به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، حسن روحانی شامگاه (سه شنبه) در اولین گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم با تبریک هفته کرامت و میلاد کریمه اهل بیت و همچنین در پیش بودن میلاد امام هشتم (ع) گفت: این دولت، دولت پاسخگو خواهد بود و گزارشاش بر مبنای تبلیغات نیست، بلکه بر مبنای واقعیتها و تشریح آنها چه تلخ و چه شیرین است.
روحانی تأکید کرد: دولت هفتههای اولیه کار و فعالیت خود را میگذارند و خدا را شاکریم که تلاش شده در هفتههایی که گذشته است اقدامات و وظایفی که برعهده دولت بوده است عملی شوند.
وی افزود: وزرا به مجلس معرفی شدند، رای اعتماد گرفتند و دولت تشکیل شد و اکنون سه هفته کاری از عمر دولت می گذرد و امشب خوشحالم که به یکی از وعده هایی که بر آن تاکید کردم، عمل کنم و آن گزارش دهی به مردم عزیز و بزرگوار کشور است.
رییسجمهور در ادامه با تسلیت حادثه تأسف بار تصادف، اتوبوس در آزادراه قم – تهران، این حادثه را بسیار تأسفآور عنوان کرد که عدهای نیز در آن کشته و مجروح شدند و با تسلیت به خانوادههای عزادار برای جراحتدیدگان آرزوی سلامتی و بهبود کرد.
رییسجمهور اظهار داشت: دولت در این حادثه به وظایف خود عمل کرد و دستور داد که از وزارت کشور و وزارت راه و شهرسازی زمینه حادثه را بررسی کنند تا دیگر شاهد تکرار چنین حوادثی در آینده نباشیم. همچنین وزارت بهداشت و درمان نیز مسئول رسیدگی به وضعیت مجروحین شد.
حجت الاسلام والمسلمین روحانی در ادامه تصریح کرد: هدف از ارائه گزارش دولت به مردم این است که کشور برای مردم و دولت نیز خادم مردم است.
روحانی اضافه کرد: خادم باید در برابر اربابان خود در هر قسمتی گزارش دهد که البته گزارش دهی دولت در بخشهای مختلف خواهد بود، دولت سخنگو دارد، بخشی از مطالب از طریق سخنگو و بخشی از اقدامات از سوی وزارتخانهها، دستگاههای مربوط و مسئولان برای مردم بیان میشود و بخشی از گزارشها را نیز رییسجمهور به صورت نوبهای خدمت مردم تقدیم خواهد کرد.
رییس جمهور تصریح کرد: آنچه را که میگذرد و آنچه به آن عمل میکنیم، مردم باید بدانند و انتظار دولت این است که ملت ایران اظهارنظر کرده و ما را نقد و نصیحت کنند، این دولت خدمتگزار برای آنهاست، بنابر این توقع دولت از صاحبان اصلی کشور که ملت بزرگوار ایران هستند، این است که ضمن اینکه دولت را حمایت و یاری میکند در مسیری که آنها میفهمند، درک میکنند و خواسته آنهاست، دولت را هدایت کنند.
روحانی در پاسخ به این پرسش که آیا عملکرد سه هفته گذشته رضایت شما را فراهم میکند یا خیر؟ گفت: قضاوت آن با مردم عزیز و بزرگوار ماست، تلاش ما بر این است که همه توان خود را برای خدمت به کار گیریم و امیدواریم این خدمت مقبول خداوند و مردم باشد و بنده و همکارانم بتوانیم رضایت مردم را در شرایط بسیار سختی که کشور با آن مواجه است، جلب کنیم.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آن مقدار که شما در معرفی و اعلام اعضای کابینه سرعت به خرج دادید به همین سرعت هم دستور داده اید که مسائل را مطالعه کنند و جنابعالی تصویر روشنی از وضعیت کشور دارید؟ خاطرنشان کرد: این مطالعات در سه بخش انجام شده است، یک بخش کاری در همان دوره انتخابات که وضع کشور را ارزیابی می کردم و محصول آن برنامه دولت تدبیر و امید بود که به مردم داده شد.
روحانی افزود: وعده های داده شده هم بر مبنای ارزیابی و هم خواست مردم بوده است، اما در بخش دوم بعد از نتیجه آراء بود که رئیس جمهور صلاح می دید گروههای کاری تشکیل شود که 5 گروه در حوزه های سیاست خارجی، سیاست داخلی، اوضاع اقتصادی، مسائل فرهنگی، امنیتی و داخلی تشکیل و در حقیقت همه بخش ها مورد بررسی قرار گرفت که مجموعه ارزشمندی حاصل شد.
رئیس جمهور گفت: یک بررسی هم بعد از تشکیل دولت صورت گرفت. یکی از وعده های ما این بود که در 100 روز اول دولت را آنگونه که تحویل گرفته ایم به مردم اعلام کنیم، در همه ارزیابی ها هم مشکلات را در بخش اقتصاد و روابط خارجی مورد توجه قرار می دهیم.
روحانی با اشاره به اینکه در بخش اقتصاد، کشور در رکود تورمی است و هم بانک مرکزی و هم مرکز آمار اعلام می کنند که رشد اقتصادی سال 91 منفی بوده است، خاطر نشان کرد: بانک مرکزی رقمی و مرکز آمار رقمی دیگر را اعلام کردند ولی هر دو منفی اعلام کردند.
رئیس جمهور اظهار داشت: مرکز آمار رقم منفی 5 و 4 دهم را اعلام کرده و بانک مرکزی که آمار شش ماهه اول بدون احتساب نفت را اعلام کرده است، رقم منفی دو و 2 دهم را اعلام می کند که با نفت مقداری افزایش می یابد و ما فکر می کنیم که آمار بانک مرکزی به واقعیت نزدیک تر است.
رییس جمهور در ادامه این گفتگوی تلویزیونی به ارقام تورم در کشور اشاره کرد و گفت: ارقام تورم نقطه به نقطه حدود 44 درصد و تورم سالانه در پایان مرداد 39 درصد است. این ارقام نشان می دهد که کشور از نظر تورم و رکود در شرایط ویژه قرار دارد.
روحانی افزود: وقتی کشور در شرایط رکود تورمی است کار بسیار سخت می شود زیرا اگر فقط رکود باشد با سیاست انبساطی می توان به جنگ رکود رفت و وقتی مشکل فقط تورم باشد با سیاست انقباضی می توان تورم را مهار کرد اما وقتی هر دو وجود دارد کار بسیار سخت است. البته این به آن معنا نیست که دولت به آینده امیدوار نباشد و راه حل نداشته باشد، دولت در سرفصل های مختلف که مشکلات را بررسی می کند به دنبال راه حل های بلند مدت و کوتاه مدت است.
رییس جمهور با بیان اینکه دولت در زمینه بودجه و یارانه اقداماتی انجام داده و می دهد، گفت: دولت برای اقدامات فوری خود برنامه ریزی کرده و به نتایجی رسیده است که بخشی از آن را امشب برای مردم توضیح می دهم.
روحانی در پاسخ به سوالی در خصوص تهیه طرحی برای بررسی مسئله بودجه تاکید کرد: بودجه در 10 سال گذشته از 25 هزار میلیارد تومان به 210 هزار میلیارد تومان رسیده یعنی هشت برابر شده، در حالی که قیمت اجناس پنج برابر شده است، این یعنی پیشی گرفتن هزینه دولت حتی بیش از آن چیزی که قیمت اجناس و کالاها را اعلام می کنند. این به آن معناست که دولت در زمینه انبساط بودجه قدم هایی برداشته است که خود به خود با مشکلاتی مواجه خواهد شد.
رییس جمهور گفت: در گذشته به دلیل آنکه رقم بودجه 8 برابر و تکیه اصلی بر نفت بود، نمیشد مالیات اخذ کرد و لذا تکیه اصلی بر درآمد نفت بود.
وی افزود: پس از اینکه منبع نفتی به علت تحریم دچار مشکل شد، ما یا باید مالیات ها را بالا ببریم که در این شرایط که درآمد نفتی به اندازه کافی نیست و در شرایط رکود، بالا بردن مالیات ها بسیار سخت است و یا باید خدمات را در زمینه های آموزش، بهداشت، مسائل اجتماعی، امنیت و دفاع تقلیل بدهیم که این هم شدنی نیست، به همین علت نخستین بررسی دولت این بود که آیا بودجه 210 هزار میلیارد تومانی در شرایط فعلی کشور عملی هست؟ طبق برآوردها در خوشبینامهترین نگاه، 130 هزار میلیارد تومان از این رقم محقق میشد، یعنی 80 هزار میلیارد محقق نمیشد.
روحانی اظهار داشت: در آغاز کار دولت، معاونت برنامهریزی در بررسی جدید به این نتیجه رسید که آنچه که امکان تحقق دارد، حدود 130 هزار میلیارد تومان است و برای مبارزه با رکود و اجرای برنامههای عمرانی منابعی جدید پیش بینی شد.
رییسجمهور با بیان اینکه دولت رقم 150 هزار میلیارد تومانی اصلاحیه بودجه را به مجلس ارائه کرد که اگر در مجلس تصویب شود، 60 هزار میلیارد تومان کمتر از رقم قبل خواهد بود، تأکید کرد: بودجه باید اصلاح شود تا بتوانیم پس از اصلاح، رقم واقعی را اعلام کنیم که نخستین قدم شفافسازی است که دولت قول داده بود انجام دهد.
روحانی تصریح کرد: این دولت، دولت راستگویان است و همه اخبار، چه اخبار خوشحال کننده و چه اخبار ناراحت کننده را به مردم ارائه میکند.
رییسجمهور درباره اینکه بودجه جدید در بخشهایی مانند پرداختها، مشاغل و امور جاری ممکن است تاثیرگذار باشد، گفت: در شرایط رکود تورمی راهحلهای اساسی میانمدت و بلندمدت مطرح است و برنامههای اصلی باید در بودجه سال 1393 دیده شود.
روحانی با اشاره به اینکه از هماکنون به وزارت اقتصاد اعلام شده است تا 6 ماه برنامههای خود را برای مبارزه با رکود و تورم اعلام کند، تأکید کرد: برنامههای کوتاه مدتی داریم که اجرای آنها از همین هفته آغاز میشود و به حمایت و مشارکت مردم نیاز داریم، چرا که بدون مشارکت مردم مشکلات قابل حل نیست.
رییسجمهور افزود: در هفته دولت به مردم اعلام شد که در اولین جلسه دولت از وزارت اقتصاد خواهم خواست در مدت 15 روز طرحی را تهیه کند تا موانع رونق اقتصادی اعلام و راه حلهای کوتاه مدت در این طرح ارائه شود؛ اسم این طرح، طرح رونق اقتصادی برای کوتاه مدت است.
روحانی افزود: یکشنبه همین هفته طرح ستاد اقتصادی دولت در جلسه هیات وزیران مطرح شد، این طرح در 25 بند، به صورت عمومی، 9 بند ویژه بانک مرکزی و یک بند هم برای پایش است که وزارت اقتصاد ماهانه به هیئت وزیران گزارش میدهد. در این برنامه چند مورد از این طرح را توضیح میدهیم، اساس این کار روان سازی تولید، اشتغال زایی و کاهش تشریفات اداری است. دو تحریم خارجی و داخلی داریم، و فعلا ما با تحریم داخلی مبارزه میکنیم.
رییس جمهور در ادامه گفتگوی تلویزیونی در پاسخ به سوالی در خصوص تحریم داخلی گفت: کسی که می خواهد برای تولید، مواد اولیه و ماشین آلات وارد کند با توجه به اینکه نرخ ارز در سالهای اخیر به مرز سه برابر افزایش یافت، نقدینگی او نیز باید سه برابر باشد و از طرف دیگر بانکها هم به علت مشکلاتی که در کشور وجود داشت و نبود ثبات اقتصادی و پیش بینی آینده، نگران بودند.
وی ادامه داد: پیش از این تولید کننده با سپرده گذاری 10 درصد قیمت کالا در بانک، اسناد اعتباری (ال سی) گشایش و کالا را خریداری و سپس با بانک تسویه حساب می کرد، اما به علت التهاب اقتصادی در کشور این رقم تا 130 درصد و حتی به گفته رییس بانک مرکزی تا 135 درصد افزایش یافت و این موضوع مانعی برای تولید شد.
رییس جمهور اظهار داشت: یکی از مصوبه های یکشنبه دولت این بود که بانکها برنامه ریزی کنند تا برای گشایش اسناد اعتباری حداکثر 30 درصد از مشتری سپرده بگیرند و این موضوع گشایش بزرگی ایجاد خواهد کرد. این دستورالعمل به بانک مرکزی ابلاغ شده و نظام بانکی نیز برای اجرای آن آماده است.
روحانی با اشاره به اینکه مصرف کننده، هزینه نهایی مشکلات تولیدکننده را می پردازد، تصریح کرد: این راه حل ها در حقیقت راه حلی برای رفع مشکلات مردم و مصرف کنندگان است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات دیگر این بود که زمانی که کالاها وارد گمرک شد، وارد کننده باید برای آن حقوق گمرکی پرداخت کند، اما نقدینگی لازم را نداشت و یکی از مصوبه ها این بود که کالاهای وارد کننده و تولیدکننده تنها به اندازه بدهکاری به گمرک ضبط شود و بقیه کالاها آزاد شود.
رییس قوه مجریه اضافه کرد: این موضوع گشایش در کارها ایجاد می کند و کالاهایی را که هم اکنون در گمرک انباشته شده است وارد بازار می کند و در رونق تولید و در نتیجه در ایجاد اشتغال مؤثر است.
رئیس جمهور با اشاره به مصوبات اخیر هیات دولت برای رونق تولید و اشتغال گفت: از جمله این موارد کاهش تشریفات غیر ضروری گمرکی است. گاهی اجناس وارداتی از نظر تعداد و قیمت با اسناد آن اختلافاتی دارد که این میزان اختلاف در گمرک تا 5 درصد قابل چشم پوشی بود که ما برای تسهیل کار تولید کنندگان این رقم را به 10 درصد افزایش دادیم.
وی گفت: گاهی کالایی که به گمرک وارد می شد پول آن نیز داده شده بود، اما برای انتقال ارز، بانک عامل مشکل داشت بنابراین کالا در گمرک می ماند. در مصوبه اخیر مقرر شد در چنین مواردی که مشکل متوجه تولید کننده نیست بلکه بانک دچار مشکل است، کالا آزاد شود. همانطور که برای مسافر، لاین سبز وجود دارد، مقرر شد برای تولید هم یک خط ارزیابی جدید ایجاد شود تا تسهیلاتی برای تولید باشد.
رئیس جمهور گفت: قانون رونق فضای کسب و کار که در سال 1390 در مجلس تصویب شد، قانون خوبی است، اما آیین نامه های آن باقی مانده که در مصوبه اخیر دولت مقرر شده است در مدت دو ماه آئین نامه های لازم را دستگاه ها تهیه و برای تصویب نهایی به دولت ارائه کنند.
روحانی افزود: جلساتی که قرار شده بود بین بخش خصوصی، اتاق بازرگانی و مقامات دولتی تشکیل شود امروز نخستین بار در دولت تشکیل شد و ادامه خواهد یافت.
حجت الاسلام والمسلمین روحانی اظهار داشت: یکی از مصوبات یکشنبه هیات دولت مشکلی است که پیمانکاران دارند، پیمانکاری آمده سدی یا جاده ای ساخته و براساس آن از دولت طلب دارد، بخشی معوق بانکی می شود که نمی تواند به بانک پرداخت کند، بخشی دیگر آن است که حقوق کارگر را نمی تواند پرداخت کند که این مشکل به مردم منتقل می شود.
رئیس جمهور گفت: در مصوبه یکشنبه هیات دولت آمده است که دولت یعنی همان معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی با همکاری با دستگاههای مربوط، همه بدهی دولت را تقویم کند زیرا ارقام متفاوتی وجود دارد، همه موارد باید تقویم و راه تسویه حساب تعیین و مشخص و در مدت زمان دو ماه ارائه شود.
دکتر روحانی تصریح کرد: اینکه پیمانکار احساس کند از دولت طلبکار است و دولت او را رها کرده است از نظر روحی بر زندگی او تاثیرگذار است و چگونه می توان با این وضع اشتغال و رونق تولید را درست کرد. در این راه دستورالعملی را در این مصوبه آوردیم که همه موارد تقویم و راه تسویه حساب آن مشخص شود که البته همه این راه حل ها در کوتاه مدت است.
رییس جمهور در پاسخ به این پرسش که آیا برای سرمایه گذاری یا افزایش صادرات نفت و مسائلی از این دست در این طرح بررسی جدی صورت گرفته است، اظهار داشت: در زمینه نفت دستورالعملی قبلا به وزیر داده شده است، اکنون با دو مورد بسیار فوری مواجه هستیم که نخستین آن بحث تولید گاز است که به اندازه کافی نیست. بسیاری از نیروگاه هایی که باید گاز مصرف کنند، نفت گاز یا نفت کوره مصرف می کنند، ارزش نفت گاز و نفت کوره ای که نیروگاه ها مصرف کرده اند از ابتدای سال تاکنون هفت میلیارد دلار است که تا پایان سال با محاسبه این وضع به 17 میلیارد دلار می رسد.
روحانی گفت: اگر بتوانیم در زمینه گاز حرکت سریعی انجام دهیم این 17 میلیارد دلار بار از روی دوش جامعه برداشته می شود، علاوه بر اینکه ده میلیارد دلار هم درآمدهای مختلف خواهد داشت و مجموعا 27 میلیارد دلار خواهد شد که رقم بسیار بالایی است.
وی با بیان اینکه دولت تلاش خواهد کرد که به ویژه در زمینه پارس جنوبی اقدامات سریعی انجام دهد، خاطر نشان کرد: فاز 12، 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبی در اولویت است و تلاش می شود در ماههای آینده بتوانیم کمک کنیم تا سریعا اینها به نتیجه برسد. وزیر نفت نیز قول داده است که تا پایان سال روزانه 30 میلیون متر مکعب بر تولید گاز از پارس جنوبی و دیگر نقاط اضافه شود، که قدم بسیار مهمی است.
رئیس جمهور افزود: ظرفیت و تولید نفت ما پایین آمده است و تصمیم دولت در این باره آن است که در کوتاه مدت تلاش کند این تولید را به 4 میلیون بشکه در روز برساند و در صادرات نفت هم تلاش می شود راه حل هایی پیدا شود، زیرا ظرفیت و قدرت تولید برای کشور از نظر راهبردی و جایگاه کشور بسیار مهم است که اینها از برنامه های فوری است.
رییس جمهور گفت: برای پالایشگاه خلیج فارس برنامهای داریم که هر سریعتر آن را توسعه دهیم تا بتوانیم از واردات بنزین بینیاز شویم.
روحانی با بیان اینکه این طرحها تنها چند مورد از مصوبات روز یکشنبه در هیأت دولت است، تصریح کرد: شورای اقتصاد این هفته در زمینه کشاورزی تصمیمهای مهمی خواهد گرفت، چون در تولید محصولات اساسی مثل برنج، گندم و ذرت باید اتفاق خوبی صورت گیرد.
رییس جمهور با بیان اینکه ما امسال باید 7.5 میلیون تن گندم وارد کنیم، اظهار داشت: وقتی موضوع را بررسی کردیم، دیدیم میتوان دو مشکل را فوری رفع کرد و یک مورد تأمین کود داخلی و کود خارجی مثل فسفات است که باید به سرعت تا پایان شهریور و اوایل مهر حل و فصل شود.
روحانی به ساماندهی قیمت تضمینی محصولات کشاورزی اشاره و خاطرنشان کرد: محصولات کشاورزان باید با سود قابل قبول خریداری شود.
رییس جمهور در پاسخ به این پرسش که کشاورزان میگویند قیمت محصولات وارداتی بالاتر از خرید داخلی است، گفت: قیمت خرید تضمینی گندم 700 تومان بود که قرار شد دولت آن را به 800 تومان برساند و تا آخر این هفته یا اوایل هفته آینده قیمت خرید تضمینی گندم تعیین و به کشاورزان اعلام میشود.
روحانی با بیان اینکه کشاورزان باید به میدان بیایند و تولیدات را بالا ببرند، تأکید کرد: کشاورزان و روستاییان رأی بالایی به من دادند و لطف آنها شامل حال من شد، البته رییس جمهور منتخب، رییس جمهور همه ملت است؛ اما دولت سنگینی رأی آنها را بر دوش خود حس میکند.
رییسجمهور با بیان اینکه در شرایط تحریم دولت باید همه حواسش را به واردات، خرید کالا، حمل و نقل آن به بنادر و ذخیرهسازی در سیلوها معطوف کند، گفت: در حالی که کشاورزان خودمان، در داخل میتوانند این کالاها را تولید کنند، باید به توسعه داخل توجه کنیم، که این تصمیم گرفته شده است.
روحانی تأمین ماشین آلات کشاورزی را از نیازهای ضروری برای تولید دانست و خاطرنشان کرد: پول به اندازه کافی در اختیار تولیدکننده نیست، ماشینآلات نو هم گران است، ولی دولت به واردات ماشینآلات با کارکرد پنج سال مجوز داده است.
رییس جمهور در پاسخ به سوالی درباره نحوه ادامه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها تصریح کرد: یارانه نقدی تا پایان سال به همین شکل پرداخت میشود، البته برای اجرای مرحله دوم آسیبشناسی میکنیم.
روحانی ادامه داد: مجلس و دولت قبل از ابتدا نسبت به منابع درآمدی یارانه احساس میکردند که مشکل وجود دارد از اینرو در لایحه بودجه تصویب شده بود قیمت حاملهای انرژی 38 درصد افزایش یابد تا منابع یارانه تامین شود.
رییسجمهور افزود: دولت قبل میبایستی از اول تیر آن را اجرا میکرد اما اجرا نکرد، این دولت هم اولویت اول را رونق تولید قرار داد و راه حلهایی پیدا کردیم تا امسال منابع را تامین کنیم.
روحانی اظهار داشت: اگر اصلاحیه بودجه به همین صورت تصویب شود یا خود نمایندگان راه حلهایی اگر دارند پیشنهاد کنند، این منابع تامین خواهد شد و البته ما تابع قانون هستیم. باید بررسی مراحل بعدی اجرای هدفمندی یارانه آغاز شود و در فرصت مناسب این کار را میکنیم و به مردم اطلاع خواهیم داد.
رییسجمهور در ادامه این گفتگوی تلویزیونی با اشاره به اینکه دولت اعتدال را در همه بخشها و زمینهها اعلام و در زمینه سیاست خارجی تعامل سازنده را مطرح کرده است، خاطرنشان کرد: شیوه و منطق ما در سیاست خارجی ممکن است مقداری فرق کند، به تعبیر مقام معظم رهبری نرمش، انعطاف و مانور هنرمندانه و قهرمانانه هم مورد قبول و هم مطلوب است؛ البته اصول و آرمانها باید مد نظر باشد و حفظ شود.
روحانی افزود: سیاست خارجی این دولت آغاز خوبی داشت و آن اینکه در مراسم تحلیف از کشورهای دوست دعوت شد و بیش از 50 کشور در مراسم تحلیف شرکت کردند و این نخستین بار بود که 50 هیات و 11 هیات سطح بالا در مراسم تحلیف شرکت کردند. برخی از هیاتها در سطح عالی و بقیه هم در سطح وزیر امورخارجه و یا نمایندگان ویژه حضور داشتند.
رییسجمهور با اشاره به اینکه فضایی را که در کشور ایجاد شد، مردم خلق کردند و فضای جدیدی را در داخل و خارج با حضور و نشاط خود آفریدند، تأکید کرد: مردم با حضورشان پیام مهمی را به جهان دادند و بسیاری در جهان این پیام را شنیدند و اگر کشوری یا قدرتی هم باشد که این پیام را نشنیده باشد باید بداند که این پیام ملت بزرگ ایران است و همه ناچار هستند این پیام را بشنوند.
روحانی درباره ارزیابی پیامهایی که پس از مراسم تحلیف به دستش رسید، گفت: تقریبا اگر چند کشور را استثنا کنیم همه کشورها پیام تبریک فرستادند، برخی تماس تلفنی گرفتند و همه آنها پیام کتبی فرستادند، به استثنای چند کشور که ما نیز به همه آنها پاسخ دادیم.
رییسجمهور گفت: تقریبا همه کشورهای مهم اروپایی پیام فرستادند و به همه آنها پاسخ داده شد و خود تحلیف و پیامها، فضای جدیدی بود در روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای دنیا.
روحانی افزود: دو سفر مهم پیش رو است که اهمیت فراوانی دارد. نخستین سفر خارجی، شرکت در سازمان همکاریهای شانگهای در قرقیزستان است که پنجشنبه عازم این سفر هستم و با روسای چند کشور ملاقات خواهم داشت.
رییس جمهور با اشاره به اینکه دو ملاقات مهم در این سفر انجام خواهد گرفت که از اهمیت فراوانی نیز برخوردار است، گفت: یک از ملاقاتها با رییس جمهور روسیه که در مورد روابط ایران و روسیه است و اهمیت فراوانی برای آن قایل هستیم و در بسیاری از زمینهها در مسائل منطقهای و جهانی اشتراک نظر داریم، همکاری های متعددی داشتهایم و تلاش این دولت این است که روابط با کشور همسایه روسیه را توسعه دهد و نخستین گام در این زمینه برداشته خواهد شد.
روحانی با بیان اینکه ملاقات دوم با رییس جمهور چین است که روابط با این کشور نیز اهمیت ویژهای دارد و ما همکاریهای متعددی با این کشور داریم، اظهار داشت: چینیها آمادگی دارند در بخشهایی سرمایهگذاری را در ایران آغاز کنند و اتفاقا یکی از مصوبات روز یکشنبه موضوع بهرهبرداری از حسابهایی است که از فروش نفت در خارج از کشور داریم و باید ببینیم چگونه اینها فاینانس شود تا با اعتماد به آن حسابها در ایران سرمایهگذاری صورت گیرد.
رییسجمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا نیویورک به عنوان سفر بعدی رییس جمهور انتخاب شده است، افزود: ما این سفر را انتخاب نکردهایم، بلکه اجلاس سالانه و مجمع عمومی و دعوت دبیرکل از من برای حضور در این اجلاس علت سفر بنده است. حضور در این اجلاس و سخرانیام و همچنین اعلام مواضع دولت جدید اهمیت دارد و در اجلاس دیگری با عنوان خلع سلاح حضور خواهم داشت و سخنرانی نیز خواهم کرد.
روحانی گفت: در افتتاحیه اجلاس دیگری که در سطح وزرای خارجه کشورهای غیر متعهد برگزار میشود حضور خواهم داشت و سخنرانی خواهم کرد، سه سخنرانی مهم و جلسات متعدد در نیویورک خواهم داشت. همچنین چند مصاحبه و برنامه دیدار با ایرانیان از جمله برنامه های من در این سفر خواهد بود که اهمیت خاصی خواهد داشت به ویژه گفتگویی که با نخبگان سیاسی و فرهنگی در آنجا خواهم داشت.
روحانی در ادامه این گفتگو در خصوص مذاکرات ایران با گروه 1+5 گفت : البته آنها خواسته اند که مذاکرات با آنها آغاز شود و مقدمات کار هم از طرف ما آغاز شده است و قدم اول این بود که مذاکره کننده را تعیین کنم که مثل گذشته دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مسئولیت خواهد داشت یا نهاد دیگری ،که مشخص و اعلام کردم وزارت امور خارجه مسئول مذاکرات هسته ای خواهد بود.
رییس جمهور افزود: قدم های دیگری هم در زمینه هسته ای برداشته شده است و کاملاً برای گفتگوی جدی با 1+5 و آژانس بین المللی انرژی اتمی آماده ایم.
روحانی در پاسخ به این پرسش که این مذاکرات در چه چارچوبی انجام می شود؟ گفت: آنچه مد نظر جمهوری اسلامی ایران است حفظ همه حقوقی است که طبق مقررات بین المللی و معاهده ان پی تی دارد و هیچ کس نمی تواند ملت ایران را از حق مسلم خود محروم کند.
وی افزود: یکی از حقوق مسلم ملت ، غنی سازی در خاک خودش است البته در چارچوب مقررات بین المللی با نظارت آژانس و صلح آمیز بودن آن و از طرف دیگر اگر کشورهایی نگرانی هایی دارند می توانیم نگرانی آنها را مرتفع کنیم. در این زمینه دنبال اعتماد و احترام متقابل و حقوق برابر هستیم و چارچوب ما مقررات بین المللی و ان پی تی است.
روحانی افزود: مقررات بین المللی می تواند مبنای ما باشد مخصوصاً ان پی تی و اگر طرف مقابل اراده جدی داشته باشد مسئله هسته ای در یک زمان نه چندان بلندمدت قابل حل و فصل خواهد بود.
رییس جمهور در پاسخ به این پرسش که آیا اکنون این اراده جدی وجود دارد چون خبرهایی است که بعضی از کشورهای 1+5 اعلام کردند که احیاناً پیشنهادها و طرح های جدیدی در نیویورک مطرح خواهد شد ، گفت: البته هیچ وقت بدبین نبودم و شرایط دولت جدید طوری است که حتماً نباید بدبین باشیم ،چون اراده کافی وجود دارد ، شیوه و منطق قوی را داریم و در طرف آنها نیز باید ببینیم آیا اراده جدی وجود دارد.
روحانی با بیان اینکه در مسئله هسته ای باید پایان بازی، نتیجه هم برد ـ برد باشد و نتیجه برد ـ باخت معنا ندارد، گفت: وقتی کسی بازنده است ، تحمل نخواهد کرد و ادامه نخواهد داد. برای ادامه کار می توانیم بازی برد ـ برد داشته باشیم و ما برای بازی برد ـ برد آماده هستیم. فکر می کنم این کار در نیویورک آغاز می شود حالا با ملاقات وزیر خارجه ما با وزرای مربوطه و بنده هم ملاقاتهایی دارم ، برخی از وزرای خارجه کشورهای عضو 1+5 از حالا درخواست ملاقات کرده اند ، بنا بر این، این کار آغاز می شود و برای هر سطحی آمادگی داریم تا مسئله را حل کنیم.
وی گفت: دنیا کاملاً باید بداند این دوره زمانی برای حل و فصل مسائل هسته ای نامحدود نخواهد بود ما یک دوره زمانی مشخصی داریم از این دوره زمانی و از این فرصتی که ملت ما در این انتخابات بوجود آورده اند ، دنیا هم باید استفاده کند ، ما هم از این فرصت استفاده می کنیم و ان شاء الله امیدوارم بتوانیم قدم به قدم این مشکلات را حل بکنیم.
رئیس جمهور در ادامه گفتگوی تلویزیونی با اشاره به تحولات اخیر در منطقه خاورمیانه به ویژه سوریه گفت : منطقه خاورمیانه همیشه حساس بوده و هم اکنون حساس تر است. این منطقه با دو مشکلی که دشمنان آن آفریده اند مواجه شده است که یکی اختلافات طایفه گری و دیگری تروریزم است.
وی با بیان اینکه این دو مشکل به تدریج دامن بسیاری از کشورها را فرا گرفته است ،افزود: سوریه برای منطقه اهمیت ویژه ای دارد و در خط مقدم مقاومت است.هم اکنون شرایط در این کشور به جنگ داخلی تبدیل شده است و طایفه گری، افراط گری، تروریزم و مداخله خارجی در آن وجود دارد که همه اینها ، مشکلات را دو چندان کرده است به ویژه بهانه گیری اخیری که امریکایی ها و حامیان آنها درباره مسئله شیمیایی آغاز کرده اند.
رئیس جمهور تاکید کرد: استفاده از سلاح شیمیایی را در هر کشور، منطقه و با هر شرایطی باشد به طور قاطع محکوم می کنیم اما آنها به این بهانه می خواستند مداخله خارجی را آغاز کنند.
روحانی گفت: جمهوری اسلامی ایران و دولت در این زمینه بسیار فعال بود و علاوه بر اینکه بنده مذاکرات و پیام هایی را برای سران برخی کشورها داشتم ، وزارت امور خارجه نیز با بیش از 35 وزیر خارجه و همچنین با سازمان های بین المللی مذاکره و گفتگوی تلفنی کرد.
رییس شورای امنیت ملی افزود: امید ما این است که جنگی آغاز نشود و علائمی را در این زمینه مشاهده می کنیم و اگر موفق شویم منطقه و سوریه را از یک حمله نظامی دور کنیم ، قدم مهمی برای ثبات منطقه برداشته ایم.
رئیس جمهور در پاسخ به پرسش مجری مبنی بر اینکه آیا با پیشنهاد اخیر روسیه و موضع گیری برخی از کشورهای اروپایی خطر جنگ رفع شده است، گفت: احتمال کم شدن این خطر خیلی زیاد است اما هنوز صد درصد نمی توان در این زمینه اعلام نظر کرد.اما از هر اقدام و ابتکاری که در سطح بین المللی برای جلوگیری از جنگ و در چارچوب مقررات بین المللی باشد حمایت می کنیم.
روحانی اینکه جمهوری اسلامی ایران به طور کلی با سلاح شیمیایی مخالف است و نظرمان این است که همه منطقه از سلاح کشتار جمعی از جمله سلاح شیمیایی عاری باشد، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به معاهده منع سلاح های شیمیایی پیوسته است و همه کشورهای منطقه باید به این معاهده بپیوندند.
وی ادامه داد:بنابراین جمهوری اسلامی ایران هر تلاشی را که از جنگ جلوگیری کند انجام خواهد داد.اگر خدای ناکرده جنگی آغاز شود برای منطقه بسیار خطرناک است و آثار بسیار مخربی خواهد داشت.این جنگ ابتدا دامن آنهایی را فرا می گیرد که شروع کننده آن خواهند بود.
روحانی تاکید کرد: همانطور که قبلا اعلام کرده ام حمایت های نوع دوستانه خود را به مردم سوریه انجام خواهیم داد.
رئیس جمهور در پایان گفتگوی زنده تلویزیونی از شبکه اول سیما گفت: دو تشکر دارم و یک قول ، تشکر اول از ملت برای همه حمایت ها و تشکر دوم هم از رسانه ملی است که در مقاطع مختلف قبل و بعد از انتخابات تلاش کرد و تشکر برای برنامه امشب.
روحانی افزود : قول هم می دهم که این برنامه در فاصله های نه چندان دور باز هم تکرار و گزارش های لازم خدمت مردم داده شود.
ببين کي اين حرفو ميزنه بابا پلمپ سال هاي قبل رو يادمون نرفته......بله هيچکسي نميتونه ما رو از غني سازي محروم کنه به غير از شما آقاي روحاني،خاتمي....
راستي نگفتي شعاري که داده بودي براي گشت ارشاد چي شد ديديم که چند روز پيش ماموران محترم ريختن دور بر برج ميلاد ....اين شعار انتخاباتي رو بياد بيار آقاي حقوق دان:
من حقوقدان هستم.من نخواهم گذاشت ماموري بي نام و نشان در خيابانها از کسي سوال کند!!!!! مردم فريب