اگر این اتفاق نیفتاد بعد از 4 سال دوباره به جایگاه اولیه خود بر می گردیم.