گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ بازار نشر و کتاب طی هفته گذشته با خبرهای گوناگونی همراه بود؛ از راه اندازی انجمن ادبی شهریار در هندوستان گرفته تا حضور کتابخانه ملی و کتابخانه مجلس در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به صورت مشترک. خبر اول اینکه:
تجربههای «جزینی» در آموزش قصهنویسی مکتوب شد
محمدجواد جزینی از آماده انتشار شدن مجموعه داستان تازهای از خود با عنوان «آن سپیدی» توسط انتشارات امیرکبیر خبر داد و گفت: این کتاب 17 داستان کوتاه از من را که در موضوع دفاع مقدس و در خلال سالهای دهه 70 تا میانه دهه 80 نوشته شده، دربر میگیرد.
وی ادامه داد: ادبیات من در این مجموعه نماینده ادبیات و نگاه غیردولتی به جنگ است. در کنار آن سعی کردم که نگاهی متفاوت به حادثه جنگ تحمیلی و تبعات اجتماعی آن داشته و نظرم را در قالب داستان به تصویر بکشم.
جزینی در ادامه از تالیف جلد ششم مجموعه 10 جلدی آشنایی با داستان کوتاه خبر داد و افزود: این مجموعه یک هندبوک آموزشی درباره گونههای داستان کوتاه است و در این جلد خود در 96 صفحه، به معرفی گونه جریان سیال ذهن در داستاننویسی میپردازد و نشر نیلوفر سپید آن را در دست انتشار دارد.
این نویسنده و منتقد ادبی همچنین از تالیف کتابی با عنوان «نوشتن داستان کوتاه» خبر داد و گفت: این کتاب تجربیات آموزشی مرا در حوزه داستان کوتاه در طول سالهای گذشته در برگرفته است و به صورت یک منبع آموزشی به مخاطبان ارائه میکند.
وی همچنین با اشاره به ماهنامه اینترنتی داستاننامه که مدیرمسئولیاش را برعهده دارد، اظهار داشت: این ماهنامه به تازگی مجموعه داستان اینترنتی «شبهای شهریور» را منتشر کرده که شامل 20 داستان کوتاه از نویسندگان ایرانی است. این مجموعه امکان انتشار مکتوب نداشته و به اصطلاح روی دست نویسندگانشان مانده بود.
اولین شماره مجله بینالمللی کتابخانه مجلس منتشر شد
«The Parliament's Library» مجله بینالمللی کتابخانه مجلس است که به زبان انگلیسی منتشر شده و دارای بخشهای متنوعی است.
در این مجله گزارش حضور سفیران کشورهایی چون تونس، ونزوئلا، ارمنستان و غیره در کتابخانه مجلس و رایزنیهای آنان با رئیس کتابخانه درج شده است. همچنین انتشارات کتابخانه مجلس در چند ماهه اخیر با عکس این منابع در مجله معرفی شده است.
تاریخچه کتابخانه مجلس، ساختمان کتابخانه، معرفی بخشهای مختلف کتابخانه اعم از بخش خطی، کتابخانه شماره یک، کتابخانه ایران شناسی و غیره به همراه زندگینامه کاملی از علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی از دیگر بخشهای این مجله است.
زندگینامه سید حسن مدرس و سید رضا پاکنژاد، نماینده شهید اولین دوره مجلس شورای اسلامی، گزارشی از زندگانی رضا داوری اردکانی به همراه متن کامل سخنان رجبی، رئیس کتابخانه مجلس در جشن تولد 80 سالگی داوری نیز در این مجله درج شده است.
دو ماهنامه بینالمللی انگلیسی زبان «The Parliament's Library» به مدیرمسئولی محمد رجبی، سردبیری علی سبزعلیان و دبیر اجرایی آزاده حیدری از سوی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر میشود.
راهاندازی «انجمن ادبی شهریار» در هندوستان
علیرضا قزوه، مدیر دفتر آفرینشهای ادبی حوزه هنری درباره جایزه ادبی شهریار گفت: جایزه بینالمللی استاد شهریار با همکاری 35 مؤسسه و دانشگاه از جمله دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه اردبیل، دانشگاه ارومیه، حوزه هنری و ... برگزار میشود؛ این نهادها مسئولیت حمایتی در قبال این جایزه دارند. چندی پیش جلسهای به منظور بررسی ابعاد علمی این موضوع با مدیریت بنده برگزار شد که تصمیم گرفتیم تا شخصیت ادبی و تأثیرات فرهنگی استاد شهریار را با شیوه های مختلف به دیگر کشورها، بویژه فارسیزبانان معرفی کنیم.
مدیر دفتر آفرینشهای ادبی حوزه هنری افزود: در سفری که اخیراً به کشور هند داشتم، یکی از فعالیت های انجام شده، راهاندازی انجمن ادبی استاد شهریار در جامعه ملیه اسلامیه بود. این انجمن با ریاست عراقرضا زیدی و با همکاری کلیم اصغر، عبدالحلیم اخگر و سیدعباس نقوی که هم استادان زبان و ادبیات فارسی و از شاعران در هند هستند، راهاندازی شده است.
قزوه با بیان اینکه این انجمن به شناساندن شخصیت ادبی و فرهنگی شهریار خواهد پرداخت، یادآور شد: قرار است هر ماه جلسهای توسط این انجمن برگزار شود که در آن مخاطب تنها شاعران فارسیزبان نیستند، بلکه دیگر زبانها نیز در این انجمن شرکت میکنند و مخاطب اصلی به شمار میآیند.
محمدرضا سرشار «سلول بنیادین داستان» را کشف کرد
پنجمین عنوان از سلسله کتابهای آموزشی «درباره ادبیات داستانی» نوشته محمدرضا سرشار منتشر شد.
این کتاب که «سلول بنیادین داستان» نام دارد، در صدد است با تجزیه و تحلیل و نشان دادن نحوه شکل گیری فکر اولیه هر داستان در ذهن نویسنده، به او کمک کند تا اولاً زمینه های اولیه لازم برای این اتفاق مهم را در وجود خود فراهم کند. ثانیا، پس از انجام این مرحله، نویسنده بتواند نطفه اولیه داستانی را که در رحم ذهنش بسته شده است، حفظ کند. در مرحله بعد نیز، با کار خلاقانه فکری و ادبی، آن را به بار بنشاند و به داستانی قابل عرضه برای چاپ تبدیل نماید.
در این پژوهش که همه موارد مطرح شده در آن مستند است، از تجارب نویسندگان پیشکسوت در آن باره نیز استفاده کرده است.
کتاب «سلول بنیادین داستان» در 181 صفحه قطع پالتوی، به بهای 6000 تومان توسط کانون اندیشه جوان - وابسته به پژوهشگاه اندیشه و هنر اسلامی - منتشر شده و شمارگان آن 2500 نسخه است.
«حرفهایی که نگفتیم» کتاب شد
کتاب «حرفهایی که نگفتیم» اثری از مارک لوی با ترجمه فائزه برقی علیائی از دریچه انتشارات افراز روانه بازار نشر شد.
حرفهایی که نگفتیم، هشتمین رمان این نویسنده در سال 2008 به چاپ رسید. لوی، در این اثر، داستان جولیا را روایت میکند که قرار است چند روز بعد با آدام عروسی کند، اما مرگ و مراسم تدفین پدرش که سالها است با او ارتباط نداشته، برنامه عروسی را بهتعویق میاندازد. چند روز بعد از دفن پدر، جولیا در آپارتمانش با بسته بزرگ و عجیبی مواجه میشود که...
رمان «حرفهایی که نگفتیم» در 360 صفحه و در 1100 نسخه با قیمت 177000 ریال روانه بازار نشر شده است.
انتشار یازدهمین شماره ماهنامه «یکی بود یکی نبود» با داستانهایی طنز از انقلاب
احمد عربلو، سردبیر ماهنامه «یکی بود یکی نبود» درباره تازهترین شماره این ماهنامه گفت: یازدهمین شماره ماهنامه «یکی بود یکی نبود» آماده، و دیروز برای چاپ راهی چاپخانه شده است.
سردبیر این ماهنامه در توضیح موارد گنجانده شده در این شماره از «یکی بود یکی نبود» افزود: داستانها و آثار متنوعی در این شماره گنجانده شده است و از نویسندههای خیلی خوب، آثاری منتشر خواهد شد.
عربلو با بیان اینکه در این شماره داستانی طنز از بنده با موضوع انقلاب چاپ خواهد شد، ادامه داد: مجید راستی، صحرایی، یوسفی، شعباننژاد، پوروهاب، آقایاری و... آثاری را در یازدهمین شماره ماهنامه «یکی بود یکی نبود» ارائه کردهاند.
سردبیر این مجله در پاسخ به اینکه یازدهمین شماره ماهنامه «یکی بود یکی نبود» از چه زمان روی دکهها آماده ارائه و عرضه به مخاطبان خواهد بود، اضافه کرد: از شنبه یازدهمین شماره ماهنامه «یکی بود یکی نبود» با 75 صفحه روی دکه میرود، البته نسبت به شماره یک و دو کاهش تعداد صفحات را داشتیم، اما ماهنامه خواندنی و دارای تنوع است.
آشنایی با تعزیه به روایت «داوود فتحعلی بیگی» منتشر میشود
داوود فتحعلی بیگی نویسنده، پژوهشگر، مدرس و کارگردان تئاتر که بخش اعظم سالهای فعالیت هنری خود را صرف پژوهش در مورد گونه های مختلف نمایش ایرانی و بالاخص تعزیه کرده، به تازگی این اثر را برای چاپ به انتشارات سوره مهر سپرده است.
این پژوهشگر عرصه تئاتر آیینی سنتی، درباره این کتاب اظهار داشت: از آنجا که کتابهایی با موضوع تعزیه فارغ از جنبه های آموزشی و درسی است، در این کتاب سعی شده تا با استفاده از منابع مختلف، امکان آشنایی با وجوه گوناگون تعزیه فراهم شود.
فتحعلی بیگی گفت: گرچه باید گفت با مطالعه این کتاب نمیتوان یک شبه تعزیه خوان شد و طبیعتاً باید مطالعه همراه با کار عملی و میدانی باشد، ولی این کتاب که به سفارش معاونت پژوهش حوزه هنری آماده شده، میتواند منبع مناسبی برای علاقه مندان به این گونه نمایشی باشد.
وی همچنین درباره فصول کتاب افزود: کتاب از 12 فصل تشکیل شده که شامل بخشهایی چون تاریخچه، اشخاص و مخلوقات بازی، تعریف تعزیه، اقسام تعزیه و همچنین یک شبیه نامه آزمون سیاوش است. بخش پایانی نیز در ارتباط با تعزیه و تئاتر روایتی است که جلوههای مختلف تعزیه در آن بررسی شده است.
فتحعلی بیگی در پایان یادآور شد: امیدوارم هر چه زودتر این کتاب به چاپ برسد؛ زیرا جنبههای درسی و آموزشی دارد، به گونهای که میتوان آن را به دانشجویان معرفی کرد.
نوشتافزارهای ایرانی_اسلامی تا 25 مرداد سال جاری روانه بازار میشود
مرتضی حیدری، مدیر بازرگانی رئیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان درباره تولید نوشتافزارهای ایرانی _ اسلامی، گفت: نمونه اولیه این دفترهای تحریر تولید و در 25 مرداد سال جاری روانه بازار میشود.
وی اضافه کرد: این دفترهای تحریر در 40، 60 و 100 برگ و در دو نمونه تهچسبی و مفتولی در بیش از 5000 جلد منتشر و در مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان توزیع خواهد شد.
حیدری ادامه داد: مراکز پخش کننده دفترهای تحریر با نمادهای ایرانی _اسلامی تا 25 مرداد سال جاری از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اعلام خواهد شد.
کتاب «دکتر سلام» به کتابفروشی ها رسید
منتخب ستون مشاوره پزشکی روزنامه ایران در کتابی با عنوان «دکتر سلام» در سه جلد روانه بازار چاپ و نشر شد.
جلد سوم مجموعه کتابهای «دکتر سلام» به موضوعاتی مانند روان شناسی (کودک و بزرگسال)، خانواده و جامعه، زنان و زایمان، سرطان و ورزش اختصاص دارد؛ مجموعه کتابهای «دکتر سلام» که به همت مریم سامانی، از سوی انتشارات ایران روانه بازار شده، شامل پرسش و پاسخهای منتخب ستون مشاوره پزشکی روزنامه ایران است.
این ستون که در صفحه گروه زندگی، خانواده و زنان روزنامه ایران منتشر میشد، با هدف برقراری عدالت در دانش سلامت و کمک به افرادی که در استانهای دور از مرکز و محروم زندگی میکنند، دربرگیرنده سوالات مردم از اقصی نقاط کشور درباره مسادل و مشکلات سلامت است که توسط تیم پزشکان و مشاوران با تجربه پاسخ داده شده است.
جلد سوم کتاب «دکتر سلام» با شمارگان 2000 نسخه، در 304 صفحه و به بهای 100 هزار ریال منتشر شده است.
حضور کتابخانه ملی و کتابخانه مجلس در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به صورت مشترک
در نمایشگاه فرانکفورت که با هدف کمک به صنعت نشر و موسسات فرهنگی کشورها، آشنایی با ادبیات سراسر جهان و توسعه روابط بینالمللی کشورهای شرکتکننده برگزار میشود، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به طور مشترک و با مدیریت متمرکز در آن شرکت میکنند و مقدمات حضور با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در آلمان در حال انجام است.
ارائه تجارب و اقدامات در حوزه دیجیتالسازی، نسخ خطی و همچنین نحوه ارائه خدمات به پژوهشگران و اعضای کتابخانه ملی از جمله فعالیتهایی است که در این نمایشگاه ارائه میشود.
همچنین مذاکره مسئولان سازمان با کتابخانههای ملی کشورهای مختلف در خصوص همکاری های دوجانبه از برنامههای حضور سازمان در این نمایشگاه است.
نمایش نسخههای دیجیتالی نسخ خطی، پایاننامهها، نشریان و منابع مهم و ویژه سازمان در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و ارائه پیشرفتهای ایران در حوزه علم و در عرصه دیجیتالسازی منابع از فعالیتهایی است که قرار است در شصت و پنجمین دوره نمایشگاه فرانکفورت انجام شود. این نمایشگاه از 17 تا 21 مهرماه در شهر فرانکفورت برگزار میشود.