به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان، سید سعید اسماعیلی روز گذشته در همایش «طب الرضا» که در تالار فخرالدین اسعد گرگانی برگزار شده بود، راه دستیابی به سلامت را از کلام امام رضا (ع) بیان کرد.
وی با اشاره به شعار «استقلال» در جمهوری اسلامی بیان داشت: جامعه ای که بیمار باشد و در تهیه دارو به دیگران وابسته شود، هیچگاه به استقلال نمی رسد.
این مولف ادامه داد: جامعه شیعه از گنجینه گرانبهایی در زمینه سلامت برخوردار است که از مهمترین آن ها می توان به احادیث امام رضا (ع) اشاره کرد که حضرت با فرصت شناسی آن را برای شیعیان به یادگار گذاشته اند.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: حضرت در رساله به چند محور اشاره کرده اند که نقطه ثقل آن ها بحث تغذیه است.
وی با بیان مثالی بدن انسان را به زمین کشاورزی تشبیه کرد که اگر طبق اصول به آن رسیدگی نشود، محصول و نتیجه خوبی به بار نخواهد آورد.
این دکترای طب سنتی با اشاره به حدیثی از امام رضا(ع) مبنی بر اینکه تنها با تدبیر در خوراکی ها و آشامیدنی هاست که بدن، سلامت، صلاح و عافیت می یابد، گفت: در تدبیر، هم کمیت و هم کیفیت غذای مصرفی نهفته است.
اسماعیلی افزود: از امیرالمونین(ع) سوال شد که چطور در قرآن کریم در رابطه با تمام علوم صحبت شده؛ اما راجع به علم طب آیه ای نازل نشده است که حضرت در پاسخ فرمودند که آیه شریفه «بخورید و بیاشامید؛ اما اسراف نکنید» تمام علوم طب را در برمی گیرد.
وی در خصوص این کلام امیرالمومنین(ع) بیان داشت: از مهمترین مشکلات سلامت در دنیا می توان چاقی، چربی خون، فشار خون، قندخون، سکته قلبی و مغزی را نام برد که همه این موارد به تغذیه و خوردن مربوط است و قرص و دارو تنها موارد حاشیه ای و کمکی است.
توصیه رایج آشامیدن 8 تا 10 لیوان آب در روز، غلط است!
این مولف با بیان اینکه در خوردن و آشامیدن باید حد را نگه داشت و زیاده روی نکرد، افزود: اینکه که هر فرد باید در روز 8 تا 10 لیوان آب بنوشد یک توصیه غلط است؛ چرا که این نسخه توصیه ای برای تمام سنین، تمام مناطق جغرافیایی و تمام فصول نیست و علاوه بر این در بدن سیستم های خاصی وجود دارد که گیرنده های شیمیایی و گیرنده های فشار در این سیستم به ما می گویند که چه زمانی نیاز به آب داریم، در واقع تنها زمانی که احساس تشنگی می کنیم، باید آب بنوشیم.
وی گفت: بر اساس آن چه در سلسله ذهبیه امام رضا علیه السلام آمده است، خوردن و آشامیدن باید متناسب با مزاج، منطقه جغرافیایی(آب و هوا)، فصول و همچنین متناسب با وضعیت معده شخص باشد.
اسماعیلی تاکید کرد: سرد مزاجان نباید غذاهای سرد، و گرم مزاجان غذاهای گرم بخورند.
چگونه بفهمیم که چه مزاجی داریم؟
وی در رابطه با اینکه چگونه بفهمیم چه مزاجی داریم، خاطرنشان کرد: این را از عکسل العمل بعد از خوردن غذا می توان دریافت، اگر بعد از خوردن غذایی احساس سرحالی کنیم، غذای متناسب با مزاج خود خورده ایم و اگر احساس سنگینی و بی حالی کنیم، آن غذا با مزاج ما سازگار نیست.
محقق طب رضوی افزود: کسانی که در تابستان احساس ناراحتی می کنند و گرما به آن ها فشار زیادی وارد می سازد و همچنین در زمستان احساس سرمای زیادی نمی کنند، آدم های گرم مزاجی اند و بالعکس.
هندوانه خوردن در شب چله اشتباه محض است!
اسماعیلی غذاهای گرم را مناسب فصول سرد و غذاهای سرد را مناسب فصل های گرم دانست.
وی ادامه داد: این طور نباشد که یک سری غذاها که بسیار متداول است مانند قیمه، قرمه، مرغ و ماکارانی بدون توجه به فصل تکرار شود، ما باید بدانیم چه غذایی را در چه فصلی مصرف کنیم برای مثال خورش فسنجان برای زمستان و آب دوغ خیار مناسب تابستان است و هندوانه که غذای خنکی است، باید در فصل تابستان که گرم است خورده شود نه شب اول زمستان!
این مولف و محقق رضوی با تلاوت آیه شریفه «فالینظر الانسان ال طعامه» بیان داشت: باید محققانه به غذا نگاه کرد و قبل از هر چیز باید حلال و حرام بودن غذا مورد بررسی قرار گیرد، بعد باید دید که چه چیزهایی در آن وجود دارد و بعد خورد.
اسماعیلی ادامه داد: معده های ضعیف غذاهای سنگین را نمی تواند هضم کند، افراد پیر، خردسالان و افرادی که در دوران بیماری به سر می برند و یا تازه بهبودی نسبی پیدا کردند، معده های ضعیفی دارند و باید غذاهای سهل الهضم و انرژی زا مانند عسل، تخم مرغ محلی عسلی، شیره انگور و انجیر، گوشت پرندگان (کبک، بلدرچین، گنجشک) و ماهی بخارپز و کبابی مصر کنند.
وی مرغ را خوکِ پرندگان نامید و گفت: گوشت مرغ مناسب نیست بخصوص اگر محلی نباشد.
رابطه دور کمر با دیابت!
این محقق با بیان اینکه دور کمر از دیدگاه علمی بسیار اهمیت دارد، گفت: اگر سایز دور کمر بالا رود، خطر ابتلا به دیابت زیاد می شود و برای جلوگیری از این امر باید یک وعده در میان غذاها را سبک کرد و ترتیب غذا خوردن (اول سبک و زود هضم) را رعایت کرد.
اسماعیلی ادامه داد: میوه از آن جایی که زود هضم می شود، باید قبل از غذا خورده شود که از آن میان تنها انار استثنا است و خوردن آن بعد از غذا مانعی ندارد.
وی تصریح کرد: توصیه های غذایی مخصوص هر ماه فقط و فقط در رساله ذهبیه امام رضا (ع) دیده می شود که هر ماه آن هفت روز با ماه های شمسی فرق دارد؛ برای مثال ماه مهر از 23 شهریور شروع می شود.
این محقق رضوی در ادامه به مراحل هضم غذا اشاره کرد و گفت: در مرحله اولیه هضم، غذا از دهان، معده و روده می گذرد و وارد مرحله دوم در کبد می شود، غذاها در کبد به چهار ماده اصلی خون، بلغم، صفرا و سودا تبدیل می شود که هر کدام در حالت تعادل برای بدن لازم است که شرایط آب و هوایی در هر ماه تعادل آن ها را به هم می ریزد که باید با تدبیر در تغذیه آن را تنظیم کرد.
اسماعیلی ادامه داد: برای مثال ماه مهر که سرد و خشک است، سودا را زیاد می کند که خشکی پوست، افسردگی، اضطراب و وسواس را به همراه دارد.
وی با بیان اینکه این گونه موارد در تمام مزاج ها عمومیت دارد، افزود: باید در این ماه همراه با غذا مسهل مصرف کرد، مسهل یعنی دارویی که ایجاد اسهال کند و با ملیم که افراد یبوستی استفاده می کنند، فرق دارد.
این محقق اَفتیمون، ثَنا و گل سرخ را از مسهل ها و همچنین انگور، انجیر، آلوی خیسانده در آب ولرم و خاکشیر با آب گرم را از ملیمات نام برد.