به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، سید عباس عراقچی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه نشست هفتگی خود با خبرنگاران، در پاسخ به سؤالی درباره جعل اسناد ضد ایرانی در کتب درسی جمهوری آذربایجان، با بیان اینکه روابط ایران و آذربایجان روابطی رو به رشد است و ما در عرصههای مختلف همکاریهای خود را افزایش دادیم، آذربایجان را همسایه نزدیک و دوست ایران برشمرد و افزود: همین احساس در مقامات آذربایجان حضور دارد و ما خواهان افزایش روابط و ملاحظات برادرانه بین دو کشور هستیم.
وی وجود برخی اختلافنظرها و پیشنهادات بین ایران و آذربایجان را انکار نکرد و افزود: این اخلاف نظرات و مشکلات از طریق دوستانه در حال پیگیری است.
عراقچی با بیان اینکه موضوع کتابهای درسی آذربایجان مورد اعتراض برخی از مورخان ما بوده و اشکالاتی را در این زمینه قائل هستند و معتقدم که اطلاعات بعضا نادرستی در خصوص تاریخ دو کشور داده شده، اظهار داشت: قرار است جلسه کارشناسی بین تاریخدانان دو کشور برگزار و این مسئله بررسی شود.
وی یاد آور شد که این موضوع اختلاف جدی و عمیقی نیست.
سخنگوی وزارت خارجه درباره لغو سفر فرمانده نیروی دریایی آذربایجان به ایران نیز با بیان اینکه این سفر برنامهریزی شده بود ولی به دلایل فنی فعلا به عقب افتاده، اظهار داشت: علت اصلی تعویق آن تغییرات دولت در ایران بود و امیدواریم در آینده نزدیک این سفر صورت گیرد.
وی در تایید صحبت آن خبرنگار اظهار داشت: ظرف ماههای گذشته سیگنالهای مثبتی را از مقامات آذربایجان شاهد بودیم که از این بابت خوشحال هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به اقدام دولت عراق در بازرسی از هواپیماهای ایرانی که عازم دیگر کشورها هستند نیز گفت: توقف هواپیماهای ایرانی توسط عراق اقدامی غیر دوستانه و خلاف روابط همسایگی است و ما به دوستان خود در دولت عراق در این زمینه اعتراض کردیم.
وی با بیان اینکه فشارهای وارد شده به دولت عراق را درک میکنیم، یاد آور شد: اما اقدام آنها در نشاندن هواپیماهای ایران غیر دوستانه بود.
عراقچی با بیان اینکه هیچ یک از هواپیماهایی که متوقف شده غیر از کمک های انسانی و دارویی چیزی در آنها یافت نشده و این موضوع صحت گفتههای ما را ثابت کرد، گفت: امیدواریم دوستان عراق در این رویه خود تجدید نظر کنند.
وی درباره سفر هفته آینده سلطان قابوس پادشاه عمان به تهران نیز گفت: سلطان عمان بعد از انتخاب رئیس جمهور کشورمان پیغام داده بود که علاقمند است اولین مهمان خارجی رئیس جمهور باشد و اگر چه علاقمند بود در مراسم تحلیف شخصا شرکت کند ولی به دلیل تلاقی مراسم تحلیف با عید فطر این موضوع میسر نشد و ایشان یکی از مهمترین مشاوران خود را اعزام کرد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: سفر هفته آینده سلطان قابوس در همین راستا تنظیم شده است. روابط دو کشور نزدیک، برادرانه و مبتنی بر احترام و منافع متقابل در دو سوی خلیج فارس بوده و دو کشور همواره روابطی نزدیک داشتهاند.
عراقچی با بیان اینکه دولت عمان همواره احساسات دوستانه و برادرانه خود را نسبت به جمهوری اسلامی نشان داده خاطرنشان کرد: این کشور در حال حاضر حافظ منافع ما در انگلستان است و این دلیل روابط نزدیک و دوستانه دو کشور میباشد.
وی افزود: خوشحالیم که سلطان عمان اولین مهمان خارجی رئیس جمهور خواهد بود و در این سفر روابط دو کشور از عمق و گسترش بیشتری برخودار خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادعای مطرح شده مبنی بر دخالت ایران در سوریه را نادرست و در راستای توضیح دخالت دیگران در این کشور برشمرد و افزود: برخی از کشورهای منطقه و خارج از منطقه دخالتهایی را در سوریه داشتند از جمله اعزام گروههای تروریستی و ارسال کمکهای مالی و تسهیلاتی که منجر به شرایط ناهنجار در سوریه شد.
وی با بیان اینکه ما انکار نمیکنیم که از دولت و ملت سوریه حمایت میکنیم، حمایتهای ما سیاسی، مالی، کمکهای انسانی،غذایی و دارویی بوده و تا آنجایی که مردم و دولت سوریه نیاز داشته باشند به کمکهای خود ادامه خواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش که آیا انتقال پرونده هستهای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه اقدامی در جهت طولانیتر کردن و پیچیدهکردن مذاکرات نیست؟ گفت: شورای عالی امنیت ملی وظیفه تصمیمسازی و تصمیمگیری در قبال مسائل مهم کشور که منافع ملی و موضوعات کلان کشور را در برمیگیرد را دارد و ماهیت شورا بر همین اساس است و بنابراین همه موضوعات مهم کشور در آنجا تصمیمگیری میشود.
وی با بیان اینکه همه موضوعات مهم کشور در شورای عالی امنیت ملی تصمیمگیری میشود که با حضور همه نهادهای درگیر در موضوع است، یادآور شد: اجرای تصمیماتی که در شورا گرفته میشود، با نهادی است که مرتبط با آن قضیه است. مثلا شورای عالی امنیت ملی درباره امنیت مرزها و اتخاذ سیاست در این زمینه تصمیمگیری میکند ولی اجرای آن بر عهده نهادهای نظامی و انتظامی است.
عراقچی با بیان اینکه هرگونه تصمیمگیری درباره موضوع هستهای حتما باید در سطح کلان و شورای امنیت ملی و این تصمیمات مورد تأیید مقام معظم رهبری باشد، اظهار داشت: اما اجرای آن قطعا بر عهده نهاد مربوطه است. اگر بخواهد مذاکراتی صورت بگیرد، قطعا تصمیمگیری در شورا انجام میشود و فرد مذاکره کننده این مذاکرات را انجام میدهد.
وی با ذکر این نکته که در 12 سال گذشته فرد مذاکرهکننده دبیر شورای امنیت ملی بوده است، افزود: ممکن است آقای روحانی تصمیم بگیرد وزیر خارجه یا هر فرد دیگری را عهدهدار این مسئولیت کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: منتظر تصمیمگیری آقای روحانی هستیم، ایشان بر موضوع اشراف دارد و در اینباره تصمیم خواهد گرفت. البته افراد و اینکه با چه قابلیتی هستند و در چه پستی حضور دارند نیز مهم است.
عراقچی درباره تماس تلفنی اشتون با ظریف اظهار داشت: خانم اشتون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر خارجه اتحادیه اروپا محسوب میشود و تماسش با وزیر خارجه ایران کاملا امری طبیعی است.
خبرنگاری درباره دور دوم مذاکرات سازش بین رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگران فلسطین که به شکست انجامید سؤال کرد که عراقچی در این باره گفت: ما مواضع خود را در این زمینه قبلا اعلام کردیم. این مذاکرات در بدترین موقعیت زمانی صورت میگیرد و این را نقشه و توطئه رژیم صهیونیستی میدانیم که تصور میکند در شرایط کنونی در منطقه که به ویژه مصر و سوریه درگیر مسائل داخلی خود هستند، آنها میتوانند امتیازات بیشتری را از مردم فلسطین بگیرند.
وی اضافه کرد: ما همواره به رهبران فلسطینی توصیه کردهایم که مراقب و هوشیار باشند و اجازه ندهند که رژیم صهیونیستی از این شرایط سوء استفاده کند.
عراقچی خاطرنشان کرد: شاهد بودید شرایطی که مطرح میشد همه بر علیه مردم فلسطین بود و حق بازگشت مردم فلسطین را به سرزمین اصلی انکار میکرد و چه بسا آوارگان جدیدی را ایجاد میکرد. معتقدیم که این روند سازش قطعا به ضرر مردم فلسطین خواهد بود و امیدواریم رهبران فلسطینی به این روند ادامه ندهند.
خبرنگاری با اشاره به حضور روحانی در مراسم معارفه ظریف و اینکه این حضور نشان داد که وزارت خارجه برای دولت یازدهم مهم است، از سخنگو پرسید در دولت جدید در عرصه سیاست خارجی قرار است چه تغییراتی صورت گیرد؟ که وی اظهار داشت: اظهارات آقای روحانی و آقای ظریف روشن بود. اینکه تغییراتی که مدنظر است در شیوهها، رفتارها و نوع رویکردهاست و سبک و سیاق عوض خواهد شد، ولی اهداف و اصول تغییرناپذیر است.
وی با بیان اینکه اهداف و اصول جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر منافع ملی، حفظ امنیت ملی، حفظ حقوق مردم و ... است، گفت: اینها چیزی نیست که با آمد و رفت دولتها تغییر کند. آقای روحانی پیش از این بر اصول و اهداف والای جمهوری اسلامی ایران تأکید داشت. اینکه در عرصه عمل از شیوههای مختلف، ادبیات جدید و افراد جدید برای مذاکره استفاده و رویکردهای متفاوتی نسبت به گذشته اتخاذ شود، مدنظر ایشان است و اینکه ما اهمیت عرصه سیاست خارجی را برای کشور درک کنیم و ما مراقب گفتهها و عباراتی که ممکن است هزینههایی را بر کشور تحمیل کند باشیم و از ادبیاتی استفاده کنیم که منتج به نتیجه باشد. اینکه در مذاکرات به دنبال رسیدن به اهداف جمهوری اسلامی ایران از طریق شیوه و فرمول برد - برد باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص پیگیریها درباره تغییر نام لیگ فوتبال امارات به نام جعلی، با بیان اینکه مسئولیت اصلی در این حوزه با فدراسیون فوتبال است، گفت: آنها با توجه به ارتباط با فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) باید دخالت سیاست در ورزش را که خلاف اساسنامه است پیگیری کنند.
وی افزود: بخش حقوقی وزارت خارجه آماده همکاری با فدراسیون فوتبال در این زمینه است و امیدواریم بعد از تغییر و تحولاتی که صورت میگیرد این موضوع جدیتر دنبال شود.
عراقچی درباره اقدامات ایران در آستانه سالگرد ریاست بر جنبش عدم تعهد و تغییرات انجام شده در دبیرخانه گفت: امیدوارم در سالگرد ریاست ایران بر این جنبش بخش بینالمللی وزارت امور خارجه بتواند گزارشی از عملکرد یک سال گذشته تدوین و به اطلاع کشورهای عضو و مردم ایران برساند.
وی با بیان اینکه درباره دبیرخانهای که قبلا تشکیل شده بود هنوز تصمیم جدیدی اتخاذ نشده، یادآور شد: دبیرخانه این جنبش ملی است و جنبش عدم تعهد فاقد دبیرخانه است. اعضای جنبش عدم تعهد تصمیمگرفته بودند دبیرخانهای نداشته باشند و آنچه که در نهاد ریاست جمهوری تشکیل شد، دبیرخانه ملی برای هماهنگ کردن فعالیت داخل کشور در این زمینه بود. اینکه چگونه این دبیرخانه به فعالیتش ادامه دهد در روزهای آینده تصمیمگیری خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضعیت شورای عالی ایرانیان خارج از کشور و ریاست این شورا نیز با بیان اینکه ریاست این شورا بر عهده رئیس جمهور است، گفت: اینکه این شورا چگونه حرکتش را دنبال کند قطعا از مواردی است که آقای روحانی تصمیم خواهد گرفت. اما بدون تردید آقای روحانی نظر و عنایت ویژهای به ایرانیان خارج از کشور دارد. وزارت امور خارجه و شخص آقای ظریف نیز به همین صورت. آنچه که برای تسهیل رفت و آمد این عزیزان و حل مشکلات آنها و استفاده از ظرفیتهایشان در داخل یا خارج از کشور قطعا با توجهی که قبلا وجود داشته و بلکه بیشتر ادامه خواهد داشت.
عراقچی ادامه داد: اینکه شورای عالی ایرانیان در نهاد ریاست جمهوری مستقر باشد یا به وزارت خارجه منتقل شود، بحث دیگری است. ریاست شورا با رئیس جمهور است و دبیر را رئیس جمهور مشخص میکند که بعد از استقرار کامل دولت در این زمینه تصمیمگیری شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر انتصابات جدید در وزارت خارجه، گفت: اگر یکی دو روز دیگر صبر کنید اخبار رسمی در این باره دریافت خواهید کرد. چرخش همیشه در وزارت امور خارجه وجود داشته است. تابستان فصل نقل و انتقالات در وزارت امور خارجه است. وزیر خارجه تغییرات را با توجه به نظر خود خواهد داشت و امیدواریم مجموعه تصمیمات باعث خیر و برکت در کشور شود.