رئیس دستگاه قضایی گفت: رئیس جمهور در باره لوایح در دستور بایگانی شدن آن را دادند و این اقدامات شبیه بازی کودکانه است زیرا لجبازی میان قوا معنای ندارد.
به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» آیت الله صادق آملی لاریجانی در همایش سالانه قوه قضاییه که امروز صبح در سالن اجلاس سران برگزار شد درباره پیشگیری از وقوع جرم گفت: ما بر حسب قانون نسبت به پیشگیری از وقوع جرم موظف هستیم لایحهای در چند سال اخیر به شورای نگهبان صادر شده اما باید دید که قابلیت علمیاتی شدن را دارد یا خیر اما مسئله پیشگیری از جرم فراجناحی است باید همه دستگاههای اجرایی کمک کنند زیرا با وجود مشکلات اقتصادی بهعنوان مثال سرقت نیز افزایش میِیابد همچنین یکی دیگر از مراحل پیشگیری آموزش و پرورش است و در این رابطه انتظار داریم تا مجمع تشخیص مصلحت نظام با درایت این احکام را قانونی کند.
وی درباره جمعیت کیفری زندانها خاطرنشان کرد: این موضوع بسیار مهمی است زندان برای فرد و خانواده آسیبهای فراوان ایجاد میکند و همانگونه که رهبری فرمودند زندان را به حداقل برسانیم تا اوضاع زندانها بهبهود پیدا کند و در این رابطه چه اشکالی دارد که در آخرهفته حکم بازداشت موقت بدهد.
آیتالله آملی لاریجانی با اشاره به اینکه در کنار مسامحه در قبال برخی از مجرمان در باره مفسدین اقتصادی، متجاوزین و محارب و ... هیچ مصامحهای نداریم ابراز داشت: امنیت مسئله مهمی است و باید در چارچوب قانون و شرع اجرا شود البته در برابر چنین جرایمی عدهای خواستار ا جرای قوانین و بررسی پرونده با دستپاچگی بودنددر صورتی که بنده مقاومت کردم زیرا دستگاه قوه قضاییه قوانین خود را دارد.
وی در باره توجه به فناوری در دستگاه قضا گفت: امر فناوری نوین در دستگاه قضا بسیار موضوع مهمی است که باید جدی گرفته شود.
لاریجانی خاطرنشان کرد: لوایح متعددی از طریق دستگاه قضا به مجلس فرستاده شده و لوایح ابزار کار ما هستند اما برخی لوایح برای مدتها در دستگاه اجرایی مانده است در صورتی که قانون تصریح شده دولت حق هیچ تصرفی را در دستگاه قضا ندارد مگر با اجازه رئیس قوه قضا، اما رئیس جمهور در مورد لوایح درخواست بایگانی شدن آن رادادند و این اقدامات شبیه بازی کودکانه است که از سوی برخی صورت میگیرد زیرا لجبازی میان قوا معنا ندارد.
وی در ادامه افزود: لوایحی که از مجلس به دولت میرود باید با تأیید رئیس دادگستری باشد اما رئیس جمهور مستقیما این لوایح را به مجلس فرستاده است اگر دولت بعداز سه ماه لوایح را به مجلس نفرستاد و مجددا بعد از سه ماه دیگر نفرستاد رئیس قوه میتواند شخصا آن لوایح را ارسال کند.
آیت الله صادق لاریجانی ضمن بیان تألم و تأثر در مورد کشتار شیعیان در مصر و مسئول دانستن مرسی در این جنایات در باره برنامهمحوری قوه قضاییه گفت: برنامه پنج ساله قوه در ده تیر 91 ابلاغ شد در این برنامه 19 راهبرد کلی ذیل پنج فصل مطرح شده است 80 هدف و 530 برنامه اجرایی در آن وجود دارد و برای تدوین آن کارهای کارشناسی بسیاری صورت گرفته است.
جذب حدود 33 هزار نفر در امتحان ورودی سیستم
وی در ادامه افزود: دستگاه قضایی موظف است که برنامهها را جدی بگیرد و وظایف را پیگیری نماید ابراز داشت: جذب حدود 33 هزار نفر در امتحان ورودی سیستم قضایی و نکتهای دیگر اتقان آرا وظیفه روشن دستگاه قضا و کسانی که آرا را صادر میکنند و رهبری نیز در آن تأکید کرده است همچنین در اسناد بالادستی نیز مطرح بوده است طرح اتقان آرا میباشد اما عوامل دور و نزدیک بسیاری وجود دارد که مانع از اتقان آرا میشود که از جمله آن میتوان بحث تعدد پروندهها و کمبودنیروی انسانی در دستگاه قضاییه اشاره کرد البته جذب نیروهای جدید در دستگاه قضایی لحاظ شده و نزدیک به 33 هزار نفر در امتحان ورودی شرکت کردند.
باید به دنبال نخبه گزینی باشیم
وی در ادامه افزود: نکته دیگر نخبه گزینی در دستگاه قضایی است یعنی از کسانی که در حوزه و دانشگاه درس خوانده اند استفاده کنیم و در این راستا نزدیک به 4 هزار حوزوی تمایل ورود به این عرصه را دارند و به جای اینکه یک نوبت در سال جذب نیرو صورت گیرد به دنبال این هستیم تا نخبه های را به نحو مستمر جذب کنیم امروز در دستگاه قضا جذب قوه قضاییه برای انتخاب نیروی جدید و با استعداد باز است.
رئیس قوه قضاییه در ادامه درباره اتقان آرا ادامه داد: در این باره می توان به علم قاضی اشاره کرد اگر مطلع نباشد و یا قدرت تطبیق نداشته باشد بسیار مشکل خواهد بود زیرا قضاوت مانند اجتهاد است و قضاوت یک مهارت عملی است و در این باره باید چاره اندیشی کرد همچنین در مرحله کارآموزی باید به قضات آموزش لازم داده شود و قضات آموزش های ضمن خدمت را ببینند.
وی با بیان اینکه مسئله سرفصل های دوره کارآموزی مورد بررسی قرار گرفته و آموزش ضمن خدمت توسعه یافته است ابراز داشت: درباره تغییر قوانین باید جلساتی داشته باشیم تا دانش قضات نو شود اطلاعات یک قاضی بحث بسیار مهمی است و این امکان پذیر نیست مگر اینکه روسای کل جلسات متعددی را برگزار کنند.
آملیلاریجانی ادامه داد: نکته دیگر در بحث اتقان آرا عدم التفاط است اینکه قاضی تعمداً رایای را صادر کند در صورتی که باید بازرسی این مسئله حل شود و دادسرای قضات و واحد ارزیابی می تواند این موضوع را بررسی کند اگر نظارت ها توضیح داده شود بخشی از عدم رعایت و توجه به جوانب کلی و ماهوی آرا است برطرف خواهد شد.
تداوم آموزش قضات باید ادامه یابد
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه از معاونت آموزش تقاضا داریم تا آموزش قضات را تداوم دهد خاطر نشان کرد: تداوم آموزش نیاز اساسی است و قوانینی مانند قانون مجازات اسلامی قانون حمایت از خانواده حمایت از سلامت اداری قوانین جدیدی هستند و تاسیسات جدیدی را می خواهند که قضات نیز در این باره باید آموزش هایی را ببینند.
وی با بیان اینکه در مجازات تعزیری اسلامی مجازات را به هشت دسته تقسیم کرده اند که پنج تبصره دارد ابراز داشت: در ماه 39 و 40 این قانون به قاضی اجازه داده شده که اگر در مورد شخص مجرم تشخیص دهد که واقعا صلاحیت معافیت را دارد و دارای سابقه کیفری نیست همچنین جبران ضرر و زیان را کرده است می تواند شامل عفو شود در صورتی که من به این موضوع شبهه دارم زیرا عفو از اختیارات رهبری است.
ادامه داد: اینجا موضوع هنوز به حکم قطعی نرسیده و دارای شبهه است و برای قاضی منصوب می تواند حکم عفو دهد و کجا گفته شده که قاضی منصوب توان عفو محکوم تعزیری را دارد اما در صورتی که در قانون گفته شده قاضی می تواند این کار را انجام دهد که در این رابطه نفس قانون قابل بحث است.
آیت الله لاریجانی درباره قانون حمایت از خانواده گفت: حضور قاضی مشاور زن باید در دادگاه حمایت از خانواده صورت گیرد.
وی در مورد بخشنامه گفت: در مورد ارسال بخشنامه بسیار منصفانه عمل کردم و شاید تاکنون به اندازه انگشتان یک دست نیز بخشنامه صادر نکرده باشم اما ضرورتی ایجاد کرده که تعدادی بخشنامه صادر کنم اما در صورتی که بخشنامه ای صادر شده باید مورد توجه قرار گیرد.
گاهی دادگاه ها در مورد پرداخت مهریه در حق فرد جفا کرده اند
رئیس قوه قضاییه گفت: در برخی از دادگاه ها از جمله مهریه های سنگین در حق افراد جفا شده است و حق این نبوده که بدون بررسی توانانی پرداخت فرد وی را به زندان بیندازیم اما این حکم در مورد کلاهبرداران یا افرادی که مال دیگران را گرفته اند حاکم نیست بخشنامه های صادر شده در قوه قضاییه تاکنون باعث شده 7 هزار و 500 نفر از زندان ها آزاد شدند زیرا زندان کردن افرادی که معسر باشند ظالمانه است.
آقاي فقيه!
استقلال سه طرف دعوي يک مفهوم کاملا ابتدايي است که شما اين را نمي فهميد.
قاضي و دادستان را که شما قبضه کرديد.
کانون وکلا را هم ميخواهيد ببلعيد که وضع رسيدگي به داد مردم از اين هم بدتر شود؟!!
خيلي هنرمنديد
استقلال سه طرف دعوي يک مفهوم کاملا ابتدايي است که شما اين را نمي فهميد.
قاضي و دادستان را که شما قبضه کرديد.
کانون وکلا را هم ميخواهيد ببلعيد که وضع رسيدگي به داد مردم از اين هم بدتر شود؟!!
خيلي هنرمنديد