گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ اینجا که باشی خودت را در محاصره جنگل های انبوه و دره ای زیبا و شگرف می بینی که رود ارس از میان آن می گذرد. کمی آن طرفتر جمهوری آذربایجان سر بر می آورد و یک خط سیاسی قد راست می کند که میان آن همه زیبایی، چشم انداز آسمانی ات را به دو نیمه ایران و آذربایجان تقسیم می کند.
حدفاصل شهرستان آستارا و اردبیل، آنجا که از میان جنگل های انبوه راه باز می کنی تا به مقصد برسی، گردنه ای می بینی که نامش را حیران گذاشته اند تا پاسخی باشد برای چشمان حیرت زده ات که از دیدن این همه زیبایی به وجد آمده است.
اینجا همه چیز رنگ و بوی تازگی و سبزی می دهد. کوهپایه ها پر است از گیاهان جنگلی، درختان انبوه و تمشک های وحشی. جا به جا کندوهای رنگارنگ زنبور عسل و گاوهای سرخوش مراتع سرسبز خودنمایی می کنند و این همه زیبایی میان ابری از مه و باران پوشیده است.
گردنه حیران در بیشتر روزهای سال بارانی و پوشیده از مه است. وقتی تن خسته و گرمازدهات را از پایتخت شلوغ و پر هیاهو جدا کنی و تابستان را ساعتی در این گردنه بمانی، حیران می شوی از سرمای مطبوعی که درست در دل تابستان رخنه می کند توی جانت.
اهالی مهمان نواز روستاهای اطراف با همان سادگی ملیح روستایی شان برایت از زیبایی های طبیعت بکرشان می گویند و خدایی که همین نزدیکی است و تمام این همه زیبایی تسبیح او را می گویند.
حالا خوب می فهمی که چرا نام گردنه ای دوردست در حدفاصل مرزی کشورمان را حیران گذاشته اند. مسافران و گردشگران تابستانی گردنه حیران متحیر می مانند از زیبایی حیرت انگیز طبیعت و مه وهم انگیزی که این همه زیبایی را در خود پنهان کرده.
کودکان روستایی با گونه های سرخ و لبخند ساده روستایی برایت تمشک می چینند تا طعم ترش و ملس تمشک های حیران کام تلخ شهر زده ات را شیرین کند.
سفره خانه ها و رستوران های گردنه حیران با آش دوغ اردبیلی، بلال های برشته و غذاهای سنتی از مسافران تابستانی پذیرایی می کنند.
تابستان امسال را ساعتی میهمان شان باش تا خنکای تابستانی گردنه حیران روزهای گرم تابستانت را بهاری کند.